Woensdag, 15 april 2015

Licata 15

Vijf over acht. Ik ga er nu uit. De zon schijnt. Het is warm. Zeventien graden voorin. Hele nacht liggen piekeren over hoe we de paal achterop kunnen omhakken, anders staan we straks raar te kijken in Sètes. Dat wordt nog wat. Eerst aankleden en dan gaan we maar eens aan de slag, met een heleboel rugpijn natuurlijk, want die heb ik nu wel, ik ben zo stijf als een deur. Na het ontbijt ga ik niet meteen schrijven maar nadenken en opmeten of, hoe en waar de antennepaal omgehakt moet worden. Ik kom er niet definitief uit en ga schrijven. Als het stuk af is en te kwart over elf op het net is gezet, ga ik verder met de paal. Ik maak een gebrekkig tekeningetje hoe een scharnier eruit zou kunnen zien.

Zo zou het ongeveer moeten worden

Zo zou het ongeveer moeten worden

Misschien kan Cees daar een technische tekening van maken. Dan kunnen we dat ding hier laten maken en slijpen we zelf de paal op de gewenste hoogte in tweeën, zonder de kabels eruit te halen. Terwijl Ingeborg de paal dan vasthoudt schuif ik de twee delen om de draden heen en op de paal en doe de pen van het scharnier erin en klaar is kees. Zou het zo eenvoudig kunnen gaan? Vast niet. Zo piemel ik een beetje rond deze ochtend. Te 13.00 uur eten we gebakken brood met kaas en daarna stappen we met z’n tweetjes op de fiets om drinkwater te halen, geld uit de flappentapper trekken, zoeken naar een TIM-winkel die ergens in de Corso Umberto zou zijn (niet dus) en naar restaurantjes te kijken. We komen uiteindelijk helemaal bij de Lidl terecht waar ik batterijen koop en Ingeborg nog wat onmisbare etenswaren. Op de terugweg haal ik 6 flessen drinkwater en sta een kwartier in de rij bij de kassa, een puinhoop daar bij de Conad. Ingeborg kwam al kijken waar ik bleef. Terug naar de boot. Spullen wegbergen. Ik fiets naar Cees om te vertellen dat ik de compressor bak al had gedemonteerd (we zouden er samen naar kijken), maar dat ik nog wat technies advies kon gebruiken. Hij was al langs geweest vanmiddag, daar was ik al bang voor en lag nu even te rusten want hij is zelf ook hard bezig aan zijn watertank. Anneke is zo goed niet of die scheurt hem gewoon van zijn bed: vooruit, mee met Willem! Arme Cees. Cees gaat mee en we bespreken op onze boot de situatie. Hij vindt de tekening wel een goede oplossing “an sich” maar het lijkt een beetje op het doodschieten van een mus met een kanon, want hoe vaak zul je die paal na zo’n kanaaltochtje, als zeezeiler, nog naar beneden klappen? Ik vond het een leuke extra “feature” maar hij heeft eigenlijk wel gelijk: een aanstaande Koopmans-zeiler zit niet direct te wachten op de mogelijkheid in Drente onder bruggetjes van 2.50 m hoog door te kunnen varen. Wat ik zou moeten doen is zoveel mogelijk slack in de kabels zien te krijgen en de paal dan gewoon losschroeven en aan de railing hangen of in het gangboord aan stuurboord aan stuurboord leggen, ook niet ideaal maar het is slechts tijdelijk. Ik denk dat ik dat maar doe. Ik ga morgen proberen de moeren los te draaien van de paal, zodat daar alvast beweging in zit. Bedankt Cees. Hij drinkt een biertje (die we gisteren gekocht hadden, voor de visite, kwam goed uit dus!) en als hij terug is naar de “Beau” stappen wij wederom op de fiets, het is nu 17.00 uur, om de gasflessen op te halen. Ze staan klaar in de winkel. Ik haal mijn portemonnee uit mijn rugzak en zet die aan de kant op de vloer. Ik reken af en doe de portemonnee in de rugzak, maar oh, we hebben nog twee campinggaz dingetjes! Ik haal ze uit de boodschappenkar en zet de grote BP tanks op de steekkarretjes vast. Wanneer kunnen we de campinggaz tankjes ophalen? Dat wordt pas vrijdag, ook om 17.00 uur. Mooi. Hartelijk dank. Mille grazie, arrivederci en ciao! Wij stappen op de fiets, nagekeken door de aardige mevrouw. Na twintig minuten zijn we terug op de boot en we rommelen wat met de bende in de kuip, waar laten we de tanks, nou waar ze eerst ook stonden, want het maakt niet uit of ze vol of leeg zijn, eikel! Pas te 18.00 uur realiseer ik me, als ik iets in de voice recorder wil inspreken, dat ik mijn rugzak bij de gasmevrouw heb laten staan. Alles zit daarin: portemonnees met vers gehaald geld, betaalkaarten etc., telefoon, voice-recorder, fietspomp, nippel, erg belangrijk allemaal. Ik zat al aan de whisky. Als een haas schiet ik op mijn fietsie terug naar de gasmevrouw, weer dezelfde route, ik kan nu de kuilen en de gaten in het wegdek wel dromen. Als ik daar aankom is de zaak gesloten: “Torno Subito” staat op de deur; “ben zo terug”, maar ik zie door de ruit mijn rugzak met pomp eruit stekend al staan op een gasfles. Dat is alvast een hele opluchting. Na vijf minuten komt de mevrouw uit het naburige café aanlopen met een beker espresso en ze begint al van verre rad Italiaans te pruttelen. Ze laat zien hoe ze de tas van de grond gepakt heeft en direct zonder te openen op die gasfles heeft gezet. Ik moet absoluut van haar de inhoud controleren! Dat doe ik dan maar. Ze had al naar de jachthaven gebeld en het voorval gemeld! Geweldig! Duizendmaal dank! Ik weer op weg. Binnen zeven minuten ben ik op de boot, nieuw record. Tien over zeven. We hebben gegeten, het was voedzaam. Het toetje kwam uit een glas, gekocht bij de Lidl, Ingeborg wilde persé dat glas. Het toetje ging wel, was geen Tiramisu, maar de glazen zijn hetzelfde en daar gaat het om. Kwart voor acht gaan we de stad in, lopend, met fototoestel, om een restaurantje te “testen”. Het is nu drukker op straat dan vanmiddag. Gezellig.

Steegje

Steegje

Een ouwe kerk staat open en we stappen binnen. Geweldig mooi aan alle kanten bewerkt, mooie reliefs op het plafond. In La Taverna del Duca in de Via Sant’Andrea zijn we de enige gasten en we drinken alleen maar een glas rode wijn, toch worden we hartelijk ontvangen en de baas geeft ons graag informatie over zijn gerechten. De kaart is alleen in het Italiaans maar dat verandert binnenkort. Helaas hebben wij daar niks aan. De wijn smaakt uitstekend en het bevalt ons wel hier.

Ingeborg met een Italiaans woordenboekje

Ingeborg met een Italiaans woordenboekje

La Taverna del Duca

La Taverna del Duca

Idem

Idem

Wat op de kaart staat is alleen maar vis, maar hij heeft ook vlees, desgevraagd. Hij spreekt in ieder geval een beetje Engels, dat is ook mooi. Als de wijn op is rekenen we af en stappen bij de buren (de verhuurde en de koster) binnen. Die is eigenlijk gesloten, vanavond is ie helemaal afgehuurd met zijn zes tafeltjes. Wij kunnen ook reserveren, zo maar binnenlopen is er in deze tent niet bij. Ze zijn gruwelijk duur en werken alleen met drie vaste menu’s. Take it or leave it. Leave it dan maar, doei! Goed, “we have a winner”! Op een pleintje eten we een heerlijk grote bak met vier soorten ijs terwijl we naar de mensen kijken. Lekker hoor!

Op een bankje met een ijsje

Op een bankje met een ijsje

Idem, iets verder weg

Idem, iets verder weg

Beter 1 ijs in de hand dan...

Beter 1 ijs in de hand dan op je kop

Vijf over negen. Terug aan boord. Inmiddels donker. Ik rommel met batterijtjes. We hadden niet hoeven kopen, ik had er nog zat! We gaan naar bed. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag, 15 april 2015

 1. Hallo Willem en Ingeborg. Leuk jullie verslagen te lezen. Wij (Sietse en Hanneke) van de Flying Arrow zijn weer onderweg en willen een rondje Middellandse Zee en Zwarte Zee doen. Wij zijn in 2010 een poosje bij jullie in de buurt geweest van Coruna tot Camarinas. Met jou logbook kan ik mij aardig voorbereiden op wat we nog kunnen tegenkomen. Mijn dank daarvoor en de groeten.

  Like

  • wingiv zegt:

   Hee hallo Sietse en Hanneke! Wat leuk! Dus jullie gaan er weer tegenaan? Goh, dat mijn weblog als pilot gebruikt wordt! Daar had ik nog niet aan gedacht! Ik hoop dat jullie het net zo naar de zin krijgen als wij het hebben (gehad). Veel plezier en goede reis. Groetjes, Willem en Ingeborg

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s