Zaterdag, 17 mei 2014

Ormos Faros – Ormos Platis Yialos (ook op Sifnos)

Dag Datum Wind Weer
Zaterdag 17 mei 2014 ZW 4 Bf Zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.00uur 08.30 uur 8944,7  (tri 0,7/tra 1) 4348,10

Een wereldreis van 1 mijl. Baaitje hoppen. Dat doen we. Te vroeg wakker blijven we tot half acht lezen in bed maar dan houden we het niet meer uit van het gewobbel en geslinger. De deining gooit ons het bed uit. Buurman met de drie nationaliteiten ligt nog naast ons. Alles is in diepe rust. Het eerste wat ik doe (eigenlijk het tweede natuurlijk) is kijken naar het weerbericht op de navtex. Die laat het nog even afweten. Er lijkt weinig wind te staan op zee. We wagen het er maar op. We gaan eens kijken in de baai hiernaast, misschien liggen we daar rustiger. Weer is het anker geheel in het zand verdwenen en het kost wat moeite om hem eruit te krijgen. We gebruiken de deinende beweging van het schip om de stok en de ploeg omhoog te wippen. Ik laat de boel op het voordek liggen voor dat kleine stukkie. Ingeborg stuurt met een grote boog de boot om de kaap heen. Na een half uurtje kan ik het anker alweer laten plonzen in 3 meter water, 100 meter van het strand. Deze baai is wat dieper het land in en hopelijk daardoor wat minder deinerig. We willen trouwens sowieso straks door naar Milos. We gaan hier alleen even kijken, of het wat is. Wij zijn de enige ankeraars. Er is een klein haventje met lokale bootjes. We liggen voor het strand dat erg lang en smal is en omzoomd door witte blokkendozen, vermoedelijk restaurantjes, vakantiewoningen en dergelijke.

De blokkendozen

De blokkendozen

Hier nog wat van dat spul

Hier nog wat van dat spul

Tis hier best mooi

Tis hier best mooi

Strijklicht maakt het mooier

Strijklicht maakt het mooier

Idem

Idem

Er kunnen niet zoveel mensen op dit strand als in Zandvoort in het hoogseizoen, dat gaat niet. Het ziet er niet onaardig uit. Zo, eerst maar eens ons ontbijt afmaken; de joggert en de thee moeten nog, zie je. Er is geen levende ziel te bekennen aan de kant. Dit moet de drukste badplaats van dit eiland zijn in het hoogseizoen, hebben we ergens gelezen, maar daar heeft het nu nog lang de schijn niet van. Het seizoen moet natuurlijk nog beginnen, het is pas 17 mei. De zon schijnt wel maar het water is te fris en dan komen de mensen niet, he, zeker niet als de luchttemperatuur ook nog te fris is, zoals nu. We liggen hier ook te wiebelen maar minder erg. Misschien straks verder, ik weet het nog niet. De wind zal volgens het net ontvangen weerbericht op de navtex in de loop van de dag afnemen tot 5 en later 4 Bf. We lezen wat en Ingeborg kijkt op de iPad of we netwerken kunnen zien. En weetjewat?! We ontvangen gratis publieke netwerken! Een geweldige ontvangst in deze baai! Bijna net zo goed als thuis. Het is een High Speed verbinding. Je moet wel elk uur opnieuw inloggen, maar het werkt! Als een haas ga ik in de kuip, voor een nog betere ontvangst, de e-mailtjes lezen, beantwoorden, Facebook dingen doen en natuurlijk de stukjes van de afgelopen vier dagen op de weblog zetten, inclusief foto’s. Ik ben ermee bezig tot een uur of half twee; van vertrek naar Milos is geen sprake meer. Vooral niet omdat de wind ook toeneemt in plaats van afneemt en nog steeds uit de verkeerde richting. Fijn die Navtex! We blijven mooi liggen hier om onszelf en anderen te updaten en “actueel” te worden! We lunsen weer met gebakken brood belegd met jonge Edammer en kappertjes. De hele dag laat ik de computer aanstaan voor het geval iemand wil skypen en om binnenkomende berichten meteen te onderscheppen. Lezen, internetten, lezen, internetten. De wind begint te blazen, neemt toe tot boven de 16 knopen. Blij dat ik ben blijven liggen. Het strand is nog steeds niet druk om half vier. Slechts een enkele badgast waagt het een duik te nemen. De gratis wifi maakt alles goed! Ingeborg zit de laatste vier verhaaltjes op de weblog te lezen en ik ga verder in mijn boek “Nachtschade” van Karin Slachter. Niet te geloven wat die meid allemaal durft neer te schrijven aan gruwelijkheden in haar zogenaamde literaire trillers; ik ben gewoon jaloers! Ik zeg wel eens dat niemand mij censureert bij het neerpennen van mijn schrijfsels, maar ik laat me toch beïnvloeden door wat Ingeborg er wel niet van zal denken. Ik krijg ook steeds op mijn sodemieter van haar (en van tante Tine), waardoor ik al minder lelijke woorden begin te gebruiken. Maar als ik dan lees wat Karin S. allemaal te berde durft te brengen, beginnen mijn handen wel te jeuken (om het ook eens te proberen). Lache man. Des middags drinken wij een bakkie koffie in plaats van iets anders, da’s weer eens wat anders. Voor ons doen is het druk op facebook en hotmail. Ik probeer te skypen met Ma, dat lukt niet, daar was de verbinding op dat moment dan toch te zwak voor. Dan maar via de telefoon. Het is “bloedheet” in Nederland en haar gebit doet het weer en Linda is vanoggend bij haar geweest om de post op te halen. Verder lezen: de boef in “Nachtschade” krijgt zijn verdiende loon, maar niet zo erg als ik hem wel had toegewenst, de vuile schoft! Het weerbericht van de Navtex zit er goed naast: het poeiert inmiddels 6 Bf over de baai! Gelukkig hebben we nu weer het Griekse weerbericht van de http://www.meteo.gr., met die pijltjes die elk uur veranderen en je kunt daar 3 dagen vooruit kijken. Daaruit blijkt dat we morgenvroeg naar Milos kunnen, nog steeds recht tegen de wind in, iets zwakker is ie dan vandaag en dan kunnen we overmorgen misschien oversteken naar de Peloponnesos. De winden zijn dan 2 tot 3 Bf, af en toe 4 uit richtingen variërend van zuid tot, later, noord. Dat zal wel motoren worden maar we hebben nog genoeg en eventueel kunnen we morgen er wat bij doen op Milos. We gaan het zien. We skypen ook met Linda. Zij leest de post voor en geeft de gegevens voor het overmaken van een bedrag naar de belasting, ja, dat gaat ook gewoon door. Linda gaat een vlucht boeken naar Catania op Sicilie in september zodat ze een dag of vijf met ons kan meevaren. We kijken er nu al naar uit. Heel gezellig! Ingeborg skypt met haar zus Miriam over nieuw gevonden familieleden, dankzij Ingeborg haar activiteiten op genealogisch gebied. Geinig. Ingeborg maakt ook nog een heerlijke maaltijd van piepers, gebakken banaan met Amaronno di Saretto en erwten met worteltjes en een gekookt eitje, gelardeerd met gebakken uitjes en paprika en knoflook. Het smaakt voortreffelijk! Er gaat niets boven een oer-Hollandse maaltijd in Griekenland! Misschien wil ik hier wel blijven. Verbazend genoeg wordt het weer donker, net als gisteren. Ik moet nu de kans waarnemen actueel te blijven en tiep dit stukkie. Onder het tiepen trek ik wegens aanzienlijke plaatselijke oververhitting mijn Crocs uit. De sokken die ik nog aanheb (zo koud is het hier!) geven onmiddellijk blijk van hun doordringende odoreuze aanwezigheid. Zo bizar en walgelijk dat zelfs Karin S. zoiets niet in haar werken zou kunnen vlechten! Werkelijk niet te geloven: binnen 1 seconde (of een halve, dat kan ook) roept Ingeborg vanaf de bank in de kajuit: gadverdamme! zijn dat jouw sokken? Dat zou best kunnen, zeg ik. Ik trek ze uit en gooi ze door het open luik achter in de kuip en ga berouwvol mijn voeten wassen, ook al mag dat eigenlijk niet, want dat kost water! Zucht, je maakt wat mee op de late avond. Het waait buiten nog steeds, geen 6 Bf meer, maar het gezoef van 3 of 4 Bf in het want willen we eigenlijk ook niet meer. U bent getuige van een geval van structureel afkicken van het zeilen. Terwijl ik dit schrijf zingt Rufus Wainwright treffend het nummer van Leonard Cohen: “Hallelujah”! Ik wor daar toch zo wee van!

Daar liggen we

Daar liggen we

Een mijltje tuffen, meer niet

Een mijltje tuffen, meer was het niet

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s