Woensdag 10 september 2014

Catania – Brucoli

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 10 september 2014 ZO 3 tot 5 Bf Zonnig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
14.45 uur 18.15 uur 9570,7 (trip 10 /track 14,14) 4473 u 35 min. (1 u en 15 min)

Half zeven. Ik ben klaar met slapen, geloof ik. We staan er naast hoor. Allebei! Naast bed! Oe, kijk, landwind! We liggen met de neus naar het land, het strand waar Niels vandaag vanaf geplukt wordt. De wind is west en de zee is vlak. Mooi, kan ik rustig zitten schrijven. 12.30 uur. Van 07.00 uur tot 12.00 uur ben ik aan het werk geweest om 8 september op “papier” en de weblog te zetten, zonder pauze maar met koffie. Wat een klus. Wel wat veel foto’s erbij gezet, moet ik zeggen. 14.15 uur. Ik was netjes op tijd klaar want het is inmiddels pittig gaan waaien uit het noorden. De strijklengte van de wind over het water loopt ongeveer van Dubrovnik tot hier, dus je begrijpt wel dat we lekker liggen te steigeren! Af en toe schept de boeg water aan dek en een rubber van de snubber is op een haar na gescheurd. Als een nukkig rodeo-paard probeert de “Wing IV” ons af te werpen en af en toe kan ik bij de Beau dwars door de schroegboeftunnel kijken!

Cees! D'r zit een gat in je boot!

Cees! D’r zit een gat in je boot!

Niels is er nog steeds niet, terwijl hij rond enen geland is. Voor het begon te wobbelen ben ik bij de “Beau” langs geroeid om Cees en Anneke te feliciteren met hun 32e trouwdag, mede namens Ingeborg. Tweeëndertig jaar! Hoe hou je het vol! Cees vertelde dat, terwijl ik binnen noest bezig was vanmorgen, een RIB verscheen met cameramannen erin en een mooie, weelderige dame, Miss Catania vermoedelijk of Miss Sicilië, gehuld in een vijftiger jaren bikini, die allerlei standjes moest aannemen en gefotografeerd werd, met onder andere de “Beau” als achtergrond! Verdomme, mis ik weer! Ik moet vaker buitenspelen. Cees marifoneerde voor overleg. We kunnen hier niet blijven liggen; je weet nooit hoelang dit duurt, maar dit is onhoudbaar, “untenable” zoals Rod Heikell zegt, dus als Niels er is vertrekken we naar Brucoli (in onze volksmond ook wel: Broccoli, dat spreekt), 12 mijl zuidelijker, waar we tegen deze wind beschut kunnen ankeren. Ik maak vast alles klaar voor een snel vertrek straks, de slurf eraf, de luiken dicht tegen het bruiswater, zeilen hijsklaar maken en wat al niet. Ja, Niels van het strand plukken; dat wordt nog wat! Te 14.35 uur staat ie met zijn tas op het strand. Cees en Ann stappen met gevaar voor eigen leven in hun beautje, Ann in bikini want die moet eruit, en tuffen naar het strand. Ik maak fotootjes van de strandafnemings-operatie. Probeer dat maar eens op een steigerend schip. Cees moet erg zijn best doen om niet door de branding over de kop of op het strand gesmeten te worden. Niels slaagt erin in de boot te klimmen. Iedereen zeiknat. Lache man.

Daar gaan ze; klaar voor onderwater

Daar gaan ze; klaar voor onderwater

Niet veel draden bleven droog

Niet veel draden bleven droog

Bijna safe

Bijna safe

"Niels has landed"

“Niels has landed”

Ook het aan boord van de “Beau” klimmen is geen sinecure met deze zee, maar gelukkig gaat alles goed. Heen en weer schreeuwen: gaan we? We gaan! Ik blijf hier niet langer! Cees gaat zijn bijboot ophijsen. Ik laat de mijne zonder motortje achter de boot hangen, moet kunnen. Terwijl Ingeborg langzaam opvaart haal ik het anker binnen. Dat gaat maar net goed. Er komt door het steigeren veel kracht op de lier te staan maar hij blijft het doen. In de lij van de grote havenpier hijs ik het grootzeil met een reef erin. We moeten uitwijken voor zo’n baggerbak die met grote snelheid de haven uitgiert. Grote roll-on roll-off schepen, een soort veerponten voor vrachtwagens van de Grimaldi Lines varen af en aan. Je moet ogen in je achterhoofd hebben hier. Ik blijf een tijdje motorzeilen tot we goed en wel uit de buurt van de haven zijn, waar het water extra ruw en woelig is. Na drie kwartier gaat de motor af en proberen we zo hoog mogelijk aan de wind te zeilen, met deels ingerolde genua en de kotterfok bij. Het gaat niet. Het waait niet hard genoeg voor een reef, dus, hop, eruit met die reef en de genua iets verder uitgerold. Dat gaat een stuk beter. Achter ons komt de “Beau” opzetten, maar hij haalt ons niet in. De boot is in zijn element met deze wind en zeilvoering. We zeilen in 17 knopen wind parallel aan de kust in 15 meter diep water, zo hoog mogelijk aan de zuidoostenwind. Het grootste deel van de tocht kan ik het roer loslaten. De boot kan het beter dan ik. We lopen gemiddeld 4,5 knopen over de grond en rammen flink op en in de golven die recht van voren komen. De “Beau” loopt langzaam op ons in.

Lekker rammen, op weg naar Broccoli

Lekker rammen, op weg naar Broccoli

Hij haalde me toch in

Hij haalde me toch in

Kwart over vijf. We komen nu onder de lij van de kust waar Broccoli ergens ligt. De zee is hier rustiger en het varen is iets prettiger. Het baaitje waar we heen willen is niet helemaal bezeild voor ons maar dat komt goed uit want de accu’s moeten worden opgeladen. We motoren het laatste stukkie van 17.45 tot 18.15 uur. Of de duvel er mee speelt: zodra het anker van de boeg in zeven meter water valt draait de wind 180 graden en waait weer uit het noorden en liggen we hier ook weer aan lagerwal. Gadoorvriend, Gadoorvriend. Hoe zielig kun je het hebben! Er klopt hier in dit land echt geen ene flikker van het weerbericht, welke je ook pakt! Je moet die weerberichten gebruiken als een soort algemene richtlijn waar je zelf op moet preluderen en: vooral sogges goed naar de lucht kijken en al of niet de gok van het uitvaren nemen! We liggen zo dicht bij de “Beau” dat we bijna over kunnen stappen. Dat doen we dan ook maar want we zijn voor de borrel uitgenodigd. Eindelijk ontmoeten we dan de beroemde Niels! Hij blijkt best aardig te zijn (kan ook niet anders met zo’n moeder), een beetje lang (heeft ie ook van zijn moeder), maar aardig. Hij heeft ons onderweg met de Go-Pro gefilmd, ik ben benieuwd naar het resultaat. We borrelen gezellig; ik neem ook maar een Aperol Spritz, lekker hoor.

Allemaal aan de Aperol Spritz!

Allemaal aan de Aperol Spritz!

Een onheilspellend onweersfront trekt over Catania naar zee. Gelukkig blijft het hier droog maar het gaat wel hard waaien en de boten beginnen weer te steigeren. Half negen. De wind neemt af maar de deining neemt toe. Net terug van de borrel op de “Beau” gaan we meteen ankerop om het ding iets verder weer te laten plonzen, we lagen echt te dichtbij om rustig te kunnen slapen, als het daar überhaupt van komt. Ik kan wel leidsels gebruiken, daar op de voorplecht. Bronco Billy. De maan komt op, in nevelen gehuld. In het noorden kunnen we de lichtjes van Catania zien. Dit is een mooi baaitje maar niet bij noordelijke winden, maar ja, dat weet je hier toch nooit. Half tien. Het wobbelen is vreselijk, het gaat maar door, het gaat maar door. Het is allang windstil en de zee gaat maar niet plat. Verschrikkelijk. Ik krijg er steken van in mijn harses. Ik ga effe buiten zitten. Einde bericht.

Daar liggen we

Daar liggen we

De track voerde ons over het ondiepe

De track voerde ons over het ondiepe

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag 10 september 2014

 1. Peter en Metty zegt:

  Hoop dat de steken inmiddels zijn afgenomen. Wobbelen idd AFSCHUWELIJK. Succes daar. Dat buienfront kwam trouwens hier (PAXOS) en omgeving. Meer dan verschrikkelijke winden, onweer en regen, regen, regen. En……iemand tegen ons aan, Zijn anker sloeg los, hij dreef achteruit tegen ons aan. We zagen het en wij maar duwen met zn tweeen tegen de wind in en die klotefransman verdomde het om zn motor aan te zetten. Hij deed NIETS. Zo maken wij ook nog us wat mee.

  Like

  • wingiv zegt:

   Je hebt em toch wel met de pikhaak op zijn harses geslagen, neem ik aan?! Die Fransen spannen echt wel de kroon in lamlullig ankergedrag, hier ook! Je moet ook eigenlijk altijd eerst naar de natie-vlag kijken voor je een plek kiest! Sterkte!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s