Maandag, 13 april 2015

Licata 13

Kwart over zeven. Ik ben net klaar met het stukje van 12 april, inclusief foto’s uitzoeken, gepubliceerd en wel. Dat komt doordat ik om zes uur al ben begonnen. In een brakke nacht wisselden waken en slapen elkaar na 00.30 uur af. Blij dat ie om is. Voordeel is wel dat nog voor iemand er erg in heeft mijn stukkie af is. Nu gaan we ontbijten, want van de weeromstuit is Ingeborg ook vroeg haar bed uit. Een kopje thee, een joggertje met muuslie in een nieuw glas (overgehouden aan een Tiramisu-aanbieding bij de Lidl) en een vuurrode, uitermate smakelijke sinaasappel; het gaat er wel in! Ik laat de slotbrug neer en sluit het elektriek aan, zodat Ingeborg thee kan zetten (gas gebruiken we hier niet meer, alles gaat elektries). Na het ontbijt gaan we aan de slag. Ik haal de plastic zak en het ducttape rond het huikje op de mast weg en Ingeborg richt de hondekooi in, nu alle duikflessen weer op hun plaats staan en de verfspullen zijn opgeborgen. Het ruimt aardig op in de kajuit nu de voorzeilen eruit zijn, het touwwerk aan de granny bars hangt, alhoewel enig boek- en kaartwerk vanonder de voorkooien er voor in de plaats gekomen is. De zeer lichte wind komt uit het zuiden, ideaal dus voor de volgende klus. Na een kopje koffie hijs ik het grootzeil, in de plooien waarvan toch weer een beetje rood Sahara-zand terecht is gekomen, maar een stuk minder dan zonder mijn afplak inspanningen het geval zou zijn geweest. Ik spuit met de tuinslang en Ingeborg schrobt. Stukje bij beetje komt het zeil omhoog, een beetje schoner en kletsnat.

Grote schoonmaak

Grote schoonmaak

Het schiet op

Het schiet op

Als het zeil staat zijn de “flappen” van het maindropsysteem aan de beurt. Vlak bij de spuitmond kwamen al straaltjes water door de slang heen en nu scheurt ie. Dit is de derde keer: de slang is duidelijk van inferieure kwaliteit. Ik snijd twintig centimeter af en we kunnen verder. Om te kunnen laten zien dat ik ook iets doe schrob ik op de steiger het huikje.

Ik doe ook wat

Ik doe ook wat

Kijk maar

Kijk maar

Het hele spul staat er fris bij, te drogen in de iets opstekende wind, die overigens naar het westen draait, dat is minder. Tijdens het drogen ga ik foto’s verplaatsen vanuit het nieuwe “Foto’s”-programma naar een externe harde schijf met een capaciteit van 1,5 Terabyte, die als back up dient. Tegelijkertijd laat ik “Time Machine” draaien, die een back up maakt van de hele MacIntosh harddrive, eveneens op een externe schijf, deze van 1 Terabyte. Het is bepaald wennen, dat nieuwe foto-programma; er kleven wat onvolkomenheden aan, zelfs ik kan dat zien. Er gebeuren af en toe rare dingen. Het zal moeten wennen en er zal wel een herstel-update komen, want mensen gaan hierover klagen, dat is een ding dat zeker is. Ik doe dit werkje tot dat me ook weer verveeld en bedenk vervolgens een manier om het laatste restje wit op de kluiver voor de zon te verbergen. Ingeborg heeft net enig wasgoed gespoeld en te drogen gehangen, waaronder een oude bruine lap van velours. Onder protest van laatstgenoemde hijs ik dit ding zeiknat met drie touwtjes aan een gelijk aantal punten gebonden met een val rond het kluiverstag omhoog en bind twee touwtjes vast aan het kotterstag. Een kind kan de was doen (een kind wel, maar ik niet; bij ons doet Ingeborg altijd de was, alhoewel ik soms zelf mijn onderbroeken stamp onder de douche).

Willie Wortel

Willie Wortel

Zelfs Ingeborg is onder de indruk van het “Willie Wortel”-gehalte van deze actie. Het grootzeil staat keurig strak in de wind over bakboord. Ik pak de printer en druk het Internationaal Verzekerings Bewijs voor de boten af. Jazeker, ik kreeg er zelfs eentje voor de bijboot deze keer! Ik kan nu tot 5 miljoen euro schade veroorzaken met dat ding en evengoed is dat gedekt! Wat zeg je me daarvan!? Te 13.00 uur hebben wij de lunch achter de kiezen; gebakken eieren met spek op geroosterd brood (de enige conditie waarin je het brood hier kunt eten). Ingeborg gaat de rubberboot verder af schrobben en ik verscheur drie kilo papier behelzende inmiddels achterhaalde info over mislukte beleggings-avonturen, tegenvallende pensioenen, zure belastingaangiften en wat dies meer zij, een heel gewicht. Gaan we iets harder. Tien over drie. Ingeborg is klaar met het bootje, dat op zijn tieten staat te drogen. Weer een project afgerond. Als hij droog is, gaat hij te water (!) en roei ik hem om naar de voorkant van de boot, alwaar hij op zijn kant wordt neergezet tot het moment van vertrek. De kokkels hebben dan voorlopig geen kans. Net als wij dat willen doen komt Cees aanlopen. Hij wil de boiler met ons “doornemen”. Kijken wat er aan de hand is. Als een haas gooi ik de kajuitbank, waar die boiler in staat, leeg en maak hem open. Cees schroeft het elektrische element eraf en begint als een razende met zijn wonderbaarlijke meetinstrument te prikken en te voelen. Hij kan er niet goed bij dus schroef ik de klembanden om de boiler los en we proberen het ding iets te draaien. Daarbij blijkt één van de twee houten klossen die met Sikaflex aan de loden vloer zijn gelijmd en waarop de stalen beugels zijn gemonteerd los te laten. Wat een toestand. Het is ook kletsnat in het boilercompartiment. Nou ja, Cees kan in ieder geval meten. Een kakafonie van piepjes en geluidjes komen uit het meetding.

We pakken de boiler aan

We pakken de boiler aan

Ik kan zo zien dat Cees hier een Open Lijn meet, dat wil zeggen dat er geen weerstand is (of dat goed is of niet, weet ik niet)

Ik kan zo zien dat Cees hier een Open Lijn meet, dat wil zeggen dat er geen weerstand is (of dat goed is of niet, weet ik niet)

Cees kan er wel wat mee: het elektrische element is naar de gallemiezen. Er moet een nieuwe komen. Dat gaan we dus niet doen. Dat is een stelpost voor als we in Nederland terug zijn. Misschien moet het wel een hele nieuwe worden, met een andere opstelling want dit is k..naatje. We monteren de hele zooi weer, alsof er niets aan de hand is. Zo, dat weten we dan: geen resultaat is ook resultaat. Via de motor blijven we in ieder geval warm water houden. Intussen is Anneke ook gearriveerd en begint meteen foto’s te nemen. Ingeborg gaat in de commotie thee zetten. Ondertussen proberen we te achterhalen waar de nattigheid vandaan komt in het boilercompartiment. Ik zie niks aan de slangen en verbindingen. Misschien het kraantje dat lekt? Dat is meteen het volgende project. Het ding wordt bekeken van boven en van onder.

Gaan we die kraan ook doen?

Gaan we die kraan ook doen?

Ok, dan

Ok, dan

Cees voelt achter het wasbakje en vindt het ding best bereikbaar (ik beweerde het tegenovergestelde) dus terwijl hij hem aan de binnenkant vasthoudt trek ik op het aanrecht de uitloop eruit. Het is een simpele constructie met een rubber ringetje dat volkomen versleten is. Ik vind onder de kaartentafel een stuk brandstofslang met de juiste diameter, zowel aan de binnen- als de buitenkant! Met het visfileermes snijd ik een stukje af en Cees kookt ondertussen water in de waterkoker om hem soepeler te maken. Het lukt Cees het ringetje om de uitloop heen op zijn plek te schuiven en het lukt ons samen om hem gemonteerd te krijgen, Cees van onderen tegenhoudend en ik van boven draaiend. Alleen is de opstelling nu wel star; hij kan niet meer op of neer en bij voorkeur ook niet draaien, maar lekken doet hij niet meer en dat is voor het eerst in jaren!

Ingeborg geeft steeds dingen aan

Ingeborg geeft steeds dingen aan

We weten nu hoe het moet

We weten nu hoe het moet

Een klein rubber ringetje, daar draait het om (nu niet meer natuurlijk)

Een klein rubber ringetje, daar draait het om (nu niet meer natuurlijk)

Als ik Cees toch niet had?! Dat wordt wat als wij straks hier wegvaren, uitgezwaaid door de Beautjes. Oh, had ik dat nog niet verteld? Ja, het is echt waar. Zij blijven tot 1 mei hier, hun contract “uitdienen” en wij niet. Dat komt zo: hun zoon Leon komt met zijn vriendin Yvette naar Sardinie op 17 mei of daaromtrent, dus is er geen reden om eerder te vertrekken. Daar gaan wij niet op wachten, zie je, want wij hebben een afspraak op 7 juni in Nice, met Linda en je weet het nooit met het weer op die Middellandse Zee. So, there it is: this time it’s final! Geen “Heintje Davids”-taferelen meer! De thee is inmiddels koud doch smaakt niettemin. Cees en Ann gaan naar hun boot en ik roei, na wat oppompwerk, het bootje om en samen trekken we hem op het dek en binden hem vast. Kwart over zes gaat Ingeborg spaghetti maken. Het smaakt uitstekend. Eindelijk rust. Ingeborg gaat puzzelen, ze heeft het verdiend. Ik wandel nog gauw, voor de zon ondergaat, een eind langs de waterkant om fotootjes te maken.

Zie je de rubberboot aan dek staan?

Zie je de rubberboot aan dek staan?

Stemmige zonsondergang boven de haven van Licata

Stemmige zonsondergang boven de haven van Licata

Deze ligt hier al meer dan een week

Deze ligt hier al meer dan een week

Zicht op de jachthaven vanaf het middelste havenhoofd (een gruizig havenhoofd)

Zicht op de jachthaven vanaf het middelste havenhoofd (een gruizig havenhoofd)

Na de wandeling goochel ik nog wat met foto’s. Te 21.00 uur gaan we naar bed. Je moet de elektriciteit nog afsluiten buiten, roept Ingeborg vanuit bed. Ja, mooi niet, nou niet meer; ik sta in mijn blote kont. Welterusten.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandag, 13 april 2015

 1. Linda zegt:

  Oh wat jammer dat jullie wegen nu echt gaan scheiden.. Wanneer varen jullie ook alweer weg uit Licata? Ik tel de dagen tot 7 juni in elk geval!

  Like

  • wingiv zegt:

   Dat weten we nog niet precies, Lin. We zijn wel bijna klaar met alles, morgen nog even gas halen en overmorgen ook en nog een keer naar de Lidl. We gaan ook nog uit eten voor mijn verjaardag, maar ik wil wel ergens rond komend weekend vertrekken. Hangt ook van het weer en de wind af natuurlijk.

   Like

   • linda zegt:

    Das vroeg, als je nu al je verjaardag gaat vieren! Maarja, als je aankomend weekend al weg wil… Nou succes met het halen van gas en boodskappies!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s