Dinsdag, 19 mei 2015

Port de Taverna (1,5 mijl daarvoor) – Portoferraio (Elba)

Dag Datum Wind Weer
Dinsdag 19 mei 2015 NO – N, 2 – 4 Bf Zon, eind van de dag bewolkt
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
06.00 uur 15.30 uur 10.145 (trip 36,6/track 51,85) 4577 uren

Kwafferzes exact zijn wij naast bed. Zonder mankeren. Het is weer licht net als gisteren om deze tijd en we liggen nog steeds voor het strand. Alles ging goed vannacht, ware het niet dat we door de bovengemiddeld heftige bewegingen van het schip enigszins in een slaap/waak-toestand geraakten. Helemaal uitgerust zijn we niet. Maar dat weet je vantevoren als je kiest voor deze vorm van “shoestring” cruisen. We gaan het Prunette strand verlaten. Tandje poeten, motor starten en wegwezen, op naar Elba! Het anker zit er goed in, maar de deining wipt hem er zo uit. Nog één blik achterom geworpen, nee twee, en dan is Corsica voor ons historie geworden.

Dag, Corsica!

Dag, Corsica!

06.15 uur. De zon is net boven de horizon verschenen (hij staat op twee uur) en volgens de plotter is de koers 45 graden over de grond. Naar het kompas kijk ik niet meer, dat staat droog. Recht vooruit zien we nu al een eiland. Dat moet Isola Pianosa zijn, dat vlak voor Elba ligt, iets rechts ervan. Dat moet ik aan stuurboord houden en dan naar Elba. Op drie uur zien we de contouren van nog een eiland, dat moet dan Isola di Monte Christo zijn, genoemd naar de gelijknamige held in het bekende werkje van Alexandre Dumas (of is het andersom?). Van kust naar kust is het 36 mijl, maar dan moeten we nog een eind langs de noordkust naar Portoferraio. Dit zijn de Toscaanse eilanden waar we naartoe gaan. Daarmee verruilen we Frankrijk weer voor de TIM-zone. Kan ik die zooi die ik bij elkaar gefantaseerd heb eindelijk op de weblog zetten. Over een paar uur zullen we wel weer ontvangst hebben. Maar nu is het tijd om een vroeg kopje koffie te ontvangen. De zon is klimmende en het belooft een prachtige dag te worden.

De zon klimt

De zon klimt

Kwart over acht. De wind komt nu recht van voren in, uit het noordoosten, met een knoopje of 8 tot 10. Ik heb het zeil gehesen als steunzeil. Maddalena Radio had op de Navtex in een “extended outlook” voor vandaag overwegend zuidelijke winden beloofd. So much voor de Navtex. Ik pleur dat kreng nog eens overboord. De zee is uitermate irritant aan het worden; het schip wordt tegengehouden in zijn voorwaartse drang. Hier word ik zo verdrietig van.

Vijf over negen. Het was niet meer te doen, recht tegen de golven en de wind in. Ik ben een graad of 30, 40 afgevallen en met een reef in het grootzeil koersen we nu in de richting van de onderkant van het eiland Pianosa. De wind is nog steeds noordoost en krachtiger geworden, tot 15 knopen. De kuilen worden dieper. Allengs bekruipt mij het gevoel dat het niet Pianosa is waar we tegenaan zitten te kijken, maar Elba zelf. Soms heb je moeite het platte vlak van de plotter te vertalen naar de driedimensionale ruimte om je heen en vice versa.

Klots, klots

Klots, klots

Is dat nou Elba of Pianosa?

Is dat nou Elba of Pianosa?

Kwart voor tien. Ik wilde net vaststellen dat we nog geen schip hebben gezien als ik over stuurboord een vrachtschip op ons af zie komen. Ik zet de AIS aan, was ik vergeten. Hij gaat ruimschoots achter ons langs.

Je denkt dat ie ver weg is en dat is ie ook

Je denkt dat ie ver weg is en dat is ie ook

Lijkt wel "compositie in wit, blauw en geel" van Piet Mondriaan

Lijkt wel “compositie in wit, blauw en geel” van Piet Mondriaan

Half elf. We buigen weer af, om toch maar weer naar de noordkant van Elba te koersen. We willen naar Portoferraio. De wind is namelijk iets afgenomen en de zeegang is iets minder, kennelijk ook doordat we wat meer in de lij van de eilanden zijn gekomen. Alles wordt weer wat vriendelijker. De wind blijft recht op kop en de motor dus aan. Het wordt warmer. Nu komen meer schepen in zicht, ferry-achtige schepen, een enkel zeiljacht.

Kwart over twaalf. De wind is weer toegenomen en met onze koers meegekrompen: noordelijker. Ik wil wedden dat als we boven Elba komen dat ie dan oost wordt. Pianosa bleek trouwens een bijzonder laag eilandje te zijn, dat we onmogelijk van enige afstand konden zien.

Zelfs van dichtbij zie je het nauwelijks

Zelfs van dichtbij zie je het nauwelijks

Het was dus inderdaad Elba dat we al die tijd zagen. Ja, soms geloof je je eigen koerslijn niet. Elba is groen, maar ook heel steil en hoog. Een enkel dorp schilderachtig tegen de bergwand geplakt en er loopt een slingerweg. Het ziet er tamelijk onherbergzaam uit. De zee is een grote klotsende, deinende warboel. De wind draait gaandeweg naar het oosten. Jammer, we blijven motoren.

Ingeborg hielp me herinneren

Ingeborg hielp me herinneren

Elba

Elba

Geplakte dorpjes

Geplakte dorpjes

Idem

Idem

Punta Polveraia op de uiterste noordwestpunt van Elba

Punta Polveraia op de uiterste noordwestpunt van Elba

Twee uur. Nu pas draait de wind naar de juiste hoek: noord. We hebben weer ontvangst op de TIM! Lamma Rete geeft het juiste weerbericht. Ik meld me op de weblog met een korte melige mededeling. Er zijn veel hotmailtjes; allemaal meldingen van Facebook. Ik ben er zo doorheen. Henk, Linda en Paula vragen waar ik blijf! Nou, hier dus. Ik ga straks als we liggen wel aan de gang. De noordkust van Elba trekt aan ons voorbij. Best wel mooi hier. Leuke haventjes, mooie baaitjes en een prachtig landschap.

Leuke haventjes

Leuke haventjes

Half drie. We zeilen een klein stukje, maar dat mag geen naam hebben, want zodra het zeil staat, flikkert de wind weer in elkaar. Net als Ingeborg trouwens, die door die klotedeining een lelijke val in de kuip maakt als ze een foto wil nemen van de kust. Gelukkig loopt het goed af, alleen een geschaafd velletje en opkomende diktes hier en daar. Het scheelde niet veel of ze had haar been gebroken want ze bleef in een rare houding met haar linkeronderbeen onder de niet meegevende grootschootoverloop steken. Weet je nou, waarom ik een motorboot wil!? Hopen maar dat het allemaal goed blijft gaan tot we thuis zijn.

Schaafjes

Schaafjes

Zwelling tegengaan

Zwelling tegengaan

Ik heb hem maar genomen

Ik heb hem maar genomen

Half vier. De entree in de baai van Portoferraio is prachtig. Grote baai, een natuurlijke haven, die Lord Nelson al op zijn waarde wist te schatten (heb ik uit het prachtboek van Rod Heikell). Prachtig fort op de rotsen, mooie gebouwen, historisch enz. We knipperen er lustig op los. Het is druk met ferry’s. Ze varen onafgebroken af en aan.

Fort met noordkardinaal op de voorgrond

Fort met noordkardinaal op de voorgrond

Hier moeten we omheen

Hier moeten we omheen

Hier zijn we al een stukje verder de baai in

Hier zijn we al een stukje verder de baai in

Veel ferry's

Veel ferry’s

Het wordt steeds mooier

Het wordt steeds mooier

Drukke haven

Drukke haven

In de zuidwesthoek gaan we in 2 meter water voor anker, tussen een aantal andere jachten in, tegenover de oude haven. Het is zo’n 10 minuten met de bijboot denk ik. Gaan we morgen toch maar even doen. We nemen de omgeving in ons op. We liggen vlakbij een hotel: Airone. Die hebben wifi, graties! Helaas erg traag en nauwelijks bruikbaar, jammer. Hèhè, wat een rust, we liggen weer.

Hotel Airone

Hotel Airone

Daar is Portoferraio

Daar is Portoferraio

Daar liggen we

Daar liggen we

Hier zie je de omweg die we gemaakt hebben

Hier zie je de omweg die we gemaakt hebben

Net een aquarel

Net een aquarel

Havenfront Portoferraio

Havenfront Portoferraio

Roeimeisjes

Roeimeisjes

Prima plek hebben we

Prima plek hebben we

Mooi Elba

Mooi Elba

Kwart voor vier. Klaar met de werkzaamheden. Het water is hier niet helder, je weet niet waar je in gaat zwemmen. We toasten op Elba met een drankje en een pindaatje. Tis hier fantasties.

Half zeven. De rest van de middag hebben we een beetje uitgerust, kalmpjes aan, want erg fris waren we niet meer. Ik computer een beetje, zet wat stukjes op de weblog. Het stadje ziet er aanlokkelijk uit. Daar moeten we toch even gaan kijken morgen. Ingeborg kookt heerlijk voedsel: kip, rauwe lof en een ei, met allemaal toeters en bellen. De ankerplaats is heel rustig met af en toe een tijdelijke deining als er een ferry aankomt. Ik moet de kiel even naar beneden pompen. Miriam probeert te skypen maar dat lukt niet. De ontvangst is toch te slecht op de TIM.

Saves schrijf ik 18 mei en zet het op de weblog. Ben er tot 23.30 uur mee bezig. Goh, we liggen op Melba, het geboorte-eiland van Napoleon, dat ie later, vlak nadat ie Waterloo gewonnen had, ook nog eens veroverd heeft, de rakker!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dinsdag, 19 mei 2015

 1. Mark zegt:

  Hallo wingiv,
  Mooie website, leuk om stukjes van jullie avonturen te lezen. Ik heb een vraag over de duikcompressor die jullie zo mooi hebben ingebouwd. Ik wil eigenlijk precies hetzelfde doen op ons jacht. Werkt jullie oplossing goed, koeling,geluid en trillingen? Of kan je de inbouw beperken tot goede opberg plek en bij gebruik de compressor er gewoon uit halen om de flessen te vullen. Scheelt een hoop inbouw problematiek in ons geval. Hoe lang voordat 220 Bar fles vol is. Ik weet dat het een eenvoudig rekenformuletje is, maar de praktijk is vaak net wat anders.
  Heb je nog tips? Veel dank en veel zeilplezier
  Hartelijke
  groet
  Mark Blomme
  s.y.SAMEN II

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hallo Mark, dank voor het compliment. Wij zijn blij met onze oplossing voor de compressor. Kost bergruimte, maar werkt erg goed: een goed geïsoleerde uitlaat door de spiegel en trillingvrije opstelling, zonder te hoeven sjouwen, dat wilde ik. Het ding is voor ons te groot en te zwaar om heen en weer te sjouwen. Dat is ook niet aan te bevelen op een bewegende boot, tenzij je evenwichtskunstenaar en bodybuilder bent, natuurlijk. Het vullen duurt ongeveer een uur of anderhalf voor twee cilinders (300 bar). Wij hebben een 300 bar versie. Meestal vullen we tot 280 bar of zo want dat laatste stukkie gaat erg langzaam en vinden we zonde van de benzine. Mijn advies: een vaste opstelling! Kost wat maar dan heb je ook wat! Succes en groeten van ons a/b “Wing IV”

   Like

 2. Linda zegt:

  Godsamme mam, dat heb je weer mooi voor elkaar. Gaat het inmiddels al beter met je been? Elba ziet er wel leuk uit!

  Liked by 1 persoon

 3. Goeie dag weer samen. He, he, ben ook weer bij met lezen. Prachtige verhalen en foto’s, wel heel veel. Gelukkig zijn we nog thuis en hebben genoeg internet en tijd.. Jullie hebben het wel erg leuk. Hou gaat het met Ingeborg haar schaafjes? Ben erg benieuwd hoe jullie Elba vinden. Veel plezier en lieve groetjes van Cees en Marijke

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hi Cees en Marijke. Ja, het was een hoop ineens, vond je ook niet? Maar het leest lekker weg, al zeg ik het zelf. Met Ingeborg gaat het heel goed, ze heeft alweer praatjes! Niks aan de hand eigenlijk, een paar blauwe plekken en een hoop aanstellerij. Wat Elba betreft: een prachtig eiland, echt. De hoofdstad Portoferraio is prachtig. We hebben hier mooi gedwaald door de straten en weer een hoop foto’s genomen. Kan het iedereen aanbevelen als vakantiestek! Bedankt en groetjes ook van ons, Willem en Ingeborg

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s