Maandag, 20 april 2015

Licata – Sciacca

Dag Datum Wind Weer
Maandag 20 april 2015 Z – ZW 3 Bf Een groot deel van de dag bewolkt, af en toe zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
06.00 uur 18.00 uur 9660,7 (trip 45,3/track 52,96) 4493 uur en 55 minuten

Kwart voor zes. Het wordt een klein beetje licht. Na een nacht sukkelen begin ik eindelijk in slaap te vallen, …moet ik weer wakker worden, anders is het niet leuk voor Anneke, die misschien wel op de steiger staat om ons uit te zwaaien. Oh ja, we zouden vertrekken, da’s waar ook. Ik ga me aankleden. Ingeborg staat al in de kuip en daar is Ann! Ze is echt gekomen om fotootjes te maken en ons uitgeleide te doen. De “Jigsaw” naast ons gooit net iets eerder los. Ik breng de rubberboot van voor naar achter als wij te 06.00 uur het zelfde doen. Dag Anneke! Zij knipt er op los, de flitsen vliegen door het vroege ochtendgloren. Langzaam worden de ligplaats en Anneke kleiner totdat ze in het nog geringe ochtendlicht oplossen. Ik hijs de bijboot in de davits en dan zijn we er klaar voor. Dag Licata. Je was een goede tijdelijke thuishaven voor ons.

Ingeborg is in de kuip en Ann op de steiger

Ingeborg is in de kuip en Ann op de steiger

Daar gaat de "Jigsaw"

Daar gaat de “Jigsaw”

Anneke maakt foto's van ons vertrek, geweldig!

Anneke maakt foto’s van ons vertrek, geweldig!

Geconcentreerd bezig

Geconcentreerd bezig

Daar gaan we, zie je ons gaan?

Daar gaan we, zie je ons gaan?

Dag Anneke, dag Licata!

Dag Anneke, dag Licata!

Nog eentje dan

Nog eentje dan

Het is nog grauw in de voorhaven

Het is nog grauw in de voorhaven

Ingeborg heeft er zin in (not)

Ingeborg heeft er zin in (not)

Half zeven. Motor uit. We zeilen. Niet hard, maar toch. Het is zwaar bewolkt. De zon komt achter ons op maar breekt niet door de wolken. De lucht is zelfs grauw. Het zal toch niet gaan regenen? We zijn weer op zee, wobbelend en hobbelend, Malta links van ons (niet te zien uiteraard) en rechts de buitenverblijven en het strand langs de kust ten westen van Licata. We moeten weer wennen aan de scheepsbewegingen. Ik vergat natuurlijk de logvin aan te brengen. Dat doe ik nu dan maar. We sturen 270 graden. De kompasroos blijft gewoon zijn werk doen ook al hangt ie in de lucht te draaien in plaats van in de nattigheid. Die roos is een stuk kleiner nu, zonder de vergrotende werking van vloeistof, een raar gezicht. We lopen 3,6 knopen, da’s heel mooi, met 6 knopen wind, dankzij de schone onderkant. Ingeborg gaat naar binnen om een ontbijtje te maken. De stootwillen aan bakboord moet ik straks, als Ing even stuurt, maar opbergen. En zo zijn wij op weg! Allennig, op een geheel lege zee.

Blij dat we weer op weg zijn

Blij dat we weer op weg zijn

Licata verdwijnt in de verte

Licata verdwijnt in de verte

Het is fris; ik zit met drie lagen kleding aan op de kuiprand. Rond zeven uur neemt de wind iets toe tot 8,5 knopen, de boot komt dan op 4,5 tot 5 knopen snelheid over de grond! Kijk, dat willen we zien. Als dat zo doorgaat kunnen we Sciacca wel halen vandaag. Aan de zuidwestelijke hemel klaart het een beetje op, er is wat blauw te zien. Boven land is alles geheel bewolkt. De zon komt er niet doorheen. Acht uur. Negen knopen wind, vijf knopen over de grond. Gaat goed. Boven land lijkt het net of er onweer gaat komen. Niet goed. Ongelooflijk: drie weken volop zon en uitgerekend op de dag dat je vertrekt is het geheel bewolkt! Half negen. Op twee uur kan ik Empedocle al zien liggen, waar Agrigento achter ligt. Agrigento “doen” we wel een keer met het vliegtuig. We gaan erg lekker. Vijf knopen, hoog aan de wind natuurlijk. Het kielmidzwaard moet omlaag om hoogte te houden. Tien over half negen. We kunnen iets meer zee in steken, de wind krimpt iets. Ik stuur hoger op om hoogte te winnen voor als straks de wind weer ruimt. Maar nu is er koffie! De volgende anderhalf uur doet de Voice recorder raar, dus de opnamen die ik heb gemaakt zijn verloren gegaan. Lekker dan. Ik zal wel op de verkeerde knoppen hebben gedrukt. In die tijd zijn we lekker opgeschoten. We liggen goed op koers.

We zeilen echt

We zeilen echt

Hier ook

Hier ook

Nog tweeëndertig mijl te gaan naar Sciacca. De zee is redelijk rustig. Volgens de plotter zijn we er over 6 uur en drie kwartier, maar dat verandert drastisch met elke wijziging en koers en snelheid, dus daar letten we voorlopig niet op. Linda, belde, zocht naar een verlengsnoer om haar auto te kunnen stofzuigen bij ons op de oprit. De zon schijnt nu helemaal niet meer, het is geheel bedekt en somber. De kust is bijna niet meer te zien en de afstand tot het land is maar 4 mijl. Te vijf over half elf moet ik de motor bijzetten om een trawler te ontwijken die aan het sleepvissen is (mag dat nog?) en om 10 voor elf landt een klein vogeltje op de reling. Hij blijft niet lang zitten. De snelheid loopt terug tot 2,7 knopen. De zon probeert door de bewolking heen te breken. Dat zou fijn, als dat hem lukt. Te 11.17 uur is de snelheid gezakt tot onder de twee knopen. De motor gaat bij en op de automaat sturen we op Sciacca aan. Empedocle is nu dwars van ons. Half twaalf. Lief dagboek, zojuist kruisten twee hele grote dolfijnen onze koers, zonder op ons te letten; die waren ergens mee bezig, in de buurt van nog een slepende vistrawler. Ons derde bakje koffie smaakt uitstekend, zo met een Knoppertje erbij. We draaien 1400 toeren op de motor en halen plm 4,7 knopen over de grond. Je kunt met een “schone kont” dus best zuinig motoren, want we verbruiken nu minder dan twee liter per uur, dachten wij. Twaalf uur. De wind is blak en de zee volkomen vlak geworden. We varen in een brede baan van glad water recht op Sciacca af. Tien over half één. Voorzeiltjes erbij want er komt weer wat koelte. Toerental terug naar 1200 toeren. We gaan zo eten, gebakken brood met kaas. Half twee. We gaan als de brandweer: 5 knopen bij 9 knopen wind. Motor af. De wind is iets gekrompen. We varen nu halve wind en de zon is helemaal doorgebroken! We gaan heerlijk! Bleef het maar zo. Helaas zie ik windveren boven het land en boven zee richting Malta ook. Afijn, dit hebben we alvast. 15.00 uur. We gaan nog steeds lekker, op zeil. Vijf knopen. Even bijsturen anders komen we straks op een kaap terecht volgens de koerslijn.

De zon staat al in het westen

De zon staat al in het westen

Half vier. Olijfje, kaasje, cervelaatworst en een glas water, heerlijk! Kwart voor vier. Ik trek een dikke jas aan, de luchtstroom is verkillend geworden. De wind is west, nog steeds over zee. Hij zou al vanaf het land moeten komen, volgens het weerbericht. Tien voor half vijf. We tikken de 6 knopen aan bij 11 knopen wind, hoog aan de wind varend. Kijk, zo moet het.

Een dikke jas erbij aan, dat wel

Een dikke jas erbij aan, dat wel

We gaan lekker

We gaan lekker

De plotter geeft aan dat er “Fish Havens” zijn waar wij nu varen. Dat zullen dan wel gezonken “Havens” zijn, of iets anders op de bodem. Het is er 20 tot 30 meter diep en we zien helemaal niks. Gewoon doorgaan. Het zal wel iets anders betekenen dan “Fish Farms”, dat zijn van die drijvende installaties, met netten erin en boeien eromheen, die we veelvuldig deze reis in Turkije en Griekenland tegenkwamen.

De baai ten oosten van Sciacca

De baai ten oosten van Sciacca

Te 17.00 uur start ik de motor vlak voor de kust een mijltje of 5 voor Sciacca, waar wij moeten wezen. Te 18.00 uur laat ik het anker vallen op de plek die op de plotter wordt aangewezen, ten westen van de jachthaven, als ankerplaats. We zijn uiteraard de enigen. Er vliegen trawlers af en aan de haven in en uit.

Sciacca

Sciacca

Daar is de haven

Daar is de haven

Trawler in tegenlicht

Trawler in tegenlicht

Voor anker met Sciacca achter ons

Voor anker met Sciacca achter ons

Af en aan

Af en aan

De zee is nog niet rustig, de wobbel komt nog van zee, maar als het goed is, is dat vannag afgelopen, dus even op de tanden bijten. We liggen niet ver van het strand en de havenhoofden, maar de trawlers komen hier niet. De bodem is zand met hier en daar wier of stenen vermoed ik, kan het niet helemaal goed zien nog. Ik gooi 40 meter roestige ketting uit en we liggen. We nemen een glaasje wijn op de goeie afloop. Ingeborg gaat daarna een kip roosteren in de kajuit; daar stijgen heerlijke geuren uit op. De zon nijgt ter kimme en de wind neemt langzaam af, komt nog wel van zee. We liggen hier uitstekend. De internet-ontvangst is hier beter dan in Licata: supersnel. Ik e-mail met Linda en stuur Rimmer een antwoord op zijn mail. Ik plaats de tuinlampjes in de gaten van de lieren want het begint te donkeren. Ik hang een verroeste olielamp aan een touwtje boven de kuip, dat verspreidt een warm geel licht. Vijf over acht zitten we in de kuip uit te buiken van een magere, doch voedzame maaltijd. De olielamp slingert als een ouwe aap, maar hij lekt geen olie en daar gaat het om. Het lampje van Cees hangen we er ook bij, daar kun je bij lezen. De zon is achter het eiland verdwenen. De wind draait nu in de gewenste richting: komt van het land af. Het wordt een feest van licht in de kuip.

Een feest van licht

Een feest van licht

Idem

Idem

Selfie in de kuip

Selfie in de kuip

Ik ga niet naar binnen om te schrijven, daarvoor wobbelen we nog te hard. Dat zien we morgen wel. Kwart voor negen. Koffie in de kuip. Het is donker en fris maar gezellig. Ik maak een selfie. Half tien gaan we naar bed.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandag, 20 april 2015

 1. Gezellig jongens, weer onderweg. Mooie dag gehad zo te zien en te lezen.
  Groetjes Cees en Marijke

  Like

  • wingiv zegt:

   Zeker gezellig, Cees en Marijke! We hebben echt genoten van die eerste zeildag! Dat jullie gauw ook maar weer mogen genieten in het land van Erdogan! Groetjes, Willem en Ingeborg

   Like

 2. Linda zegt:

  Ziet er gezellig uit in de kuip. Lekkere eerste zeildag gehad zo te lezen. Veel plezier weer!

  Like

  • wingiv zegt:

   Hi Lin, ja dat was zeker een mooie eerste dag! Zijn net terug van wandelen in de stad (2e keer), boodschapje gedaan. Het is weer lekker gaan waaien uit het noorden, goed dus dat we zijn blijven liggen. Groetjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s