Zaterdag, 20 september 2014

Brucoli – Catania

Dag Datum Wind Weer
Zaterdag 20 september 2014 NO – ZO – Z – NO 2 – 5 Bf Zonnig maar ook heiig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
11.30 uur 14.45 uur 9602,6 (trip 7,14 /track 13,85) 4477 u

Even eerst wat opnemen hoor. Het is de twintigste september. Ben vannag te 02.15 uur wakker geworden, om kwart voor vijf ook en te 07.00 uur er maar uit dan. Toen ben ik maar gaan schrijven. Dat is een beetje lastig als je met z’n drieën aan boord bent, kan een mens zich niet zo goed concentreren. Maar goed, tis nu tien over half elf – we moeten nog koffie krijgen trouwens – en het is me toch gelukt om het stukje van 17 september af te krijgen.. Ik dacht vanoggend: het is windstil en we kunnen toch niet varen, dus we blijven maar even liggen om te schrijven en te zwemmen. Linda wilde zwemmen, zie je. Ze ligt er al drie kwartier in en krijgt er geen genoeg van. Ze krijgt zo nog een rimpelig huidje! Ik ook zwemmen. Een gerimpeld huidje had ik al. Ik hou het iets minder lang vol dan Lin. Ingeborg bleef aan boord om van bovenaf foto’s te nemen.

Linda gaat snorkelen

Linda gaat snorkelen

Wij gaan samen snorkelen

Wij gaan samen snorkelen

Watertrappen, daar begint het mee, hè?

Watertrappen, daar begint het mee, hè?

Ik ga eruit en verder met het stukje. Dat moet nog geplaatst worden op de weblog. Linda is nog steeds aan het zwemmen! We liggen hier tot nu toe zeer genoeglijk. Het vervelende is dat de wind nu uit het noorden gaat waaien in plaats van uit het zuiden, zoals het volgens Windfinder zou moeten wezen, maar goed, dat zal wel een “op korte termijn gewijzigd weerbeeld” zijn, neem ik aan! Elf uur. Stukje staat erop. Linda komt er gebleekt en doorgeweekt eindelijk uit. Nou, dan gaan we maar een stukje zeilen! Tien voor half twaalf. Koffietijd, at last! Met een heerlijk sjokolade keekje van de Lidl! Lekker hoor. De zon schijnt en de wind komt nog steeds verkeerd in maar we gaan toch weg. Twaalf uur. Kwartiertje gemoterd. We zijn nu onder zeil en onderweg met een oostenwind inmiddels. Dat is dus bezeild tot Catania en dat is wel zo prettig. Linda zit met een lange jurk en sokjes aan op de kuipbank. Ze had kouwe voetjes, zie je.

Het was best koud

Het was best koud

Moeder en dochter babbelen gezellig met elkaar, ik moet sturen

Moeder en dochter babbelen gezellig met elkaar, ik moet sturen

Ze is voortdurend in gesprek met Ingeborg. Ingeborg is trouwens een sopje kwijt, zo’n kleintje om in lage schoenen te dragen. Ik moet me concentreren op het stuurwerk, maar ik krijg zweetvoeten als ik naar Linda d’r sokken kijk. Half één. We gaan lunsen. De wind is toegenomen tot 10 à 11 knopen en we lopen 4,6 over de grond. Het gaat lekker, een bezeilde koers.

We gaan lekker

We gaan lekker

Hoedje

Hoedje

Linda zit op het voordek te lezen. Dit is alweer haar laatste tripje, van zeilen kwam niet veel terecht, maar ja, dit is dan ook wel een heel kort vakantietje voor haar (godsamme: als ik sokjes wil schrijven krijg ik van de corrector: “sopjes”, maar een “vakantietje” laat ie zomaar passeren!). Kwart voor één. Het gaat steeds lekkerderder! We lopen nu 5,2 knopen over de grond met 12 knopen wind. We zeilen, Lin! En hard ook! Ze vindt het prachtig. 13.00 uur. We eten gebakken brood (een andere manier om brood te eten in Italië is er niet) met “moeder’s gehakbal” van de buffel en mayo en een broodje kaas en als toetje een halve appel. 14.30 uur. De wind is minder. Toch zeilen we lekker, niet te hard: 3,3 knopen. Linda wil iets lekkers. Linda is klaar met lezen, geloof ik. Heb je Marsen?, vraagt ze. Neen, die hebben we niet. Nutsen dan? Nee, die ook niet, bestaan die nog dan? De wind krimpt naar het noordoosten tot noorden zodat we scherp aan de wind moeten varen, naar de haven van Catania. Zwaar werk; aan lieren draaien. Een paar zeiljachten komen naar buiten en laten pas op het laatste moment zien wat ze van plan zijn; ze hebben in ieder geval geen aanvaring met een aluminium bak in gedachten. 15.00 uur. Linda zit aan de lage kant vliegtuigen die van Fontanarossa opstijgen te spotten en wij “vliegen” met vijf knopen over de grond met 14 knopen wind. Altijd, hè, op het laatste stukkie begint het pas echt te waaien. Ik kan de masten in de jachthaven al zien. We gaan ontzettend hard. Binnen de havenkom tuig ik de boel af en op ons gemak varen we naar de jachthaven achterin aan stuurboord. We zien de “Beau”, die is er al!

Kijk, daar ligt de "Beau"!

Kijk, daar ligt de “Beau”!

Ann zag ons aankomen

Ann zag ons aankomen

Het ontvangstcomité

Het ontvangstcomité

Ook de “My Fair Lady” van Toos en Rimmer ligt er (nog)! Op de steiger staat een heel ontvangst-comité voor ons klaar: Cees, Anneke, Rimmer en twee havenmeesters. Van voren werden we goed opgevangen maar van achteren moest ik het allemaal helemaal alleen doen. De mooringlijn staat prakties loodrecht naar beneden, snaarstrak aangetrokken met behulp van de genua-lier, met de hand lukt dat niet. Deze box is typies te klein voor de “Wing IV”, maar goed, dat mag de pret niet drukken, we liggen! Toos en Rimmer en de opvarenden van de “Beau” begroet, het weerzien is hartelijk! We moesten meteen naar kantoor komen om in te schrijven. Dat hebben we gedaan: 47 euro per nag, 94 voor twee dus. Betalen mag overmorgen. Daar heb je geeneens een fatsoenlijke plee en douche voor, wel “graties” elektriek en water. We zetten meteen de kraan open en de elektriese waterkoker aan, zoveel mogelijk water koken. Ja, wij (=ik) zijn erg kinderachtig, weet je. Maar dat is om je frustratie af te reageren. Ik heb dat nooit afgeleerd! De gootsteen is verstopt. Die pompen we eerst door. Wat een vinding, zo’n pomp voor rubberbootjes, je kan er van alles mee! Het is een tijdje hectisch maar dan komen we eindelijk een beetje tot rust.

Linda zag de visjes knabbelen aan de waterlijn

Linda zag de visjes knabbelen aan de waterlijn

Linda zit lekker te lezen in een boek van Sandra Brown en we drinken er een biertje bij en een glaasje wijn; dat noemen ze “chillen”. Ingeborg heeft zich letterlijk “gechilld”, die heeft zich natgespoten op het voordek, lekker gedoucht dus. Ik heb het logboek ingevuld, water aangesloten, Ingeborg maakt een beginnetje met wasjes. Hoop herrie hier. Cees zei het al: veel vrachtwagens over de weg langs de jachthaven naar de containerschepen die achter de jachthaven aan de pier liggen en dat maakt een klere-herrie over het bobbelige wegdek van basaltblokken. Dat gaat maar door, dat gaat maar door! Vieze haven is dit trouwens; veel olie op het water en massa’s drijfvuil. Eigenlijk wil je hier niet liggen, ware het niet dat het oude centrum van Catania best de moeite waard is met al die barokke gebouwen en het vliegveld “om de hoek” ligt. Tien voor half zeven. We gaan even weg. Wandelen. De stad verkennen. Pizzaatje scoren. Onze laatste avond met Linda hier. Cees en Ann zijn ook al weg met hun nazaten. We hebben een hoop werk verzet. Gecomputerd, dingen geregeld, boarding passen en dat soort dingen. Nu gaan we passagieren. We wandelen over de pier en het barstensvolle haventerrein (vrachtauto’s) langs de slagbomen en onder de bogen van het spoorwegtracé, langs de drukke straatweg richting centrum.

Hoe kunnen ze het zo maken

Hoe kunnen ze het zo maken

Bij het busstation staan stalletjes en tegenover het busstation begint een grote, brede straat naar een prachtig plein met fraaie panden, fonteinen en veel mensen erop: het Piazza del Duomo. Bruidsparen worden daar gefotografeerd en iedereen krioelt door elkaar heen. Veel bedelaars en daklozen die rondhangen en lieden die vage spullen proberen te slijten: horlogeverkopers, hoedenverkopers, snuisterijenverkopers en handophouders.

Even poseren, moeder en dochter

Even poseren, moeder en dochter

Lekker druk bij de stadspoort

Lekker druk bij de stadspoort

Mooie Piazza, die Piazza del Duomo

Mooie Piazza, die Piazza del Duomo

Wat?! Is de pastoor onwel geworden?! En wat nu?!

Wat?! Is de pastoor in het wijwatervat gevallen?! Hahahaha, en wat nu?!

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo

Die stond ergens op een binnenplaats tentoongesteld, bewaakt door een gewapende wacht

Die stond ergens op een binnenplaats tentoongesteld, bewaakt door een gewapende wacht

Die straat gingen we in, daar zaten alle beauty's ergens

Die straat gingen we in, daar zaten alle beautjes ergens

We kijken onze ogen uit en kiezen lukraak een straat om ergens een restaurant te vinden. Hee, daar zitten Cees en Ann met Niels en Eline, maar ook met Guido en Hanny, vrienden van Cees en Anneke, die de komende dagen zullen meevaren! Zij drinken een borreltje en gaan straks ook uit eten. Door de heg heen hebben we het even over de bussen naar de luchthaven morgen. Hanny weet waar de haltes zijn. Kijk, daar hoeven we ook niet meer achteraan.

Kaartlezen dwars door de heg heen

Kaartlezen dwars door de heg heen

Bedankt voor de uitleg!

Bedankt voor de uitleg!

Eet smakelijk straks, jongens, tot morgen! Ondertussen zit er in mijn blaas een waterbom, ik moet nodig pissen! We lopen nog een eind die lange straat in, komen langs een kerk waar kennelijk een trouwerij wordt voorbereid en in de straat ernaast vinden we een terrasje waar we iets gaan eten. De Baas is een typische Siciliaan (denk ik) die ons hartelijk verwelkomt op zijn terras. Waar is de plee? Daar! Ok. Best netjes. Je moet alleen niet te hard tegen de dichte deur duwen anders krijgt de pleeganger vóór je hem over zich heen. We bestellen drankjes en nemen een antipasta, spaghetti met mosselen en zwaardvis, daarna als hoofdgerecht de zwaardvis maar weer en een liter witte wijn. Linda bestelt de “Shrimpies”. Zij vindt dat zo lekker! We zitten op het terras, naast de kerk, midden in het avondleven van Catania.

Op het terras van "La Collegiata"

Op het terras van “La Collegiata”

Ikke

Ikke

Ingeborg

Ingeborg

en Linda

en Linda

Wachten op de volgende gang (of hadden we nog niks?)

Wachten op de volgende gang (of hadden we nog niks?)

Ing neemt het er eens van

Ing neemt het er eens van

Een zwoel windje waait door de straat en om de haverklap komt een als verkoper vermomde bedelaar langs. De patroon roept af en toe wat in het Siciliaans tegen die lui. Het kan zijn dat ie zegt dat ze moeten oprotten, maar misschien moedigt ie ze aan, wie zal het zeggen? Mijn Siciliaans is niet zo goed. Slechts één bandje weet ons met prachtige muziek te vermurwen zodat ik de beurs trek. Het wordt donker en het terras voller en gezelliger. Het eten smaakt heerlijk in Ristorante Pizzeria La Collegiata, alleen het brood is, zoals verwacht, niet te vreten. Half tien. We zijn klaar met eten. Op de menukaart vinden we niet iets geschikts als desert. We gaan een ijsje eten op de Piazza del Duomo. Afrekenen en voort gaat het, langs barokke gevels en balkons. Op het grote plein vinden we een gelateria (da’s niet zo moeilijk hier) en nemen ieder een bakje ambachtelijk Italiaans ijs.

IJsje op het plein

IJsje op het plein

Kwart over tien. We zijn alweer terug op de boot! Hoe snel kan het gaan? Op de terugweg werden we uitgenodigd ergens een binnenplaats op te gaan, waar kennelijk kort tevoren een dansshow was opgevoerd. Waarom we uitgenodigd werden weten we dus niet, want men was bezig de boel op- en af te breken. Tien voor twaalf, na een poosje uitzakken, foto’s kijken en kletsen op de kuiprand zijn we reuze moe. Mijn oogjes vallen toe. Linda en Ingeborg liggen als eersten te kooi en ik laat niet lang op mij wachten, terwijl het vrachtverkeer over de pier langs raast. Jongens, wat een fijne dag was dit. Jammer dat het de laatste van Linda bij ons aan boord was. Nou ja, we hebben morgenoggend nog!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zaterdag, 20 september 2014

  1. Linda zegt:

    Schiet nog niet echt op he, met het inhalen van je achterstand? hihihi. Nu loop je 4 (bijna 5) dagen achter. Samenvatting van de laatste dagen doen…? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s