Dinsdag, 28 juli 2015

Joinville (Ile d’Yeu) – Le Palais (Belle Ile)

Dag Datum Wind Weer
Dinsdag 28 juli 2015 WNW 3 – 4 – 2 – 0 Bf Geheel bewolkt en vanaf 12.00 uur  constant regen
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
07.15 uur 17.15 uur 11.143 (trip 64/track 51,47) 4759 uren

Het is 28 juli, dinsdag, kwart voor acht. We zijn om kwart over zeven vertrokken uit Joinville met een windje van 12, 13 knopen uit het noordwesten, bijna recht op kop. Half zeven was ik wakker, begreep meteen dat ik weg moest en dan kan ik niet meer blijven liggen, weet je. Diverse boten om ons heen waren bezig met losgooien. Dat stimuleert helemaal. Er stond een fris briesje over de haven. Even wat vuilnis weggooien, een beetje ontbijt erin gooien en wegwezen. Gelukkig stond er op dat moment geen stroom in de haven, meer geluk dan wijsheid. Het ging van een leien dakje. We hoefden van niemand afscheid te nemen, dus dat was makkelijk. Terwijl Ingeborg stuurde probeerde ik nog in de havenkom alle stootwillen (12) binnenboord en aan de granny bars vastgebonden te krijgen, geen kattepis maar het lukte. Eenmaal buiten schrokken we toch weer een beetje van die hoge zee. Maar als die Fransen het durven, durven wij het ook. Met een boot of zes, zeven trokken wij op, richting Belle Ile, ruim 50 mijl verder naar het noordwesten. We zeilen nu hoog aan de wind. Er staan enorme golven, daar gaan we lekker overheen. Ze zijn meer dan twee meter hoog. Achter ons komen nog meer boten de haven uit. Het wordt een onrustig tochtje vermoed ik. Belle Ile is niet bezeild, we missen momenteel Belle Ile op zo’n 30 graden naar stuurboord. We koersen meer op Noirmoutier af, maar misschien krimpt de wind nog iets. Hopen maar.

Half acht. Nu zie ik in totaal 16 schepen om ons heen. Allemaal kennelijk op weg naar Belle Ile. De golven zijn hoger geworden sinds we uit de lij van Yeu zijn gekomen. We lopen 4,9 tot 5,6 knopen, afhankelijk van het sturen in de golven. Bergje op, bergje af. De zon piept door de wolken. We maken van de gelegenheid gebruik om wat fotootjes te maken.DSC_9105 DSC_9107 DSC_9108 DSC_9109

Tien over half tien. Ruim twee uur gezeild. Dat ging heerlijk maar nu neemt de wind af tot onder de tien knopen, dat is niet goed voor het zog, ons kielzog! Ik heb alweer trek in een bakkie koffie trouwens. We lopen 4,9 door het water volgens de log. Da’s te weinig. We worden ingelopen door polyester boten, die zijn lichter. Met ons gewicht, van de boot bedoel ik, zijn wij in het nadeel. Ik moet minstens 13 tot 15 knopen wind hebben om voor te blijven, alhoewel het mij meevalt dat we in deze zeegang nog 4,9 knopen lopen!

Elf uur geweest. De motor staat weer bij. De snelheid liep terug tot beneden de drie knopen en dan wordt het rollen, stampen en stuiteren in de golven, da’s niks. Nu koersen we recht op Belle Ile af, da’s het voordeel ervan. De golven, zeebergen (een boeiend zeelandschap, we zitten boven de boomgrens, sneeuw in de bermen) blijven onverminderd hoog. Jezus, wat een toestand! De wereld ziet er somber uit. Het zonnetje dat we daarstraks even hadden is volledig verdwenen, zelfs geen vermoeden van een zon achter de wolken. Het is gewoon vreselijk. Armageddon. Einde bericht.

DSC_9101 (1)

DSC_9118

Ik draai 1900 toeren, bijna 2000 en we lopen maar 5,1 knoop over de grond! Tis vreselijk.

Half een. Krekkers met kaas, salami en pindakaas (krekkers bedekt met slechts 1 van genoemde belegsels, niet alles gestapeld op 1 krekker). Het regent nog steeds; sproeiregen. We varen nog steeds recht tegen de wind in op de motor. De zee vlakt iets af; je zou kunnen zeggen dat de bergen aan erosie onderhevig zijn, maar het zijn nog steeds bergen.

Nog 18 mijl te gaan voor we in de luwte van Belle Ile komen. Pfffff. De wind begint weer toe te nemen tot 8 en af en toe zelfs 10 knopen. Ik zie er van komen dat we straks weer moeten zeilen, daar moet je toch niet aan denken?! Want het regent dat het giet. Ik heb mijn regenbroek maar aangetrokken. Wat een toestand. Nog een mazzel dat we de bimini hebben laten staan, die houdt toch iets van de regen tegen als ik bij het stuur moet wezen. Omdat de bergen nu zijn afgesleten tot heuvelen is de snelheid opgelopen tot 6 knopen maar dat komt ook dat het iets harder is gaan waaien, de windhoek iets gunstiger is geworden en ik derhalve een voorzeiltje heb bijgetrokken. De motor blijft mooi bij staan. Ik neem maar een biertje. Dat doe ik om mezelf op te vrolijken, want ik ben niet zo vrolijk; ik ben net zo grijs van stemming als de wereld om me heen eruit ziet en omdat ik van buiten nat ben wil ik van binnen ook nat.

Half vier. Update. We zijn 5 mijl van de kust van Belle Ile af en het regent nog steeds. De boot is nu wel schoon jongens, stop er maar mee! De motor knort. De wind is geheel verdwenen. Pokkeweer. Niet goed voor de stemming. Zal ik nog een biertje nemen? Nah.

Vijf uur. We zijn bijna bij Le Palais, nog 1,875 mijl en dan gaan we aan een boei liggen. Het regent heel hard. De wind komt nu uit het noorden, een potentiële lagerwal situatie aan deze kant van het eiland, maar het water is nog “plat”. We hopen dat er plek is in de haven. Ingeborg is er een beetje beducht voor. We zijn met zes boten die daar naar binnen willen. Eentje zal er toch wel bij kunnen? Laat het “ons” wezen! Alles wat binnenkomt moet in de voorhaven blijven liggen omdat de binnenhaven vanwege de waterstand nu gesloten is. Dat betekent acrobatische toeren uithalen op voor- en achterdek om de boot tussen de boeien vast te leggen. Dat hebben we vaker gedaan en als er niet te veel deining staat is het goed te doen.

Tien over zes. Het is hier een gekkenhuis. We liggen alweer een kwartier of drie. Stampvol. Ferry’s scheuren af en aan. Je houdt je hart vast.

DSC_9127 DSC_9128 DSC_9123 DSC_9133DSC_9137Er ligt een luxe speedboot naast ons aan de ene en een zeiljacht aan de andere kant. Die speedboot zagen we in Joinville ook schuin tegenover ons liggen. Wij kregen zowaar de laatste vrije bollen die er nog waren! We liggen prima. Ik liet het bootje te water en dacht toen een zooitje troep om de schroef heen te zien zitten! Ik in volle bepakking te water, maar het bleek loos alarm. Ik denk dat het water 15 graden was of zo. Best lekker.

DSC_9129 DSC_9130Het aanleggen was een eitje omdat diverse havenmeesters in RIB’s rondscheurden om assistentie te verlenen (en havenpenningen te innen). Zij trekken voor iedereen de lijnen door de ogen op de boeien. Boeiend. De speedboot man spreekt goed engels en hij vertelde dat ie (in zijn eentje) vakantie vierde op zijn boot (2 x 200 pk). Hij slaapt in een klein tentje op het achterdek! Onder de stuurstand zit vermoedelijk een toiletje of iets dergelijks. Waar je lol in hebt! De boot aan de andere kant is van een jonge fransman – ik dacht eerst dat het een amerikaan was, zo goed engels sprak hij, maar hij beschikt over een talenknobbel en heeft een Australische vriendin gehad (die overigens in deze haven, van Le Palais, zeeziek werd van het geschommel en deswegen de relatie beëindigde!) – die net terug is van een rondje Atlantic, nu met gasten rondvaart gedurende de zomer om centjes te verdienen en in september weer te kunnen vertrekken naar de Canarische eilanden om, voor de tweede keer binnen 24 maanden, nog een rondje Atlantic te maken, waarbij hij Bermuda overslaat omdat dat te duur is en dus rechtstreeks van de Cariben naar de Azoren zeilt. Waar je lol in hebt.

Kamperen op je eigen achterdek

Kamperen op je eigen achterdek

De boot op de voorgrond is van de man van atlantis

De boot op de voorgrond is van de man van atlantis

We eten courgettes met kaas en tomaten en varkenshaas met een prutje en een ei. Lekker hoor. Het is nog steeds somber buiten, ik heb kouwe voeten, ondanks mijn sokken die droog zijn, snap je dat nou? Wifi hebben we hier niet, ik probeerde mijn Orange mifi weer eens op te laden met mijn creditkaart maar dat lukte niet omdat we geen internet hebben. Lache man, ik ben lekker bezig.

Tien voor half tien. Ik heb toch maar even wat gedaan: de olie en het water en het vuil onder de motor opgeveegd met keukenrollen. Waar de bende vandaan komt weet ik niet, ik denk dat voor een deel het gesproei van de jongens in Bordeaux hier debet aan is. Nu ziet het er een stuk netter uit onder de motor. De olie in het carter hoefde niet te worden bijgevuld; die stond keurig halverwege min en max. Opmerkelijk.

Elf uur. Ik ga naar bed. Heb zitten lezen buiten tot het donker werd. Twee ferry’s werden voor de nacht tegen de buitenmuur van de haven afgemeerd. Dat deden ze keurig. Vlak voor ons, in de rij die langs de haven muur ligt, wordt verschrikkelijk herrie gemaakt. Ze zingen en schreeuwen als gekken! Zo dronken als een kanon! Een mevrouw van het vrolijke gezelschap vraagt aan onze atlantische man hoe laat wij weg gaan morgenoggend. Hoezo, willen zij dan ook weg? vraag ik, dat gaat nooit lukken in alle vroegte met die houten koppen. Ik geef door dat ik in ieder geval voor achten weg ben. O, dan is het goed, want om acht uur willen zij ook weg. De optimisten! Fransen zijn een verdraagzaam volkje want terwijl we in bed liggen blijft tot ver na middernacht de teringherrie voortduren met keiharde muziek vergezeld van dierlijke geluiden, manmade, ertussendoor en niemand die er wat van zegt laat staan op ze schiet. Opmerkelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Dinsdag, 28 juli 2015

 1. wingiv zegt:

  Misschien vanavond? We legge in Audierne en hebben goede wifi!

  Like

 2. Linda zegt:

  Hahaha, jullie maken ook weer van alles mee he! Jammer dat het zulk rotweer was. In NL is het weer een beetje aan het bijtrekken, dus hopelijk ook bij jullie weer een zonnetje dit weekend…
  Druk weekend voor de boeg, dus moeten maar even kijken wanneer we kunnen skypen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s