Donderdag, 16 juli 2015

Pauillac 6

Deze dag zou D-day worden of liever gezegd: M-day. We waren uiteraard veel te vroeg op, na een rusteloze nacht. Gespannen waren wij om wat stond te gebeuren. In alle vroegte bracht ik op een fietsje vuilnis naar de containers die naast de mast stonden en controleerde of alles er nog op en aan zat. Gelukkig waren alle antennes en sluitingen nog aanwezig. Er was nog niemand te zien. Wel had de havenmeester de tractor met de hefinrichting klaargezet met een verlengstuk op de arm waarmee het moest gebeuren. Nog steeds gemengde gevoelens, maar het moet maar. Half acht zagen we een boot naar de helling varen, naast de hijspier. Die zal toch niet voordringen, dacht ik nog. Kwart voor acht gooiden wij ook los en legden op de kop onder het blauwe hijsdingetje aan, geholpen door de zeer goed engels sprekende fransman die aan de zijkant was gaan liggen om te hellingen, geen concurrent dus. Even later kwam de havenmeester, de baas, het afmeren nog eens dunnetjes overdoen, met springen voor en achter, zodat ie tijdens het hijsen de boot makkelijker kon verhalen. Slim van hem. Nog voor achten had de havenmeester de tractor gestart en in positie gebracht en de hijslijn (een dikke landvast van ons) professioneel bevestigd. Terwijl zijn hulpje het zwaarste gedeelte, de onderkant, stuurde ging het geheel de lucht in: 08.02 uur hing ie bijna vertikaal. 08.03 uur ging ie rijden. Ik maakte dat ik weg kwam. Te 08.06 uur hing de mast boven de boot, nog even wat verstellen aan de springen, en vijf minuten later stond ie op de mastvoet een beetje te zwengelen en draaide ik met Ingeborg samen koortsachtig de draadeinden van de terminals aan elkaar.

DSC_8507 DSC_8510 DSC_8512

DSC_8515

DSC_8513 DSC_8517 DSC_8519 DSC_8520De hulphavenmeester, de naam zegt het al, hielp ons daarbij. Het verliep allemaal gladjes, heel voorzichtig en zeer zorgvuldig onder leiding van de baas en ook een beetje geholpen door de engels sprekende fransman, die zeer onder de indruk was van het Koopmans-concept. Half negen stond ie, kaarsrecht omhoog, strak in zijn tuig. Ik keek dus op tegen een stralend erecte paal en bij deze trek ik met het schaamrood op de kaken mijn bevooroordeelde vuilspuiterij van twee dagen daarvoor in. Van harte. Wat een opluchting, hij staat! Heb ik me weer voor niks druk gemaakt. Om negen uur lagen we, bij vallend water, op de kop van de steiger tegenover de hijspier en kon het tweede bedrijf van deze dag beginnen: het bootje ophalen uit de vorige ligplaats,

DSC_8522 DSC_8523het aanbrengen van de giek, het maindropsysteem en het aanslaan van de zeilen. Dit bleek allemaal niet zo snel en soepel te gaan: de lijntjes die we bij liggende mast hadden aangebracht om de lazy jacks van de maindrop omhoog te trekken, zaten verkeerd en ik probeerde het grootzeil in de verkeerde volgorde aan de mast te krijgen. Zweten dat we deden, niet normaal meer. De temperatuur steeg letterlijk en figuurlijk tot grote hoogten. Bovendien draaide de rolreef van de kotterfok de verkeerde kant op dus dat zeil moest er weer af en zo klooiden we maar wat aan. Er was geen haast bij want we zouden de volgende dag pas kunnen vertrekken naar Port Médoc, vanwege het getij. Tegen tweeën was het belangrijkste werk gedaan en hoefden we ons slechts bezig te houden met opruimklusjes en de voorbereidingen voor het vertrek. Om 15.00 uur ging ik afrekenen met de havenmeester in zijn kantoortje. Aardige man. De rekening bestond uit verschillende componenten: liggeld, omdat we zeven dagen hebben gelegen kregen we €71,= korting: €167,= ipv €238,=, mast plaatsen: €66,= (daar hoef je in Port Napoléon niet op te rekenen!), op het gemeenteterrein in ontvangst nemen van de mast van Fastmast: €32,= en twee weken opslagkosten: €16,50. Totaal dus €281,50! Goed, en achteraf, beschouwd is dat geen geld. Ik kreeg ook nog een bonnetje mee, met stempel als bewijs dat de mast hier geplaatst is waarmee ik bij het Bureau van Toerisme een echte fles Pauillacwijn kon halen. Ik moet zeggen: hij smaakte voortreffelijk, jammer dat ie er zo snel doorheen ging.

Als snob zijnde kon ik het etiket niet zo waarderen, maar hij smaakte echt snobistisch hoor!

Als snob zijnde kon ik het etiket niet zo waarderen, maar hij smaakte echt snobistisch hoor!

Het was nog een ouwe ook!

Het was nog een ouwe ook!

Ik bedankte de havenmeester voor zijn voortreffelijke werk en betreurde het dat ie zo weinig op de haven kwam, maar dat is achteraf lullen. We namen hartelijk afscheid. Klaar, we konden weg. Een hele opluchting. Ingeborg en ik dronken met de Pauillac-wijn op de goede afloop (hij was werkelijk erg lekker). Na den eten maakten wij nog een laatste wandeling op en neer langs de boulevard, langs de halfvolle terrasjes met eters en keken bij het projectiescherm waar vanavond, net als gisteravond, weer een film zou worden vertoond. Er was nog niet veel belangstelling voor. Aan de pier was in de loop van de dag een hele grote rivierboot komen liggen, uit Basel kwam ie. Vanuit de kuip konden we hele busladingen toeristen aan boord zien gaan om vervolgens de bar en het scheepsrestaurant te bevolken. Sommigen gingen op hun balkon zitten, want dat hadden ze: allemaal een eigen balkon, prachtig! Het schip ziet er natuurlijk niet als een schip uit, maar dat zie je niet als je erop zit. Ik begrijp niet dat die lange lellen niet in tweeën breken op open water. Zo sukkelden wij de avond in. Beetje lezen, beetje zitten, beetje puzzelen, beetje drinken, paar nootjes eten; eindelijk in rustig vaarwater!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderdag, 16 juli 2015

 1. Gremmen Cees en Aly zegt:

  Nog ff zijn jullie weer in Ilpendam waar wij de afgelopen drie weken regelmatig door- en omheen reden.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hoi Cees en Aly, als we thuis zijn moeten jullie beslist een keer afstappen als je weer door Ilpendam komt, dan drinken we gezellig een bakkie thee of koffie!

   Like

 2. Hoera!!!!!! Hij staat en jullie zijn weer blij. Leuk te horen dat eea zo positief is verlopen. Ga lekker genieten van het vervolg van jullie reis. Behouden vaart en vooral heel veel plezier.
  Lieve groeten van Cees en Marijke

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Ha die Cees en Marijke, dank je wel hoor! Gaan we doen. Zijn jullie al in Nederland, zo niet: goeie vlucht en ook veel plezier daar!

   Groetjes,
   Willem en Ingeborg

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s