Zondag, 19 juli 2015

Port Médoc – La Rochelle (Bassin à flot intérieur)

Dag Datum Wind Weer
Zaterdag 19 juli 2015 WSW, 2 – 3 – 4 Bf en rotgolven Eerst bewolkt en regendreiging (onweer), later meer zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.30 uur 18.00 uur 10.973 (trip 61,8/track 55,07) 4748 uren

Altijd als wij wakker worden is het doodstil op de haven, zo ook deze ochtend. Niet zo gek als je bedenkt dat het 07.00 uur is. Ik heb nog niet de rust om te gaan schrijven. Moet voortdurend denken aan hoe wij het gat van de Gironde uit moeten komen. Zal ik afsteken over de ondiepten (het is hoogwater maar afgaand tij als we straks te 08.30 uur vertrekken) of zal ik keurig de vaargeul aanhouden waar de stroom het sterkst is? Ik denk dat ik maar afsteek, dat compenseert naar mijn idee ruimschoots het voordeel dat we zouden hebben van de stroom in de “buitenbocht”. Ik kijk op het bord naast de deur van de capitainerie naar het weerbericht. Binnen brandt trouwens licht, het is de werkster die vriendelijk glimlachend stevig de deur op slot houdt. Gelijk heeft ze. Het weerbericht geeft WSW wind op 2 tot 3 Bf, later in de vlagen toenemend tot 4 en met een golfhoogte (door de wind) van 0,9 m, afnemend tot 0,6 m op een deining van ongeveer een meter. Dat baart mij meer zorgen, zeker in dat rotgat hier, rond de vuurtoren van Cordouan, een mooie toren dat wel.

Een mooie toren, dat wel

Een mooie toren, dat wel (gejat van internet)

Te 08.00 uur sta ik weer voor de deur en ah, daar is de havenmeesteres reeds, stipt op tijd. Ik lever het kaartje van de sanitaire voorzieningen in en krijg mijn €5,= terug. Ik vraag om een nieuw ticket van de wifi en die krijg ik ook. Ik kijk naar het weerbericht (klopt met dat van de capitainerie) en naar de hotmail etc. Altijd spannend en vaak teleurstellend als ik al die reclame troep voor m’n neus krijg. Te 08.30 uur gaan de trossen los en, nog immer geen foto’s makend van de haven (ik haal wel wat van internet), tuffen wij tussen de havenhoofden door naar buiten. Het is stil water dus met de verkeerde aanwijzing van de log lijkt het alsof we de stroom tegen hebben. Na enig geworstel staat het grootzeil, eerst met een reef erin. Ja, het moet weer wennen, nietwaar? Het ruime water blinkt ons tegemoet. We hebben er zin an. Langs en over de ondiepten motoren we een eind naar buiten, voorbij Pointe de Grave, dat achter ons steeds kleiner wordt. We laten Royan ver aan stuurboord van ons liggen. Aan de zuidwestelijke horizon ontwikkelt zich een bedenkelijk donkere lucht. Daar kon weleens narigheid in zitten, was niet voorspeld voor deze ochtend. Gelukkig lost dat na enige tijd een beetje op, alhoewel het vrijwel geheel bewolkt blijft, alleen boven Royan schijnt de zon. Eenmaal buiten blijkt de reef te weinig van het goede en ik haal hem er uit. Dat gaat beter. Er staat rond de 10 tot 12 knopen wind en we lopen een respectabele 5,5 knopen tot 6 knopen over de grond. Het water is al iets warrig en ruw maar het gaat; we komen vooruit. Totdat de wind afneemt en de voorzeilen worden ingerold. De motor moet het werk doen. Naarmate we de vaargeul schuin van opzij naderen wordt het water ruwer en voor we het in de gaten hebben liggen we, eenmaal pal west varend in de betonde geul, te rammen en te stampen van heb ik jou daar! Jezus, wat is dit? Dat was ik vergeten, hoe erg het hier was! Niet te geloven: we stuiteren van golftop tot golftop, het dek af en toe overspoeld met massief water! Ik dacht dat we wel wat gewend waren op die Middellandse Zee, maar dit is weer een heel andere buitencategorie! Er valt niets aan te doen: zelfs met weinig wind tegen betrekkelijk geringe stroom in krijg je hier behoorlijk op je sodemieter! Wij vinden het beiden niet leuk. Maar als je denkt dat je klaar bent als je eenmaal op volle zee zit: vergeet het maar, het bonken en stampen neemt weliswaar iets af, maar jezelf normaal voortbewegen op het schip is uitgesloten en dat is erg lastig met kleine boodschappen, om van de grote maar niet te spreken. Afijn, je moet er doorheen en na enige tijd treedt gewenning op. Door het afsteken hebben wij vier andere boten ingehaald die allemaal dezelfde kant op gingen.

Enorme golven

Enorme golven

Uiteindelijk ging het iets prettiger

Uiteindelijk ging het iets prettiger

De kluiver en de kotterfok kunnen er weer bij en we zeilen een hele tijd hobbelend en klotsend richting Ile d’Oleron, maar als de wind weer afneemt tot waarden rond 7 à 8 knopen is met deze zee niet meer te zeilen, althans niet wat mij betreft. De motor gaat weer aan en blijft aan tot we in La Rochelle liggen en dat duurde nog tot 18.00 uur. Onderweg hebben we niet zo heel veel stroom tegen en de laatste twee uur lopen we 8,3 knoop over de grond, hebben we hem weer mee, dus dat valt niet tegen. Bij de noordpunt van Ile d’Oleron, dwars van Pointe de Chassiron wordt het water iets klotseriger, typisch kaapwater.

Pointe de Chassiron

Pointe de Chassiron

Hoe dichter we La Rochelle naderen, hoe drukker het wordt, het lijkt het IJsselmeer wel op een mooie zondag. La Rochelle, ja, La Rochelle! Wat een prachtige entree heeft die stad (als je niet teveel let op de industriële bedrijvigheid op de oever links en op de oerlelijke mega jachthaven “Minimes” rechts). Tussen twee torens door vaar je de oude haven binnen (de “Vieux Port).

De beroemde lichtopstand

De beroemde lichtopstand

Het wordt steeds drukker

Het wordt steeds drukker

Prachtig La Rochelle

Prachtig La Rochelle

Idem

Idem

De oude vuurtoren

De oude vuurtoren

Daar moet je tussendoor voor de vieux port

Daar moet je tussendoor voor de vieux port

DSC_8709Ik roep ze op in het Engels. Ja, ze hebben een ligplaats voor ons. Er ontstaat verwarring in welke van de drie bassins dat moet wezen. Ik mag niet in de Vieux Port, ben te lang met 12 meter. Ik moet door een brug en achter een sluisdeur liggen. Wel godver! Ik wilde in de oude haven liggen! Kan niet meer, sinds de orkaan van 2009 (of was het 2010?) waarschijnlijk, alleen kleine bootjes tot 8 meter mogen aan die steigers. Nou dan maar in het “bassin à flot intérieur”. Met een ander Nederlands schip varen we naar binnen en meren af in een ruime, riante box waarvan de vingersteiger niet onder water verdwijnt als je erop springt (zoals in Pauillac wel het geval was). De havenmeester helpt ons ijverig. Aardige man. Hij spreekt Engels. We moeten even bekomen van deze tocht, die ruwer was dan we hadden verwacht. We liggen hier niet gek: de terrasjes bevinden zich voor onze boeg.

In het binnenbassin

In het binnenbassin

Een heel eind afgelegd over ruwe zee

Een heel eind afgelegd over ruwe zee

Gezellig druk om ons heen

Gezellig druk om ons heen

DSC_8713 DSC_8714

Terras voor de deur

Terras voor de deur

We liggen prima

We liggen prima

De drukke bedrijvigheid van de stad overvalt ons een beetje: overal herrie, muziek op de kade aan de overkant, schreeuwende kinderen, druk pratende voorbijgangers op de fiets- en voetgangersbrug en muziek uit de restaurants.

De drukke loopbrug over de sluisdeur

De drukke loopbrug over de sluisdeur

Heel gezellig! Stroom en water vlak voor ons neus en in het Bureau de Port zijn de sanitaire ruimten te vinden. Ingeborg krijgt ondanks de vermoeidheid een heerlijke maaltijd op tafel van gekookte lof met kaas en een mager varkenslapje. Zuk smullen! Rond achten saves (ze zijn tot 21.00 uur open in de zomer) ga ik inchecken bij de havenmeester. Voor €82,= (€41,= per dag) mag ik de derde dag gratis liggen. Nou dat is aan geen dovemansoren gericht: doet u mij maar 3 dagen dan, dat is La Rochelle wel waard. De douches en het water en de stroom zijn “gratis”. De douches zijn toegankelijk met een nummercode. Ik krijg tevens 1 gratis toegangskaart voor het Maritieme Museum, waar de boot van Bernard Moitessier ligt, de “Joshua”. Helemaal goed. Voorts krijg ik een zonnebril (“pour votre femme”), een sleutelhanger en een doosje met pepermuntjes uitgereikt, tegen een stinkende adem (zou iedereen dat krijgen? Ik ruik stiekem achter mijn hand: ja, iedereen krijgt dat. Ik had overigens liever iets gehad voor onder mijn oksels, met dit klimaat). Voor de wifi moet ik 1 euro per dag betalen, 3 dus, ook geen geld, als ie het maar doet. Jongens, wat een ontvangst. Ik voel me de koning te rijk en tegelijkertijd ridder te voet; ik ben daar ambivalistisch in.

Het bureau de port met de sanitaire voorzieningen

Het bureau de port met de sanitaire voorzieningen

Op de boot probeer ik meteen de wifi, nadat ik het verhaal van 15 juli heb geschreven. Ik ga maar eens een inhaalslag doen. Het lukt, ik krijg hem erop. Wat wel vervelend is, is dat ik door onbegrijpelijk gegoochel met de voice recorder de gehele “produktie” van vandaag (ik was sogges weer begonnen met inspreken) naar de kloten geholpen heb. Ik moet dus alles uit het hoofd doen, proberen terug te halen wat er vandaag gebeurd is. Nou ja, dat zien we wel als het zover is. Het is nu tien over elf en we zitten nootjes te eten en een glaasje rucola te drinken. Nog steeds lawaaierig, veel kleine kinderen op straat. Het is windstil, de haven is als een spiegel, een prachtige avond, niet te koud en niet te warm, precies goed, gewoon lekker. Ingeborg wilde naar de kant, naar de herrie in de verte, waar het allemaal gebeurde, maar ik wilde niet want ik moest schrijven. Kijk, daar heb je het gelazer weer met dat verdomde schrijven! Keuzes, keuzes! Ik ga nu Joop lezen want volgens Ingeborg heeft die weer leuke dingen beleefd en gezegd (hij is van een terras van een restaurant gestuurd omdat ie daar met die hitte met ontbloot bovenlijf iets wilde nuttigen; het gaat waarschijnlijk erg goed met de horeca in midden Frankrijk; dat moet ik lezen!). Ik heb het gelezen: inderdaad hilarisch! Tien over half twaalf. We gaan naar bed. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 19 juli 2015

  1. wingiv zegt:

    Dank jullie wel, Cees en Marijke! Gaat lukken. Jullie ook een fijne vakantie en straks ook in Nederland! Gr. W & I

    Like

  2. Het gaat goed, jullie voelen je weer de koning te rijk. Zo mag ik je weer horen Willem. Het ziet er allemaal weer gezellig en prachtig uit. Fijne vakantie nog. Gr. C&M

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s