Zaterdag, 23 mei 2015

Portoferraio 5

Zeven uur. We zouden misschien vandaag vertrekken, maar misschien ook wel niet. Momenteel is het rustig. We liggen met de kop naar het zuidwesten gekeerd, terwijl volgens Lamma de wind uit het noorden komt. Roept u maar! De lucht dreigt, zwaar bewolkt en het is ronduit koud. De golfhoogten zouden afnemen vandaag, maar die dingen komen wel uit het noorden net als de wind (behalve nu dan). We zouden kunnen gokken en gewoon gaan. Aan de andere kant: morgen zal het minder worden. Daar wachten we dan maar op. We blijven liggen. De beslissing is genomen. Net als Napoleon zitten we gevangen op Elba, in ballingschap als het ware. Maar net als Napoleon kunnen we weg wanneer we willen, zo is het ook natuurlijk; we leggen dit onszelf op. In de nacht van zondag op maandag wordt het volgens de kaarten pas echt rustig. Ik denk dat we ons daar maar op moeten focussen. Nu regent het. We nemen een sinaasappeltje en een joggertje met arebeien. Ik ga vandaag dutten tussen het lezen en koekeloeren door want ik ben half wakend, half slapend door de nacht gekomen. We zien ook verder niemand vertrekken.\

Vijf voor negen. We liggen verwaaid maar het is volkomen windstil. Ik ben er klaar mee. Lamma blijft aangeven dat alles op kop is: wind, 15 tot 21 knopen en golven, in de loop van de dag tot boven de 1,25 meter. Vanavond eten we gebakken garnalen dus we moeten nog naar de Coop. Ik ga lezen, geen zin in schrijven.

Kwart voor tien. Het lijkt wel of we al een hele oggend achter de rug hebben. Ingeborg gaat koffie zetten. Ik heb nu vijf lagen kleren aan want ik wou per sé buiten lezen.

Half een. Gelezen,gedut, gepuzzeld, koffie gedronken (met een biskwietje, geen sprits). De zon is inmiddels een beetje doorgebroken, dat scheelt twee lagen. De wind blijft hier weg. We hadden best kunnen vertrekken. Decisions, decisions, ik weet niet meer hoe ik ze moet nemen.

Tien voor twee. Gegeten. Ge-emaild en gefacebooked met Hilary en Cees en Marijke. Hilary gaat een vriend bellen die aan de overkant van de baai woont, op de groene hellingen, om te zeggen dat wij hier zijn en te kijken of zij zin hebben en in de gelegenheid zijn even contact met ons te hebben. Ik geef haar daartoe mijn mobielnummer. Leuk idee! We wachten af. Gebeld met Ma (ik dacht dat het zondag was). Zij heeft mij de inhoud van drie blauwe enveloppen voorgelezen. Geen problemen op dat front. Prachtig weer. We lezen gewoon door.

Tien over half drie. We lopen in de stad, moesten er even tussenuit. Nog een laatste keer de markt over. Het is nu gezelliger, door het betere weer. Dodelijk vermoeiend dat slenteren. Gek wor ik ervan. We zijn nu wat vroeger en er wordt meer gegeten bij de eetkramen op dit tijdstip. We kijken onze ogen uit. Bij de Coop kopen we garnalen en nog wat dingetjes (we blijven aan de gang, we moeten nodig weg hier). Terwijl we de spullen in het bootje staan te laden op onze privé-werf, staat opeens een meneer in een rood sportjack achter ons. Dat is Henric Jan, de vriend van Jack en Hilary! Hij en zijn vrouw moesten toevallig ook bij de Coop wezen en hij ging, aan de hand van de foto’s op de weblog, hier even kijken of ie ons zag en verdomd! We maken kennis en staan wel een half uur met elkaar te praten. Henric Jan vertelt ons in die korte tijd een heleboel over de infrastructuur en de toekomst van Elba. Hij woont en werkt hier al vele jaren, als ingenieur begrijp ik, met zijn vrouw en is in feite een ware globetrotter, spreekt vloeibaar vier talen en is eigenlijk nooit in Nederland geweest, had wel een Nederlandse vader. Dat was even heel gezellig.

Henric Jan en ik

Henric Jan en ik

Zijn (Duitse) vrouw kwam er ook nog even bij, vanuit de Coop. Zij nodigden ons uit mee uit eten te gaan, pizza, vanavond met nog een groep van circa 10 Duitsers. Dat hebben wij beleefd laten passeren; de garnalen gaan anders stinken en we hebben het wel een beetje gehad na deze wandeling. Bovendien moet ik mijn nagels dan knippen en schoonmaken en mijn stoppels scheren. Ik trek het niet meer. Bovendien moet ik nog een stukkie schrijven. Aardige lui. We nemen hartelijk afscheid en zij wensen ons goede vaart en ieder gaat zijns weegs.

Kwart voor zes. De garnalen staan in de marinade en Ingeborg heeft kruidenboter gemaakt. Het is buiten volkomen blak. Om je eigen op te vreten! We willen hier weg! We zijn bang dat we te laat komen! Het moederdier ruikt het jong! (Waar komt dat ineens vandaan?!, heb ik zeker van Joop? Die zegt ook dat soort dingen). De ferry’s varen af en aan, af en aan, waar blijven al die auto’s en mensen. Volgens Henric Jan is het zomers een gekkenhuis hier. De hele baai ligt dan stampvol met jachten en de ferry’s kunnen het bijna niet aan. Het eiland zit dan “dicht” met toeristen. Hij vertelde ook nog dat waar nu de ankerplaats is een hele grote marina komt, de hele oever wordt onder handen genomen. Dat werk begint volgend jaar en duurt tot na 2018. Het ankeren kun je hier dan wel vergeten waarschijnlijk. Ook hier dus verandering, verandering, ik moet er niets van hebben!

Vijf voor half acht. De garnalen en de broodjes knoflook smaken fantasties! Dit gaan we toch echt vaker doen! Man, man wat lekker. We eten de vingers erbij op (je snapt gewoon niet dat ik nog kan tiepen). Niet normaal, zo lekker! Ingeborg smult er ook van, terwijl zij niet zo’n garnalenliefhebber is. Te 20.00 uur bellen we met Linda. Of een vriendin van haar, Nadia, die in Zwitserland woont en die wij ook kennen en een trouwe lezer is van ons weblog ook een dagje aan boord mag komen in Nice. Tuurlijk, gezellig. Zij rijdt dan 4 uur heen en 4 uur terug! Zo’n toewijding, daar kan je geen neen tegen zeggen.

Half elf. Ik ben begonnen met schrijven (22 mei) maar het is in de kuiten gezakt. Morgen maar. We gaan plat.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

3 reacties op Zaterdag, 23 mei 2015

  1. Linda zegt:

    Hahaha, nog ‘slechts’ minder dan 2 weken wachten.

    Liked by 1 persoon

  2. Ik kan niet wachten!! :))

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s