Woensdag, 1 juli 2015

Sluis Négra – Toulouse

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 1 juli 2015 Harde wind. Oost Zonnig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.00 uur 14.30 uur 19.804 (trip 35,7/track 28,03) 4697 uren

Half zes. De zon staat boven de horizon en een joggert kwam langs, hier bij sluis Négra. De dag is begonnen. Wing IV s’éveille!

DSC_7732

Tien voor acht. Stukje klaar en op de weblog gezet met 32 foto’s erbij, viel dus mee deze keer. Het waait heel erg hard, gewoon niet leuk meer. Als je hoog op het water zo’n kom in moet varen heb je daar last van als je door dat nauwe gaatje moet sturen. Tistogniettegeloven, hè? Zodra de sluisprocedure omdraaide, niet van beneden naar boven maar van boven naar beneden, draaide ook de wind 180 graden van richting. Heb ik weer.

Het is 1 juli. De maand juni is om.

Tien over half negen. Ik heb net even gauw wat geschreven om een rare reden: ik had geen ruimte meer op de voice-recorder, dus moest ik wat schrijven om een aantal stukjes ervan af te gooien, zodat ik “vandaag” vast kan leggen. Een stuk of twintig heb ik gedaan, maar nu stop ik want over twintig minuten gaat ie draaien en wij zijn nou al zenuwachtig door die rotwind.

Kwart over negen. De Négra hebben we gehad. Vier meter verval, een enorm diep gat en daarachter was het weer baggeren geblazen, zo’n meter of honderd.

DSC_7734 DSC_7738 DSC_7740

Tien over tien. We zijn de sluis van het wilde zwijn voorbij (Le Sanglier). Het vrolijke meisje op de sluis zei dat het de enige sluis is in het Canal du Midi die genoemd is naar een dier. Ze zat net aan de koffie bij het gezin dat op de sluis woont, ze woont er niet zelf dus. Dat was de reden dat ze ons niet zag en het ietsjes langer duurde. Geeft niet hoor meid, we hebben geen haast, als we maar ….

DSC_7746

Zie haar staan, naast de plataan

DSC_7744

In de schaduw voor de sluis

DSC_7747

Wanglier, het staat erop

DSC_7749

Plataan

Vijf voor half elf. Derde sluis, Ayguesvives heet ie. De tijd gaat snel en de afstanden zijn kort tussen de sluizen in. Bij deze lag een fendertje voor de sluiskade in het water; gauw even meegepakt. Hier zakken we 4,4 meter.

DSC_7752 DSC_7754

Na elke sluis, ik heb het er toch weer over, slepen we over de bodem, een verschrikkelijk ongemakkelijke situatie. Je bent aldoor bang, en dat maakt het tot een vervelende rit eigenlijk, dat je ooit ergens definitief vast komt te zitten en bij wijze van spreken terug zou moeten, een horror-scenario waar je niet aan moet denken. Ik wil er maar mee zeggen: een platbodem, ok, maar met een kielschip heb je hier niets meer te zoeken!

DSC_7765 DSC_7766

Montgiscard is de volgende.

DSC_7755 DSC_7757 DSC_7758

Tien over half twaalf. We hebben net de twee eerste tegenliggers op het water gehad. Opmerkelijk dat we er zo weinig zien. De voorste meneer op een brede stalen boot nam wel erg veel ruimte. Niet aardig van hem. Naast ons een enorm geraas, maar niks te zien door het struweel. Zal wel een landbouwmachine in het graan zijn, dat betekent een zooitje stof zometeen. We varen erg langzaam want het is permanent 1,4 m diep. De snelheid valt tegen. Weet niet of we Toulouse halen; het is “Toulouse or not Toulouse, that’s the question!”

Koffie op de kruk

Koffie op de kruk

Vijf voor half één. De sluis van Vic. Met een mobiele patattent op de kade en een terrasje. Gezellig. Zullen we een patatje nemen, Ing? Neen, we zijn nou met iets anders bezig! De spanning is nooit helemaal weg bij die sluizen.

DSC_7770 DSC_7771 DSC_7772 DSC_7773

Kwart voor één. Castanet is de laatste sluis die we vandaag nemen, een doe-het-zelf geval weer. Daarna is het nog 11 kilometer naar de eerste sluis in Toulouse, maar daar gaan we niet doorheen omdat we ligplaats kiezen in het enige jachthaventje dat Toulouse rijk is, Port Saint Sauveur, omdat we iets van Toulouse willen zien. Het schijnt een erg mooie stad te zijn. Castanet wil niet erg meewerken. Ingeborg moet drie keer op de knop drukken en een keertje teruglopen ook voor ie in beweging wilde komen en ondertussen dreef ik door het rode licht de voorste kom in, waar geen deuren voor zaten, wat een drama. Lache man.

DSC_7774 DSC_7776 DSC_7777

Te 13.00 uur verlieten wij de sluis van Castanet. Deze had het grootste verval: 4,98 meter, dat is wat?! Het duurde ook erg lang voor we beneden waren.FOTO’S

Tien over twee. Nu varen wij in Toulouse, na een hele rits binnenvaartschepen te zijn gepasseerd, die allemaal omgebouwd waren tot woonschip, geen eentje was nog in bedrijf, ongelooflijk wat een massa van die dingen achter elkaar, van roestbakken, drijvende wrakken tot tamelijke luxe gevalletjes.DSC_7778 DSC_7781Het verkeer neemt toe op beide oevers, soms varen we door een aquaduct eroverheen, soms onder een brug door, flats, drukte, kortom een echte, grote stad. Er staan nog wel steeds platanen langs de oever. Nog twee bruggen, vlak voor Port Saint Sauveur aan bakboord en daar gaan we in.

DSC_7786 DSC_7787 DSC_7788 DSC_7789

15.30 uur. We liggen in Port Saint Sauveur in een box. We zijn zeer enthousiast ontvangen door een actieve mevrouw die ons informeerde over van alles en nog wat. Het is een keurig haventje met goede voorzieningen: schoon en heel sanitair, een bibliotheek, gratis wifi die het bij tijd en wijle goed doet, een wasserette en on top of it all: goed beveiligd. Je krijgt een sleutel van de poort (zonder borg) en het verzoek die steeds op slot te doen als je komt of gaat. We liggen tegen het centrum aan in dit haventje. Dat centrum is uiteraard groot en de afstanden niet te onderschatten. Straks gaan we daar eens een kijkje nemen. We gaan douchen, op de boot want we hebben warm water genoeg nu.

Versie 2 DSC_7800 DSC_7801 DSC_7802 DSC_7803 DSC_7829 DSC_7790 DSC_7791

20.45 uur. Terug van sightseeing. Interessante stad dat Toulouse. Heel groot, mooie panden, brede lanen, leuke straten, grote pleinen, prachtige parken, fraaie monumenten en oude kerken. We zijn de St. Etienne kathedraal ingegaan. Heel indrukwekkend, lekker stil en koel en er was klassieke muziek en een biddende zwerver die toen ie klaar was aan mij vroeg of Jean Paul d’Eau of d’O kende. Heb ik dat? Dat was de laatste keer dat ik toegaf aan zo iemand dat ik Engels spreek. Val me niet lastig, kerel, ik kom hier zelf ook om te bidden (dat ik m’n mast heel aantref, bijvoorbeeld). Toen Ingeborg klaar was met fotootjes nemen gingen we verder de stad door en kwamen uiteindelijk op een straatterras terecht waar we een biertje dronken (ik) en een Oranginaatje (Ingeborg). De bediening was naatje dus daar gingen we niet een hapje eten. Na nog wat omzwervingen, konden niet besluiten over welk restaurant het ging worden, kochten we bij zo’n kippewinkeltje een gebraden kip en namen die mee naar de boot en die hebben we daar genoeglijk met een stokbroodje met TAT en een glaasje wijn erbij zitten verorberen.

DSC_7804 DSC_7805 DSC_7806 DSC_7807 DSC_7808 DSC_7809 DSC_7811 DSC_7813 DSC_7814 DSC_7817 DSC_7819 DSC_7824 DSC_7828

Er is een Nederlander hier met een klein motorbootje die in drie maanden tijd vanuit Nederland hiernaartoe is gevaren, helemaal binnendoor. Hij gaat morgen zijn vrouw op de trein zetten, die even “over” was en dan verder richting Bordeaux en daarna vaart ie doodgemoedereerd weer terug naar Nederland langs ongeveer dezelfde route. Alles in zijn eentje. In sluizen waarin ie omhoog gaat hangt ie eerst een touwtje aan een bolder naar beneden, loopt dan terug naar zijn boot en vaart de sluis in. Waar je zin in hebt. Aardige kerel wel, oud zeeman.

Saves, rond een uur of negen zien we opeens weer zo’n ratachtig wezen rondzwemmen achter onze boot! We schieten met twee camera’s plaatsjes, niet makkelijk op een afstand en met dit slechte avondlicht. Hij heeft inderdaad een soort beversnuit en is erg groot! Je maakt wat mee op heden!

100_8448 100_8460

_DSC8631 (1)Half één. Ik ga maar eens naar bed denk ik, het wordt tijd, deze eerste dag in Toulouse. Toulouse or not Toulouse, that’s the question.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

7 reacties op Woensdag, 1 juli 2015

 1. Cees zegt:

  Willem, heb je wel waterflessen om je trossen gedaan, voordat je het weet heb je zo’n rat aanboord. En dan helpt je lijm vangmethode niet hoor.

  Like

 2. Paula zegt:

  Ik zal hem wellicht gemist hebben maar wat is TAT?

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hee Paula! Ben jij daar ook weer? TAT is een Turks product in een klein potje en dat is vergelijkbaar met het spul dat men in Nederland Pesto noemt, maar de walnoten maken het zo lekker, zegt Ingeborg.

   Like

 3. Linda zegt:

  Dat is een leuke variatie in het landschap, zo’n stad. Weer ’s wat anders dan al die sluizen en platanen! Bij jullie nog steeds zo heet? Hier wel hoor! Morgen m’n eerste BBQ van het jaar (in Uithoorn). Misschien morgenochtend nog even skypen?

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Er komen nog veel meer sluizen en platanen!, Ook nog een beetje stad, morgen, hoop ik. Het is hier rond de dertig graden, dag en nacht, dus dat valt mee (hahahahaha). Morgenochtend kan wel, als jij om zes of zeven uur wakker bent? Half negen vertrekken we weer, richting Castets en Orthes (zoek maar op). Liggen nu in Agens voor de nacht. Veel plezier met de bbq, brandt je niet, dat is heet!

   Like

 4. Mooi, mooi, mooi .Ons internet is op het moment erg zwak dus ik heb niet alles goed kunnen lezen en bekijken. Maar, Ingeborg jij durft, ha, ha. Is dit de eerste foto voor de kalender voor 2016.? Groetjes van ons. Wij nog steeds op Lipsi verwaait. Maar niet ongezellig.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Ingeborg durft helemaal niet: ze was eerst helemaal de “full monty”, maar dat mocht niet! Kinderachtig hoor. Knippen en bijsnijden was het parool. Groetjes en veel plezier op Lippie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s