Donderdag, 9 april 2015

Licata 9

Vijf over half acht. Toen ik vannag te 03.00 uur wakker werd realiseerde ik me dat de computer nog aan stond. Oh ja, ik was 2,3 gieg aan het downloaden. Ik eruit. Inderdaad, het klopte, hij stond nog aan. Het downloaden was gelukt, maar het installeren niet omdat Chiavetti niet afgesloten werd (dat is de TIM internet dingel). Dat moest ik met de hand doen. Het installeren nam nog eens dik 10 minuten in beslag. Tijdens die bewerking had ik ruimschoots toilet-time tot mijn beschikking, waar ik dan ook dankbaar gebruik van maakte. Toen de computer en ik klaar waren heb ik natuurlijk meteen geprobeerd mijn weblog te bereiken met Safari als browser. Tot mijn grote vreugde en opluchting lukte dit bij de eerste poging! Ik was minder blij, in eerste instantie, toen ik ontdekte dat, naast de verdwijning van 2,3 gieg van mijn internet-tegoed, ook mijn meest gebruikte programma “iPhoto” in “cyberspace-rook” was opgegaan en daarvoor in de plaats een nieuwe foto-module, heel toepasselijk: “Foto’s” genaamd, opdook. Kan ik weer opnieuw beginnen met het uitvinden van het wiel! Na nog wat uurtjes gedoezeld te hebben stond ik te 07.00 uur op. En nu begin ik dus maar met mezelf in te wijden in de nieuwigheden van “Foto’s”. Het is even wennen. De “gebeurtenissen” zijn verdwenen en de foto’s worden nu altijd integraal op datum getoond, dat betekent dus heel veel gescroll. Voor de rest is de fotobewerking hetzelfde gebleven maar ziet er qua layout beter uit en het lijkt wel of de kwaliteit van de afbeelding in deze module beter tot zijn recht komt. Afijn, het is af en toe even zoeken, maar over een tijdje weet ik niet beter en geef ik iPhoto geen “second thought” meer, want zo ideaal werkte dat nou ook weer niet. Nu moet ik schrijven, in mijn handen blazend af en toe om de vingers soepel te krijgen. Vijf over half tien. Het stukje van 7 april heb ik op de weblog gezet, met een heleboel foto’s van de tewaterlatingtoestanden, maar niet van het weerzien met Cees en Anneke en ook niet van het boodschappen doen, ergerlijk is dat toch. Nu zouden we wat anders kunnen gaan doen, klussen bijvoorbeeld. De klussenlijst bestaat wel, maar nog niet op papier. Dat gaat Ingeborg nu doen. Van die lijst kiezen we voor vandaag: 1. het plakken van de rand op de bodem achter bij de spiegel van de rubberboot en 2. het legen en schoonmaken van de bakboord dieseltank, die Ingeborg was begonnen te vullen met water. De zon schijnt en er staat geen wind; fraaie omstandigheden om de rubberboot te doen. Buurman slaat zijn zeilen aan. Heel verstandig van hem. Rond elf uur staat de rubberboot, alvorens hem te kunnen plakken, op zijn voorpunt rechtop op de steiger in de zon te drogen. Ondertussen schroef ik de navtex-antenne weer op het achterstag.

Zo kan het water onder de rand vandaan lopen, zie je

Zo kan het water onder de rand vandaan lopen, zie je

Navtex antenne op geïsoleerde achterstag

Navtex antenne op geïsoleerde achterstag

Van de buren hoor ik dat er dit weekend een zwerm wedstrijdzeilers neerstrijkt en ze schijnen twee weken te blijven ook. Oh, daarom zijn ze koortsachtig bezig lijnen te leggen op het nog niet in gebruik genomen deel van onze steiger. Dat wordt dus in gebruik genomen, o, zo. Het zal druk worden op steiger dan, zeker? Terwijl Ingeborg bezig was met het schoonmaken van het bootje heb ik de dieseltank opengeschroefd met een dop nr. 13 op de boormachine, dat werkt probaat en efficiënt want het zijn heel wat bouten.

Het zijn er heel wat, leve de schroefboormachine

Het zijn er heel wat, leve de schroefboormachine

160 liter gaat erin, ziet er blinkend uit

160 liter kan erin, ziet er blinkend uit

Er valt heel wat weg te scheppen

Er valt heel wat weg te scheppen

Ingeborg voert lege 5 liter waterflessen aan en ik schep met een opengesneden cola-fles precies 50 liter dieselwater uit de tank (verhouding diesel : water = 35 : 15, want er bleek nog heel wat diesel in te zitten; was ik vergeten) in de flessen, die natuurlijk aan de oplossende werking van de diesel blootstaan.

Scheppen maar

Scheppen maar

Ik meld deze actie derhalve op het havenkantoor. Het receptie-meisje zal er voor zorgen dat de flessen zo gauw mogelijk bij de vuilniscontainers worden weggehaald. Ook weer opgelost. Te 14.00 uur is de tank leeg, schoon en dichtgeschroefd. We wachten nog tot 15.00 uur met lijmen. Ik voer houten blokken, loodblokken om de lijmnaad goed aan te drukken en ander spul aan als voorbereiding. Helaas is het vocht in het hout van de spiegel gedrongen, via de kopse onderkant die al zolang door het loslaten van de betreffende strook in het water heeft gestaan. Dat wordt natuurlijk nooit meer droog. Afijn als we het met deze plakactie maar redden tot thuis. Voor de Kuster (of de Sturiër) nemen we een nieuwe bijboot met ongeschilderde aluminium bodem; ik ben er wel klaar mee met dat plastic en hout. Ik schuur de te lijmen oppervlakken en maak schoon met aceton.

Voorbereidingen

Voorbereidingen

Idem

Idem

Ik maak van de uit Nederland meegebrachte lijm (twee componenten PVC-lijm voor zowel hypalon als andere materialen) de helft aan en smeer dit erop, een knoeiboel. We wachten tien minuten, volgens voorschrift en smeren dan nog een keer (opnieuw een portie aanmaken natuurlijk), wachten nog eens 10 minuten en drukken de strook met loodblokken goed aan en dan maar laten drogen. Ben benieuwd. Van de resten plak ik losgelaten stukken van de rubbervloerplaten boven de dieseltanks vast, is dat ook weer netjes. Jongens, het wordt nog eens een salonboot! Plak project afgerond. Vijf voor vijf. Twee projecten afgerond vandaag. Een mooie werkdag. Ingeborg maakt olijfcrackers met brie en snijdt cervelaatjes van de Deen bij een drankje, hebben we wel verdiend. Ingeborg wil gaan puzzelen op de iPad maar dat lukt niet doordat nog wat lijmresten aan haar vingers zitten en dat “schuift” om één of andere reden niet! Lache man. Saves schrijf ik mijn stukje over 8 april en druk daarin mijn chatsessies met Pam, Elizabeth en Daniel van WordPress af. Dit vind ik een mooie illustratie van hoe, naast het gemak en de voordelen van de computer als alles goed gaat, ingewikkeld het leven opeens wordt als je moet communiceren wanneer iets niet goed gaat en het communiceren zelf dan ook nog eens niet goed gaat! 21.16 uur. Ik ga naar bed. Pijn in mijn rug van het zitten. Ik ben nu helemaal bij, morgen verder met slap lullen over vandaag. Het is windstil buiten en steenkoud en donker.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s