Vrijdag, 24 april 2015

Mazara del Vallo – Trapani

Dag Datum Wind Weer
Vrijdag 24 april 2015 Zuid 4 – 5 – 2 Bf Prachtig weer, zonnig de hele dag
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
11.45 uur 17.45 uur 9712,8 (trip 24,8/track 26,23) 4498 uur en 16 minuten

Op de plee zing ik zagjes voor me uit: langsalselevelangsalseleve. Zo dat hebben we ook weer gehad. Het was wederom een nacht met hindernissen, struikelblokken en omwegen. Gelukkig mocht ik, tussendoor, als verjaarscadeau, even prettig samenliggen met Ingeborg. Ik weet alleen niet meer voor wie het nou prettig was. Wat een nag! De wind gierde door het want en dat doet het nu, te 08.00 uur nog, terwijl het zwerk grauw oogt met lage wolken daarin voortjagend en kunststof touwen op stalen ringen venijnig tergend kraken. Tering, als het zo doorgaat blijf ik hier liggen. Niet goed. We zouden om tien of elf uur vertrekken, maar ik heb mijn twijfels. Ik ga schrijven aan 23 april dan ben ik helemaal bij. Ik heb niet veel stof om over te schrijven, alhoewel bij mij niet altijd een correlatie is te ontdekken tussen relevante “stof” en de hoeveelheid woorden die ik produceer (weet u dat ik die altijd tel, als ik klaar ben?). Tien over half negen. Klaar met 23 april (1023 woorden, inderdaad niet zoveel). Ik merk dat ik wel erg vaak “klaar” gebruik. Nu heb ik binnen 24 uur 3 stukken geschreven en ik ben het behoorlijk zat nou eigenlijk, ben er klaar mee. Nu moet ik de foto’s nog doen en in de tekst plaatsen. Gewoon doorgaan, Willem, ga maar weer zitten. Ik krijg opeens een heleboel felicitaties op Facebook. Een clevere nicht van me (ze weet zelf wel wie ik bedoel) wees mij er fijntjes op dat dat zeker kwam door al die nieuwe vrienden die ik gisteravond heb uitgenodigd op Facebook. Djiez, kijk daar ga je met je privacy, een mens valt meteen door de mand met die Sociale Media! Wel leuk, tenminste dat vind ik momenteel, misschien wordt dat weer anders en ontvriend ik meteen iedereen; ik ben nou eenmaal aan stemmingen onderhevig, vooral op mijn verjaardag. Kwart voor tien. Het waait nog steeds uit het zuiden, bewolkt, betrekkelijk koude wind. We gaan straks een tweede kopje koffie doen, hoeft dat onderweg niet. Nu moet er nog wat water in de bakboordtank. Rond elf uur poeiert het nog steeds. Ik ga buiten computeren, facebooken en zo. De koffie gaat er goed in. Weerbericht nog een keer bekijken. Het beeld blijft hetzelfde; we moeten nu naar Trapani, dan kunnen we morgenvroeg gebruik maken van een “weatherwindow” voor de oversteek. Te kwart voor twaalf start ik de motor, na de Duitse landvast binnengehaald te hebben. Ingeborg gooit voor los en ik achter. Het achteruitvaren gaat goed tussen de plastic boten, ik raak er geeneen. In de haven hijs ik het grootzeil met 1 reef erin, voor de zekerheid.

Dag Adina

Dag Adina

Ik heb er wel zin an

Ik heb er wel zin an

Beton

Beton

Ingeborg is erg zenuwachtig. Ik ben prettig gespannen; we gaan weer! Buiten blijkt alles mee te vallen: de golven, de wind, het komt niet boven de 21, 22 knopen en we varen plat voor de wind. Het roer stuurt zwaar, piept af en toe, da’s toch een beetje raar, maar ik kan er niet goed de vinger op leggen, hoe dat komt. We zullen zien hoe het gaat. Tien voor 1. We zijn ruim een uur onderweg. Na drie kwartier moest ik de kotterfok inrollen en de kluiver op de boom zetten, zo plat voor de wind ging het. Er is dan geen andere (bevredigende) oplossing.

Vlinderen

Vlinderen

De wind zakte al snel iets in tot snelheden tussen de 10 en 15 knopen, wat ik eigenlijk al te weinig vond. Mazara is uit het zicht verdwenen en we kijken vooruit, voornamelijk naar de plotter om de dieptelijnen langs de kust in de gaten te houden. Op een gegeven moment wordt het 4,5 meter! We moeten drastisch bijsturen. Ingeborg lost me om half twee af. Ik lig heerlijk met een doek op mijn ogen een half uurtje onder de buiskap. Het gaat voortreffelijk. De boot loopt lekker in de geleidelijk afnemende golven. Wat een feest! Een mooi cadeautje voor mijn verjaardag! Wel vreemd hoor, zo zonder motor de hele tijd. Ma belt mij om tien over twee om me te feliciteren. Ze was er sogges niet aan toegekomen! Ze had het te druk met boodschappen doen en zo. Kejje nagaan: ik ben 66 en ma kreeg mij toen ze 28 was! Reken maar uit. We hebben Marsala nu dwars.

Marsala

Marsala

Idem (goeie ouwe Kodak!)

Idem (goeie ouwe Kodak!)

Marsala is zo mogelijk een nog grotere stad dan Mazara del Vallo. Daar racen wij dus aan voorbij. Het gaat veel te lekker. Recht vooruit zie ik Isola Favignana al liggen. Kwart voor drie. Om ondieptes te omzeilen moeten we recht op Favignana afkoersen, op een West Kardinale ton om precies te zijn. Die markeert een venijnige ondiepte van plm 2,5 tot 3 meter. Ik moet een beetje knijpen met deze stand van de zeilen (grootzeil uitgevierd over bakboord en de kluivert op de boom over stuurboord) om beneden die boei te blijven, maar het lukt. Kwart over drie. De wind kakt in, verdamme. Dat duurt een tijdje: klapperende zeilen, gierende automaat enz. Maar de zon schijnt, het is warm en de zee is vriendelijk. Vijf over vier: West Kardinale ton aan stuurboord.

Favignana

Favignana

West Kardinaal

West Kardinaal

Idem

Idem

Ingeborg maakt na haar schoonheidsslaapje hapjes en ik krijg een biertje omdat ik jarig ben. Trapani nadert, met daarachter de indrukwekkende steenklomp die Erice heet. Af en toe komt een vliegtuig laag over dat landt op of opstijgt van het vliegveld buiten Trapani. De zee is hier nu vlak met alleen windgolfjes terwijl de wind toch af en toe waarden bereikt van 15 knopen. We lopen nog steeds fantastisch onder het gereefde grootzeil en de uitgeboomde kluiver. Een prachtige zeildag.

Trapani aan de horizon

Trapani aan de horizon

Af en aan varende ferry's

Af en aan varende ferry’s

Het is een mooie stad, dat weten we

Het is een mooie stad, dat weten we

Deze ging voor ons naar binnen

Deze ging voor ons naar binnen

18.00 uur. We liggen voor anker, ik ga mijn nieuwe ankerbal hijsen! We moesten buiten pas op de plaats maken voor een ferry die naar binnen kwam. In de voorhaven is ruimte zat voor ankeraars. Wij zijn de enigen. Alleen vissers, speedboten en ferry’s komen voorbij en dat is wel genoeg ook eigenlijk. De meeuwen zweven om ons heen. Een groot containerschip gaat naar buiten, daar merk je niks van maar van een speedbootje krijg je het idee dat er een tsunami naar binnen komt. We gaan buiten zitten, felicitaties beantwoorden op de computer en mijn verjaardag vieren. Ik maak foto’s van de omgeving, de skyline van Trapani enz.

Nog een mooi plaatje van Trapani

Nog een mooi plaatje van Trapani

En deze

En deze; Erice hult zich in de mist

Ingeborg kookt een lekker potje van puree met gerookt spek en een ei, nog uit Nederland (dat spek). De slobberwijn is goor (“ik vind het góóór!”), da’s jammer. Te zeven uur zijn we nog steeds niet weggejaagd; we liggen vorstelijk, fantastisch, geweldig. Vlak water, de zon schijnt nog boven een soort fort op de golfbreker-dam naast ons.

De zon zakt weg achter het fort

De zon zakt weg achter het fort

Helaas gaan we Trapani niet nog een keer zien, want we moeten gebruik maken van het mooieweer, zoals dat zich aan ons voordoet, want vanaf maandag wordt de stront weer van de dijken geblazen heb ik begrepen en dan moeten wij ginder wezen, vinnik. Dat gaat lukken als het goed is. Na het eten schrijf ik dit verhaaltje, actueler kan niet. We drinken koffie met een Knopper bedekt met slagroom, het is nog lekker ook. Nu weet ik niet meer wat ik moet schrijven want het is tien voor tien en ik moet de foto’s ook nog uitzoeken en rangschikken en plaatsen en weet ik veel wat meer. Het volgend bericht komt van Sardinië (of niet, dat weet je nooit). Ik ga nog niet naar bed, heb werk te doen. 1296 woorden, ik geef het je te doen!

Daar liggen we

Daar liggen we

Laatste stop voor Sardinie

Laatste stop voor Sardinie

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vrijdag, 24 april 2015

  1. Cees zegt:

    Hallo Willem, waar lag je ten anker in Trapani?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s