Zaterdag, 13 september 2014

Siracuse 3

Ik ben te 06.15 uur opgestaan, kon niet meer slapen, alhoewel we wel een rustige nacht hadden, afgezien van het disco-begin. Ingeborg kwam er te 06.45 uur. Ik ben maar gaan schrijven. Het is nu tien voor acht en ik ben nog niet klaar, rommelen met foto’s en zo, ontbijtje. Vijf over half tien. Ik was te 09.00 uur gereed met het stukje van 12 september. Nu gaan we koffiedrinken en daarna naar de kant om te kijken of we toch iets dichterbij aan water kunnen komen en een beetje diesel ook. Cees, Anneke en Niels komen naar ons toe varen. Ze gaan een autootje huren om vanavond Eline van het vliegveld in Catania te halen. Het is bewolkt geworden, een vrij dikke ook nog, misschien zit daar wel raar weer in. Ik haal het zwemplatform maar omhoog na het motortje met benzine bijgevuld te hebben en de boodschappenkar met de dieselton erin te hebben gegooid. We plokkeren te 10.00 uur naar ons plekje tussen de bruggen. Daar zijn kano-polo-handbal-wedstrijden aan de gang. Na het bootje te hebben vastgelegd kijken we op de brug en op de kade met honderden andere toeschouwers een tijdje naar het geweld. Zeer spectaculair. Die jongens gaan niet zachtzinnig met hun kano’s en elkaar om. Ze meppen mekaar met de peddels en proberen mekaar omver te varen; geen sport voor mietjes. Ze hebben niet voor niks helmen en gezichtsbeschermers op en dikke zwemvesten aan. Een “speaker” brult en de menigte juicht. Wat een toestand!

Gezellige drukte op de brug, het werd nog drukker

Gezellige drukte op de brug, het werd nog drukker

De wedstrijd moet nog beginnen

De wedstrijd moet nog beginnen

Daar gaan ze, er zijn heuse scheidsrechters op de kant

Daar gaan ze, er zijn heuse scheidsrechters op de kant

Het gaat er ruw aan toe

Het gaat er ruw aan toe

We lopen de stad in, de dieselton in de boodschappenkar over de keien met me meezeulend. Waarom ik dat doe weet ik eigenlijk niet want er is geen pomp te bekennen in de oude stad. Ik had hem beter in het bootje kunnen laten liggen en het als apart project beschouwen. De wandeling is een feest der herkenning: de prachtige gevels, de nauwe straatjes, de gezellige drukte en de prachtige “Duomo” op het grote plein, we hebben het allemaal al eens gezien maar het blijft indrukwekkend en fraai.

Mooie straatjes

Mooie straatjes

Leuke geveltjes

Leuke geveltjes

Dit gevelsteentje zit daar sinds 1500

Dit gevelsteentje zit daar sinds 1500

Dat hangt daar zomaar, op een binnenplaatsje

Dat hangt daar zomaar, op een binnenplaatsje

Dit ook

Dit ook

Gezellige straatjes

Gezellige straatjes

Recht tegenover die merkwaardige kerk met zijn “ingebouwde” zuilen uit de Romeinse tijd strijken we met de dieselton neer op het terras van Caffé Grande Del Duomo en bestellen een cappuccino met een cannoli. Ingeborg gaat internetten en ik kijk om me heen. Op de trap van de kerk zit een klein jochie op een trekharmonica te spelen. Hij doet het heel verdienstelijk, maar wel steeds van hetzelfde. Zou ie na een uurtje door de verzamelde horeca weggejaagd worden? Die moeten dat namelijk de hele tijd aanhoren. Het duurt even, de cappuccino. De bediening is gematigd vriendelijk. Zouden we hier de 16e kunnen eten? Bij nader inzien maar niet. Je zit er te “exposed” op het plein. Bovendien is mijn kopje maar voor de helft gevuld met cappu; hij kostte niet veel (2 euro) maar was dus toch te duur.

Op het terras van Grande Caffe del Duomo

Op het terras van Grande Caffe del Duomo

We zoeken verder naar pompen en restaurants en zien er veels te veel (restaurants). In een straatje zien we twee “Trattoria’s” tegenover elkaar. Welke zou de beste zijn. De menu’s schelen niet veel in prijs en variatie. Dit zou wat kunnen zijn. Van die ene, Trattoria Il Cenacolo krijg ik een kaartje mee.

Dit leek me wel wat

Dit leek me wel wat

Verder maar weer. Ik stap bij nog een tent binnen; die hebben een kale binnenplaats met rot-op stoelen en binnen is het mij te modern. We zijn er even klaar mee. Volgend project: diesel. Eerst kijken bij het jachthaventje wat de diesel doet: 1,69 euro, veel te duur! Ik weet nog een pomp te zitten, over de brug, een heel eind die lange rechte straat in naar het westen, op een groot plein. We zigzaggen door de straten erheen, onderweg een parkeerterrein spottend, daar moeten we ook nog achteraan, want parkeren is hier een kriem; bijna letterlijk want als je dat verkeerd doet, zo vertelde de autoverhuurder ons, hang je aan de pan van de “parkeermaffia” zoals hij dat noemde. Die parkeerterreinen staan trouwens ook vaak vol. Eindelijk arriveren wij bij het pompstation van Q 8. Hier kost de diesel 1,79 euro. Gadoorvriend, Gadoorvriend. De lege dieselton begint als lood te wegen in de boodschappenkar. Ik krijg een lam armpje en we zweten ons kapot. Terug maar weer, naar de pomp aan de haven. Ingeborg blijft op de brug achter met mijn spullen, kijken naar het kano-geweld dat continu doorgaat. Gewapend met portemonnee en kar strompel ik naar de haven en laat de ton volgooien met 42 euro (25 liter) aan diesel. Nou is ie helemaal zwaar en moet ik zachies lopen op de onregelmatige delen van het wegdek anders rammelt de kar uit elkaar. Nou ja, er zat toch al geen gang meer in bij mij. Bij die pomp kunnen we trouwens ook water tanken, gratis en voor niks. Da’s mooi om te weten, gaan we doen, met het bootje een stuk dichterbij dan die steiger aan de andere kant van de baai. We varen terug en gaan even langs bij de “Beau” om te horen hoe het huren ging. Dat viel tegen. Ze moeten boven de 100 km wel een extra km-prijs van 0,20 cent. Zo wordt het toch iets duurder dan gedacht. Het is ook een Panda’tje met krassen en zo. Cees vermoedt dat je hier heel goed op je tellen moet passen, want volgens hem pikt de verhuurder het niet, als er wat gebeurt en het parkeren zal inderdaad moeilijk worden. Cees heeft hem bij de verhuurder voor de deur laten staan, zodat dat voorlopig geen probleem is. T.o.d.b. eten we een broodje gebakken ei, dat had ik even nodig, zeg! Het is nu tien over twee. Ingeborg zit sperziebonen af te halen. Het waait uit het zuidoosten maar het water is rustig, gaat goed dus. Half zes. We hebben de hele middag zitten lezen en slapen, op de kuiprand, achter de buiskap, op de kuiprand, achter de buiskap, al naar gelang de wind toch een verkoelende factor werd op enig moment. Er kwam een visserman die in zijn onderbroek in zijn houten boot hier de hele tijd rondvaart met een lijntje achter hem aan naar ons toe en vroeg om “olio”, tenminste dat denk ik. Hij wees naar zijn motortje en zei: olio en hield tegelijkertijd een waterfles met zonnebloemolie of zoiets omhoog. Ik weet nu nog niet of ie motorolie wilde hebben voor zijn motortje of dat ie mij zonnebloemolie wilde verkopen. Ik kon (wilde) hem in ieder geval niet van dienst zijn. Ik ben ook nog even naar Cees geroeid want ik moest van Ingeborg zeggen dat ie niet moet vergeten een lampje mee te nemen als ze vanavond Eline gaan halen. Daar had Cees zelf al aan gedacht. Morgen gaan ze naar de Etna en naar Taormina. Zeven uur. We zijn eten aan het koken. Ik moet een foto maken van de zonsondergang, zo mooi!

Daar ging ie weer, voor de zoveelste keer

Daar ging ie weer, voor de zoveelste keer

Vijf voor half negen. We hebben lekker gegeten vanavond: sperzieboontjes met aardappelpuree, gebakken ei en lapjes van het varken. Cees en Anneke en Niels zijn Eline aan het halen. Dat wordt nachtwerk. Ik ga bootjes kijken. De Sturiërs worden steeds goedkoper, straks kun je ze cadeau krijgen bij een kilo aardappelen. Ingeborg zit binnen te puzzelen en ik sta buiten te lullen in de voicerecorder. Misschien gebeurt er nog wat vanavond, ik hoop het eigenlijk niet. De rest van de avond zit ik buiten.

zo goed als nakend
uitwaaien op de rand
geen zin om te schrijven
een dropje whisky in de hand
in de koele zwoele avondwind
zie ik de lichtjes aan de kant

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zaterdag, 13 september 2014

  1. Linda zegt:

    Restaurant (met rode tafelkleedjes) is goedgekeurd hoor. Heb er nu al heel veel zin an!! Tot morgen! (en vanavond op de skijp natuurlijk)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s