Zondag, 14 september 2014

Siracuse 4

Negen uur. Ingeborg zit buiten op de kuiprand te lezen en ik ben net klaar met een boek van Stephen King, “Christine”, een onzinverhaal over een moordende auto (Christine genaamd) maar toch zo geschreven dat het amusementswaarde heeft. Wat zal het zijn geweest, tien voor zeven, dat ik eruit kwam? Ja, zoiets. Ik wilde gaan schrijven maar ik ben buiten gaan zitten lezen, opdat het boek maar uitkwam. Ik was wel benieuwd naar de uitkomst van dat onwaarschijnlijke verhaal. Kijk, dan doe je het goed als schrijver. Te 07.30 uur zag ik Cees al buiten zitten. Dat voorspelt niet veel goeds; die gaan al snel op pad! 08.00 uur. Zie je wel, daar gaan ze met z’n vieren ervandoor, op naar de Etna en naar Taormina! Ok jongens, veel plezier! In het voorbijgaan roept Cees dat ik vooral moet bellen als er wat is.

Daar gaan ze hoor!

Daar gaan ze hoor!

Idem

Idem

Ik bedenk meteen dat ik ook kan bellen als er niks is, gewoon voor de lol, maar ik denk meteen dat ik dat maar niet moet doen want stel je voor dat ze net op topsnelheid over de autostrada aan het rijden zijn in hun Italiaanse bolide – waarvan de typenaam overigens het tegendeel van snelheid suggereert en hooguit refereert aan het lethargisch en tergend traag vreten van bamboescheuten – en Cees schrikt als ie mijn naam ziet. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Hij kan ook net op dat moment op de steile rand van een kokendhete, borrelende lavakrater staan. Brrr, ik moet er niet aan denken. Waar ik het meest benieuwd naar ben eigenlijk is hoe het ze is vergaan met het parkeerprobleem hier in Siracusa. Dat houdt me nogal bezig in verband met ons eigen voornemen een auto te huren en Linda op te halen van de luchthaven Fontanarossa in Catania. Dat is op de 16e september en de volgende dag willen we ook naar de Etna en misschien naar Taormina en dan is het nachtelijke parkeerprobleem een actueel gegeven. Het is nu warm buiten. Je kan maar beter binnen zitten en stukjes schrijven, hetgeen ik dan ook maar ga doen. Tien voor half tien. Ik ga maar niet schrijven. Ik kom niet verder dan wat fotootjes van gisteren erop zetten en ook meteen maar de foto’s die ik net nam van de vier “beautjes”, op weg naar de kant. Ik kan er niet toe komen, ik heb er weer geen zin in eigenlijk, had eerder moeten beginnen, toen het buiten nog niet zo warm was. Ik zie er zo tegenop. Er is zo weinig gebeurd gisteren, afgezien van ons bezoekje aan de stad en ons doelloos en onzinnig ronddolen op zoek naar goedkope diesel en een geschikt restaurant om overmorgen Ingeborg d’r 65e verjaardag te vieren. Gek eigenlijk: met 64 ben je van middelbare leeftijd en met 65 ben je bejaard. Gelukkig kan je dat niet aan haar afzien, anders had ik allang een andere genomen. We gaan zo direct water halen maar ik giet eerst alles dat nog in cans en petflessen in de boot rondzwerft in de stuurbooordtank, 30 liter ongeveer. De 25 liter diesel die ik gisteren heb gehaald staat nog in het gangboord en die giet ik vervolgens in de bakboordstank (de voorraadtank), nadat ik de inhoud ervan eerst in zijn geheel met de daarvoor bestemde pomp via filters in de dagtank heb gepompt. Daarin zit nu ongeveer 140 tot 150 liter, bijna vol dus (vol = 160 liter). Genoeg om Licata te halen, dunkt mij. Maar omdat ik beide tanks tot de nok vol wil hebben voor we naar huis gaan, besluit ik nog twee cans van 25 liter hier te halen en de rest in Licata. De prijzen zullen niet veel schelen, vermoed ik. Ik ben er lekker druk mee. Ingeborg is ook druk, aan het puzzelen. Vijf over half tien. Gekeken of er hotmail was. Niks. Ik heb mezelf toen maar een mailtje gestuurd. Ik wil mail hebben. Ik lees Joop z’n weblog. Ik geniet ervan. Hij leeft met Meta als God in Frankrijk, lekker bezig in en om hun huis. Wil ik ook. Ach, een mens heeft zoveel keuzes. Beetje feesboek kijken, koffie drinken en dan naar de kant. Rianne is jarig vandaag! Die ga ik bellen als we water en diesel gehaald hebben, nu is het nog te vroeg. Het is buiten bloedheet en de baai glad als een spiegel. Tien over half twaalf. We zijn terug van ons eerste ritje naar de diesel- en waterpomp in het jachthaventje. Dat ging goed. Ze vonden het wel grappig daar, dat we het zo deden, met een tros cans en petflessen op de boeg van de rubberboot. Zoiets hadden ze geloof ik nog niet meegemaakt. De pompbediende is een man met lang wit haar, hij lijkt wel een viking maar spreekt wel degelijk Italiaans en vrijwel niets anders. Hij hielp ons met sjouwen van de dieselcan en vroeg herhaaldelijk bij het watertanken in die kutflessies: are you ok? Ja hoor, alles ok. Hij leek wel vertederd door ons gepiemel! Dat moeten we hebben; misschien krijgen we wel korting bij het dieseltanken. Dat echter, bleek een brug te ver.

Puk van de Pettefles

Puk van de Pettefles

We hebben er schik in

We hebben er schik in

Dammen met doppen

Dammen met doppen

Zo doen we dat

Zo doen we dat

Nog een beetje

Nog een beetje

Leeg

Leeg

T.o.d.b. ging er 100 liter in de stuurboordstank. Dat wil zeggen dat als de meter driekwart aangeeft er slechts 70 liter in zit. Dat weten we ook weer. De bakboordstank, dat is de tank die “over de boiler loopt” blijkt op vijf liter na nog geheel vol te zitten. We hadden dus gewoon diverse keren kunnen douchen tot dit moment van vullen. De boiler is wekenlang tig keren warm geweest en weer afgekoeld, zonder enig nut. Pluspunt blijft dat als we in de Sahara terecht waren gekomen dat we dan niet zonder water hadden gezeten (een tijdje). Maar ja, Ingeborg gaat over het water en ik over de rest! Zo liggen die dingen nou eenmaal en douchen we thuis wel weer (ik kan niet wachten!). Tien voor twaalf. We hebben de koffie op en een slappe sprits en nu gaan we met het restje warm water dat in de “Solar Power” douche zak zit de zonnepanelen schoonmaken met een nieuwe spons, dan kunnen we die zak straks ook weer vullen aan de pomp, opdat Ingeborg met heet zonnewater wasjes kan doen en zo. We hebben dan heel veel water aan boord. Er zit nu 340 liter in de tanks, met hier en daar een los rondslingerend litertje in een plastic fles enne dan komt er straks nog 100 liter bij in de petflessen en de cans, die we dan aan dek zetten en dan hebben we maar liefst 440 liter water aan boord! Voor linda! roept Ingeborg. Voor Linda is dat belangrijk! Mag Linda van jou dan wel douchen in dat hok!? Ja, eh, eh, dat zal wel moeten. Goed zo, Ing, dat gaat van harte! Eigenlijk is dat verboden, dat is een verboden douchehok, maar niet voor Linda. Ik ben nou al jaloers op mijn dochter en ze is er nog geeneens! Tien voor één. Weer 25 liter diesel en 100 liter water dus. Ik stouw de voorraad tankjes tussen de granny bars boven op elkaar met een paar doeken eroverheen. Ik heb ook even gekeken naar de parkeerplaatsen daar bij de jachthaven. Je moet 1 euromunten in de automaat gooien als je tenminste een plekje kan vinden. Je mag er dag en nacht staan, als je maar munten blijft inwerpen (1 euro per uur). Je moet een hoop munten hebben. Honderd meter verderop is er nog een parkeerterrein met slagbomen, die kost 2 euro per uur, da’s teveel dus da’s niks. Alhoewel het allemaal nog steeds goedkoper is dan in Amsterdam; daar zijn ze helemaal van de pot gerukt. Ik skype met Ma. Alles goed. Ik stoor haar bij het eten maken. Ze heeft net een eind gewandeld over de dijk naar de boerderij van Elly! Ze was nieuwsgierig naar de nieuwe inrichting ervan. Kijk, zo moet het op je vierennegentigste! Ze moet ophangen, anders brandt het eten aan! Kwart voor twee. We hebben een half broodje met ham gegeten. Ik skype met Rietje. Die is vandaag jarig, humhum jaar geworden. D’r vader en moeder zijn op visite en een oom en een tante. Ze zitten in de tuin te genieten van het fraaie weer. Van harte meid! Half vier. We zijn keihard aan het werk in de boot. Je gelooft het niet met die temperaturen. Na zinloos gedoe op de computer (Sturiërs kijken) zijn we aan het werk gegaan. De zeilzak onder tafel moest naar voren en de bak met duikspullen moest onder tafel, naast de kachel. Vervolgens hebben we de afvoer van de gootsteen doorgepompt. Daarna gaan we zwemmen, dat werd ook weer eens tijd (zwemmen is mijn “douche”). Vandaag, omdat het een feestdag is (Rietje is jarig), en vanwege het feit dat we zoveel water aan boord hebben, wordt het douche rantsoen uitgebreid van 2,25 liter per persoon naar 3 liter per persoon! Ik moet zeggen: echt schoon word je er natuurlijk niet van maar als de omstanders niet aan je gaan zitten snuffelen ruiken ze niks en is 3 liter dus genoeg! Als we weer aan boord zitten op te drogen zie ik een vissertje dat altijd hier rondzwerft, echt een vis binnenhalen. Ik verdacht hem er al van alleen maar rond te cirkelen om te gluren naar die leipe zeilers op die malle boten die in zijn viswater komen ankeren. Zijn vrouw is ook mee, die ligt dwars op de middendoft te zonnen. Ze mag wel uitkijken dat ze geen haak in d’r buik krijgt. Hij moet over haar heen stappen om het beest aan boord te halen. Mevrouw blijft rustig zonnen en zo hoort het ook. We hebben Linda aan de telefoon gehad en haar medegedeeld dat ze onbeperkt mag douchen als ze aan boord is. Ze was op dat moment aan het fietsen en het gaat verrassend goed met haar been; ze loopt niet meer mank! Maarre, we gaan toch rustig aan doen, want je moet niks fokseren met je kinderen! Wijntje, nootje, kaasje! Wie doet je wat? Het is inmiddels tien over vier. Ingeborg zoekt spullen voor een slaatje dat ik moet maken, restjes van dit en dat en de vereiste gelijkmakers (van de Deen) erdoorheen, laat dat maar aan mij over! Ik zit ondertussen te kijken naar motorboten van een bepaald merk en we maken plannen voor reizen langs de Noorse Fjorden naar de Lofoten en de Noordkaap. Moet kunnen. Kwart voor zeven. Ik ben bezig eten te maken. Ik moest van Ingeborg eten maken. Slaatje omdat sperziebonen over waren. Ik heb een knots van een ui stukgesneden en (teveel) aardappelpuree gemaakt (de aardappelen waren op) en nu ben ik eieren aan het koken. Ik had er vier geprikt en klaargelegd, maar er was er eentje weggerold achter een kommetje en ik sta er maar drie te koken in plaats van de vereiste vier! Gadoorvriend, Gadoorvriend! Nog een kooksessie voor dat ene klote ei. Dat schiet dus lekker op. Het wordt wel donker voor we eten, maar dat geeft niet. We willen vanavond met donker naar de kant om de drukte met eigen ogen te zien en we willen ook zien hoe het toegaat bij het parkeren bij de haven op deze zondagavond. Morgen en overmorgen zal het wel minder druk zijn. Te 20.00 uur gaan we naar de kant. Het is druk, maar het ziet niet zwart van de mensen. De parkeerplaatsen staan propvol, er wordt gesjacherd om op rare plekken te parkeren, waar het niet mag dus. De terrassen zitten ook tamelijk vol, alhoewel er ruimte is voor improvisatie door “vrije jongens”. We zwerven door de oude stad en genieten van de gezellige hoekjes en gaten, de fraaie winkels en geurige restaurantjes. De wallen aan de zeekant zijn in het donker een beetje luguber, daar lopen ook minder mensen op straat. We zoeken de drukte weer op via stegen en straatjes, waar de mensen op straat wonen, tot we op bekend terrein komen, rond de “duomo”. De terrasjes waar wij aan denken om te gaan eten op Ingeborg d’r verjaardag zitten redelijk vol. In een restaurant met een binnenplaats waar we over reserveren beginnen te praten, wordt meteen om een bedrag van 20 euro reserveringsgeld gevraagd. Ciao, arrivederci, buona sera en dat soort dingen. Als je een maffiosi wilt spelen moet je als jonge kelner iets subtieler aanvangen vinnik. Kwart voor tien zijn we t.a.b. (= terug aan boord). Met het hoofdlampje op zijn we teruggevaren. Het was leuk. Ik moest morgen maar eens weer gaan schrijven. Vanavond wordt dat niks meer. We gaan naar bed. Te 23.30 uur horen we de “Beautjes” terugkomen. Nu kunnen we rustig gaan slapen. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 14 september 2014

  1. Cees zegt:

    Volgens mij haal je nu de 13de en de 14de door elkaar, want de 14de kwamen we niet 23.30 pas langs de boot terug. Dat was de 13de. Even je recordertje checken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s