Maandag, 31 maart 2014

Finike 3

Het is tien over half tien en ik ben maar eens aan het schrijven gegaan. “Ja, Ing, maak je niet druk, ik veeg Tante Loes niet uit, want die staat op een andere schijf”. Ingeborg is bij Tante Loes (99 jaar) geweest in Ede en heeft de gesprekken over vroeger met de voice-recorder opgenomen en nu is ze bang dat ik eroverheen zit op te nemen. We hebben heel lang geslapen, wel een uur of tien. Dat was even nodig, denk ik. Na het schrijven van 29 en 30 maart drinken we eerst koffie en daarna gaan we naar de “Turkcell”-winkel om internet tegoed te kopen, dan kan ik m’n stukkies plaatsen. Verder staat voor vandaag het rubberbootje op het programma: de zelf lozer in de spiegel repareren, oppompen en over de muur gooien. We fietsen langs de “Beau” op de werf maar hun fietsen staan er niet dus die zijn al op pad. David van de “Strømhella” (jeweetwel: voorheen de “Jantine IV”) die met zijn boot vlakbij staat, kijkt naar het schilderen van zijn kielmidzwaard, zo vlak voor het te water gaan. Hij vertelt ons waar we de Turkcell kunnen vinden. Vlakbij de moskee in een winkelstraat vinden we de bewuste mobieltjeswinkel.

De "Turkcell"

De “Turkcell”

Met handen en voeten probeer ik duidelijk te maken dat ik voor 3 maanden 10 gieg wil hebben. Gelukkig is het slechts een kwestie van opwaarderen; er komt geen nieuw sim-kaartje of nieuwe pincode aan te pas. Hij rommelt wat op een computer en ik krijg de rekening: 79 TL, da’s ongeveer 25 euro. Ik probeer de dongel meteen op de meegenomen MacAir en verdomd, we hebben ontvangst! Het heeft alles bij elkaar nog geen tien minuten geduurd. T.o.d.b. doet ie het eerst weer niet, zenuweding, dan uiteindelijk weer wel. Ik zet de stukkies erop met de uitgezochte foto’s en klaar is kees. We gaan in het zonnetje zitten met een kop koffie. Ik moet eigenlijk aan het werk met de rubberboot. Ingeborg gaat met kleertjes aan het rommelen en ik ga toch ook maar aan de gang. Ik rol de rubberboot aan dek uit en schroef het stuk rubber uit het gat en samen met Ingeborg ben ik een tijdje bezig met te ontdekken hoe het ding ook alweer in elkaar zat. Verder is het bijzonder irritant dat het eerst een puinhoop moet worden in de boot voor ik de gewenste gereedschappen en materialen bij elkaar heb gesprokkeld: zitbanken moeten leeggehaald worden, rolodexen liggen uitgerold op de bank en ik struikel voortdurend over dingen die in de weg liggen. Dit stimuleert niet. Eindelijk komen we erachter hoe het moet en dan is het een fluitje van een cent om het ding in het gat te frotten. Zo dat is gedaan.

Geconcentreerd poseren 1

Geconcentreerd poseren 1

Idem 2

Idem 2

Idem 3

Idem 3

Idem 4

Idem 4

Idem 4

Idem 4

Klaar

Klaar

Dan ontdek ik dat over bijna de hele breedte van de boot de gelijmde flap die aan de binnenkant de spiegel met de bodem verbindt losgelaten heeft. Verdorie. Waar is de lijm en de aceton. Nog meer rommel overhoop halen. Met de aceton maak ik de oppervlakken zo goed mogelijk schoon en daarna spuit ik de lijmtube erop leeg. Het is contactlijm dus het moet eerst drogen voordat ik ze op elkaar druk. Dat drogen lukt maar zozo; de te verlijmen delen vinden elkaar voortijdig. Het moet maar. Ik heb trouwens niet genoeg lijm voor alles dus hop naar de winkel. Daar hebben ze een vrij grote tube voor 3 TL die ik voor de helft leegknijp tussen de rest van de flappen. Er komt een zeer taaie, vliezige, gele pattex-achtige substantie uit. Mijn handen komen helemaal onder te zitten bij het uitsmeren van die zooi. Heb ik straks wat te plukken. Dan steek ik een grote schroevendraaier op zijn kant ertussen om de plakkers van elkaar af te houden. Nu maar wachten. Ondertussen begint één van de periodieke gecombineerde recitals die de 10 of twaalf Muezzins elke dag ten gehore geven. Ik begin het wel mooi te vinden, weet je dat? Ze zingen steeds beter samen, lijkt het wel. Misschien blijf ik wel in Turkije. Maar dan zonder mij, roept Ingeborg vanachter haar puzzel. We zien de “Strømhella” van de werf terugkomen. Hij meert af aan de overkant want David wil persé niet meer naast een stalen jacht liggen en de “Zephyr” die een box verderop ligt is een stalen schip, zie je. Had ik al gezegd dat de hele dag de zon schijnt? Het waait ook weer pittig uit het Zuiden, daar kun je de klok op gelijk zetten. De lijm is ondertussen droog en ik druk de zooi op elkaar. Het blijft nu redelijk zitten. Voor ik het bootje kan oppompen komt Anneke langs, even buurten. Cees is de boot aan het poetsen en ze mag dus niet helpen. Bij ons is het (bijna) andersom: Ingeborg poetst de boot en ik wil niet helpen. We kletsen gezellig in de kuip.

Gezellie!

Gezellie!

Gezellie 2

Gezellie 2

Anneke gaat kijken of Cees ook zin heeft in een drankje. In de tussentijd pompen Ingeborg en ik het bootje verder op. Daar is Anneke met Cees en we gaan weer verder met ons gesprek, onder het genot van een drankje en een stukje worst uit Nederland (van de Deen).

Gezellie 3

Gezellie 3

Gezellie 4

Gezellie 4

We hebben het over het vervolg van de reis (de “Beau” gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in vrij grote stappen richting Zuilen van Hercules (uitgang Middellandse Zee) om tijdig op de Canariërs klaar te liggen voor de grote oversteek) en over een boek dat Cees aan het lezen is op de E-reader: “De Oudheid” van ene Frits Naerebout, dat gaat over de Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis van 1000 voor Christus tot 1000 na Christus. Volgens Cees goed leesbaar. Later blijk ik dat boek ook te hebben in de grote voorraad op de harde schijf! Goeie tip van Cees, weer eens wat anders dan al die bloedige trillers. De tijd vliegt. Als Cees en Anneke weg zijn gaat Ingeborg eieren in de pan laten stuiteren en ik maak het bootje af: de bodem nog verder oppompen en overboord met het ding. Hè, lekker het dek weer ruim. Het is nu windstil en het wordt snel donker. We eten hetzelfde als gisteren, dus dat hoef ik niet op te schrijven. De hele avond zitten we te lezen op websites (ik) en spelletjes te doen op de Acer (Ing). We gaan maar naar bed. Morgen weer een dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s