Donderdag, 2 juli 2015

Toulouse 2

Zeven uur. Ben eruit.. Het is niet zo zonnig lijkt het wel. Lijkt wel bewolkt. Of niet? Oh nee, de zon zit nog achter de flats. Ja, dat krijg je in een stad, hè? Ik moet het verhaaltje maar even afmaken, maar eerst even naar het toilet op de kant.

Kwart over negen. Stukje van 29 juni is eindelijk af en gepubliceerd. Die Nederlander die we gisteren spraken en ons een heleboel vertelde, is inmiddels vertrokken met zijn bootje. Zijn vrouw op de trein naar Holland en hij lekker varen naar Bordeaux en dan terug naar Nederland, v.v., binnen een paar maanden! Dat kunnen wij dan toch ook straks?! Ik wou naar de w.c. maar die ging pas te 09.00 uur open. Lache man. Dat werd em dus niet. Vandaag gaan we de stad verder bezichtigen en vanmiddag uitgebreid naar de Lidl, dat is het programma van 2 juli.

Half tien. Eerst een bak koffie voor we gaan wandelen. Maar dan gaan we toch echt! Na de poort achter ons afgesloten te hebben steken we meteen de straat, de Rue de Tivoli, tegenover de haven in en komen uit op het “Grand Rond”, een rond park waar een ringweg, de Boulingrin, omheen loopt waar een heleboel straten op uitkomen. Tegenover dat Grand Rond ligt nog een park, de Jardin des plantes. Ingeborg wil daar graag een kijkje nemen. Nou, dan doen we dat toch? We steken de Allée Fredéric Mistral over en komen binnen in een Paradijselijk park. Het is een park met veel verschillende bomen, die op bordjes worden “uitgelegd” voor alleen het Franse volk, want wij kunnen het niet lezen. Er lopen veel kippen, hanen, joggers en schoolklassen rond, maar ook troepen bejaarden die rondjes maken, ogenschijnlijk zinloos, rond een monumentje. Vreemd. De joggers (zonder “t” dus) blijven in het park lopen want we komen ze steeds weer tegen; er zitten hele mooie tussen. Ingeborg maakt heel veel foto’s van bomen en planten, maar ook van dieren en standbeelden.

DSC_7834 DSC_7835 DSC_7837 DSC_7838 DSC_7839 DSC_7840 DSC_7842 DSC_7843 DSC_7845 DSC_7847 DSC_7849We blijven niet al te lang hangen want we hebben meer te doen. Via een achteruitgang verlaten wij de therapeutische en educatieve “scene” en lopen naar de Allées Jules Guesde en dan naar het Palais de Justice. Daar zijn leuke straatjes. Er is veel politie op de been. Wat zou dat betekenen? Uiteindelijk komen we op de oever van de Garonne, een imposante rivier, waaroverheen wij een eindje verderop een prachtige oude brug zien. Gek genoeg heet ie Pont Neuf. Die schijnt in de zestiende eeuw gebouwd te zijn, maar ligt er nog pront bij. Een pronte pont zou je kunnen zeggen. Foto-momentjes te over.

DSC_7854 DSC_7856 DSC_7860 DSC_7863 DSC_7868 DSC_7870 DSC_7873 DSC_7874 DSC_7876Daar in de buurt staat ook een kerk, die is niet zo oud, maar is gebouwd op zeer oude fundamenten, de Eglise Notre Dame de la Daurade. Daar stappen wij binnen en daar vind ik een moment van (zelf)reflectie, door Ingeborg treffend op de gevoelige plat vastgelegd.

DSC_7877 DSC_7878 DSC_7881 DSC_7884 DSC_7886 DSC_7887 DSC_7888Nog een kerk volgt, eigenlijk een soort klooster, met een binnenplaats. Voor die binnenplaats moesten we betalen, begrepen we niet goed, hebben we dus niet gezien.

DSC_7890 DSC_7891 DSC_7892 DSC_7893Winkelstraatjes, restaurantjes, gezelligheid alom. Het begint al warmer te worden, ondanks de afwezigheid van de zon; de lucht blijft betrokken. De aanwezigheid van politie begint op te vallen. In veel straten worden dranghekken neergezet, waardoor je soms enorm moet omlopen. Op het toeristenbureau vragen we wat dit allemaal te betekenen heeft. De jongen achter de balie wist ons te vertellen dat de Minister President van China komt overleggen met de Minister President van Frankrijk over het vliegveld van Toulouse. O. Ja, kijk, China (of: Chinezen) is (of: zijn) eigenaar van dat vliegveld! En er moet iets besproken worden! Nou, ik denk dan dat Frankrijk dat vliegveld terug wil hebben, als de MP moet opdraven! En als dat zo is, zal Frankrijk diep in de beurs moeten tasten, maakt niet uit, Europa betaalt wel, wij dus. Het fijne weten wij er echter niet van en het kan me niet schelen ook. Er stonden fotografen bij het Crown Plaza hotel en auto’s reden af en aan, maar MP’s hebben we niet gezien.

DSC_7908

In dit prachtige pand zit het toeristenbureau

DSC_7895 DSC_7897 DSC_7898 DSC_7899 DSC_7900 DSC_7905 DSC_7907 Via de Place Occitana komen we bij een kerk, dichtbij het Canal du Midiu, die we wilden bekijken, maar die was dicht. Toen maar terug naar de haven want we moesten nodig plassen. Onderweg zagen we de Lidl al in onze ooghoek, dichtbij de haven, daar liggen mijn Knoppers te wachten. De lange broek was te veel, de dikke schoenen en sokken ook, dus uit die zooi! Even uitpuffen. Ons rondje Toulouse voltooid. In de boot is het aangenaam: 25 graden. Na boodschappen doen ga ik stukje schrijven, van 30 juni en dan hoop ik morgenvroeg 1 juli te schrijven, dan zijn we redelijk bij. Nu eerst boekenruilen in de bibliotheek. Drie brengen, drie halen, de havenmeesteres zal dat wel streng controleren, denk ik.

Twee uur: t.o.d.b. na een geslaagde expeditie naar de Lidl. Het bedrag was bepaald niet Lidl, het gewicht ook niet: twee steekkarren vol! Ja, die kleine van 2 euro bij Dekker watersport in Ayamonte doet het nog best!!. Wel makkelijk, zo dicht bij de haven. Het was trouwens een heel kleine Lidl, had ik nog niet eerder gezien. Het assortiment was ook kleiner, ze hadden niet alles, ook geen Knoppers. Kaas was er volop gelukkig, voorlopig kunnen we er weer tegenaan. Ondertussen blijft het warmer worden en zelfs hier in de buurt staan nu smerissen het verkeer om te leiden en te regelen; veel meisjes in strakke uniformbroeken met grote revolvers op de ronde heupen, sexy hoor! Vieze ouwe man, zegt Ingeborg.

Ik heb mijn boek deze middag uitgelezen: “Leven als Gort in Frankrijk”, van Ilja Gort, waarin hij uitgroeit tot een prijswinnende wijnboer in de Bordeaux streek. Opmerkelijk verhaal. Misschien gaan we even bij hem langs op Chateau de la Garde. Om half vier ben ik aan het werk gegaan. Nu is het half acht en de wifi van de stad Toulouse laat het afweten, het moet dus op de “dure” manier, met Orange. Ingeborg staat ondertussen nassi te maken. Wat wil jij erbij hebben Wim, bij de nassi, vraagt Ingeborg? Wijn of bier? Doe maar een glaasje rood.

Negen uur. Er komt een partyboot langs, de “Occitania”, vol met dicht op elkaar gepakte jongeren, een beetje dansend en kletsend, voorzover dat kan in de bonkende teringherrie. Het heeft wel iets gezelligs om daarnaar te kijken.

Kwart voor tien. Een beetje zitten internetten. Het begint een te waaien, het is nu heerlijk buiten. We gaan nog even door met zitten gewoon doorzitten dus, met nog een drinkje erbij.

Kwart voor elf. Ik denk dat we bijna naar bed gaan. De temperatuur is heerlijk. Nooit gedacht dat ik frissigheid zo op prijs zou gaan stellen. Het is leefbaar, je voelt je frisser, ik heb zelfs twee verhaaltjes geproduceerd vandaag en Joop zijn weblog gelezen en gekopieerd zodat Ingeborg het later ook kan lezen. Wist je dat hij weer een nieuwe auto heeft besteld, Ing? Een Fiat 500, de Peugeot beviel kennelijk toch niet zo.

Tien voor half twaalf. We zijn gepoetst en gepiest en we gaan naar bed. Ingeborg ligt er zelfs al in. Dit was een fijne, produktieve dag, hier in Toulouse.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s