Woensdag, 3 juni 2015

Ile St. Marguérite – Rade de Villefranche (Anse de Espalmador)

Het is 3 juni 2015. Acht uur precies. Het is buiten zo koud en stil als een gebakken ei in een koekenpan, dat al een uur op consumptie ligt te wachten. Spiegelglad. Spiegelei. We kunnen het anker boven op het gras zien liggen. Momenteel ziet het er naar uit dat van zeilen geen sprake kan zijn. Ik heb net mijn boek uitgelezen, een Libelle boek: “Schaduwleven” van Erica James, beetje langdradig hier en daar maar wel een leuk gegeven. Ik heb alweer een nieuwe van haar opgezocht. Ik zou eigenlijk moeten gaan schrijven maar ik heb er weer geen zin in, kan hem toch niet op de weblog zetten, dus waarom zou ik?

Negen uur. Kalmpjes lichtten wij het anker, kalmpjes op de motor een minuutje of 4 en kalmpjes de zeilen gehesen en uitgerold en nu zeilen we kalmpjes naar het vasteland. 3,8 knopen wind halen wij 1,9 knoop over de grond. Pointe de la Croisette hebben we dwars aan bakboord en we “stevenen” af op de Port du Mour Rouge. Het plan is om geheel zeilend vandaag de Rade de Villefranche te bereiken alwaar wij geduldig de komst van ons dochtertje gaan afwachten. We hopen op een beetje wind straks. Voorlopig dobberen we lekker op een vlakke, niet noemenswaardig deinende zee, dat laatste is belangrijk: dan klappen de zeilen niet en blijven de naden heel. Kijk, dan wil ik best langzaam zeilen, vooral als ik feitelijk “nergens heen ga”, komen we er vandaag niet, dan morgen wel. Als we maar niet achteruit varen, dat gaat me te ver. We zien de bodem, het is hier maar 8 meter diep. De zon schijnt. Over een kwart mijl moet ik overstag.

Dag Fort

Dag Fort

Tien voor tien. We zijn nu twee keer overstag gegaan en in totaal 1,5 mijl opgeschoten, gezien vanaf de ankerplaats. Dat schiet lekker op. Een tweede bakkie zit er aan te komen. Het gaat goed: 0,8 knoop over de grond, 0,0 knoop door het water bij 2,8 knopen wind. Het is lekker weer, bloedheet wordt het, als het niet gaat waaien.

Kwart over tien. De wind steekt op! 5 knopen! We snellen met 3,2 knopen de Golfe Juan in en komen langs een fish farm waar mannetjes aan het werk zijn.Vanaf nu gaat het heel lekker.

Fish Farm

Fish Farm

Men at work

Men at work

De havens Golfe Juan (de oude haven van Juan en Port Camille Rayon) passeren wij met de meedraaiende wind; deze blijft op 40 graden over stuurboord inkomen, heel gek, zal het “Wing IV baaieffect” wel wezen. Ik kan het niet laten foto’s te maken van de extravagante verzameling boten langs de buitenste pier.

De haven van Golfe Juan

De haven van Golfe Juan

Bolletjesdag

Bolletjesdag

Prachtige haven, veel mooie scheepjes

Prachtige haven, veel mooie scheepjes

Stevie Wonder

Stevie Wonder

Een eind verderop moet ik overstag vanwege de gele boeienlijn en stuur ik, langs Port Gallice, richting Cap d’Antibes. Onderweg passeren we een motorjacht, waarvan ik eerst denk dat het een spionageschip is met al die donkere ballen op hoge palen! Geen gezicht. Het blijkt een verbouwd explorerschip te zijn, “Arctic” heet ie. Ingeborg vind hem wel stoer. Het heeft wel wat, ja; het heeft voornamelijk “ballen”, dus dat kan wel kloppen.

Hier koersen we de baai weer uit, er ligt wat in de weg

Hier koersen we de baai weer uit, er ligt wat in de weg

Indrukwekkend 1

Indrukwekkend 1

Indrukwekkend 2

Indrukwekkend 2

Ik zet eventjes de motor bij om rond Pointe d’Illette te komen, tegen de meedraaiende wind in, dit keer veroorzaakt door het “Wing IV Kaap Effect”. Zodra we in de Baie des Anges zijn (aan de oostkant van Cap d’Antibes dus), dwars van Cap Gros, kunnen we heerlijk zeilen, iets ruimer dan aan de wind, recht op Villefranche af. Dat is genieten! We lopen voortdurend 4 knopen of meer! Geweldig, eindelijk! Op de zuidelijke horizon schuift een motorjacht dat volgens mij in de top 20 staat van grootste jachten ter wereld, de telelens van de Kodak pakt hem redelijk.

Een van de grootsten denk ik

Een van de grootsten denk ik

De luchthaven van Nice heeft het druk: onophoudelijk landen en stijgen maf gekleurde vliegtuigen. Je ziet er veel met een knalrode neus bijvoorbeeld. Daartussendoor, als irritante bromvliegen, kriskrassen voortdurend de helikopters.

13.00 uur. We zijn nu dwars van het vliegveld. Mijn God, wat is die kust bebouwd; het is werkelijk één grote stad! Ik zie nu al een cruiseschip dwars voor de Rade de Villefranche liggen. We gaan lekker in tussen: 4 knopen, met 5 knopen wind zie ik. Dat moeten we zo nog maar een uurtje volhouden, dunkt mij.

Er ligt er weer een dwars

Er ligt er weer een dwars

Vijf over twee. Waaratje, het gaat lukken! Zeilend bedoel ik. We liggen al zowat in de ingang van de baai en koersen op de “Equinox” af, ook weer zo’n flatgebouw.”Tug” staat op de zijkant, ik dacht eerst dat er “tuig” stond. De ferry naar Corsica vaart achter ons langs. Het is druk op het water jongens! Je merkt dat het seizoen er aankomt.

De ferry naar Corsica en Sardinie

De ferry naar Corsica en Sardinie

NIce

NIce

T|sja

Tsja

Tug

Tug

Vijf voor drie. We liggen voor anker. Ik heb hem er stevig, dwars door het wier ingetrokken. Er was nog plek voor ons op 7 m diep water, niet ver van onze “oude” plek.

Tien voor acht. We zijn vier uur lang op de wal geweest, waarvan drie uur en 50 minuten in de kroeg, een Engelse kroeg met Franse prijzen en een heleboel TV-schermen waarop sportwedstrijden. Daar heb ik 3 stukken op de weblog gezet. Het ging niet echt lekker, niet erg rustig daar. Het bier was wel lekker. We vergaten weer foto’s te nemen. We hebben offertes gekregen van van de Wetering en van Wolfgang Graf Masttransporte. Het wordt Wolfgang, die is een stuk goedkoper en heeft ook een goede naam hebben wij begrepen. Verder feesgeboekt, e-mailtjes gelezen en Linda nog wat aanwijzingen gegeven. Dat was het wel zo’n beetje. Dit gaan we niet iedere dag doen, naar de kroeg bedoel ik.

We eten een broodje met een heerlijke omelet en elf uur gaan we naar bed.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s