Woensdag, 23 april 2014

Göçek 2

De eerste hele ligdag in G. (niet voluit, anders moet ik steeds die gekke letters opzoeken). Eerst nog over gisteravond. We hebben geskyped met zus Joke en zwager Willem, over die Elling. Hij vindt het maar niks, wel een mooie boot hoor, daar niet van, maar te hoog, dat waait weg en er liggen een hoop van die dingen te koop en dat geeft ook te denken. Maar hij zegt ook (over een stalen boot): “van ijzer word je niet wijzer”! en hij kan het weten want hij heeft er drie liggen van dat spul. Iets om over na te denken. Ik vertel hem dat ons hele plannetje trouwens op de helling staat vanwege die pensioen malaise. Ze zouden bijna medelijden met ons krijgen. Nou ja, vandaag zal ik er wel achter komen hoe het precies zit. Ik ga eerst het verhaaltje van 21 april schrijven en als dat op de weblog staat bel ik te 10.40 uur het pensioenfonds. Ik krijg een vriendelijke mevrouw van de klantenservice en die legt mij geduldig uit dat ik morgen 65 word (gelukkig dat ze dat even zegt) en dat ik dus vanaf 1 april mijn pensioen krijg. Mijn AOW leeftijd bereik ik pas op 24 juni (65 plus 2 maanden) en over die twee maanden betaal ik gewoon het hoogste belastingtarief, alsof ik nog werkte als het ware, zijnde: 37% over de eerste schijf en 42% over de tweede schijf. Vandaar, meneer! Het belastingtarief is in het jaar waarin ik de AOW-leeftijd bereik vanaf dat moment wel minder, een aangepast tarief omdat het een gebroken jaar is: respectievelijk 25,81% en 31,55%. Dat betaal ik dan tot het eind van 2014 en met ingang van 2015 gaat het definitieve tarief in: 19,1% en 24,1%. Dat laatste is een interpretatie van mezelf. Oh, OK. Snapt u het nog? Het lijkt allemaal heel ingewikkeld en dat is het ook. Nou ben ik natuurlijk niet erg snugger op dit gebied, maar ik denk dat in 2014 nog heel wat meer mensen hier problemen mee zullen hebben. Het verschil is in elk geval verklaard. Een prettige dag morgen, meneer. Dank u wel, mevrouw. Een pak van mijn hart. We kunnen gewoon doorgaan met onze malle fantasieën over bootjes. We gaan over tot de orde van de dag. Het is 12.00 uur en tijd voor een tweede bak koffie. De wind is toegenomen vanuit zee, maar gelukkig ligt er een eiland in de weg en zal de zeegang niet uit de hand lopen. De ankergrond is hier uitstekend en we liggen als een huis. Ongezien is een boot naast komen liggen. Wij hebben ook helemaal niks meer in de gaten tegenwoordig! Ik blijf nog een beetje doorrommelen op de computer op financieel gebied, toch goed om af en toe de boel op een rijtje te zetten. Ik ben er pas te 15.00 uur klaar mee. Klusjestijd, want lezen is niet altijd een optie. Ik vervang een haak waarmee ik de buitenboordmotor ophijs en Ingeborg ruimt kastjes op aan het voeteneind boven ons bed. We pompen de gootsteen door (even kijken of er geen helikopter over komt). Computeren: ik heb een nieuwe kandidaat in de motorbotenhoek gevonden: de Sturiër, ik had hem al eens eerder genoemd, maar dat was gekkigheid. Ze hebben ook een “kleintje” en dat is best een leukerdje: staal, mooi ingericht en zeewaardig. Ik skype erover met zwager Willem. Die ziet dat ook wel zitten. Goed, dat wordt hem dan. Even doorsparen. Lezen (nieuw boek van Alistair Maclean: “Stoptrein naar Fort Humboldt”, een thrillertje geplaatst in het wilde westen in de tweede helft van de 19e eeuw), glaasje wijn, nootje, olijfje. Te 17.00 uur krijg ik een SMS-je van Cees: na een nacht doorvaren, windstilte, tot 23 knopen wind en 4 uur motoren liggen ze nu net in de baai bij Tilos. Goed gedaan, jongens. Nu gaan we ze echt niet meer zien, een raar idee. Nou “Beau”, Tabeh dan en behouden vaart! Te 17.30 uur toch maar naar de kant om een beetje rond te kijken bij de jachthaven en in het dorp. We wandelen de boulevard op en neer, over een vies riviertje met schildpadden, naar de marina waar B&B yachting is gevestigd.

Zit geen beweging in

Zit geen beweging in, zie je waar ze op zitten?

Het seizoen is duidelijk nog niet begonnen. Veel afbraak- (of: opbouw?)panden, supermarkten afgesloten door gaashekken, er is nog veel werk te doen zo te zien, wat een rotzooi. Onder de punt tent staat wel een wachtpost voor de ingang van de steigers. We komen er niet zomaar in. Een eindje verderop is een betonnen platform ogenschijnlijk doelloos in de haven neergepleurd en van daaraf zien we de B&B-bootjes met de oranje bimini’s liggen waar Ben, Paula, Femke en Marije dus straks moeten wezen. Geinig.

Daar liggen de B&B-tjes

Daar liggen de B&B-tjes

Daar liggen wij, haha

Daar liggen wij

Daar ook, die fiets doet het hem wel

Daar ook, die fiets doet het hem wel

Deze is voor George v.d. Woerdt van Zilt Magazine

Deze is voor George v.d. Woerdt van Zilt Magazine

We lopen terug langs het havenfront, waar ook veel werk in uitvoering is, maar sommige terrassen al druk bevolkt zijn, tot waar het dorp ophoudt en de weg verder gaat in de richting van een beboste helling. Daar moeten we heen om te wandelen morgen. Ingeborg staat letterlijk onder druk en via de winkelstraat (oh kijk, daar is de BIM en waar was die andere supermarkt ook alweer?) lopen we versneld terug naar het bootje dat we haastig te water gooien.

Werk in uitvoering

Werk in uitvoering

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Ik heb zorgvuldig het vulles in het riviertje buiten schot gehouden

Ik heb zorgvuldig het vulles in het riviertje buiten schot gehouden

Met verhoogde snelheid terug

Met verhoogde snelheid terug

De moskee, ingeklemd tussen de winkels

De moskee, ingeklemd tussen de winkels

Hop erin en ik doe mijn uiterste best met roeien om de schade te beperken. Bijna zeven uur is het al. Ingeborg gaat eten koken en ik ga buiten de wacht houden in de kuip, met m’n boek op schoot. Draadjesvlees, jammie. Saves schrijf ik 22 april, ik begin aardig in te lopen. Morgen ben ik jarig, dan mag ik van Ingeborg mijn duikpak nat maken en de boot onder water schoon schrobben. 65 jaar! Ik had nooit gedacht dat nog eens te halen! Niet te vroeg juichen want het is nog geen 24 april. We gaan pas half twaalf naar bed. Ik lig wakker tot een uur of twee (hee, ik ben 65, ik heb het gehaald!) en lees Alistair uit en pak meteen een “nieuwe” van hem. Een mug zoemt om mijn kop en herhaaldelijk doe ik het nog slechts voor de helft brandende LED-lampje naast mijn bed aan. Ik zie het beest niet in dat armzalige licht. Ik smeer mijn verstopte neus in met dampo en mijn gezicht meteen ook maar, misschien dat het kreng dan wegblijft. Verdomd, het werkt ook nog!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

10 reacties op Woensdag, 23 april 2014

 1. Ron en Kitty zegt:

  Hoi Willem ,
  nog op het laatste moment toch nog gefeliciteerd en bedankt voor het biertje.

  groet ron en kitty

  Like

 2. Ramon & Natascha zegt:

  Gefeliciteerd met het behalen van je roze strippenkaart! Van harte, groetjes van ons

  Like

 3. Metty en Peter zegt:

  Hartelijk gefeliciteeeeeeeerd van Peter en Metty. Fijne dag.

  Like

 4. wingiv zegt:

  Jij bent er snel bij, zeg! Hij staat er net op! Maarre, bedankt hoor! We zien jullie zaterdag. Hoe laat zijn jullie hier (ongeveer)?

  Like

 5. Goedemorgen oom, van harte gefeliciteerd! Kadootje volgt nog……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s