Maandag, 6 juli 2015

Sluis l’Avance – Castets en Dorthe

Dag Datum Wind Weer
Maandag 6 juli 2015 Weinig wind tot geen Sogges lekker koel (eventjes)
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.00 uur 14.30 uur 20.042 (trip 44,02/track 32,9) 4728 uren en 30 minuten

Tien voor negen. Zaterdag 4 juli is af, nu ben ik nog maar 1 dag achter. Na vandaag weer twee natuurlijk, het is niet bij te houden. O, wat liggen we hier fijn tussen de bomenrijen, lekker koel! Nog even en het licht voor de boot springt op rood.

Vijf over negen. We liggen in de l’Avance. Het is hier fantasties behalve dan die rommel in de sloot. Het was net of we in een visvijver voeren vlak voor de sluis.

100_8489 100_8490

Tien over negen. We zitten weer eens vast, vlak na de sluis. Ik moet het toerental drastisch terugnemen. Tergend langzaam kruipt de boot over de bodem. Ik zou eigenlijk wielen eronder moeten zetten, of rupsbanden.

DSC_8203

Plataan na plataan wandelt links en rechts aan ons voorbij. Plataan, plataan, gaat heen, gaat weg, blijf daar niet staan, want de bodem groeit zo aan. Dat soort meligheden ontsnapt je weleens tijdens zo’n rit, het houdt je bezig.

Half tien. De temperatuur is niet onaangenaam, tamelijk fris zelfs zo tussen de bomen, durf ik wel te zeggen. Rechts van mij zie ik kaarsrechte rijen aangeplante bomen en even later hele rijen auto’s op de weg, midden in het land. Waar zou dat nou van zijn? Verderop zien we het: een grote groep mensen is in het land bezig iets te plukken of te wieden. Druiven zijn het niet, maar wat het dan wel is?

DSC_8206 100_8492

Zo tuffen wij voort, overwinnen sluis na sluis. En het wordt steeds ondieper, steeds erger, steeds langer moet ik door de bagger en de waterplanten doordouwen. Na Meilhan sur Garonne, een overigens zeer mooi plaatsje in heuvelachtig gebied,

DSC_8210 DSC_8214begin ik zelfs te twijfelen of we Castets, nog een kilometer of 15 van ons verwijderd wel zullen halen. Wat een drama! Steeds vaker moet ik achteruit slaan om de soepgroente van mijn schroef te schudden. Het werkt wel. Op de dieptemeter hoef ik niet meer te kijken want die doet idioot.

100_8497

Tien voor twaalf. Net een sluis achter de rug. Alsof we door de vijver van het Vondelpark varen alhoewel ik denk dat die dieper is. Ingeborg blijft na elke sluis op de boeg zitten om daar meer gewicht (!) in de schaal te leggen. Eigenlijk zou ik de compressor, al mijn lood, de generator, de bankschroef en ga zo maar door ook naar voren moeten brengen. Nou ja, dat bewaren we voor een werkelijk noodgeval. Voorlopig kruipen we nog!

Tien voor half één. We moeten bij een sluis wachten tot twee anderen eruit komen. Ik heb honger.

Terwijl wij voortploegen naar de volgende sluis, 4108 meter verderop, wordt het steeds warmer onder de blauwe bimini. Er staat praktisch geen wind en de zon klimt. Ingeborg is bezig de luns voor te bereiden.

100_8494 100_8496 100_8499 100_8501 DSC_8220 DSC_8222

Tien voor half twee. Eén na laatste sluis gehad, de Basseranne. De laatste van vandaag is de Mazerac en dan zijn we in Castets waar we moeten informeren naar het schutten de Garonne op morgen.

Twee uur geweest. We liggen in de laatste sluis, vergezeld van grote plukken waterplanten die mee naar binnen zijn gedreven.DSC_8226

Kwart over drie. We liggen drie kwartier, naast een ouwe Franse live-aboard Vanaf de laatste sluis (nr. 51) was het nog een dubbeltje op zijn kant om in onze box te komen! We zien in deze kom een maaiboot die waterplanten aan het oplepelen is, onbegonnen werk. De boten liggen hier aan bollen en met de boeg of de achtersteven naar een houten steiger, waarop elektra en water.

DSC_8236 DSC_8237 DSC_8232 DSC_8229De oude baas hielp aanleggen. Het is hier bloedheet. Ingeborg kan geen pap meer zeggen en gaat op de kuiprand zitten. Ik loop met mijn papieren naar het sluiswachtershuis naast de allerlaatste sluis, nr. 53, driekwart kilometer verderop, waar je je moet melden als je de Garonne op wil. Alles zit op slot, niemand te zien. Ik kom natuurlijk ook weer op de verkeerde tijd: siësta-tijd. Ik kijk een tijdje bij de sluis en naar de Garonne. Het verval is gigantisch, zeker een meter of vijf! De rivier stroomt traag langs de uitgang van de sluis met een bocht naar het westen. O, wat zou ik graag op die rivier met de stroom mee naar Bordeaux scheuren! Gaan we morgen doen.

Hierop zie je de splitsing goed

Hierop zie je de splitsing goed, de kleine sloot onder en die dikke komt van boven

Ons laatste sluishuis; blij toe!

Ons laatste sluishuis; blij toe!

De autoriteiten blinken uit in geslotenheid

De autoriteiten blinken uit in geslotenheid

De laatste deur!

De laatste deur!

Hier nog een keer

Hier nog een keer

Daarachter komt de Garonne langs

De poort naar  vrijheid en diepgang

O, was het maar vast zo ver!

O, was het maar vast zo ver!

Foto van het kasteel

Foto van het kasteel

Foto van het kasteel 2

Foto van het kasteel 2

Onverrichterzake loop ik terug naar het jachthaventje. Onderweg zie ik geen winkels, geen bakker, niks. Die zullen wel boven in het dorp op de heuvel zijn. Daar gaan we dus niet heen met deze hitte. Ingeborg zit te puffen. Ze heeft een handdoek opgehangen tussen de bimini en de buiskap voor meer schaduw. Heel verstandig. Ik doe een kwart litertje olie in de motor, maak de wierpot schoon en verder hangen wij wat rond op de boot, lezen, slapen en drinken en ik maak fotootjes van de groentesoep waar wij in liggen. Tis wel heldere soep.

100_8506 DSC_8234 DSC_8235Om half zes wil ik naar de capitainerie die daarstraks ook gesloten was, en naar het sluiswachtershuis lopen om te kijken of er al sluiswachter is. Maar eerst schiet ik de Fransman die mij al eerder de vuilniscontainer had gewezen, op steiger aan en vraag naar de gang van zaken hier. O, die havenmeester komt woensdag pas, dus je kunt gewoon je gang gaan en je moet niet naar de sluis gaan, want die vent komt ook niet, die kan je alleen bellen. Morgen bedient ie trouwens pas om 14.00 uur, als er al aanbod is, anders komt ie niet! Mooie boel, zeg! Nou klopt 14.00 uur wel, want ik heb op de getijdenklok van de Navtex

Goeie ouwe Navtex!

Goeie ouwe Navtex!

gekeken en het is om 12.20 uur hoogwater in Bordeaux! Ik bedank hem en loop terug naar de boot. Ing! Gratis water en elektra, geen havengeld en morgen liggen we 14.00 uur voor de sluis! Ik bel het nummer dat in het boek staat en verdomd, we zijn genoteerd en we worden te 14.00 uur voor de sluis verwacht. Helemaal geregeld. Nu kunnen we ontspannen (was Ingeborg al mee bezig). Ik leg de stroomkabel van Mans uit zodat de ventilator aan kan. Ingeborg is onder de pannen: die blijft tot morgenmiddag 14.00 uur op haar plekkie op de bank zitten (puzzelen).

Neen, dat laatste klopt niet: het is half zeven en ik zit buiten te lezen en Ingeborg staat in de razende hitte te zweten in de keuken. Haar hersens beginnen al te smelten want ze wil de kaas op het plankje bij de lucifers leggen en de gasaansteker in de koelkast. We eten gebakken spek met puree.

Nieuw project komt eraan: de holle zacht-rubberen knop waarmee je lucht door de leidinkjes in de olietanks pompt, zodat je de stand kunt meten, beginnen aan de basis scheurtjes te vertonen. Hoe en waar krijg je zoiets nieuw te pakken?!

Die onderste knop is zacht en moet je pompend indrukken; na 25 jaar vindt ie het wel genoeg

Die onderste knop is zacht en moet je pompend indrukken; na 25 jaar vindt ie het wel genoeg

Saves ga ik schrijven. Terwijl ik zit te schrijven over de wierpot die verstopt zat, bellen Anneke en Cees met de Skypen en hebben we het erover! Geinig hoor. Zij hebben het thuis reuze naar hun zin, lekkere temperatuur, iets minder dan bij ons. Even later skypt Miriam vanuit bed, ze ligt te wachten op nog meer om te lezen! Ja, zo schiet ik niet op. Helaas kan ik haar niet terwille zijn want de verbinding valt om een of andere reden weg. Na een tijd lang gepruts ga ik na twaalven ook maar naar bed. Ingeborg slaapt al lang.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s