20 juli 2013

Thessaloniki (2)

Slecht geslapen, door alle opwinding van gisteren natuurlijk en misschien te zwaar getafeld. Het is windstil, helemaal blak, bijna 30 graden in de kajuit. Ik laat het zwemplatform zakken en daarna de loopplank. Ik schrijf een endje aan het verhaal van gisteren en Ingeborg gaat een endje joggen, want ze wordt helemaal aangestoken door de rennende, rekkende en strekkende sportievelingen die langskomen.

Rekken en strekken

Rekken en strekken

Daar is Ann. Cees wil nu zijn boot omdraaien want de wind begint op te steken en of ik wil helpen. Tuurlijk! Als we beginnen komt Ingeborg aanwandelen en helpt ook mee. Met behulp van de boegschroef is het een fluitje van een cent, een beetje trekken aan touwen en de “Beau” ligt goed. Het is negen uur en we gaan ons melden op het havenkantoor. Ik pomp de klapfietsen op. Bij het uitklappen komt het vel van mijn duim ertussen. Au. Door snel een ijscompres uit de koelkast er om heen te slaan verdwijnt de zwelling geheel. Op het fietsje naar kantoor met de papieren onder de arm. Er is nu een andere dame die ons vriendelijk te woord staat. Wij een formulier invullen, zij kopieert onze documenten en klaar is kees. We betalen 80 euro voor het elektriek die we aan het eind van ons verblijf terugkrijgen. Een mannetje gaat ergens een knop omdraaien en dan hebben we stroom. Sleutels voor de douche en het toilet, een plattegrond van de stad en antwoord op onze vele vragen completeren de procedure. Ingeborg had van een buurman live aboard, die met zakken fruit terugkwam, gehoord dat er markt is, een paar straten achter de boulevard boven ons. Mooi, moeten we ook heen. We spreken af te tien over half twaalf met z’n vieren daar heen te gaan. Tot die tijd ben ik bezig met mijn verhaaltje af te maken en contact te krijgen met de wifi, waarvan we de code hebben gekregen. Het signaal is goed alleen de verbinding laat te wensen over. Wat ik ook probeer, het lukt me niet. Ik ga naar het kantoortje terug en vraag wat het probleem kan zijn? De dame gaat de wifi “resetten”. In het kantoortje test ik hem: hij doet het! Ik opgetogen terug: eerst niet aan de praat te krijgen even later weer wel. Ik zie kans 17 en 18 juli erop te zetten; het lukt net. Wat een gedoe. Eerst maar naar de markt. We bestijgen de steile betonnen trap naar de boulevard, steken de weg over en lopen door de straat waar ook een supermarkt is naar de marktstraat. Het is daar druk en gezellig. Groenten en fruit, vlees, vis en gevogelte en aan het eind textiele waren.

Deze vissen zwommen alleen maar rondjes

Deze vissen zwommen alleen maar rondjes

Het zilver van de zee

Het zilver van de zee

We lopen heen en weer en kiezen uiteindelijk de stalletjes waar we voornamelijk fruit kopen. Er is ook een stal met hazelnoten en amandelen. Ik koop van elk een halve kilo, daarmee redden we het wel tot donderdag. Het is een herrie van jewelste, vooral de visverkopers schreeuwen om het hardst. Gezellig hoor. Bij het bakkertje op de hoek van “onze” straat kopen wij een brood en Cees koopt een pond gesorteerde koekjes onder heftig protest van Ann. Van Anneke horen we later dat Cees van een koekjeslunch heeft genoten! Op de terugweg nog wat aankopen in de supermarkt en dan naar de jachthaven.

Wat zullen we nemen?

Wat zullen we nemen?

Weer zo'n stel dat op de foto wilde

Weer zo’n stel dat op de foto wilde

Het was tegelijkertijd een soort kunstmarkt

Het was tegelijkertijd een soort kunstmarkt

Cees heeft zijn koekjesluns (en ik heb mijn hazelnoten)

Cees heeft zijn koekjesluns (en ik heb mijn hazelnoten)

De lokale super

De lokale super

Het haventerrein; mooi ruim opgezet

Het haventerrein; mooi ruim opgezet

Goh, ons eerste avontuur in Thessaloniki! Even uitrusten op de boot. Ingeborg kan niet stilzitten. Ze maakt een beginnetje met het schoonmaken: landvasten en andere lijnen schoonspuiten, de zonnezeiltjes van de bimini en de fietstassen schoonmaken, het trimvest was nog zout, moest nog schoon, onszelf afspoelen onder de kraan. Voor we het weten zijn we uren bezig met het schoonspuiten van het dek, de opbouw, zonnepanelen en buiskap. Door de hitte voel je de inspanning wel. Om half vijf (sluitingstijd!) vinden we het welletjes en zijgen neer met een drankje. Saves eten we de op de markt gekochte kipfilet met sla en aardappeltjes en lekker sju. Na negenen ben ik bij Cees en Anneke geweest om te bespreken wat we morgen gaan doen. Het plan is met de bus naar het centrum van Thessaloniki te gaan en daar wat bezienswaardigheden te bekijken. We spreken af, na enig onderhandelen met Cees, die geen oggendmens is, dat we te 08.30 uur naar de bushalte gaan. T.o.d.b. lees ik tot half twaalf. Hebben we verder nog wat beleefd? Nee. Oh ja, Ingeborg heeft computerspelletjes gedaan maar haar muis werkte niet lekker.

Zo liggen wij; ruimte genoeg

Zo liggen wij; ruimte genoeg

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s