Woensdag, 29 april 2015

Porto Teulada – Porto d’Agumu (bij Pula)

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 29 april 2015 NW 5 – 2, later NO 4 – 1 Bf Zonnig met windveren
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.15 uur 13.30 uur 9900,1 (trip 15,2/track 16) 4529 uur

Vijf over half acht. Deze dag is ook weer begonnen, deze negenentwintigste, ik ben zelfs al klaar met mijn verhaaltje, wat zeg je me daarvan? Maar dat moet ook want we gaan zo weg, lekker dobberen naar Pula. Goed geslapen vannacht, ik tot half vijf. Ik ben toen gaan lezen in een boek van ene Anita Verkerk, “De Gevaarlijke Erfenis”, een kasteelromannetje. De aard en de kwaliteit van dit werkje waren echter zodanig dat ik het (pas na 70 pagina’s, want ik kon mijn ogen niet geloven) met nog 5 andere titels van deze mevrouw subito van mijn iPad heb gesodemieterd, wat een troep zeg! Daar zou de Libelle nog neen tegen zeggen! Vervolgens koos ik een boek van ene Niccolò Ammaniti, “Ik haal je op, ik neem je mee”, dat leek er meer op. Afijn, te 06.30 uur kwam ik eruit en zette mij aan het schrijven van 28 april. Dat ging lekker vlot. Nu moet ik hem nog op de weblog zetten. Kwart voor negen. Ik heb de borg van het toiletkaartje teruggehaald, de tanks zijn gevuld, de aardappelkist is aan boord gehesen, de stroomkabel heb ik (heel voorzichtig om niet nog meer breuken in de ommanteling te genereren) binnengehaald, de plotter aangezet, nu alleen nog even naar het weerbericht kijken op de eigen computer; in het kantoortje van de havenmeester stond ie niet aan. Volgens de verwachtingen komt er iets wind vandaag (staat er al), maar wel van het land af in principe, dus ankeren bij Pula moet kunnen. Te kwart over negen kan ie: landvasten voor los en indachtig aan de gebeurtenissen 4 jaar geleden in deze haven, heel voorzichtig de beide mooringlijnen achter laten zakken en goed kijken, alvorens de schroef in zijn werk te zetten.

Goed kijken waar de lijntjes blijven hangen

Goed kijken waar de lijntjes blijven hangen

Alles gaat goed. Langzaam tuffen we de haven uit. Zwaaien naar de Fransen, die gaan vandaag ook, in één keer naar de Balearen, hij liever dan ik. Mooi schip, die Alm Trawler.

Daar gaan we dan.....

Daar gaan we dan…..

......de haven uit

……de haven uit

Mooi schip

Mooi schip

Eenmaal buiten wil ik eerst het grootzeil hijsen, maar Ingeborg zegt, waarom ga je niet alleen op de kluiver? Ze heeft gelijk, er staat genoeg wind, tussen 10 en 15 knopen en we hebben geen haast. Het grootzeil blijft lekker onder de huik en ik rol de kluiver uit, waardoor er een stuk of twee stootwillen die nog buitenboord hingen de lucht in vliegen. Gelukkig zitten ze vast. Ik ruim aan dek alles op, de boel zeevast en we zijn er klaar voor.

Dag Teulada

Dag Teulada

Idem

Idem

Budello toren; links is de haven, rechts de ankerbaai

Budello toren; links is de haven, rechts de ankerbaai

Plat voor de wind gaat het richting Capo Malfatano (die kaap heeft van mij inmiddels een heleboel andere namen gehad). De zeegang neemt toe naar gelang we verder op zee komen. Ik draai de kiel toch maar uit, tegen het slingeren. Tien uur. Het zwerk is bezaaid met windveren. Ik hoop dat het mooiweerveren zijn, van na de storm, anders zijn we morgen of overmorgen mooi gefuckt, als het ware, zeg maar.

Veren in het oosten

Veren in het oosten

Veren in het westen

Veren in het westen

Vijf knopen over de grond en vier door het water, op Capo Malfatano af en dat alleen op de kluiver! Ik hoop dat het water, eenmaal om de hoek, platter wordt. Af en toe gijpend kruisen we voor de wind langs de mooie rotskust.

Alleen op de kluivert

Alleen op de kluivert

Kwart voor elf. Dwars van Capo Spartivento voor de laatste keer gegijpt en we buigen langzaam bakboord uit langs de kust naar het noordoosten. Een half uur later valt de wind volledig weg. Daar had ik niet op gerekend. De wind draait even later naar het noordoosten en ja hoor, we hebben hem weer recht op kop! Het zal eens niet. De motor gaat weer aan en ik trek het grootzeil 1 keer gereefd omhoog, als steunzeil. Langs dit stuk kust, tot Pula, zijn veel stranden en er staan veel vakantiewoningen. Er is nog niet veel leven in de brouwerij zo te zien. Ik mag niet van Ingeborg binnen de 5 meter dieptelijn varen. Recht op kop is ie, de wind. Ik zal niet vloeken, dat heb ik net al even gedaan, buiten beeld. Surreëel is het, werkelijk, really! Er zou een prachtige landwind moeten staan, netjes dwars inkomend, maar nee hoor, neeeee, hij moet en zal recht op kop komen te staan. “Dit stond niet op de kaart”! Tien voor twaalf. We hebben honger en eten crackers met kaas en pindakaas en salami. Elf knopen wind staat er, recht op kop. Oh nee, 6 knopen. Tis niks. Op kop, dat wel. We komen onderweg 3 zeilboten tegen, waarvan 2 op tegenkoers. Het wordt druk.

Hee, een schip in de verte

Hee, een schip in de verte

De wind draait nog iets verder naar het oosten en trekt aan, hij komt nu helemaal van zee. Dat wordt lekker als we willen ankeren, aan lagerwal dus. De zee blijft gelukkig rustig. We kunnen in ieder geval weer zeilen. Om één uur zeilen wij de baai van Porto d’Agumu in. De motor moet weer aan en de zeilen weg. Wat zullen we doen? Bij de Romeinse ruïnes durf ik eigenlijk niet te ankeren want onder water zitten ook archeologische bijzonderheden en er ligt verder niemand. Het is er ook woeliger dan in de noordwesthoek van de baai. Alles is tamelijk open voor oostelijke en zuidelijke winden. We besluiten te ankeren in de noordwesthoek, bij een strand, waarop een gesloten restaurantje. De wind staat nog steeds in het oosten, zuidoosten zelfs, maar de zee blijft wonderlijk genoeg tamelijk vlak, weinig deining. We wagen het erop. Misschien komt de weersvoorspelling nog uit (landwind). Te half twee liggen we, met wat moeite, want ik moet met de ankerlier de ketting uitvieren, die komt nauwelijks meer uit zichzelf de bak uit. Er is toch wel wat te zeggen voor een rvs ketting. De bodem is bedekt met wier, waartussen hier en daar zandplekken in ongelooflijk helder water, tussen 3 en 4,5 meter diep. Een eind van de kant en een eind van de ruïnes vandaan.

Ons uitzicht naar het noorden

Ons uitzicht naar het noorden

idem naar het zuidwesten

idem naar het zuidwesten

Toren van Pula met Romeinse restjes eronder

Toren van Pula met Romeinse restjes eronder

Het is hier stil en verlaten, althans nu, eind april. Niemand op het strand te zien. We drinken iets en eten een snackje en dan treedt de stilte in. Ik maak met de telelens van de Kodak foto’s van de ruïne in de verte en van een achter de boot dobberende meeuw.

Dobberende zeemeeuw met ontstoken snavel

Dobberende zeemeeuw met ontstoken snavel

We slapen, lezen, puzzelen, en we zeggen daarna niks meer. 19.00 uur. Ik zit met fotootjes te stoeien op de computer en Ingeborg maakt spaghetti. De wind is gaan liggen, eindelijk. Langzaam draait de boot de boeg naar het land, als het goed is blijft dat zo vannacht. Te 23.00 uur, na uren slepen met foto’s (iPhoto, of “Foto’s” zoals het nu heet is leeg, alles staat op een externe schijf) gaan we naar bed. Zeven tuinlampen aan in de kuip en een brandende olielamp erboven hangend. We zijn goed zichtbaar.

Daar liggen we dan, moederziel alleen

Daar liggen we dan, moederziel alleen

De track, niet zo'n lange dus

De track, niet zo’n lange dus

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Woensdag, 29 april 2015

 1. Eerst de plicht, daarna pas het plezier…… Dus morgenochtend uiterlijk 10.00 uur bij mijn latte machiato een nieuw verhaal s.v.p. 😜

  Like

 2. Linda zegt:

  Waar blijft 30 april nou? Zit hier in spannende afwachting….

  Like

  • wingiv zegt:

   Hi Lin! Jij ben lekker! We hadden het hartstikke druk vandaag, moesten boodschappen doen en daarna was het feest in de stad! Ik ga er zo aan beginnen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s