Donderdag, 7 mei 2015

Olbia 3

The story continues. Niet lang na het avontuur met de vissers kwamen te 03.00 uur (weer eens wat anders) jongeren lekker hangen en kletsen op het muurtje langs de kade. Gelukkig deden ze dat iets verder dan waar de vorige sessie plaatsvond, maar hinderlijk was het wel en helaas duurde dit tot half zes s’ochtends! Het liggen met een boot mag hier dan gratis zijn, maar heeft toch zijn prijs. Nadat de stemmen na half zes verstomden sukkelde ik eindelijk in slaap (Ingeborg had er geloof ik niet zo’n last van). Totdat ik weer met mijn harses door het plafond schoot door een keiharde roffel aan bakboord tegen de romp. Zelfs Ingeborg werd wakker. Het bleek een bamboe stok te zijn die tussen de kade en de romp was gedreven en klem kwam te zitten telkens als de boot naar de kade toe dreef. Jezus Christus! Heb ik dat! Stapel krankjorum wor ik er van! Ik viste het ding met de pikhaak eruit en zwiepte hem een eind de haven in. Uitgeput dook ik weer in bed, mijn persoonlijke lagedrukgebied zorgvuldig koesterend. Slapen kon ik niet meer. Ik ging maar lezen in Kenau, een bijna letterlijke weergave van de dialogen in de film, stel ik me zo voor en als zodanig eigenlijk niet te pruimen. Maar omdat ik nieuwsgierig was hoe de legende rond deze vrouw uitgekauwd kan worden las ik toch maar door. Tegen half acht ben ik het zat en stap mijn bed uit. Ik ga verder met mijn eigen legenden en mythen. Uitkauwen kan ik ook. By the way, het is buiten zonnig, helder weertje maar met een stevige wind uit het westen, van het land af dus, zo de kuip in. Het belooft warm te worden, dat voel je zo. Tien voor tien. Klaar hoor (met schrijven). Koffie. Ik ben moe, pijn in mijn rug en mijn poten willen me niet dragen. Dat krijg je als je stelselmatig nachtrust tekort komt. Elf uur. Niks. De zon schijnt en het is inderdaad warm. Ik rommel wat aan dek. Landvasten opslaan, tuinlampjes met hun zonnecelletjes naar het zonnetje richten. Wat een leven. Half één. We zitten heerlijk rustig te puzzelen (ik niet) en te lezen. Ik stop op blz. 177 in Kenau. We zitten binnen nota bene. Buiten is het te warm. In de kajuit tocht het een beetje. De geur van gebakken vis – Oostenrijkse buurman heeft er zin in! – drijft op de tocht mee naar binnen. Dat herinnert ons eraan dat we ook iets moeten eten. Het wordt een broodje met kaas en pindakaas, lekker hoor. Half twee. Ik loop een rondje om de parkeerplaats, langs de kade, kijken naar het water, de boten, de overkant en de auto’s. Ik ben een beetje rusteloos. We gaan wandelen. Dit kan zo niet langer. Even kijken bij het archeologisch museum hier aan de haven. Dat blijkt gesloten te zijn tot half vier. We kijken naar binnen, niets te zien, kaal, volgens mij staat het leeg. Dit gaat hem niet worden.

Over een paar jaar is dit een parkeergarage

Over een paar jaar is dit een parkeergarage

We lopen verder, het havengebied in, naar de ferry’s in de verte, langs militaire gebouwen (we zien matrozen lopen) over een strakke door palmen omzoomde boulevard. In deze warmte lijkt het net of we in Hurghada wandelen.

Hurghada

Hurghada

Aan de rechterkant, watersportbedrijven, werven en dergelijke. De ferry’s liggen er nog net zo als we ze aantroffen toen we eergisteren hier binnenkwamen.

De ferry's liggen er nog

De ferry’s liggen er nog, die vrachtwagens staan er al dagen, weken

Twee Duitse caravans staan geduldig te wachten tot er eentje misschien van plan is te vertrekken. Verder geen kip te zien hier, geen enkele activiteit, niets, uitgestorven. Eng. Moeten ze het hier nou echt alleen in juli en augustus verdienen? We hebben het warm. Ingeborg wil zitten, gaat door haar rug. Kale boel, gelukkig hebben we er mooi weer bij. We zitten lekker effe op een stoep in de schaduw van een boom want een horeca-gelegenheid die nog in leven is treffen we niet aan.

Hehe, effe zitten hoor!

Hehe, effe zitten hoor!

We lopen dezelfde route terug (een andere is er niet, zie je). Ik maak fotootjes van de markante palmenrij langs de boulevard. We komen door een parkje dat een beetje rommelig aandoet, maar wel bomen staan, altijd goed.

Ingeborg, kijk toch uit!

Ingeborg, kijk toch uit!

Ing stopt even op de vluchtheuvel voor het aanstormende verkeer

Ing stopt even op de vluchtheuvel voor het aanstormende verkeer

Op de achtergrond liggen wij ergens (op de voorgrond: Ingeborg)

Op de achtergrond liggen wij ergens (op de voorgrond: Ingeborg)

Leuk hoekje, voor het museum

Leuk hoekje, voor het museum

Het mooiste hotel van Olbia

Het mooiste hotel van Olbia

Boompjes

Boompjes

Zie je die ene mast daar links? Dat zijn wij

Zie je die ene mast daar links? Dat zijn wij

Dat ben ik

Dat ben ik

Vanaf het parkeerterrein gezien met het beruchte muurtje ertussen

Vanaf het parkeerterrein gezien met het beruchte muurtje ertussen

Deze vonnik ook wel leuk

Deze vonnik ook wel leuk

Ingeborg heeft een beetje last van de hitte. Tis ook niet te geloven. Vanoggend zeiden we nog tegen elkaar: goh, Wim en Jacqueline (van de “Zephyr”) hebben 30 graden op Malta! Als wij terug op de boot zijn (todb) blijkt het kwik in de kajuit tot 30 graden te zijn gestegen! Half vijf. De hele middag zitten lezen en puzzelen. Ingeborg wast haar haar met sjampoo en koud water, dat ik over haar kop giet. Ze knapt er zichtbaar van op. Daarna ga ik met een glas slobberwijn en een bak doppinda’s in de kuip zitten, een prima tegenwicht tegen de meligheid van de verzinselen rond Kenau. Ik moet hier ook nog even melden dat TIM ons nog steeds sponsort: de home page geeft aan dat ik nog 2,1 Gigabyte tegoed heb, tot 13 mei! Waar dat in godsnaam vandaan komt, mag joost weten, maar nu hoor je mij niet meer over hebberige internetproviders; integendeel, het zijn hartstikke aardige, altruïstische, meelevende organisaties die het goed voor hebben met de arme toerist op zijn boot in een vreemd land, hunkerend naar sociaal-mediale contacten! Wel jammer dat ik laatst in Cagliari die 26 euro heb uitgegeven aan 5 GB, die nu waarschijnlijk op de plank blijven liggen! Te 18.00 uur is de temperatuur in de kajuit gezakt tot 27 graden. De zon schijnt nog steeds. We doen helemaal niks. Ik heb ook nergens zin in. Stiekem ben ik wel bezig zin op te bouwen, al een paar weken, om de scepters van de zeereling te gaan polijsten met Commandant 4, dat is namelijk hoognodig zie je. Misschien ben ik er wel te laat mee. Dat zou weer een stelpost betekenen. Maar ik kan het nou eenmaal niet opbrengen. Erg hè? Ik ben niet zo werkerig als Joop (van Meta, weetjewel?). Slapen lukt wel. Dat heb ik vanmiddag ook gedaan, op de bank, binnen. Tien over half acht. Er gebeurt nog steeds niks, of het moest zijn dat Ingeborg koffie gaat zetten. Ja, waaratje, da’s toevallig! Ze gaat het net doen, zeg! Te tien uur saves heb ik mijn boek uit: iedereen in Haarlem is dood, vermoord, verzopen door de Spanjool, maar onze Kenau, stoer wijf, is de enige die kan zwemmen en zwemt derhalve de einder tegemoet, richting Halfweg, of Vijfhuizen, daar wil ik vanaf wezen. We zitten samen op de kuiprand af te koelen in de avondlucht. Hele scholen kleine visjes vluchten in waaiervorm uit het water springend voor jagende grotere vissen, een leuk gezicht als je even niet denkt aan de doodsangst die ze uitstaan, natuurlijk. We gaan naar bed. Ik hou mijn hart vast maar knijp niet te hard.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderdag, 7 mei 2015

 1. Wim en Jacqueline, sy Zephyr zegt:

  Op Malta is het inderdaad heet, zeker als je op de werf staat en de romp staat te poetsen. Zweten man!

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hallo Wim en Jacqueline! Leuk weer eens van jullie te horen. Heb je Peter Kok al ontmoet? Doe hem de groeten. Helaas is het hier toch niet zo warm als bij jullie, dat betreur ik wel. Ingeborg niet! Nou, werk ze! Zweten is goed voor je, maar je weet hè: blijven drinken!

   Like

 2. Cees zegt:

  Hallo daar, jullie missen natuurlijk het palaver om vijf met de Beau. Nou wij wel 😉

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hi Cees, ja inderdaad missen we dat. Toen dronken en praatten wij. Nu drinken we alleen nog maar. Kom toch gezellig deze kant op!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s