Donderdag, 2 oktober 2014

Licata 2

Half zeven sogges. Ik had gisteren de stroom niet aangesloten dus ik ga de met witte verbandjes omwikkelde kabel in het contact op de paal steken. Ze gebruiken hier een grote maat stekker, maar die heb ik ook. In Cadiz in maart 2011 reeds aangeschaft. Tien over half zeven. Ik heb ook de aardappelkist op de kade gezet en de schoen op de boeg gedrukt, de lampjes opgeruimd en dan ga ik schrijven.

Schoen

Schoen

Aardappelkist

Aardappelkist

De nacht bracht rust, goed geslapen. De boot heeft niet bewogen, beweegt nog steeds niet. Ik heb geen geluiden gehoord, het was doodstil, ook de stad hoor je hier niet snags. Nu hoor ik vogels schril fluiten. De wind is noord, precies op kop. Ik denk dat dat wel een dagelijks terugkerend verschijnsel wordt hier sogges: altijd noordenwind, net als in Finike en dan later in de oggend draaiend naar zuid. Ingeborg komt er ook uit. Ontbijtje. Ik schrijf en publiceer 30 september, maar daarna gaan we er toch echt tegenaan! Op de kade achter ons wordt hard gewerkt aan het in elkaar zetten van nieuwe steigers.

Hard aan het werk; de haven is nog in ontwikkeling

Hard aan het werk; de haven is nog in ontwikkeling

Reuring genoeg (die Italianen praten zo lekker hard, je denkt steeds dat ze ruzie hebben). Ik sluit eerst het water aan. Op één van de stopcontacten staat nog een tegoed van 3,86 euro. Mooi, dat is van ons. Er staat nu ook een stevige druk op de waterleiding.

Stopcontact met tegoed

Stopcontact met tegoed

Als eerste hijs ik met die noordenwind stukje bij beetje het grootzeil en spuit dat aan beide kanten af. Terwijl het zeil staat te drogen spuiten we de rest van de boot af, de kuip, het dek, de bimini, de zijflappen geschrobd en de vakken in de kuipranden schoongemaakt. De fietsen zet ik op de steiger in elkaar, bandjes opgepompt, kettingen gesmeerd met WD40. Het rubberbootje haal ik naar de boeg, bij de steiger zodat we die daar makkelijk op kunnen hijsen en schoonmaken. De nieuwe landvastveren had ik gisteren al geoperationaliseerd en nu verstel ik er nog wat aan, zodat we niet zo strak tegen de catamaran aan liggen. En we drinken ook nog koffie. Ik maak foto’s van de onmiddellijke omgeving.

Naar het oosten gezien

Naar het oosten gezien

Naar het noorden gezien

Naar het noorden gezien

De vuurtoren

De vuurtoren

Na de koffie is het grootzeil droog en laat ik hem op de giek zakken. Ik was van plan hem eraf te halen en binnen op te bergen, maar dat vinden we toch te veel werk. Ik ga het huikje rondom de mast afplakken en dan kan er geen regenwater met Sahara-zand of Etna-as meer langs. De boot is schoon. We gaan op de fiets naar de steiger waar de “Beau” en de “Passion” liggen, eens kijken hoe de zaken daar staan. We drinken bij Philip en Marion een kopje koffie. Zij gaan 4 oktober met zijn vieren naar de Etna en 6 oktober naar huis. Cees en Anneke zijn ook al hard aan het werk. Vijf voor één. T.a.b. ruimen we de rommel die nog rondslingert aan dek en in de kuip op, voordat het gaat regenen, want het schijnt straks te gaan regenen, zei Cees.

Rommel in de kuip

Rommel in de kuip

Fietsen op de steiger, grootzeil en flappen hangen te drogen, bootje ligt klaar om aangepakt te worden

Fietsen op de steiger, grootzeil en flappen hangen te drogen, bootje ligt klaar om aangepakt te worden

We gaan eten. Te 14.00 uur kwam ie, de regen. Onweersbuien, slagregens en een paar rukwinden, goeie test voor de veren. Ik was net klaar met het intapen van de zeilhuik op de mast! Het kostte wel een halve rol ducttape maar dan heb je ook wat. Ik laat de giek schuin zakken zodat het regenwater goed wegloopt. We zitten binnen naar de regen te luisteren en foto’s te kijken. Het is zo donker dat ik niet kan zien of ik nou in de pot pies of ernaast (ik vergat het licht aan te doen, zie je). Toch wel frappant dat we het toevallig zo uitgezocht hebben: 1 oktober “liggen” en 2 oktober barst de herfst los! Gelukkig duurt dat hier niet echt lang, ook in de herfst niet. We zijn net op tijd. Ik koppel de plotter alvast los, ook met het oog op het onweer.

Verbandje erom

Verbandje erom

Het was een fikse bui

Het was een fikse bui

16.00 uur. Het is inmiddels gestopt met regenen maar we zitten nog steeds binnen. Buiten is het flink afgekoeld en de lucht ziet eruit alsof ie elk moment weer kan gaan huilen. Grauw en koud. Ingeborg zit te puzzelen en ik computer: mailtjes, bootjes kijken, foto’s kijken. Half zes. Ik heb (op de fiets; waar wij liggen ben je niets zonder de fiets) een stickie naar Anneke gebracht. Zij waren er niet, ik heb hem op tafel gelegd. Daarna ben ik even wezen kijken in het winkelcentrum achter de jachthaven. Man, wat een luxueuze toestand is dat. Daar zit ook de Conad, een enorme supermarkt. Ik heb zo’n vermoeden dat wij daar wel een keertje of wat terecht komen! Terwijl Ingeborg definities van “oudoom”, “achternicht” en dergelijke op de computer bestudeert, pomp ik diesel van de bakboordtank naar de stuurboordtank tot die bomvol zit: het spuit via de ontluchting in het vak in de kuiprand, maar Ingeborg had de vinger bij de knop van de pomp, dus veel schade richtte dit niet aan. Zo, die zit tot de rand vol; daar kan geen (eventuele) condensdruppel meer bij. Tien over zes. Ingeborg gaat eten maken. Buiten is de temperatuur alweer gestegen naar “normale waarden” voor de tijd van het jaar. Lekker gegeten: weer eens wat nieuws, een salade met kaas erdoorheen, smikkelen en smullen. Na den eten heb ik geprobeerd te schrijven maar het lukte niet. Toen heb ik maar een beetje buiten in het donker staan staren naar de lichtstralen van de vuurtoren. Het is erg stil op de haven, niemand komt voor de boot staan praten, opvallend eigenlijk. Na verloop van tijd nog een keer proberen. Ingeborg maakt Irish Coffee, misschien helpt dat. Van half negen tot half elf pers ik er weer eentje uit: 1 oktober. Daarna niks. We zijn naar bed gegaan geloof ik.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s