28 maart 2012

Porto Turistico Marina di Ragusa

Voor dag en dauw (circa 09.15 uur) gaan we naar steiger D om bij Rimmer, Vic en Miles naar de anoden te kijken en die eventueel te vervangen. Anneke komt foto’s maken van ons klusavontuur. Een beetje onwennig hangen we de zooi aan ons lijf en ik vergeet deze keer niet eens mijn automaat in mijn mond te stoppen en mijn masker op te doen alvorens af te dalen! Ingeborg gaat mee en met z’n tweeën inspecteren we de romp van de “My Fair Lady”, de boot van Rimmer en Toos.

kom op, we gaan! (foto: Anneke)

sukke kokkels! (foto: Anneke)

Het onderwaterschip ziet er nog redelijk uit en ook de beide anodes op de saildrive zijn nog in orde. De anoden op de kiel moeten eigenlijk vervangen worden maar zullen het nog wel tot Marseille uithouden. Ik poer nog even in alle in- en uitlaatgaten om de pokken eruit te halen.Vervolgens duiken we onder de drijvende betonnen bakken van de steiger naar de boot van Miles die aan de andere kant van de steiger ligt en waar een anode moet worden vervangen.

waar zit dat ding nou? (foto: Anneke)

Ingeborg houdt de emmer met gereedschap en de nieuwe anode vast (foto: Anneke)

Het ding zit op een rare plek vrij dicht onder de waterlijn ergens op tweederde van de romp en wat ie daar “doet” weet ik niet, maar ik weet wel dat ie erg vastzit omdat er dik overheen geschilderd is met antifouling. Ik moet ‘m met een schroevendraaier en een hamerding van de romp tikken. Hop, nieuwe erop, job done, volgende klant! Twee boten verderop ligt de “Isabelle” van Vic en daar vervangen we de vrijwel geheel verdwenen ringanode op de saildrive. Het is verbazend maar ik laat helemaal niks uit mijn handen vallen! Tenslotte steken we als otters over naar steiger E, waar we twee Zweedse boten (een Hallberg Rassy 40 en een Vindö Regina 38) inspecteren: dit zijn twee uitdagingen die we voor morgen reserveren want de (klap)schroeven van deze schepen zijn te veel aangegroeid om aan te werken (de anodes zijn niet meer te vinden!) en ze zijn bovendien nog niet aan de beurt. Zoals afgesproken “doen” we wel de schroef van de “Cenobia”, onze Deense vrienden die we in Mahon, Menorca reeds ontmoetten. Onder water schrikken we van de afmetingen van de vierblads klapschroef. Wat een joekel! Ook zwaar aangegroeid en na wat krabben en poetsen zien we dat hunnie ringanode op wat streepjes na geheel is verdwenen; alleen de inbusbouten steken nog uit. We monteren de anode en ontdoen de schroefbladen van de ergste harde aangroei. Als dit klaar is liggen we onderhand reeds meer dan twee uur in het water en ik krijg het koud in mijn 5 mm pak. Ingeborg niet want die heeft, verstandig, haar 7 mm pak aangetrokken. Wij houden het voor gezien. Het water is plm. 15 graden Celsius en dat koelt toch af na zo’n tijd. We otteren weer naar de overkant en mogen bij Rimmer van zijn zwemtrap gebruik maken. Beverig en moe staan we op steiger ons te ontdoen van de spullen en drinken een glas water (ik heb nogal wat havenwater binnengekregen) en een lekkere bak koffie van Toos.

het zit erop voor vandaag, we kunnen nog lachen (foto" Anneke)

het geeft altijd zo'n bende, hè, dat duiken? (foto: Anneke)

walking the plank, for coffee!(foto: Anneke)

Na de koffie gaan we de boel uitspoelen, ophangen, opruimen etc. en dan eten wij een boterhammetje met arebeien.

spoelen (wat is hier verkeerd op deze foto?)

Cees gaat op steiger zijn nieuwe anker (een verjaarscadeau van Anneke), een Rocna 55 kg, bewerken met een boor, opdat hij het monster op zijn boegrol zeevast kan sjorren. De foto geeft een goede impressie van de afmetingen.

een bijna mansgroot anker dat Cees te lijf gaat met een vers aangeschafte "kobold"-boor

Te 15.00 uur zijn we uitgenodigd op de Beau voor een kopje thee. Philip en Marion komen ook. Het is heel gezellig.

waarover spraken zij, die drie daar op de bank?

Als het koeler wordt aan het eind van de middag breken we op en gaan we allemaal naar onze eigen boot om eten te koken. Verder weet ik het niet meer. (Oh shit, ik moet een vroegere collega van mij, Frans van den Bosch, nog feliciteren want die gaat vandaag met pensioen!)

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op 28 maart 2012

 1. ron zegt:

  Willem,
  ik denk niet dat je er met een flesje nero er af kan komen dit wordt toch een kratje Amstel voor het clubhuis.
  Regel maar dat zwager Willem dit voor je aflevert bij het clubhuis.
  Groet Ron
  PS heb je een mooi uitzicht op de vuurspuwende berg??

  Like

 2. willem zegt:

  beste willem dit kost je een kratje bier(amstel) want je weet ,zoals je geleerd hebt van mans dat je je fles niet onbemand mag laten staan maar moet neerleggen,ga ik nu door voor de hoofdprijs.
  p.s. je kan je opgeven voor de tech duikcursus deze winter,wordt het toch nog gezellig.
  groetjes willen w.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s