Vrijdag, 5 september 2014

Giardini Naxos 8

Vijf over half elf, 5 september. Ik werd om 05.00 uur wakker, plaspauze, weer naar bed. Rond acht uur eruit. Buiten eerst Lulu Wang, “Het lelietheater” uitgelezen. Een onwaarschijnlijk einde, kan niet waar gebeurd zijn. Anticlimax. Toch een goed boek, een mooi kijkje achter de schermen van een verknipte samenleving. Half negen ben ik aan het schrijven gegaan aan 4 september. Moeizaam gebeuren. Tussendoor naar de “Beau” gevaren om fotootjes uit te wisselen. Cees en Ann waren bezig de kuiptent aan het doghouse hier en daar opnieuw te stikken. We weten nog niet wat we gaan doen, misschien toch wel even naar de kant, misschien vanavond? We zien wel. Ik voer terug naar de “Wing IV” om verder te werken aan mijn stukje. Worstelen. Koppie koffie erbij en toen ging het beter. Twaalf uur. Stukje is af. Ik vergeet vaak de opneemknop in te drukken als ik iets inspreek. Dan kan ik het helemaal opnieuw doen en moet ik nadenken over wat ik net (voor Jan Lul) gezegd had, kejjedat? Nu de foto’s nog. Ingeborg is aan het opruimen. Ze heeft de provisiekastjes anders ingedeeld: dit keer op jaar van uiterste houdbaarheid (of: “best before). We hebben een kastje 2016, een kastje 2015 en een kastje 2014 (in dat laatste kastje staan ook de spullen die in 2013 al “op” hadden gemoeten!). 2014 is dus een belangrijk kastje, dat moet leeg gevreten worden voor de 13e oktober a.s. 13.00 uur. Precies wat ik zei, ik had het al gezegd: het gaat een uur duren voor ik met die foto’s klaar ben. En ja hoor, pas te 13.00 uur staat het verhaal op de weblog. Pffff, het leven van een blogger gaat niet altijd over rozen. De hele oggend bezig geweest! Ik begin honger te krijgen. De hele dag zitten we binnen, ik lijk wel gek. In Nederland zitten ze allemaal binnen. Ik hoef me niet schuldig te voelen, we zijn solidair. Naast ons ligt een “Wally” bijboot van zo’n negen meter voor anker, zo’n carbon doos in “stealth”-verpakking. Die hoort vermoedelijk bij het grote “Wally”-superjacht dat aan de andere kant, bij Taormina voor anker ligt, ook zo’n carbon-boot met een paal van een meter of vijftig erop. Wij zijn decadent, maar dat slaat alles. Tien over half twee. Klaar met computeren. Weblogs gelezen, de e-mail enz. Ik denk dat ik buiten maar op de kuiprand ga zitten lezen. We hebben net gegeten, gebakken broodjes kaas met kappertjes. Er is nog zat aan boord, we hoeven helemaal niet naar de kant. Het is mooi weer, warm. Ik ga buiten zitten in het windje. 14.00 uur. Ik heb een leuke bezigheid bedacht: ik ga de duikflessen vullen, die zijn leeg. Lekker een uurtje herrie maken. Dat kan nu wel, nu de waterscooters en muziektenten op het strand ook wakker worden. Ik haal alle rotzooi die in de kuipbank op en naast de compressor ligt eruit (de gangboorden liggen vol), draai de afsluitdop op de spiegel van de uitlaat af, haal de flessen te voorschijn, vul de blauwe emmer met koud zout water, zet een fles erin, de andere ernaast (die koel ik met putsen zout water) en wil de aanzuigtelescoop in het gat steken, maar dan moet je wel een aanzuigtelescoop hebben. Ik kan de twee plastic pijpjes die je in elkaar gestoken in het aanzuigblok moet zetten niet vinden. GdvrdGdvrd ( = Gadoorvriend, Gadoorvriend). Ing!!! Heb jij die aanzuigpijpjes opgeborgen!! Welke aanzuigpijpjes!! Ze zit binnen te puzzelen zie je, vandaar de uitroeptekens. Gadoorvriend, Gadoorvriend, krijt ik weer binnensmonds! Dat wordt zoeken, in alle gaten en hoeken. We vinden niets. Ik snap er niets van. Hoe kan Ingeborg die pijpjes nou niet opbergen bij de compressor, waar ze horen? Of zou ik die dingen soms zelf misplaatst hebben? Ik sta er niet te lang bij stil. Ik weiger de zooi weer op te bergen en ga een oplossing zoeken. Die vind ik in de vorm van een stuk aluminiumpijp, een steel van een dekzwabber, die we eens hebben gevonden. Wie wat bewaart, die heeft wat. De pijp blijkt na wat schuurwerk uitstekend te passen in de aanzuigopening van de compressor. Ik zaag een stukje dat te erg geoxideerd is af en steek een stuk tuinslang erin. Deze gaat er stroef in en ik haal hem diverse keren heen en weer door de pijp totdat de ergste aanslag aan de binnenkant weg is. Met de tuinslang erin kan ik de gewenste lengte bereiken en ik bind het uiteinde van de slang aan de achterstag, zodat ik een prachtige half flexibele aanzuigtelescoop heb! Willie Wortel opnieuw in actie!

Willie Wortel opnieuw in actie

Willie Wortel opnieuw in actie

Ja kunt het niet horen, maar hij staat te pompen!

Ja kunt het niet horen, maar hij staat te pompen!

Hier ook!

Hier ook!

Ik pak de gebruiksaanwijzingen van de compressor erbij, verricht de vereiste handelingen en start de motor. Dat wil zeggen: na vijftig keer trekken aan het koord slaat ie aan. Na een paar seconden stotteren staat ie tevreden 100 dB te produceren en de duikcilinders te vullen. Af en toe trek ik een emmer water en giet dit langzaam over de fles heen, die niet in een waterbak staat. Hij gaat fijn. Anneke komt aanzwemmen; of we zin hebben om 17.00 uur een borrel bij hen te komen drinken. Nou, zeker wel! Gaan we doen. Ze zwemt weer terug. Ik wil de choke iets dichter doen. Als ik dat doe slaat de motor onmiddellijk af! Volgens mij is Ann ver genoeg gevorderd om mijn verschrikkelijke gevloek (ja, met dat: gadoorvriend, gadoorvriend) niet te kunnen horen. Want nu krijg ik die motor niet meer aan natuurlijk, hè, dat begrijp je wel. Ik rukken en trekken aan dat ding. De choke, de gashendel en de benzinekraan in alle combinaties van standen; gek wor ik ervan. Ingeborg kan me wel horen, dat is vervelend voor haar en voor mij ook want ik voel me gedwongen mezelf een beetje in te houden, ja jongens, tis niet fraai, ik weet het. Ik zal vanavond in bed Santa Maria Raccomandata – de “Aanbevolen Heilige Maagd Maria” betekent dat, want zo heet de heilige die maandag door de stad rondgedragen gaat worden, weet ik nu – om vergiffenis vragen. Uno momento dado vind ik kennelijk de juiste stand van de choke en de motor slaat weer aan! Praise to the Gods! Het is dan al tegen vieren. Te 16.40 uur zit er 260 bar in elke cilinder en ik stop de motor. Ik vind het mooi zo en we moeten op de borrel. Eén cilinder zet ik binnen op zijn plek en de andere bind ik vast in de kuip. Daar ga ik morgen mee aan de slag; ik wou maar weer eens de lange slang proberen, dus zonder vest. De rest laat ik liggen en de kuipbank blijft open om de compressor te laten afkoelen. Ik laat 80 bar in de vulslangen zitten om vocht te bestrijden en tap condenswater af. Klaar is kees. We kunnen naar de “Beau”. Het is weer effe terug dat we bij elkaar gingen borrelen, daar is het sogges cappu drinken aan wal voor in de plaats gekomen. We kletsen gezellig en bespreken nogmaals de logistiek rond onze gasten de komende tijd, met de pilot erbij. Het is nog niet zo eenvoudig! Ondertussen drinken we een hapje en eten een borreltje. Ik mag van Cees van zijn Aperol proeven. Hij is lekker hoor, Cees! Je moet nou wel weer een nieuwe fles kopen. Het is al 19.30 uur als we terug zijn op de boot. Ik was het niet van plan maar ik ruim toch maar de rommel van het flessen vullen op, zo gebeurd. De rest van de avond zitten we in de kuip en we doen net of we eten met een kop kippensoep en een paar brokken roggebrood met kaas. Ik moet zeggen: honger maakt rauwe bonen zoet, want het smaakte helemaal niet verkeerd. We zitten lekker te kletsen en ik neem een glaasje melk, waarvan Ingeborg altijd een slokje wil proeven. Nootje erbij, lekker hoor. Kwart voor tien zitten we nog even te koekeloeren op de computer, de laatste feesboekdingetjes, e-mail enz. Vijf over tien gaan we naar bed. De tuinlampjes branden, het rode licht hangt onder de bimini en het ankerlicht brandt ook, maar dat ziet niemand, dat zit te hoong. In de boot is het donker, Ingeborg ligt al, en de koelkast is uitgezet. We zijn dus niet naar de kant geweest, hadden we geen tijd voor. Het was een fijne dag die als altijd omvloog.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s