Woensdag, 20 mei 2015

Woensdag, 20 mei 2015

Portoferraio (Elba) 2

Tien over half elf al. Ik ben net klaar met 19 mei. Vanmorgen om half zeven opgestaan. Buiten is het grauw en grijs. Het waait pittig uit het zuidoosten. Klopt allemaal weer niet. Nou ja, tis in ieder geval landwind. We liggen hier heel goed, beschut. “Kijk, die mensen zijn weer terug, Ing. Die Duitser? Nee, dat is er maar één, ik heb het over die mensen. Nou heb ik weer niet gezien waar ze vandaan komen”. De lucht is geheel gevuld met wolken, het heeft zojuist zelfs even geregend, helaas niet genoeg om het dek en de ramen te spoelen. Het ziet er akelig uit maar ik neem aan dat het vandaag nog opklaart, dat doet het vaak in deze contreien. Er liggen nu twee identieke Club Med schepen; eentje voor anker in de baai en de ander is aan de kade voor de cruiseschepen in het stadje gaan liggen. Vreemde schepen zijn het, met vijf stalen masten waar grote rolfokken tussen staan, voor de show waarschijnlijk want ik kan me niet voorstellen dat die lappen deze bakbeesten vooruit krijgen. We gaan koffie drinken.

Half twaalf. Het leven sleept zich gezapig voort aan boord. Nog steeds grauw buiten. Ingeborg ontdoet de raampjes van het zout want we kunnen niets zien. “Kijk Ing, gaat ie weer, die rubberboot, met die mensen. Welke? Die daar, die gaat steeds naar de kant, naar de jachthaven, niet naar de stad. Je moet verder kijken! Van die witte boot daar zijn ze, dwars van ons. Welke dan, ze zijn allemaal wit. Ja, nou is ie al niet meer te zien”. Dit zijn zo de conversaties die wij voeren. Je ziet niemand met de bijboot naar het stadje toe varen, ze gaan alle kanten op behalve naar Ferraio. Vreemd. Waar zouden ze heen gaan? Moet het toch eens vragen of ze beter volgen met de verrekijker. Duitse buurman is met zijn roeibootje water wezen halen op de steiger bij het hotel “Airone”. Voor ze hem konden wegjagen was ie al gauw in zijn bootje gesprongen! Het lijkt wel alsof ze hier niet zo gastvrij zijn, wat dat betreft. Of misschien is ie vergeten te vragen of het wel mocht, maar ja, in dat geval kan men weigeren je water te laten tappen en dan heb je ook niks; tis een dilemma. Hij kwam in ieder geval met een paar cannetjes thuis. Ik ga de motorolie nakijken en dieselolie overpompen.

Tien over een. Ik heb crackers gegeten met haring in tomatensaus. We gaan straks naar het stadje motoren om daar een kijkje te nemen. Het bootje is al te water, motortje moet er nog op en dan kunnen we.

Tien over twee. Na het lezen (Ludlum, een Jason Bourne verhaal) en het puzzelen gaan we nu echt naar de kant. Het is inmiddels warm, zodat een korte broek (voor mij) en een T-shirt volstaat. Ik hou mijn sokken aan in mijn wandelsandalen, dat wel. Toch maar niet naar de kom in het stadje gevaren maar naar een kade van een afbraakwerf, met een gesloopt pand erop. Daar zagen we met de verrekijker anderen heen gaan, waarschijnlijk omdat daar ook de supermarkt is, een grote Coop.Het is ook niet al te ver lopen van het stadje, een geweldig plekkie!

Daar is de Coop

Daar is de Coop, rechts bij de kade, waarachter die muur met dat blauwe bord, kun je prachtig aanleggen!

Zo dicht bij een supermarkt hebben we nog nooit gelegen. We tillen de rubberboot met motor en al op de betonnen kade en leggen hem met de ketting vast aan een hek dat daar tussen de troep ligt.

Vastketenen aan de junk

Vastketenen aan de junk, diefstal vertragend is dat

Mooi bloemetje onderweg gespot

Mooi bloemetje, onderweg naar het stadje gespot

Met vijf minuten lopen we op de kade waar de veerboten liggen. Er kunnen daar wel vijf boten tegelijk naast elkaar afmeren. Vaak liggen er dan ook een stuk of vier tegelijk! Het zijn boten van de Moby lijn, vrolijk beschilderd met cartoon figuren, net als in Olbia. De boten heten onder andere: “Moby Baby”, “Moby Lally” en “Moby Love”, je zou er een “Moby Dick” van krijgen! Wel raar eigenlijk dat er niet ook eentje “Moby Dick” heet, maar daar zal wel een reden voor zijn.

Mond open!

Mond open!

Daar liggen ze: love, lally en baby; waar is Dick?

Daar liggen ze: love, lally en baby; waar is dick?

Dichter bij het oude centrum is een hele lange kade speciaal voor cruiseboten. Daar ligt het Club Med schip. Uiteraard moeten ook daar foto’s van gemaakt worden.

Wat moet je daar nou van denken? Niks, denk ik

Wat moet je daar nou van denken? Niks, denk ik

Portoferraio is een mooi stadje. Ik bedoel: het heeft mooie gedeelten, met name het Centro Storico (historisch centrum) is de moeite waard. Ook rond de haven ziet het er aardig uit, al had ik het iets schilderachtiger en knusser gewenst, zoals Honfleur bijvoorbeeld. Er zijn straten zo steil dat het nodig was het wegdek getrapt te leggen. Dat is in veel gevallen reeds lang geleden gebeurd, bijvoorbeeld misschien in de tijd dat Nappie het hier (even) voor het zeggen had. Dat plaveisel gaat erg lang mee. Goed gedaan, hoor. Het huis waar Nap resideerde hebben we ook bekeken, alleen van de buitenkant want voor de binnenkant wilden ze geld hebben en dat had ik niet bij me. Hij had daar mooi uitzicht over zee.

Poseren bij de stadshaven

Poseren bij de stadshaven

De boulevard. Die boten krijgen veel uitlaatgas over zich heen

De boulevard. Die boten krijgen veel uitlaatgas over zich heen

De middenpier in de stadshaven

De middenpier in de stadshaven, je kunt de boot zien liggen, links van de meest linkse figuur in het midden

Steil straatje

Steil straatje

De woningen van Nap z'n bedienden

De woningen van Nap z’n bedienden

Ing bij de ingang van de Nap residentie

Ing bij de ingang van de Nap residentie

De Nap residentie

De Nap residentie

Dit soort uitzichten had hij

Dit soort uitzichten had hij

Fraaie pleintjes, straatjes, poorten, doorkijkjes, veel restaurantjes vooral in de straatjes achter de haven, het is er allemaal. Logies dat hier elke dag cruiseschepen afmeren en ik denk dat met name de legendarische Bonaparte de voornaamste aansteker daarvan is. Je komt zijn naam overal tegen. Vanaf een aantal punten kunnen we onze boot heel in de verte aan de overkant zien liggen.

Een poort

Een poort

Straatje

Straat

Ing voor een standbeeld

Ing voor een standbeeld

Rechtsboven kun je onze boot zien liggen

Rechtsboven kun je onze boot zien liggen

Tis hier mooi

Tis hier mooi

Straat met terrasjes

Straat met terrasjes

Zicht op de haven

Zicht op de haven

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag

Prachtig bling bling

Prachtig bling bling

Mooie rooie struik

Mooie rooie struik

Club Med nog een keer

Club Med nog een keer

We blijven niet al te lang in het stadje want door een verhaal dat ik ergens op internet heb gelezen ben ik wat onrustig of de boot wel ongemoeid blijft. Dat verhaal ging er namelijk over (het was van een Engelsman geloof ik) dat hij met zijn bemanning aan wal ging, na een tijdje terugkwam en ontdekte dat zijn boot naar de haven was gesleept omdat ie onbeheerd was achtergelaten! Hij kon hem weer meenemen voor een bedrag dat de 1000 euro (voor sleep- en andere kosten) oversteeg! Het zal je maar gebeuren. Misschien dat het een “Broodje Aap”-verhaal was maar zoiets blijft bij mij toch knagen. Ik kan het me niet voorstellen eigenlijk, hij zal wel in de route van de ferry’s hebben gelegen en dan was het terecht. Op dus naar de Coop. Dat bleek een prachtwinkel te zijn met pracht (klote) prijzen en ze hadden geeneens Edam kaas. Hoe kan het in Godsnaam nou mogelijk zijn dat de sinaasappelen in Nederland (bij de Deen) dertig tot vijftig procent goedkoper zijn dan in een land waar die krengen groeien! Ik kan me daarover opwinden, maar dat duurt altijd maar even. Weet je wat een kilo doppinda’s (een eerste levensbehoefte!) in dit land doorgaans kost? Acht euro! Edoch! Wat tref ik in deze winkel als aanbieding aan?! Een kilo apenootjes voor 4,89 euro! Ik neem meteen een baal mee. Verder kopen we nog wat dingetjes om te eten en te drinken. We lopen het kleine stukje van de super naar onze privé-kade (je hoeft alleen maar het parkeerterrein en de weg over te steken), tillen het bootje te water, hop boodschappen erin en varen terug naar de boot. Het weer is inmiddels minder fraai geworden, geen zon meer en dat soort dingen. Het begint te waaien. De korte broek kan uit (en de lange aan natuurlijk).

Boodschappen zijn gedaan

Boodschappen zijn gedaan

Even het vuilnis weggooien (containers staan om de hoek)

Even het vuilnis weggooien (containers staan om de hoek)

Tien voor zes. We doen niks. Oh, ik zie een boot voor anker komen, een Lagoon en kijk, daar ligt er nog een! Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik computer een beetje, facebook meldingen doornemen, en Ingeborg puzzelt. Ik heb vreselijke honger. Kijk, die Club Med is vertrokken! De Duitser ligt er nog. Die andere Club Med in de baai ook. Ingeborg kondigt aan dat ze te 18.00 uur eten gaat koken.

De club Med vertrekt (Duitse buurman op de voorgrond), hij gaat echt zeilen!

De club Med vertrekt (Duitse buurman op de voorgrond), hij gaat echt zeilen!

Allebei op de foto

Allebei op de foto, zie je die lucht? Brrrr.

Negen uur. We hebben heerlijk gegeten. Ik heb een hele tijd naar motorbootjes zitten kijken (op internet). De koffie is ook alweer achter de kiezen en we hebben langdurig zitten oreren over het weer en over wat we moeten doen: zullen we morgen weggaan of niet? Na een grondige bestudering van de wind- en golfhoogtekaarten van Lamma Rete en van Passageweather (harde westenwind en golven tot maximaal 2,5 meter, da’s te dol voor ons oudjes) hebben we maar besloten van vertrek af te zien. Het zal vermoedelijk pas zaterdagoggend vroeg worden, want dan lijkt het erop dat de zee en de wind fatsoenlijk motoren weer mogelijk maken. We blijven dus liggen in dit hurricane hole! De wind is nu al naar het noorden gedraaid en we liggen behoorlijk te deinen hier in de baai, nog steeds veilig maar minder comfortabel. Dus, Hilary! Kom maar langs en geef ons de “Tour of the Island”! Zou leuk geweest zijn. De ankerlichten kunnen inmiddels aan.

Vijf voor half elf. Het is gezellig in de kajuit, met een hapje en een drankje. We eten een stukje Leerdammer kaas, bij gebrek aan Edammer. Ook lekker. We liggen lekker te deinen, ik denk dat het buiten op zee al behoorlijk tekeer gaat. Volgens Lamma staan er golven van meer dan 3 meter in de Ligurische zee. Dat voel je hier ook.

Half twaalf. We gaan naar bed. Het zoeft eroverheen, momenteel. We liggen te wobbelen. Pittige wind. Dat wordt niks morgen. We blijven liggen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Woensdag, 20 mei 2015

 1. hilary zegt:

  En hoe is het weers voorspelling voor morgen (zaterdag) – vertrekken jullie?

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hoi Hilary! Dat hangt helemaal af van wat de weerkaarten zeggen, momenteel laten ze voor morgen ook pittige wind en een stevige zee zien. Ik weet het nog niet. Misschien s’middags, maar ik denk eigenlijk dat het wel later wordt, zondag of zo. Het weerbeeld verandert hier steeds. Groetjes, Willem en Ingeborg.

   Like

 2. Gremmen Cees en Aly zegt:

  De Moby Dick ligt in Muiden en vaart zomers vanaf Weesp, alleen op zondag, een toertje viaNederhorst Loenen, Nigtevegt en het Amsterdam Rijnkanaal, weer terug naar Weesp.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s