21 juli 2013

Thessaloniki (3)

Goed geslapen. Om zeven uur begin ik met schrijven. Ik maak het stuk van 19 juli af. Ik kom er niet toe het op de weblog te zetten want het is zo half negen en we zien Cees en Anneke aan de overkant al staan babbelen met de buren, de Australiër van de “Salarn”, die gisteren ook gearriveerd is. Gisteravond vertelden Cees en Ann dat ie bij het aanleggen verschrikkelijk tekeer ging tegen de marinero’s en tegen zijn vrouw, niet normaal meer. Mij leek het zo’n aardige man; zo zie je maar, van mij denkt men ook dat ik aardig ben. Men moest eens weten. We wandelen de trap op en naar de bushalte van lijn 5 aan de overkant van de boulevard. Daar is de bus, een hele lange, lege. We moeten betalen bij een kaartjesautomaat. Het duurt even voor ik erachter ben hoe het allemaal werkt. Cees is sneller wat dat betreft, ondanks zijn slaapwandel-modus. We rijden voor een drol (0,90 cent p.p.) langs 25 haltes (Cees heeft ze geteld) door het Centrum naar de eindhalte aan de westkant. Het Centrum is een dichtbebouwd gebied met haaks of diagonaal op elkaar staande straten. De gebouwen zijn betrekkelijk nieuw en soms best smaakvol met tussendoor hier en daar een lege plek, waar oude fundamenten en stukken muur zijn blootgelegd, net als in Syracuse en in Rome.

Smaakvol

Smaakvol

Van de eindhalte wandelen we langs de zeekant over een ietwat kale boulevard naar de “Witte Toren”, die is heel oud, die toren. Er zitten veel mannetjes te vissen op de kade. Het is een kade met een voetgangersgedeelte en een fietsersgedeelte, gescheiden door een verfstreep en van die reflectoren in het wegdek, je moet dus goed uitkijken waar je loopt. Het is kennelijk niet de bedoeling dat je er aanlegt met je boot. Hij is zeker een kilometer lang en recht en hoog met een eindeloze watervlakte van de Thessalonikis Kolpos die ertegenaan klotst. Een beetje saai.

Zie je die streep? Die reflectoren? Die karigheid?

Zie je die streep? Die reflectoren? Die karigheid?

Cees en ik zien twee “Starbucks”. Mag nog niet, eerst cultureel doen. De toren is heel interessant. Kost 3 euri p.p. Op vijf verdiepingen is heel smaakvol de geschiedenis van Thessaloniki in beeld gebracht, vanaf het ontstaan in 321 voor gristus tot nu. Alle facetten worden door middel van displays en beeldschermen en een draagbaar recordertje belicht.

Poseren voor de witte toren

Poseren voor de witte toren

Mooie tentoonstelling

Mooie tentoonstelling

Hier leren wij onder andere dat in 1917 het toenmalige centrum van Th. tot de grond toe is afgebrand en dat sindsdien de stad onder leiding van een Franse architect opnieuw is opgebouwd. Dat verklaart de betrekkelijke nieuwbouw. Toch zijn er genoeg oude dingen bewaard gebleven. Onder andere in het Archeologisch en Byzantijns museum. Na van het uitzicht te hebben genoten en genoeg fotootjes te hebben gemaakt, gaan we naar de dichtsbijzijnde Starbucks voor het broodnodige shot cappuccino.

Hier ragden ze vroeger met paarden overheen

Hier ragden ze vroeger met paarden overheen

Poseren op de Witte toren

Poseren op de Witte toren

Bovenin, links om de hoek van de kaap is onze marina

Bovenin, links om de hoek van de kaap is onze marina

Ing en ik hadden de Starbucks “experience” nog nooit ondergaan, dus dat was voor ons ook een “first’. Voor weinig kregen we veel: een grote mok Cappu en een “banana-nut-muffin”, past precies bij mij. Lekker hoor

De Starbucks Experience

De Starbucks Experience

Vervolgens wandelen wij via een park naar het Archeologisch Museam en kopen een kaartje. Van buiten lijkt het niks, een lelijk gebouw, te modern, maar van binnen is het een ander verhaal. De getoonde artefacten zijn uitermate de moeite waard en onder het uitroepen van kreten als: “Amazing”! slenteren we door de tentoonstellingsruimten. We zijn er nog een aardige tijd mee bezig, ook al zak ik zowat door mijn hoeven. Je mag er niet flitsen dus druk ik mijn lens tegen de glazen vitrines waar dat maar kan en schiet er op los. Dan lukt het heel aardig, kan ik je wel vertellen. Het is verbijsterend wat een rijke geschiedenis Macedonië en Th. achter zich hebben. Op een bankje in de hal moest ik even bijkomen van de opgedane indrukken. Hieronder een serie foto’s van de kunstvoorwerpen die wij aantroffen:

Amazing 1

Amazing 1

Amazing 2

Amazing 2

Amazing 3

Amazing 3

Amazing 4

Amazing 4

Amazing 5

Amazing 5

Amazing 6

Amazing 6

Amazing 7

Amazing 7

Amazing 8

Amazing 8

Amazing 9

Amazing 9

Amazing 10

Amazing 10

Amazing 11

Amazing 11

Amazing 12

Amazing 12

Amazing 13

Amazing 13

Amazing 14

Amazing 14

Not so amazing

Not so amazing

Vanuit de betrekkelijke koelte van het museum “plonzen” wij weer in de hitte van de Thessalonische zomerdag en trotten aan de hand van de plattegrondjes die we van de mevrouw van het havenkantoor kregen naar een kerk, de Agia Sofia, die om 14.00 uur dichtgaat. Het is nu 13.30 uur dus we moeten voortmaken ook nog. Via de Angelaki straat en de Sovlou straat komen we op het plein waar de kerk in de grond verzonken staat te pronken. Hij is trouwens van buiten niet zo bijzonder.

Gesloten kerk

Gesloten kerk (des zondags gesloten)

Van binnen komen we het niet te weten want hij is op slot. Hop, op naar de volgende attractie! De “Poort” of Triomfboog, die zich op een niet al te grote afstand bevindt. Onderweg zien we al een tentje waar we straks een amandelbroodje of zoiets gaan kopen. Bij de poort maken we weer plaatjes en lopen ook nog even een niet zo oude kerk in die wel open staat en van binnen best wel mooi is. Maar als je er één gezien hebt…..!

Bij de poort

Bij de poort

Stukje van de kerk die wel open was

Stukje van de kerk die wel open was

Nog even gauw een stukje poort schieten

Nog even gauw een stukje poort schieten voor we een broodje gaan eten

Anneke en Ingeborg lopen na afloop naar nog een oud gebouw terwijl Cees en ik op een muurtje blijven zitten. We sluiten het geheel af door een broodje te kopen bij reeds eerdergenoemd zaakje. Ingeborg en ik eten een appelbroodje dat de houdbaarheidsdatum kennelijk ruimschoots had overschreden, maar honger maakt rauwe bonen zoet.

We hebben het wel gehad

We hebben het wel gehad

Met wat omzwervingen komen we bij het busstation en stappen op. Het is mooi geweest. Niet ver van de jachthaven stappen we uit en het laatste stukje lopen is wat mij betreft wel zwaar hoor. Zitten, lezen, kersen eten, noten eten, bier drinken. Ingeborg gaat al snel aan de gang met de was en ik ga stukjes schrijven en bellen met Ma, via de GSM want de verbinding is te slecht voor de Skype. Sjonge wat een benauwdigheid. De lucht betrekt. Er zit onweer in. Toen we in de stad waren begon het al een beetje te spetteren, maar het zet nog niet door. Ik ga de douche van de haven proberen. Er is maar 1 douchehok met een gammele haak, een douchekop die niet opgehangen kan worden, één toilet en twee wasbakken. De omvang en de kwalitatieve uitvoering van de sanitaire voorzieningen zijn duidelijk afgestemd op de bezettingsgraad en de algehele uitstraling van de haven; daar is beslist over nagedacht. Het water is warm, dat wel. Voor het eten dommelen we een beetje weg en computeren wat. Terwijl Ingeborg gaat douchen bel ik met Marijn. Ze zijn lekker aan het barbecuen met vrienden. Donderdag gaan ze onze koelkast vullen met onze eerste behoeften: ik mail saves een lijstje met gewenste artikelen. We eten macaroni met pittige worst erdoorheen. Best lekker. Te 20.34 uur joggen hele drommen mensen langs onze boot. Zou d’r een soort fitnessvirus in de lucht zitten hier? In het oosten zien we het steeds vaker weerlichten. Het onweer komt naderbij. Terwijl de railing van de boot met inmiddels droog wasgoed behangen is gaan wij naar bed. Het was een vermoeiende, doch zeer interessante en ook wel fijne dag hier in het land van Alexander de Grote.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s