Donderdag, 11 juni 2015

Ile St. Marguérite – Nice Plaisance (Bassin Lympia)

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 11 juni 2015 O – ZO, 2 – 6 Bf Zonnig, dat wel
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.30 uur 15.30 uur 10.361 (trip 17/track 24,72) 4616 uren

Tien over half acht. We zijn allemaal op. Linda staat in de kuip, mamma staat af te wassen en ik sta een sinaasappeltje te eten. Ondertussen waait buiten die onontbeerlijke wind! Dat gebeurde net! Half acht was het nog geheel windstil en blak en nu staan er alweer golfjes. Een ideaal uitgangspunt voor als je gaat zeilen. Dat heb je vaak, dat als je wilt zeilen dat je dan wind nodig hebt. De zon schijnt ook nog in een stralend blauwe hemel.

Kwart over acht. Weet je waarom we nu al maanden sogges geen last meer hebben van een te lage accuspanning (= < 12 volt)? Dat komt doordat we zo consequent mogelijk twee van die dubbele kuipkussens van kapok (verkrijgbaar bij o.a. Dekker Watersport te Zaandam) op het deksel van de koelbox leggen. Dat isoleert als de, als de, nou, je weet wel, dat isoleert heel erg goed. Het verbruik van de compressor is drastisch gedaald. Sindsdien nooit problemen meer; de zonnepanelen zijn er helemaal goed voor.

Goede isolerende werking

Goede isolerende werking

Wil jij er moesli door, Lin?, door je joggert?, vraagt Ingeborg, in het geheel niet onder de indruk van mijn ontboezeming.

Kwart voor negen. Linda heeft van Ingeborg badschoentjes gekregen, voor als ze straks in augustus met Ricky met vakantie gaat op Korfoe.

Badschoentjes

Badschoentjes

Negen uur. De gesprekken gaan al over Linda d’r vertrek naar huis, morgen. Het moet niet gekker worden. Ze zit haar koffer al in te pakken. Dat doe ik elke dag, zegt ze. Kijk, dat is nou mijn dochter; een ordelijk tiepje en op plotseling vertrek voorbereid! We bediscussiëren ook de controle op vloeistoffen door de douane. Linda had een klein potje pindakaas in haar cabine koffertje, als verrassing voor ons. Ze kon hem mooi in de vullesbak gooien. Wij hebben dat ook ooit meegemaakt. Ze zijn helemaal van de pot gerukt: pindakaas wordt pas vloeibaar en zelfs gasvormig na consumptie in grote hoeveelheden! Zo had Ingeborg op onze laatste reis een komkommer in haar tas. De douane mevrouw wilde hem wel zien, want ze zag iets vloeibaars op het scherm. Toch had ze, als vrouw, begrip en liet hem passeren. Ik wil maar zeggen: een hoop flauwekul. Ze kunnen beter een scanner bedenken waar ze piloten doorheen trekken om ze te controleren op zelfmoordneigingen.

Half tien. We gaan lekker varen. Niet naar St. Laurent du Var, die jachthaven onder de uitlaatgassen van de vliegtuigen, hetgeen ik eerst van plan was, maar naar Nice, het Lympia Bassin. Ik bel ze op en ik mag daar vanmiddag plaatsnemen in box G 26, net als vorige keer (wat dus misliep; het werd F 28, lache man!). Daar zijn we inmiddels bekend, we weten waar de taxi’s staan, wat ze kosten en ik kan in Corsair een paar stukkies op het net zetten. Ik ben geschoren, heb m’n centen geteld, wat willen we nog meer!? Ja, een lekkere douche zou fijn zijn.

Kwart voor tien. We zeilen! Onder twee keer gereefd grootzeil, anders gaan we te hard, en met alleen de kluivert uitgerold. Bye bye St. Marguérite voor de laatste keer.

Ach, wat schattig

Ach, wat schattig

Goodbye Margriet!

Goodbye Margriet!

We gaan als alles meezit de hele Golfe Juan ronden en dan om kaap Anti-bes heen, vervolgens langs Anti-bes haven (Port Vauban) en langs de Marina Baie des Anges, met die grote piramide flats, en dan onder de vliegtuigen door naar Nice.

Tien voor elf. Update. Zojuist lekker koffie gedronken met het allerlaatste stukje kwarktaart. We maken een mooie zigzaglijn langs de kust van Golfe Juan. We zijn nu aan het kruisen voor de gelijknamige jachthaven, ja, je leest goed: aan het kruisen! Ik ben voor de gelegenheid van mijn geloof gevallen. Zo meteen gaan we weer overstag, vlak voor de jachthaven en zeilen dan zo een eindje langs het strand erachter en buigen dan af langs Port Gallice naar de Kaap van Anti-bes.

Meestal stuurt pappa

Meestal stuurt pappa

En zij varen mee

En zij varen mee

De zigzagger

De zigzagger

Half twaalf. We zijn Anti-bes dicht genaderd. Even voorbij Port Gallice passeren we een heel redelijke ankerplek, achter een fishfarm, bij winden tussen noord, via oost naar zuid. Iets om te onthouden. De baai ligt weer vol met dure jachten. Eentje ziet er meer uit als een cruiseschip, niet mooi, wel heel groot.

Mooi spul

Mooi spul

Nog zo'n kleintje

Nog zo’n kleintje

Tien over twaalf. Motor gestart. Ik kom niet om Cap Antibes heen. Het kruisen ontaardt hier door de stroom en de golven weer in schaatsen met hoeken van 120 tot 180 graden, van een kleuter die het nog moet leren, als je begrijpt wat ik bedoel. Een mens moet wel ergens komen, natuurlijk. Straks, als we het hoekje om zijn, richting Port Vauban in de Baie des Anges, kan ie wel weer uit. Linda amuseert zich kostelijk en maakt fraaie foto’s, onder andere van de grote witte luxe mastodonten die ons hier bij de kaap om de oren suizen! Heeft ze weer wat te delen en te tekken.

Het goede leven

Het goede leven

Nog even poseren

Nog even poseren

Half één. Motor uit. De zeilen doen het weer alleen. Linda heeft zitten inchecken via haar GSM, zodat ze electronisch d’r boarding pass kan laten zien, met zo’n doolhofachtig vierkantje. Ze gaat morgen alweer naar huis, zie je. Ik moet ondertussen uitkijken dat ik niet op de rotsen verdaag; beetje knijpen dus. Ingeborg staat broodjes te bakken. Lekkere warme broodjes met camembert, salami en kaas. Glaasje rood erbij. Tja, we zijn in Frankrijk, nietwaar!? Knijpend langs de ondiepten aan de Côte d’Azur met een toastje camembert en nippend aan een glaasje rood; is dat niet een “pretty picture”? Die boot met die rare bollen ligt er nog steeds.

Heb je hem ook weer

Heb je hem ook weer

Twee uur. Motor aan. Opeens hele hoge golven dwars van Marina Baie des Anges.

Dit is de laatste keer hoor!

Dit is de laatste keer hoor!

We zeilden heerlijk maar daar komt bruut een eind aan. Het is onvoorstelbaar hoe snel zoiets kan ontstaan. De golven staan recht omhoog, bij een windsnelheid van slechts 6 knopen; daar is niet tegenin te zeilen. Nu moet ik recht tegen de wind in opboksen naar de hoek van het vliegveld dat in zee ligt en dan bakboord uit naar Nice.

Kwart over twee. Nog een uurtje of zo tegen de golven in beuken. We zien de mensen achter de vliegtuigraampjes zitten. Linda vindt dit gehotsebots wel leuk, maar van mij mag het stoppen. Af en toe pikken we een paaltje en dan komt er wat stuifmeel over. Jongens, jongens, wat een toestand en dat op Linda d’r laatste dag bij ons aan boord.

15.00 uur. Vlak voor de haven tuigen we af, in de lij van de steile kust daar. Pfff, dat hebben we weer gehad.

16.00 uur. We liggen al een half uur veilig in box F 30, twee plaatsen verwijderd van onze eerste ligplaats. G 26 was niet beschikbaar, het werd toch weer de F steiger. Da’s de tweede keer, dat het misgaat. Ik krijg nog op mijn sodemieter (op beleefde toon) omdat ik me niet had gemeld met de marifoon, want, meneer, dit is een commerciële haven met druk verkeer. Verkeer? Welk verkeer? Zie ik het verkeerd? Ik zie alleen maar stilliggende jachten, groot en klein. Daar zit wel iets commercieels in natuurlijk, als ze maar betalen. Niettemin beloof ik beterschap. Ik zal me melden als ik uitvaar. Merci, bonne journée, monsieur!

Daar liggen we weer

Daar liggen we weer

Leuk trackje

Leuk trackje

19.00 uur. Met z’n drietjes naar het havenkantoor geweest, heel genoeglijk allemaal, vooral omdat ik hetzelfde betaalde als vorige keer. Niks niet geen stijging na 1 juni. Een key card voor de douche en een vlaggetje van de haven krijgen we. De toiletten op de kop van de haven zien er prima uit. We streken vervolgens neer in café Corsair waar we iets dronken en ik drie stukjes (6, 7 en 8 juni) op internet zet, waarbij ik gestoord werd door een groep grote Australische kerels die luidruchtig een biertje kwamen drinken. Dat duurde gelukkig niet lang. We keken ook naar het weer, dat wordt de komende dagen een stuk minder, dus Linda heeft mazzel gehad. Linda en Ingeborg hebben vervolgens gekeken bij welk restaurant we gaan eten vanavond. De keuze is bepaald.

Half acht. We gaan uit eten in restaurant L’Orée du Port of zoiets.

Tien voor elf. We hebben heerlijk gegeten. Ik had tong en die was voortreffelijk. Linda had tonijn en Ingeborg een pizza, ook lekker.

Lekker uit eten op de hoek van de straat

Lekker uit eten op de hoek van de straat

Vader-dochtermomentje

Vader-dochtermomentje

Lekker, meiden?

Lekker, meiden?

Na den eten hebben we een avondwandeling gemaakt door de stad en langs de boulevard aan de overkant van de haven, helemaal buitenom tot aan het begin van het strand, richting vliegveld, onderwijl uitkijkend naar iets van een “glacerie”, een ijssalon of iets van dien aard: niet te vinden! Je kan hier kennelijk alleen ijs krijgen als onderdeel van een diner. We hebben natuurlijk niet goed gezocht. Het uitzicht vanaf de boulevard op de haven en op zee, met in de verte het vliegveld was wel fantastisch.

Mooie stad

Mooie stad

De club med vertrekt, varende disco

De club med vertrekt, varende disco

De boulevard naar zee gezien

De boulevard naar zee gezien

Zeldzame foto

Zeldzame foto

Monument voor de gevallenen

Monument voor de gevallenen

Boulevard richting vliegveld

Boulevard richting vliegveld

Het was er druk

Het was er druk

Er waren nog strandslijpers

Er waren nog strandslijpers

Grappig bromfietsje

Grappig bromfietsje

Nu drinken wij ons laatste afzakkertje met Linda in de kuip van de boot. Dat is wel verdrietig, hoor. Ze moet naar huis. Haar vliegtuig vertrekt om half één morgenmiddag.

Kwart voor twaalf. Bedtijd. Alles klaar voor morgen? Ja. Lin ligt te lezen in bed. Ze moet morgen om half acht op. Ik ook. Welterusten.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Donderdag, 11 juni 2015

  1. Mwoehahaha! Geen MRI maar een SPI (suïcidale piloten identificator). 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s