Maandag, 11 mei 2015

Porto Cervo 2

Zeven uur. Half zeven was ik eruit. Goeie nachtrust gehad. Tis hier fantasties in Porto Cervo. We liggen doodstil, prinsheerlijk, omringd door luxe jachten (een paar). Er staat een licht windje uit het noordwesten. Het barst van de vliegen hier. Ik zie door de perspex schutbordjes zo een stuk of acht van die krengen krioelen op het brugdek; dat is dus “minder”. Kwart voor tien. Stukje van 10 mei is geschreven. Een duiker is aan het werk aan het steigertje achter ons, boent de drijvers. Hij heeft zeker de charterbak met Fransen weggejaagd. Het is vredig en stil in de haven. Die blinde Italiaanse zanger, hoe heet ie ook alweer, zingt een liedje. We gaan koffie drinken. De Knoppers zijn op, ik krijg een sprits. Ingeborg heeft al een hele puzzelsessie erop zitten. De duikert zit alweer niks te doen op de steiger. Zit ie te wachten op vervoer? Ik vaar erheen en vraag of ie een lift wil. Nee, m’n baas komt me zo ophalen, ik hoop dat ie er lang over doet, maar evengoed bedankt! Ok.

Moet je een lift?

Moet je een lift?

Ik ga nu het stukje op de weblog zetten, geen haast, we hoeven nergens heen. Kwart voor elf druk ik op de betreffende toets en hij staat er op. Kijk nou, daar gaat een hele steiger, voortgetrokken door een rubberboot. Ze leggen hem neer aan het begin van de grote pier. Kunnen we daar mooi met het bootje aan de kant komen. De rest van de ochtend eten we een beetje uit ons neus. We zien mondjesmaat boten komen en gaan. Die ene die aan de overkant ging liggen gisteren, vertrekt weer.

Aardig scheepje

Aardig scheepje

Gisteravond kwam er nog eentje, een halfglijder motorjoekel, die nu weer gaat. Wel grappig: hij lag op zijn bakboord anker maar bij het ophalen zet ie alleen de stuurboord waterpomp aan. Lache man.

Deze kwam gisteren

Deze kwam gisteren

En nu gaat ie weer, je moet met je andere gat spuiten, man!

En nu gaat ie weer, je moet met je andere gat spuiten, man!

Een forse halfglijder (maakt hekgolven van drie meter)

Een forse halfglijder (maakt hekgolven van drie meter)

Het rubberbootje van de haven trekt de steiger met de duiker naar de pier. Ze leggen daar een zwemtrap op de steiger en varen hem weer terug naar de boei. Ja, zo kun je dat ook doen natuurlijk. Even later worden nog vijf mannen op het ponton geladen waarna die naar de oever van de baai wordt getrokken, alwaar het ding wordt vastgebonden aan een vaste steiger, onder aan de wellustige tuin van zo’n luxe villa.

Even een vrachtje halen

Even een vrachtje halen

Onze duiker

Onze duiker

Staande receptie

Staande receptie

Er is hier veel te zien! Een Duits echtpaar dat net achter ons voor anker ging met hun Najad 390 (ik dacht echt even dat ik Hans en Ria met “d’Halve Maen” zag aankomen!), kwam vragen of je niet werd weggejaagd van de jachthaven, als je daar ging aanleggen. Als je je netjes gedraagt niet, zei ik. Tijdens de lunch voeren wij de piranha’s met vieze, zure salami worst (een miskoop) en proberen er deze keer fotootjes van te maken.

Zure worst knippen

Zure worst knippen

Vissen voeren

Vissen voeren

Idem

Idem

Kwart voor twee. Voor de broodnodige beweging gaan we even met z’n tweeën langs het kantje roeien, dat wil zeggen: ik roei en Ingeborg maakt foto’s. Heel genoeglijk allemaal.

Helder water

Helder water

Niet zo'n helder hoofd

Niet zo’n helder hoofd, zie je d’Halve Maen?

Fraaie rotsen (zijn ze wel echt?)

Fraaie rotsen (zijn ze wel echt?)

Een volledig uitgeruste privé-steiger

Een volledig uitgeruste privé-steiger

Tis nog steeds niet druk

Tis nog steeds niet druk

Op de boot zakken ik in elkaar met een biertje, een bak doppinda’s, een boek en een kussen onder mijn hoofd om op in slaap te vallen; als ik na een tijdje wakker word kleven de pinda-doppen in mijn haren. De tijd vliegt. Te kwart over vier stappen wij in het bootje en varen naar de overkant, Porto Vecchio. We leggen aan bij een lange steiger en wandelen de luxe nederzetting binnen. Verrassend genoeg zijn daar best wat mensen, vooral toeristen met camera’s, die zich ook vergapen aan de extravagante luxe. Het is daar een gezellige wirwar aan overdekte en open winkelgalerijen met alle dure merken van de wereld, Prada, Gucci, Louis Vuitton, Rolex, Valentino en ga maar door, waarvan de meeste ook nog open zijn, merkwaardig genoeg.

Prada

Prada

Gucci

Gucci

Bulgari

Cascella (?)

Strak pleintje

Strak pleintje

Versace

Versace

Bling bling

Bling bling

Mooi

Louis Vuitton

Cartier

Cartier

Ze hebben niets te doen, want de doelgroep is er nog niet. Hier kun je je geld wel kwijt als je dat zou willen. Het barst hier ook van de video-bewakingscamera’s.We wandelen rond in de hitte, want dat vergat ik bijna te vertellen: het is heet vandaag. Er is een kreekje met een brug eroverheen, er zijn leuke doorkijkjes, fraaie pleintjes en straatjes, een duur hotel, nog meer winkels en restaurantjes, het kan niet op hierzo.

Prachtige vergezichten

Prachtige vergezichten

Nog een duur merk

Nog een duur merk

Ingeborg is hier verrukt van, gelukkig is moederdag al geweest

Ingeborg is hier verrukt van, gelukkig is moederdag al geweest

Is het niet prachtig?

Is het niet prachtig?

Hier kun je onze twee boten goed zien

Hier kun je onze twee boten goed zien

Een kreetje (van het hotel)

Een kreekje (van het hotel)

Het bruggetje

Het bruggetje kreeg zorgvuldig een rustiek karakter aangemeten

We maken een rondje langs de kade, nog een winkelpromenade in, op zoek naar een supermarkt. Ik vraag het aan een frisse, pronte jongeman in een strakke, zwarte leren broek, behangen met een Louis Vuitton tas en een vleug Paco Rabane op de zorgvuldig ongeschoren wangen. Oh ja hoor, hier is een supermarkt en hij wijst ons een zaak waar we net langskwamen: een wijnzaak met exquise kazen en salades. Hij morrelt aan de deur. Die zit gelukkig dicht. Nee, wacht, ik bel wel even voor jullie (hij spreekt vloeibaar Engels). Ook dat mislukt gelukkig. Stel je voor, straks kopen we nog een fles wijn en een kaas voor een bedrag waarmee we naar Nederland kunnen motoren. Niettemin danken wij hem hartelijk voor zijn goedbedoelde hulp. Aardige gozer. Er schijnt nog een supermarkt te zijn, een eind verderop, zei hij, maar die gaat pas over een maand open (!). We lopen verder, dwalen nog wat, zien de bewuste supermarkt. Ondertussen fotograferen wij ons een slag in de rondte.

Even uitrusten in de schaduw

Even uitrusten in de schaduw

Daarginder de zee

Daarginder de zee

Links op de hoek de supermarkt, gaat over een maand open

Links op de hoek de supermarkt, niet heel groot, gaat over een maand open

Tis hier prachtig

Tis hier prachtig

Idem

Idem

Kwart voor zes zijn we terug op de boot. Uitgeput. Sprakeloos. Weet je wat het is? Het was niet eens goed mogelijk de villa’s te fotograferen; ze liggen zo ongelooflijk goed verstopt en afgeschermd in de omgeving van hun tuinen dat ze gewoon niet opvallen. We stonden even over een tuinhek heen te kijken naar een grote schildpad die daar rondscharrelde en meteen hoorden we achter ons aan de stoeprand een autootje stoppen van de Syfilis Vigilanzis of zoiets, met een geüniformeerde bewaker erin, die naar ons bleef kijken tot we doorliepen. Ik voelde me echt een soort “Roma” hier. Ik begrijp nu ook dat daar aan de overkant het echte Porto Cervo is, niet bij de jachthaven. Het hoort wel allemaal bij elkaar. Alles, de winkels, de haven, de kades, de villa’s, hotels, alles is met elkaar verbonden en heeft met elkaar te maken, het is één conglomeraat van bedrijven en belangengroepen. Heel kunstig in elkaar gezet en smaakvol vormgegeven voor heel veel geld. Ik geloof nu ook dat hele stukken van de rotskust om de baai heen zijn aangelegd of gegoten, zo gelikt zien ze eruit, maar zeker weten doe ik het niet. Het is zo fabeltasties mooi en perfect hier maar daardoor ook zo volkomen abject en verwerpelijk, dat wij hier morgen gauw weggaan; wij gewone mensen horen hier helemaal niet thuis. Maar het was toch wel leuk. We zitten nu lekker weer in ons eigen wereldje. Boodschappen hebben we niet, dat kan hier niet en Gucci tassen zijn niet te vreten. Hee, een enorm cruiseschip van een motorjacht komt eraan! O nee, toch niet, hij maakt een grote bocht voor de havenkom langs en verdwijnt achter de rotsen. Hij had een grote helikopter op het achterdek staan. Hij dacht natuurlijk, ik ga wel voor anker in de baai hiernaast, dan spaar ik mooi 4000 euro liggeld voor een nachtje uit, kan ik lekker een half uurtje vliegen met mijn helikopter! Ja, die lui moeten ook keuzes maken, dat blijft voor arm en rijk gelijk! Kwart voor zeven. Het is helemaal blak. De avond gaat vallen. Wat is het hier stil, niet te geloven voor zo’n haven, er wordt helemaal niets verdiend. Alleen in juli en augustus. Dat kan volgens mij helemaal niet. D’r moet iets anders aan de hand wezen, maar daar kom ik niet achter vrees ik (maar goed ook, want anders moet ik misschien vermoord worden). Saves eten we doppinda’s en Turkse soep. Het motorjacht dat vanmorgen vertrok komt weer terug. Ik lees een boek van Jussi Adler-Olsen: “Het Marco Effect”. Eindelijk weer een goed boek. Werd tijd. Omdat het na morgen hard gaat waaien en voor vrijdag in deze contreien zelfs windkracht negen uit het westen wordt verwacht, besteden wij een deel van de avond aan tochtplanning: gaan we in 1 keer door naar Corsica om te schuilen in Porto Vecchio aan de oostkust, of proberen we eerst nog Maddalena, de hoofdstad van de gelijknamige eilanden, hier voor de deur? Het moet daar zo mooi zijn. Palau, een stadje op Sardinië tegenover Maddalena, komt ook in aanmerking, maar is duurder. We besluiten eerst Maddalena te bekijken en als dat bevalt, blijven we daar 4 dagen liggen. Alleen soep was toch te weinig, ik eet bij een glaasje slobberwijn nog wat lekkere kaasbrokken en meer doppinda’s: gezond en lekker! Te half twaalf kruipen wij tussen de klamme lappen. Morgen weer een dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandag, 11 mei 2015

  1. Linda zegt:

    Ziet er inderdaad erg mooi uit allemaal!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s