Donderdag, 21 augustus 2014

Ormos Vourlias (bij Kassiopi) – Othonoi

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 21 augustus 2014 W – ZW 1 – 4/5 Bf Zonnig maar ook bewolkt
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
10.45 uur uur 18.30 uur 9251,7 (tri0/tra plm 30,38) 4438,59 (teller stuk!) plm. 3 uur gemoterd

Tien voor negen, klaar met stukje. Goed geslapen vannag, allebei. Tien voor half vier werden we wakker. Het begon heel hard te waaien vanuit het zuiden, dat was dus niet erg en het duurde ook niet lang. Ik heb het anker en de ketting verder niet gehoord, dus er was niets aan de hand. Even de vissen voeren via het toilet en meteen weer naar bed. Meteen slapen en kwart over zeven pas wakker, stukkie schrijven en klaar; een simpel verhaaltje maar wel lang, dat komt doordat ik veel woorden gebruik. Het is hier druk vanoogend: drie, vier, vijf boten op een rij. Dat is een foto waard.

In alle vroegte vanuit het keukenraampje genomen

In alle vroegte vanuit het keukenraampje genomen

Ingeborg ligt nog in bed maar die komt er nu uit, let op! Ik ga de buitenboel doen, platform neer om straks het motortje en het bootje op te hijsen. Intussen heeft Ingeborg ons fruit-, joggert- en theehapje klaar. Lekker hoor. Kwart over negen. Ik zag een peddeltje drijven van het bootje, hoe dat nou weer kon?! Ik er achteraan met 1 peddeltje, als een (oude) indiaan. Henk stond foto’s te maken geloof ik. En dat allemaal op de vroege oggend. 11.00 uur. We zijn onderweg. Het gaat niet zo hard. 0,4 knopen over de grond. Ja, echt! We zeilen! Onder vol tuig! We liggen eigenlijk stil dus. Voor vertrek zaten we nog even te lezen op de kuiprand toen Henk langskwam, zwemmend. Hij klom op het zwemplatform en we praatten nog wat met elkaar. Hij zag ons node vertrekken. Hij ging straks huilen, zei hij. Ik kan je geen zakdoeken aanbieden, zei ik. die zijn allemaal in de was. Dag Henk en Christine ook! Het was heel leuk en gezellig met elkaar! Tot ziens in Nederland! Henk dook het water in en zwom terug naar de Cooky. Niet lang daarna takelden we het motortje en het bootje aan respectievelijk het hek en in de davits. Cees deed tegelijkertijd hetzelfde. Ik maakte de boot zeilklaar: windslurf weg, giek in de midden en het grootzeil gereed om te hijsen. Het anker kwam probleemloos op de rol. Ik moest wel harder dan normaal druk op de knop zetten. Geen goed teken. Het zal niet lang duren voor ik hem weer moet slopen, vrees ik. Eigenlijk moet ik een keer dat bijgeleverde relais ertussen (laten) zetten. Wij zwaaiden naar Henk en Christine, Henk huilend op het voordek. Nogmaals tot ziens en goeie reis! Langzaam tuften wij weg. Cees had zijn monster toen ook boven en voer eveneens langs de “Cooky” om een laatste vaarwel te roepen. Ik hou van dat dramatische gedoe! We namen wat fotootjes van deze episode.

Dag Henk en Christine! Het was gezellig!

Dag Henk en Christine! Het was gezellig!

Idem

Idem

Ik had ondertussen het grootzeil gehesen en de voorzeilen uitgerold. En daar drijven we nu, nog geeneens dwars van Kassiopi. In een kwartier hebben we 500 meter afgelegd. Oh, kijk, we gaan nu 0.7 knopen over de grond! Bijna een verdubbeling van de snelheid (het glas is halfvol vandaag). Uiteraard is Cees ook meteen gaan zeilen met alleen de genua uitgerold. We kunnen nog steeds zwaaien naar de “Cooky”. Ingeborg draait de kiel op, dat scheelt in weerstand.

Kassiopi voorbij

Kassiopi voorbij

Verrek, d'r staat een kasteel! Nooit geweten!

Verrek, d’r staat een kasteel! Nooit geweten!

Op het water krioelt het van de toeristen die een bootje met buitenboordmotor hebben gehuurd. Heel druk, heel gezellig, niet geheel ongevaarlijk. Zo kruist een gezin van vijf met een jongetje aan het stuur van een speedboot met 30 pk onze koers op vijf meter van onze boeg, iedereen enthousiast zwaaiend; heel lief maar heel naïef. Half twaalf. We varen alweer op de motor. De voorzeilen ingerold, het grootzeil in de midden gezet, want de wind nam af tot verwaarloosbare waarden en we lagen als een dode eend te dobberen tussen Korfoe en Albanië. Cees dobbert ook, een heel eind achter ons, nog nauwelijks de Ormos Vourlias achter zich, maar hij blijft zeilen. Ik begrijp Anneke niet, dat die dat allemaal pikt. Maar ja, daar heb ik niks mee te maken nietwaar? Cees beseft, denk ik, niet dat ie voor die motor ook betaald heeft! Intussen trekt de wind weer een beetje aan, recht van achteren, 4,7 knopen. Dat schiet niet op. Ik blijf moteren want de accu’s moeten trouwens ook een beetje bijgeladen worden. Kwart voor twaalf. Ik waag het er maar op. De wind trekt verder aan, plat van achteren. Motor uit. Ik zet de kluiver op de spiboom te loevert en boom de giek helemaal uit naar lij en allengs neemt de snelheid toe tot wel 4,4 knopen! Dat gaat lekker!

Da's lang geleden

Da’s lang geleden

Lang geleden, dat uitbomen. De zee is vlak, vooralsnog kleine golfjes, achterop komend uit het oosten, zachtjes wiegelend op weg naar Erikoussa. Lezen op de kuiprand in “Eleonore van Aquitanië”. Af en toe een oogje op de zee werpend (en hem er weer uit vissen natuurlijk). Zo lekker als dit: dat kan nooit lang goed gaan; de wet van W&I. Kwart voor één. Opeens duikt de “Lowlander” achter ons op!

De "Lowlander" komt opzetten

De “Lowlander” komt opzetten

Op dat moment hoor ik Anneke over de marifoon, die de “Lowlander” oproept. Wij horen het berichtenverkeer aan. Anneke vertelt dat we naar Erikoussa gaan. Hans gaat naar Othonoi. Later hoor ik dat Hans ons ook heeft proberen op te roepen. Wij hebben niets gehoord! Vervelend. Ik moet toch een keer een nieuwe marifoon hebben, vrees ik. Ondertussen zijn we op de motor gaan varen omdat de wind plotseling een draai maakte van 180 graden naar het noordwesten: recht op kop dus, het zal eens niet. Even later hoor ik achter mijn rug gefluit. Hee! Hans en een opvarende staan enthousiast naar ons te zwaaien terwijl ze ons met die 15 meter lange en 8 meter brede catamaran soepeltjes passeren (op de motor ook), “close encounters in the Ionian” noem ik dat. Half twee. De wind neemt toe tot zeilbare waarden (voor een Koopmans). We zeilen weer. Over stuurboord, een koers van bijna noord, 330 graden, richting Albanese kust. We moeten kruisen. Erikoussa ligt “recht in de wind”, noordwest. Als de wind zo blijft staan liggen we goed beschut in die zuidbaai waar we heen willen. Ik vrees echter dat de wind naar het zuiden krimpt. We varen 3,7 knopen aan de wind.

Alle zeilen bij

Alle zeilen bij

We moeten zo ongeveer tot de kust van Albanië doorvaren voor we overstag kunnen naar Erikoussa. Ik zie dat eigenlijk niet zitten. We gaan voorlopig maar door zo. Kwart voor twee: de wind is naar het westen gegaan en toegenomen tot zo’n 12 knopen. We varen hoog aan de wind, 320 graden. Vijf voor twee. Ik laat het roer nu los want de wind is toegenomen tot 14 à 15 knopen en dan stuurt ie onder vol tuig, alles strak aangetrokken, hoog aan de wind zichzelf het best in een relatief vlakke zee. Schuin achter ons, in het oosten, loopt de “Beau” hard en hoog op ons in, ook onder vol tuig. Straks moeten we, als we boven het eiland zijn, een klein “klapje” maken om naar de ankerbaai te komen. De wind trekt andermaal aan: tot 20 knopen en meer. Ik zie mij genoodzaakt een reef te trekken in het grootzeil. Dat gaat allemaal van een leien dakje omdat we over stuurboord varen. De boot blijft dan met dit tuig zichzelf varen. De wind krimpt waardoor we steeds meer op het eiland af koersen. Cees heeft zijn genua verwisseld voor de kleine fok en daardoor lopen wij nu op hem uit. 15.00 uur. De windsnelheid blijft nu permanent boven de 20 knopen. We lopen 40 graden aan de wind, een geweldige prestatie voor ons schip en dat “zonder handen”, zowat op het eiland af. Zodra we onder de lij komen van Erikoussa neemt de wind af en is het niet leuk meer. We gaan overstag en modderen een tijdje richting Korfoe. Dat is niet de bedoeling. Ik rol de voorzeilen weg en start de motor. We varen om de ondiepten heen naar de zuidbaai waar het stervensdruk is met Italiaanse jachten. Er is een golfbreker van rotsblokken waar een paar boten aan liggen. De bodem is bezaaid met rotsen en het zal een heel gekloot worden om achteruit vast te maken met die zuidwestenwind die er inmiddels staat. Een paar jachten liggen in het beetje ruimte dat er naast de golfbreker is voor anker te dansen in de deining. Ik kruis een beetje rond en zie het niet zitten. Buiten de baai roep ik de “Beau” op. Het gaat weer mis met de marifoon. Ze hebben wel gehoord dat ik “Othonoi” zei en Anneke zei: “Ok” en op dat moment komen ze de hoek om, stomend in de richting van genoemd eiland. Even later zeilen we allebei weer. Dat wil zeggen: de “Beau” echt en ik speel vals: vol tuig met 1600 toeren Perkins in de strijd omdat het (vrijwel) aan de wind is naar O. en ik er de buik vol van heb. Ik zie een uurtje later na een voorspoedige overtocht naar O. de “Lowlander” en de “Schironn B.” van Hans en Sissy in het haventje van Othonoi liggen en naar mijn mening ligt het er tamelijk vol. Ik ga niet kijken en vaar door naar het baaitje waar ook niet veel ruimte is en de deining recht “het gat” in staat. Het moet maar. Te half zeven liggen we voor anker in rul zand, 4 meter diep, 20 meter ketting, raggend op de deining. Even later komt ook de “Beau” naast ons ten anker.

Cees en Ann moeten hun draai nog vinden

Cees en Ann moeten hun draai nog vinden

Ze liggen

Ze liggen

Ik ga zwemmend kijken of er geen onheil onder water zit, qua rotsen en dergelijke. Dat blijkt mee te vallen en het anker zit ook redelijk in het zand. We liggen op het randje, dat wel. Half twaalf saves. Buiten gelezen. Ik ga naar bed. Ingeborg ligt al.  Lampjes aangestoken. Ik heb de olielamp maar weer eens tevoorschijn gehaald. Voorlopig heb ik de kolere in over deze plek. Misschien wordt het morgen anders. Het was een fijne (motor)zeildag.

Daar liggen wij

Daar liggen wij

Het noordelijkste puntje van Griekenland

Het noordelijkste puntje van Griekenland

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s