Zondag, 28 september 2014

Siracusa 6

Vijf voor half zeven. We liggen nog in bed, zoals het hoort. De dageraad begint nu pas een beetje te gloren als ik door het dekluik boven ons hoofd naar de hemel kijk. Ik had gisteravond een trosje druiven meegenomen naar bed, om Ingeborg te verrassen met een “druif op bed”. Ze liggen op het plankje naast mij, aan de wand, waar vroeger de kortegolf radio stond voor ie gejat werd. Ingeborg is aangenaam verrast. Lekker, zeg! Waar laat ik de pitjes? Hier, ik heb een plastic zakje gevonden, daar doe ik ze in, doe jij ze daar ook maar in, ja? Fijn, zeg, dankjewel! en ze zijgt genoeglijk genietend op haar kussen neer. Ja, wij hebben altijd wel een romantische en spannende bedtijd en daarbij spelen de kleine dingen een belangrijke rol; het zijn de kleine dingen die het doen; wie het kleine niet eert, enz. Binnenkort moeten we wel een pyjama aan want de nachten worden kouder. Daar liggen we dan, om half zeven, druiven te eten in bed. Acht uur. We moesten er maar eens uitgaan. Ik heb liggen lezen in een raar boek: “Dan maar de kou in” van ene Robert A. Heinlein, een futuristisch verzinsel over “kouslaap” ( = je met een zeker doel dat alleen in de toekomst gerealiseerd zou kunnen worden laten invriezen en over zoveel jaar wakker gemaakt worden) en tijdreizen. Hij heeft het geschreven in 1956 en het speelt zich af in 1970 en in 2001. Onwaarschijnlijk verhaal maar amusant. Ik moet ook maar weer eens gaan schrijven, ook al is daar niks futuristisch aan, ik kijk voornamelijk terug; 26 september is namelijk aan de beurt, daar heb ik al een beginnetje van en dan moet “gisteren” nog en daarna hebben we “vandaag” weer. Goddammit, er komt nooit een eind an. Tien over half tien. Stukje is klaar. Nu nog op de weblog zetten met fotootjes erbij, dus ik ben nog wel even bezig. Ondertussen is het buiten nog steeds bewolkt en behoorlijk fris; ik zit met kouwe voetjes onder de kaartentafel, maar het is windstil. In de verte boven de heuvel waar Neapolis, de Grieks-Romeinse verzameling ruïnes, zich bevindt, schijnt de zon, laat hem maar hierheen komen! Er zijn een heleboel boten vertrokken. Philip en Marion van de “Passion” zijn ook vertrokken naar Porto Palo, een dorp aan een baaitje onder aan het zuidoostpuntje van Sicilië.

De Passion gaat naar Porto Palo. Tot ziens!

De Passion gaat naar Porto Palo. Tot ziens!

Daar gaan wij morgen ook heen. Tien voor elf. Koffie gehad en het stukje staat erop, enne, nu kan ik wat anders gaan doen. Het is ondertussen gaan waaien uit het noordoosten, niet zo hard nog. We gaan zo naar de kant om afval weg te gooien. Cees en Anneke zouden ook gaan. We wachten tot we bij hen beweging zien, dan gaan we gezellig samen nog een laatste keer “Ortigia doen”. Ah, daar komen ze al aan! Misschien mogen we wel met hen meevaren! Verdomd, het mag, da’s fijn en ook makkelijk. In het hoekje van de haven leggen we het beautje vast tussen de andere dinghy’s die er liggen. We begeven ons in de zondagsdrukte. De zon schijnt inmiddels en brandt nog lekker. Ing en ik zijn onze hoedjes vergeten, verdikkie. Dan maar in de schaduw lopen. We doorkruisen de oude stad en genieten van al het moois om ons heen. Lang niet alles kunnen we zien maar dat hoeft ook niet en is ook niet te doen in een oggend, nog afgezien van de vermoeiing die na verloop van tijd intreedt. Ik laat de foto’s die Anneke en Ingeborg hebben genomen maar het “verhaal” vertellen, dat scheelt mij een hoop geleuter:

De Fontana degli Schiavi uit de tijd van Karel V die hier toen de baas was

De Fontana degli Schiavi uit de tijd van Karel V die hier toen de baas was

Schijngevecht

Schijngevecht

Ik ben mijn BH vergeten

Ik ben mijn BH vergeten

Deze is wel erg mooi, Ann!

Deze is wel erg mooi, Ann!

We voyeurden ook even bij een kerkdienst, oh nee, "mis" heet dat geloof ik, maar er was niks mis mee, dus ik snap het niet

We voyeurden ook even bij een kerkdienst, oh nee, “mis” heet dat geloof ik, maar er was niks mis mee, dus ik snap het niet

Mooie straatjes met ons erin

Mooie straatjes met ons erin

Dit zie je niet in Nederland

Dit zie je niet in Nederland

Restaurant met een decor uit opoe's tijd

Restaurant met een decor uit opoe’s tijd

 

Fraaie details

Fraaie details

Idem

Idem

Even rusten; het gaat je niet in je kouwe kleren zitten

Even rusten; het gaat je niet in je kouwe kleren zitten

Mooie straatjes 2

Mooie straatjes 2

Nee, ik krab zelf wel Cees

Nee, ik krab zelf wel Cees

Zie je die duif?

Zie je die duif?

Mooi balkon

Mooi balkon

In een supermarktje kopen we een brood en op zo’n stoepterrasje waar de voorbijgangers over je tafel heenlopen, tegenover de Apollo tempel, drinken we een kop cappuccino en eten een Arancina, een peervormig sinaasappelkleurig baksel gevuld met rijst en een pittig ragoutje. Een soort nassi-schijf als het ware, maar dan anders. Had iets pittiger gekund nog.

De Arancini's

De Arancini’s

Op het stoepterras

Op het stoepterras

Onnodig te vermelden dat het bijzonder gezellig is, dit. Toch maar gedaan dus, dat vermelden. Op weg naar het beautje nog wat geld uit de muur krabben en dan is er een eind gekomen aan dit, ons laatste, bezoek aan Ortigia, Siracusa. Cees zet ons te 14.00 uur af op de “Wing IV” en het boordleven herneemt zijn gewone gang. We skypen kort met Ma, de verbinding is niet zo best, maar ze heeft geen nieuws dus we laten het voor deze keer zo. Het weerbericht klopt niet; het zou harder waaien, maar wij vinden het allang best. Ook voor morgen wordt nog pittige wind opgegeven. We zullen het moeten afwachten. Kwart voor drie. Alweer koffie gedronken. Ik ben even heen en weer geroeid naar de “Beau” om stickies met foto’s uit te wisselen en nu zit ik weer foto’s te rangeren. Er zitten echt hele mooie bij van vanoggend, zie hierboven.

Ik wist niet dat ik onder schot werd genomen

Ik wist niet dat ik onder schot werd genomen

Ja, nou heb je je hoedje wel op, hè?

Ja, nou heb je je hoedje wel op, hè?

Ja. En?

Ja. En?

Deze kwamen ook nog langs, hadden een wedstrijd gehad. De jeugd heeft de toekomst (hoop ik)

Deze kwamen ook nog langs, hadden een wedstrijd gehad. De jeugd heeft de toekomst (hoop ik)

19.00 uur. We gaan eten, opgebakken nasi. Hele middag heb ik weer bot…nee, nou hou ik erover op. Ik heb met Marijn gebeld, hij heeft weer last van zijn knie; hij werd dik zonder enige aanleiding. Daar schrikken wij een beetje (boel) van. Afgelopen week heeft ie gerust en morgen gaat hij weer aan het werk want het gaat alweer (wat) beter. Even aanzien en anders weer naar de deskundigen. Moving on. Zodra de zon ondergaat wordt het meteen fris. Ik moest kleren aantrekken, vervelend gewoon. Half twaalf. We liggen in bed en ik probeer te recapituleren wat we na zevenen hebben gedaan. Ingeborg moet me helpen: je hebt een stukkie geschreven. Oh ja! ik heb 27 september geschreven maar ik kon hem nog niet op de weblog zetten. Ik had maar 1 fotootje van de Duitse boot met de canapé en die kan je niet goed zien, te ver weg. Morgenoggend maar. Ik heb ook nog foto’s klaargezet voor bij het stukje van vandaag. Toen wou ik weer bot…oh nee. Linda skypte ons toen en we hadden een genoeglijke babbel van drie kwartier, met onderbrekingen. Ze was in Haarlem bij de grachtenloop als toeschouwer, ze kon zelf niet meedoen. En morgen is ze jarig! We beloven haar uit bed te bellen, voor we vertrekken. Dat was het wel zo’n beetje geloof ik. Buiten was het rustig vanavond, behalve dan dat er af een toe een halvegare klootzak met een speedboot tussen de ankeraars door raust en een hoop hekgolven, van die klapgolven onder je kont, trekt die niet nodig zijn, vooral die hufters van dat grote motorjacht (60 meter of zo) dat achterin ligt kunnen er wat van. Ach we verwonderen ons er niet meer over, dat weet je nou eenmaal hoe dat toegaat in dit land. Morgen weer een dag. De negenentwintigste, dan is Linda jarig! Het was een fijne, laatste dag in Siracusa.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s