27 september 2012

Nisos Levitha – Xerokampos (baai aan de zuidkant van het eiland Leros)

 dag datum Wind Weer
Donderdag 27 september 2012 2 – 4 B uit het Noorden Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
09.00 uur 14.15 uur 6854,3 (22,5 mijl = 18) 4066,72

Ondanks het ongristelijke uur waarop ik mijzelve vannag te rusten legde voel ik mij tiptop en geheel gereed om de boei van de boeg te laten vallen. Heel makkelijk gaat dat. Ik heb zelfs het grootzeil reeds gehesen. Dick en Maud zijn ook al in de weer. Cees en Marijke zien we nog niet. Er is wind, niet zo heel veel, maar toch. Ik probeer het. Onder de lij van het eiland sukkelen we naar het Oosten.

het laatste dat we zien van Levitha

Ik hou de motor stationair aan simpelweg vanwege de lage spanning van de accu’s vanmorgen (11,5 volt). Bovendien moet ik drie apparaten opladen: de iPad, Ingeborg d’r telefoon en de Mac laptop. Die jongens slurpen bij elkaar zomaar zo’n 12 ampère! Zeker in het begin. Te 10.00 uur doe ik de motor uit. Dat gaat sinds kort ook heel makkelijk: ik hoef maar 1 keer op de stopknop te drukken en dat is in 14 jaar nog nooit voorgekomen! Heeft natuurlijk te maken met de algehele verwarring in het motorpaneel. Oh, oh, oh, wat staat ons nou weer te wachten! Struisvogelen maar weer. We kruipen voort dwars over de Noord-Zuid scheepvaartroute van en naar de Zwarte Zee. Er komen een paar grote schepen langs. Dick roept de “Negotiatior” een tanker van 180 meter, op die op ramkoers ligt en vraagt wat zijn bedoelingen zijn (“what are your intentions”?). Hij zegt dat ie wel voor ons uitwijkt en achter ons langs gaat. En jawel hoor, even later zien we in de verte de boeg een andere kant opwijzen! Geinig. Het zeilen gaat af en toe te langzaam voor ons schip en dan klapt het grootzeil in zijn lijken, wat ik ook doe. Dat moet ik niet hebben en ik start de motor en als de wind weer toeneemt (dat gaat per 5 minuten op en af hierro) zet ik hem weer uit. Vreemd hoor als ie niet piept, dat alarm. Dick en Cees lopen uiteindelijk op ons uit. Cees maakt foto’s en een filmpje van ons. Volgens mij de eerste keer dat we van een afstand gefilmd worden. Zelf kan ik dat natuurlijk niet. Heel leuk geworden.Uiteindelijk komen we in de baai waar we willen wezen. Daar is genoeg ankerruimte maar het is er een beetje saai. Wel veel meer bebouwing dan waarover Eikel spreekt in ons pilotboek (uit 1991, niet zo raar dus). Kale boel maar ruige schoonheid, zoiets. We ankeren met z’n drieën dicht bij elkaar. Ik laat de bijboot te water en ga vragen aan de anderen of ze straks bij ons komen borrelen. Daarna scheur ik meteen door naar het strand om te gaan zoeken naar een brandstofpomp. Met de verrekijker zag ik vanaf de boot namelijk een gele vlag met iets zwarts erin; misschien die pomp van Agip? Nou neen dus. Het blijkt een kerk te zijn. Ik vin van Griekenland wel dat ze teveel kerken hebben en te weinig dieselpompen. Winkels van enig nut zijn hier trouwens ook niet. Onverrichterzake en zwetend als een otter keer ik terug. Had ik al gezegd dat het vandaag ook weer lekker warm was? Bij deze dan. Te 17.15 uur barst bij ons het happy hour los. Heel gezellig. Ing zet veel lekkere dingetjes op tafel.

Maud klimt aan boord

gezellig palaveren

Lekker kletsen (evalueren) over het zeilen van vandaag en over van alles en nog wat. Ik krijg van Cees een stick met de filmopnamen die hij vandaag van ons heeft gemaakt. Verder palaveren we nog wat over ons doel van morgen. We gaan naar het dorpje Vlihadhia aan een baaitje aan de Zuidkant van Kalimnos, het eiland onder Leros. Saves ga ik weer op de computer en we skypen even met Cees en Anneke. Zij liggen nog op Samos maar morgen gaan Guido en Hanny naar huis en vertrekken zij om een uur of 11.00 uur. Over een paar dagen zullen we mekaar wel weer tegenkomen en dan zijn we weer “compleet”. Ik krijg 1 stuk op de weblog (25/9) en nog twee die al gemaakt waren (23 en 24/9). Het is alweer dik na twaalven als ik naar bed ga. Het was een fijne dag. Overmorgen is Linda jarig, niet vergeten!

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s