Dinsdag, 16 september 2014

Siracuse 6

Langsalseleven. Langsalseleven! We worden te 07.00 uur wakker met een feestelijk gevoel: Ingeborg is jarig en officieel bejaard vandaag (da’s minder) en Linda komt! Lekker geslapen; 24.00 uur naar bed, zeven uurtjes slaap, da’s goed. Ik heb gezongen in bed. Heel zachtjes, binnensmonds eigenlijk, onhoorbaar in feite. Het is heiig weer, een beetje bewolkt, precies wat Linda gisteren zei dat het hier zou worden volgens “weer-online”. Dat is dan wel jammer voor haar als ze gelijk krijgen voor de komende dagen ook: betrokken, minder mooi. Ik probeer een stukkie te schrijven over gisteren. Het lukt niet, ik krijg anderhalve pagina op papier; dat zal wel een probleem worden de komende dagen. Dan is het half negen: tijd om met de boodschappenkarren naar de kant te gaan en de huurauto in te leveren. Op de markt kopen we een paar kilo sinaasappelen want die waren op. Vervolgens wandelen we naar de autoverhuurder. Gelukkig heeft hij een autootje voor ons. Hij heeft slechts één Panda in de aanbieding. Voor 62 euro (2 dagen) en 0,20 cent per kilometer boven de eerste honderd mogen we hem meenemen. Hij loopt met ons mee naar de kade bij de jachthaven. Daar staat een wrakkig Pandaatje op ons te wachten met volgens de man een dieselmotor erin. Hij loopt om het wagentje heen met een formulier en tekent (voor de vorm) de beschadigingen aan. Ingeborg maakt foto’s, dat lijkt me beter.

Een barrel kregen we, da's normaal hier

Een barrel kregen we, da’s normaal hier

Het is teveel om op te noemen, dat kan nooit op één formulier, maar hij rijdt in elk geval nog. Hij zegt erbij dat de tank vrijwel leeg is en we onmiddellijk moeten tanken, ginder op de Corso Umberto de Eerste, bij de Q 8 pomp. Lekker dan: de duurste “in town”: 1,79 euro de liter, zoals we al ontdekt hadden. We krijgen de sleutel en de papieren en we kunnen op pad. Bij de Q8 tank ik 32 liter diesel voor 57 euro, waarna het richting Lidl gaat om 12 twee-liter flessen water te kopen en nog wat hapjes en lekkers voor als Linda er is. Terug naar de grote parkeerplaats aan de Via Bengasi om de auto te stallen tot we naar de luchthaven bij Catania rijden. Ik wil zien hoeveel ik heb gereden maar ik kan de kilometerteller niet vinden. Cees kon me later vertellen hoe het moest. Ik gooi 4 euro in de meter. Tot 14.00 uur zijn we gedekt. Vijf minuten lopen en bij het bootje gekomen gooien we, inmiddels geroutineerd, de karren met boodschappen erin en tuffen naar de “Wing IV”. Wie schetst onze verrassing als de boot langs de gehele railing versierd is met gekleurde ballonnetjes!

Ballonnetjes!

Ballonnetjes!

Cees, Ann, Niels en Eline staan op het voordek van de “Beau” aangetreden als een soort erewacht en zingen als we bij hen langsvaren niet het Wilhelmus maar het hierboven reeds gememoreerde lied! Wat aardig!

Aangetreden op het voordek

Aangetreden op het voordek

Gauw maken wij alles in orde voor de verjaardagskoffie. Even later stappen de beautjes bij ons aan boord. Lekker koffiedrinken. Ingeborg krijgt een mooie sjaal en een prachtige halsketting cadeau! Heel gezellig allemaal.

Op de koffie bij de "Wing IV"

Op de koffie bij de “Wing IV”

Ann doet Ing d'r cadeau omhangen

Ann doet Ing d’r cadeau omhangen

Mooie ketting, Ing!

Mooie ketting, Ing!

Half twaalf neemt de visite afscheid want ze moeten nog op pad natuurlijk, naar het oor van Dionysos en de andere fraaie bezienswaardigheden in dat “archeologische themapark”. Tien over twaalf. We worden gefeliciteerd door Marijn en Rietje, Linda zit al in het vliegtuig naar Milaan (ze moet overstappen, het arme kind) en Metty en Peter feliciteren Ingeborg per SMS. Metty wil de naam van Joop z’n weblog weten want ik heb het er zo vaak over dat ze nieuwsgierig geworden is. Ik stuur de beide weblogs van Joop en Meta door, kan ze de hele geschiedenis volgen. Natuurlijk beginnen op feesboek ook de felicitaties van onze vrienden die we deze reis hebben ontmoet binnen te druppelen. Kwart over één. We gaan nu toch maar weg eigenlijk, beter te vroeg dan te laat. We hebben een broodje met een restje homemade salade gegeten en alle spullen ingepakt. Ik neem de dieselhevel en een can mee om de tank leeg te zuigen als we de auto inleveren. Kijken of het lukt. Cees let op onze boot want hij is niet meegegaan op excursie. Kwart voor twee zijn we bij de Panda en ik probeer meteen of ik de diesel eruit kan krijgen. Vergeet het maar, knul. Rien ne va plus, die diesel is niet meer van u. De stok met de knikker past niet in de vulopening. Jammer. Dwars door Siracusa rijden we naar het noorden, een rechttoe rechtaan route, geen enkel probleem, alhoewel ik toch één keertje verkeerd rij. Bordjes Catania en Aeroporto volgen en binnen het uur staan we op de parkeerplaats voor lang- en kortparkeerders. Gaat 4 euro kosten, valt mee. We zijn weer veels te vroeg natuurlijk. Linda komt 16.55 uur pas aan en het is nu 15.30 uur terwijl we na wat te hebben rondgekeken in de vertrek- en aankomsthallen heel lang doen over een slap bakkie cappuccino in een tent tegenover het luchthavengebouw. We zitten lekker te kletsen en te kijken naar de types die gaan en komen. Ik kan dat uren doen!

Wachten op Linda

Wachten op Linda

Idem

Idem

Het sombere weer van vanoggend heeft alweer plaatsgemaakt voor een zwoele, warme deken die over alles en iedereen heen hangt, de zon schijnt volop; ik ben bloedheet. Half vijf lopen we uit het restaurant langs het autootje om te kijken of ie er nog staat en om de tijd te doden. Na een trage omweg stappen we de aankomsthal in. Op het elektronische bord met de aankomsttijden van de verschillende vluchtnummers staat dat AZ 1723 te 16.37 uur is geland! Wind mee gehad kennelijk. Shit! Rennen! We zijn precies op tijd om Linda door de deur van de ruimte waar de lopende bagagebanden zijn naar buiten te zien komen! Zij heeft alleen maar een cabine-koffertje bij zich, vandaar dat het zo snel ging. Hallo Lin!! Goeie vlug gehad? Zoen, zoen, knuffel, knuffel.

Daar is ons doggertje!

Daar is ons doggertje!

Dag moes!

Dag moes!

Het valt haar onmiddellijk op hoe lekker warm het hier is! Hoe is het mogelijk! Gezellig kwebbelend wandelen wij gedrieën naar de parkeerplaats met het autootje en in de kortste keren zitten we op de autostrada naar Siracusa. We nemen de afslag Siracusa Nord en zitten bijna onmiddellijk in een file die tot midden in de stad duurt. Wat een chaos in het spitsuur! Vooral voor de rotondes schijt ik in mijn broek; als je aarzelt ben je de lul. Wat een zooitje idioten hier! Ik dacht dat de Nederlanders erg waren maar hier kunnen ze er ook wat van. Niettemin bereiken wij heelhuids de parkeerplaats, lekker aan de buitenkant van de drukte, waar ik 10 euro in de meter gooi, waardoor ik tot morgen 18.17 uur mag blijven staan. Dat is nou ook weer niet nodig, maar wel comfortabel. Linda vindt alles prachtig, het weer, de stad, de wandeling naar het bootje en het vooruitzicht vanavond met zijn allen in de oude stad het verjaardagsmaal ter ere van onze verse AOW-er te genieten. Linda valt met haar neus in de boter: het waait flink en het water is ruw; een garantie voor een nat pak in de rubberboot. Ik ga in onderbroek en Linda trekt mijn sportbroek aan. Ingeborg trekt haar bovenkleren uit en ze hullen zich allebei in regenkleding, speciaal hiervoor meegenomen. Niet overbodig, eigenlijk wel, want ze worden uiteindelijk toch zeiknat. Zwaaien naar de “Beau”, joehoe, Lin is in town! Het wordt een klamme en kleffe verkleedpartij in de boot! Ik haal het lijntje met de ballonnen waarvan de meeste al geknapt waren van de reling en breng de klos en de knijpers terug naar de “Beau” en spreek af dat we te 19.30 uur naar de stad gaan om een restaurant te zoeken. Ik weet er eigenlijk al eentje, maar we zullen zien. Te 19.30 uur stappen beide bemanningen simultaan in de bootjes en we varen naar de hoek in de vissershaven waar altijd wel een plekje is voor bijbootjes om te landen. Met z’n zevenen wandelen we door de straatjes naar het centrum van Ortigia.

Op naar het restaurant

Op naar het restaurant

Ik laat zien waar wij hadden gedacht te zullen gaan eten en het valt in de smaak bij allen, dus we gaan zitten bij Trattoria Il Cenacolo. Dit restaurantje ligt aan een pleintje dat volkomen wordt ingesloten door bebouwing, die wij wel romantisch en typisch Italiaans/Siciliaans vinden. De bediening is rommelig maar gezellig. De jongen die ons bedient maakt geroutineerd foto’s van het hele gezelschap. Het geserveerde voedsel is uitstekend binnen te houden en we hebben het prima naar ons zin. Ik had nog nooit zwaardvis gegeten, maar vanaf nu staat ie op het menu!

Hij dee het goed, de ober

Hij dee het goed, de ober

Lin heeft het naar haar zin

Lin heeft het naar haar zin

Niels en Eline ook

Niels en Eline ook

Cees lust wel wat, zo lijkt het

Cees lust wel wat, zo lijkt het

Tijdens de hele maaltijd weerlicht het achter de wolken, een soort van vuurwerk, speciaal ter gelegenheid van Ingeborg d’r verjaardag. We horen geen enkele donderklap. De wind is gaan liggen; dat scheelt een nat pak als we teruggaan. We behoren tot de laatste gasten die afrekenen en wandelen rond half elf terug naar de haven. Een zeer geslaagde avond mogen we wel zeggen. Op de kade nemen we voorlopig afscheid van Cees, Anneke, Niels en Eline want zij gaan morgenvroeg lekker zeilen naar Giardini Naxos. Tot ziens in Catania de 20e of de 21e september! Morgen gaan wij met de auto naar de Etna en naar Taormina; misschien zien wij de “Beau” in de baai bij Naxos liggen vanaf Castelmora, het dorpje dat nog boven Taormina op een rots ligt. 24.00 uur. Iedereen ligt in bed, Linda op de langsbank in de kajuit. Tis tog heel leuk om dat te zien; daar ga ik een foto van maken en op de weblog zetten hoor! Ja, dat vinnik wel leuk. Lin, dan moet je doen alsof je slaapt, dan ga ik een foto maken en dan eh…ok, dat gaan we doen. Die zetten we dan nog bij 16 september ook al is het nu 00.30 uur, 17 september.

Linda gaat naar bed

Linda gaat naar bed

Linda ligt in bed, doet net of ze slaapt

Linda ligt in bed, doet net of ze slaapt

Welterusten allemaal! Het was een fijne dag, bijzonder ook vanwege Linda d’r komst!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s