Dinsdag, 14 april 2015

Licata 14

Half negen, dinsdag 14 april, stukje is af. Weer een heel verhaal, nou ja, best leuk vinnik, er was weer veel te vertellen over gisteren. De wind is gaan liggen. Het is nu buiten warmer dan binnen. Ik ga de fietsjes klaarzetten met de karretjes eraan want te 10.00 uur gaan we gas halen in de twee 5 kilo BP tanks. Koffie drinken. Tien uur, we gaan op pad, via de plee. Anneke staat al bij de slagbomen te wachten en even later komt Cees d’r ook aan. In optocht slaan wij bij de rotonde naast het winkelcentrum rechtsaf. Ik rij voorop want ik weet de weg. Na ruim tien minuten trappen met af en toe in de gaten van het wegdek stuiterende karretjes arriveren we bij het San Giorgio winkelcentrum. Cees en Ann gaan naar de Brico en wij leveren de lege gasflessen af bij het zaakje verderop in de straat. Daar staat een vriendelijke struise mevrouw van middelbare leeftijd in doorkijkblouse op ons te wachten. Ja hoor, wij vullen alles! Ook gas. Camping gaz kan ook. Mooi, dan nemen we die morgen ook even mee. Morgen zijn de BP tanks gevuld en ophaalbaar te 17.00 uur. Ze wilde ze ook wel naar de marina komen brengen, geloof ik, maar dat was allemaal wat onduidelijk want ze sprak geen woord Engels en verstond het ook niet. Het gaat 15 euro kosten voor een 5-kilo fles en 11 euro voor een campinggaz fles. We fietsen een klein stukje terug naar het parkeerterrein van het winkelcentrum en zetten de fietsen op slot. We treffen Cees en Anneke in de Brico, een soort bouwmarkt, waar Cees diverse materialen en gereedschappen inslaat voor een reparatie aan zijn plafond in de kajuit. fotootjes maken.

Bij de plaatmaterialen

Bij de plaatmaterialen, Ing houdt zich vas aan d’r Lidl-tas

Bij de kassa

Bij de kassa, waarempel: hier ook!

Na de Brico drinken we een bak koffie in het cafetaria in het winkelcentrum. Met een prijs van 2,85 euro voor een cappucino en een gebakje (best lekker) ben je niet bekocht.

Bij de koffie

Bij de koffie

Idem

Idem

Even babbelen met de knul (hij "kon" wat Duits)

Even babbelen met de knul (hij “kon” wat Duits)

Het was lekker

Het was lekker

Terwijl Ingeborg en Anneke gaan kijken of ze ergens een T-shirt voor mij kunnen scoren blijven Cees en ik gezellig zitten kletsen over boilers, verkoopstrategie van boten en dat soort dingen. Als de dames terugkomen moeten wij mee. Zij hebben wat gevonden. Op de verdieping zit een tamelijk luxe kledingzaak voor dames met achterin een herenafdeling. Daar hebben ze een geschikte collectie shirts gevonden voor mij om te passen. Anneke mag met een pop spelen en de pop ben ik, al mag ze mij niet helemaal uit- en aankleden, dat gaat te ver in zo’n nette winkel. Diverse kleurtjes en modelletjes trek ik aan. Het wordt uiteindelijk een tamelijk neutraal polo-shirt, dat ik zelf wel het leukste vind. Anneke rekent af (het is namelijk een verjaarscadeautje voor mij, zie je, maar dat mag nog niemand weten! Een verrassing!). Daarna is de supermarkt aan de beurt. Ingeborg vindt een paar dingetjes die best goedkoper zijn dan bij de Conad. Nou, dat is mooi meegenomen! Eindelijk kopen we een paar flesjes bier voor als er visite komt. Zelf drink ik er niet van. We rekenen af en gaan de hete zon in. Het is heet voor de deur van het centrum! De plaatjes hout van Cees mogen bij ons op de karretjes, geklemd met een elastiek.

Ing in de zon

Ing in de zon

Klaar voor de terugtocht

Klaar voor de terugtocht

Daar gaan we weer, terug met een verkoelende rijwind. In de stad negeren we een aantal verkeersregels – verboden in te rijden en éénrichtingsverkeer en dat soort dingen – dit is verplicht anders kom je nooit ergens en de Sicilianen maken zich nergens druk om en stoppen gewoon voor je (als je mazzel hebt). Langs het stadion bereiken we heelhuids de jachthaven en leveren de plaatjes hout af bij de steiger waar de “Beau” aan ligt. T.o.d.b. rusten wij eerst even uit en eten dan wederom eieren met gebakken spek. 14.00 uur. Lekker gegeten. Nu met gewoon brood, dat is toch wel lekkerder dan die geroosterde velletjes wit brood. Ik computer wat. Een lang slepende terugbetalingskwestie (aan mij) met een veilingsite, Catawiki genaamd. Ze gaan nu eindelijk betalen, zeggen ze. Of ik mijn bankgegevens wil doorgeven. Ik klik mijn banksite aan. Storing. Mooie boel. Nou, straks dan maar. Ik ga nu even de stad in om een door buurman aanbevolen restaurant, “l’Oste e il Sacrestano” (“de verhuurder en de koster” volgens het digitale woordenboek!) te checken. Na nog wat vragen in de stad vind ik het in een nauw straatje. Gesloten natuurlijk want het is kwart over twee. Ik leer het nooit. Dan straks om een uur of 17.00 uur nog maar een keer kijken, misschien met Ingeborg een glaasje wijn drinken om de sfeer te proeven? Ik kan het interieur niet zien, er hangt een groot gordijn voor het glas. Het lijkt me wel wat, ook al kan ik daarover nu nog niet oordelen, maar het zijn in ieder geval weer 14 woorden, met deze mee zeventwintig. Ik kruis op de terugtocht naar de haven wat door de steegjes en straatjes, er voor oppassend dat ik niet een teil water met sop op mijn harses krijg, want dat doen ze hier namelijk: men woont boven en pleurt gewoon het waswater van het balkon af op straat. Lache man. Kwart voor drie. Ik vraag aan Ian van de “Jigsaw” of hij al eens een bank is tegengekomen of een ATM. Hij kijkt me aan, zo van: onder welke steen ben jij vandaag gekropen en gelijk heeft hij; ik ben horende en ziende doof en blind in dat soort dingen. Afijn, ik weet nu dat er ergens op een hoek op de Via Umberto een bank moet zitten met een ATM binnen, voor de veiligheid. Gaan we straks na het restaurant doen. De ING ligt nog steeds in storing. De middag kabbelt voort. Oh nee, toch niet! Ik ben plotseling aan het werk geslagen! Ik kreeg opeens de aanvechting de compressorbak in de bakskist achter in de kuip eruit te slopen, alvast als generale repetitie voor als we straks in Zuid-Frankrijk de antenne mast klapbaar moeten maken voor de bruggetjes in het Canal du Midi. Je kan die bouten alleen bereiken als de bak gedemonteerd is, zie je. Ik zou dat morgen doen met Cees, maar ik kan niet wachten. Ik haal de boel leeg, zet de compressor op de kuipbank aan stuurboord en met grote omzichtigheid draai ik alle boutjes die ik kan vinden eruit. Nu ook de boutjes die ik vorige keer niet zag en daardoor de bodem er niet uitkreeg!

De boosdoener

De boosdoener

Listig verstopt door Jan Groot

Listig verstopt door Jan Groot

Eentje zat listig verstopt onder een plaatje hout waarin de rubberpoten van de compressor staan en de ander zat verstopt onder vuil. Dat ik dat toen niet zag! Ook het deksel van de bakskist moet eraf. Na drie uur kloten, want dat was het, ben ik klaar.

Bakkeleien met de bakskist

Bakkeleien met de bakskist

Rommel in de kuip

Rommel in de kuip

En passant heb ik de verbinding in de kabel van de navtex, die compleet was vergaan, gerepareerd (gewoon: een kroonsteentje vervangen, kostte een half uur maar het is gelukt). Te 19.00 uur ben ik klaar, ik leg alles los in de bak en leg het deksel van de bank los terug. Kan ik morgen met Cees er nog even naar kijken en zien wat de beste oplossing is om de doorvaarthoogte naar beneden te brengen. Nu ben ik kapot, gebroken, gesloopt en aan het eind van mijn latijn. Ik krijg van Ingeborg bij het restje spaghetti (dat plotseling meer bleek te zijn dan ik gisteren kreeg; Ingeborg lijkt Jezus wel: de wonderbaarlijke spijziging!) een glaasje rode wijn. Lekker hoor. Ik mag geen whisky van haar. Nou hoort dat ook niet bij spaghetti maar ik was er wel aan toe. Tien over negen. Ik ga nu water drinken. Ben al een tijdje bezig uit het storingsgevoelige “Foto’s”-programma foto’s op de externe schijf te zetten. Scheelt giga veel ruimte. Zwager Willem belde via de Skype! Met beeld uit gaat dat best goed, qua verbinding en MB-verbruik. Hij wist niet dat zijn boot te koop stond op de website van Flevo Jachtbouw. Nu wel. Het is redelijk weer in Nederland en de Paasduik is in het water gevallen, toepasselijk wel. Het zicht was nul komma nul. Op de kant was het wel gezellig. Half tien (21.30 uur). Pijn in mijn rug en niet zo zuinig ook. Ik moet liggen, dus……..

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dinsdag, 14 april 2015

  1. Linda zegt:

    En? Doet de ING site het alweer? Hier geen problemen mee gehad…
    Enne… jullie zien er mager uit op de foto’s hoor. Goed hoor! Volhouwuh!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s