26 mei 2012

Marina Gouvia – Ankerplaats om de hoek

Vol verwachting klopt ons hart. Ing gaat eerst doesen, daarna ik. Het is daar bij de douches druk met “crews” van de huurboten, die vandaag naar huis gaan. Ze moeten voor twaalven van hun boten af zijn. We gaan zitten wachten tot het half 10 is, dan komt Marcos. Half 10 komt, half 10 gaat, geen Marcos te zien. Half elf: daar is de “Beau” die komt tanken. Wij vangen hen op als onbezolgde hulpkrachten van de pompbediende. Even bijkletsen. De “Beau” lust vandaag wel een slokje. Na het tanken gaan zij voor 1 nacht in de jachthaven liggen, teneinde eveneens een transitlog te verkrijgen. Je kunt er maar beter 1 hebben. Half twaalf: geen Marcos. Ondertussen is Ingeborg maar vast gaan betalen voor de afgelopen nacht die we aan de betonnen kade naast de botenlift hebben doorgebracht. Kwart voor twaalf wordt naast ons een HR 46 te water gelaten en daar is Marcos ook bij aanwezig. Hij helpt de schipper zijn motor in orde te maken voor het starten en gaat daarna nog even een praatje maken met een andere schipper onder diens boot op de werf aan de overkant van de weg en komt dan eindelijk naar ons toe. Ha, die Marcos! Ja hoor, hij heeft de pijpenbundel en nieuwe eindkappen bij zich. Drie pijpjes zijn aan weerskanten dichtgestopt met een soort epoxy. Ik fotografeer en meet het ding uitgebreid ten behoeve van Kemper en van Twist. Marcos gaat voortvarend aan de gang.

meten is weten

meten is weten 2

pijpenbundel

pijpenbundel 2

Marcos aan het werk

Hij heeft wat moeite de bundel op zijn plek te krijgen maar met een speciaal stuk gereedschap en veel WD40 lukt het uiteindelijk. Eindkappen erop, water erin en draaien maar. Het water lijkt op niveau te blijven. Job done. Marcos zegt dat we het maar moeten proberen zo, een tijdje aankijken en misschien later de pijpenbundel bestellen. Hij brengt ons wel in verleiding om dat te doen, want het is een hoop geld. We kunnen altijd bij hem terecht om een nieuwe erin te zetten. Ingeborg heeft op kantoor van de Marina gevraagd of we de pijpenbundel naar hen kunnen laten sturen. Ja hoor, dat kan en als we het telefoonnummer erbij zetten, zullen ze ons bellen zodra het ding binnen is. Een hele geruststelling. Precies te 13.59 uur gooien we los (volgens het reglement moet je na 14.00 uur 50% van het dagtarief betalen en dat gaan we maar niet uitproberen). We tuffen naar de baai om de hoek waar we gisteren ook even lagen en gooien het anker uit. De motor heeft dan een uur gedraaid. Het niveau is niet gezakt. Eten, knoeien met de gevonden loodjes, lezen, schrijven, doodmoe van de spanningen naar bed. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s