Woensdag, 15 juli 2015

Pauillac 5

Ik heb gisteren met geen woord gerept over de viering van “Quatorze Juillet” hier in Pauillac. Dat komt, naast alle andere overwegingen, doordat er niets gevierd werd in Pauillac. We hadden dat nog nagevraagd bij één van de meisjes van het BvT. Neen, had ze gezegd, er was gisteravond ergens in de buurt een vuurwerk of zo, maar meer wist ze ook niet, hier gebeurt niks. Dat zal wel in Bordeaux geweest zijn, da’s ook in de buurt (45 kilometer). We hebben dus niks gemist. Een beetje raar vonden wij dat wel; 14 juli is toch dé feestdag in Frankijk? Afijn, vandaag is het voor ons een feestdag! Wij mogen de mast tooien met al zijn vertrouwde spullen…..hopen wij. Bovendien rijden wij straks op klapfietsjes met vers gerijgde spaken, wat zeg je me daarvan?! Op het moment dat wij op onze wandelschoenen de tocht naar Chateau Lynch & Bages ondernamen (daarnaast immers is het Atelier Vélo gevestigd?), zagen wij in de verte nog net de tractor van de haven om de hoek van de boulevard verdwijnen, ook op weg, voor “de ophaal van onze paal”. Shit, ik had op de fiets er achteraan willen gaan om te kijken of “de jongens” hem niet teveel zouden laten stuiteren. Misschien maar beter dat dat feest niet door kon gaan. Ik nam mij echter wel voor nauwkeurig na te gaan of alle popnagels er nog wel in zaten. De wandeling naar het fietsatelier viel best mee. Ingeborg genoot van de geurende wijngaarden (ik vond ze naar zwavel stinken).

Kolonel Lynch in 1790, de naamgever van dit wijnchateau

Kolonel Lynch in 1790 (op de rug gezien), de naamgever van dit wijnchateau

Het meisje in de winkel had nog wat tijd nodig om de wielen in de frames aan te brengen. Geen nood, wij drinken wel een cappuccino bij de buren, Café Lavinal.

DSC_8501 DSC_8502

DSC_8485Hij was heerlijk, alhoewel aan de prijzige kant: € 5,50 (per kop), maar de ambiance maakte veel goed: die was ook luuks. Na een half uurtje konden wij de fietsjes meenemen na achterlating van een bedrag dat ietwat hoger was dan de prijsopgave vooraf liet zien. Het meisje biechtte met het schaamrood op de kaken op dat de prijs die ze genoemd had per fiets was; haar baas had haar daarop gewezen. Die was overigens nergens te bekennen. Ach, jongens, ik heb vakantie, hoef niet meer te schrijven, dus tijdens het continue pecuniaire aderlaten voel ik me ook heel rielekst inmiddels. Wie weet gaan wij met z’n tweetjes ooit nog eens uit eten! “The stress is already less”. Op keiharde bandjes en strakke velgen peddelden wij snel naar de haven terug, alwaar intussen onze mast reeds neergevleid lag op een bedje van vier plastic roadblocks, niet gevuld met water waardoor de afstand tussen de mast en het stoffige plaveisel van de parkeerplaats rap afnam! Hij lag stevig op die manier, dat wel.

Versie 2 Versie 3Een snelle inspectie leerde dat de mast niets mankeerde. Op weg naar de boot teneinde de toeters en bellen op te halen spraken wij “the man himself”, eindelijk, de baas van de havenjongen, vermoedelijk de beheerder van de haven namens de gemeente. Deze man kon communiceren en straalde vertrouwen uit. Ik kon opeens de gesproken franse taal verstaan! Op mijn vraag hoe hij dacht die mast op onze boot te krijgen antwoordde hij: op onze schouders en dan laten we hem voorzichtig zakken en duwen hem met z’n tweetjes overeind. Kijk, dat moeten we hebben: dusdanig vertrouwen in eigen kunnen dat er ruimte voor grappen is! Hij verklaarde dat het natuurlijk niet ging gebeuren met dat blauwe hengeltje, maar met een hydraulisch verlengstuk op de tractor waarmee de mast werd opgehaald. Ik zag het nog niet voor me, maar ik wilde niet vervelend doen, niet als een jankerd overkomen. Morgen om exact 08.00 uur, met hoogwater dus, zijn wij aan de beurt (de enigen trouwens). Voor 80 % gerustgesteld gingen wij aan de slag om de verstaging, zalingen, de radar, het gereedschap, bevestigingsmaterialen, antennes, toplicht, schoonmaakmiddelen en WD 40, andermaal de loopbruggen op te sjouwen en op de steekkarren achter de fietsjes te binden, waarna het transport een aanvang kon nemen. In de stijgende hitte zijn wij als razenden aan het werk gegaan. De touwtjes moesten los, de stagdraden uitgelegd, de radar opgeschroefd en aangesloten, het toplicht erop gezet, de marifoonantenne aangebracht, de masttopunit van het windmeetsysteem ingeklikt en aangedraaid, de windex terug. Ik had met dit werk ervaring, dus het ging (vrijwel) van een leien dakje. De zalingen gingen iets stroever; ik moest de gaten waar de toggles doorheen moesten, schoonschuren en het buigen van de splitpennen is nog geen routine voor me.

DSC_8505 DSC_8504 DSC_8503 Toen was het tijd voor een kopje koffie dat Ingeborg alvast had gezet op de boot. Heerlijk als het wachten voorbij is en je lekker door kan gaan. De koffiepauze duurde dan ook niet langer dan vijf minuten en met een verbrande bek haastte ik mij terug naar de mast. Met z’n tweeën brachten we de verstaging op zijn plek. Daarbij moet je goed opletten dat alles aan de goede kant van de zalingen en van elkaar zit. Toen dat klaar was hebben wij onder de zalingen blokken gezet om te voorkomen dat de mast zou kantelen op een of andere manier en om verder doorzakken van de plastic schragen te voorkomen. Een paar touwtjes bond ik om het pakket touw en staaldraad om te voorkomen dat alles op de grond bungelde. Aan het eind van de middag was het karwei geklaard. We zweetten als de neten! Liters water hebben we gedronken. We waren bekaf, kapot! Ik weet niet meer wat we des avonds gegeten hebben want ik schreef niks meer op, weet je nog, ik bedoel: nam niks meer op, op de Voice-recorder. Zo zal ik wel meer vergeten zijn van deze dag. De rest van de avond is een “blurrr” voor mij, vooral omdat ik niks hoefde te schrijven. Ik zal wel gelezen hebben of zoiets?

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s