Maandag, 27 juli 2015

Joinville (Ile d’Yeu) 2

Negen uur. Goedemorgen. We komen nu pas ons bed uit. We gaan nergens heen want het waait als de pieten en het zwerk is totaal bezwadderd met grauwe wolken en regendreiging, geen reden dus om vroeg uit het nest te komen. Een mooie dag om naar de kapper te gaan, de verstaging te stellen en een stukkie te schrijven over gisteren en deze dag gaan we beleven.

Half elf. Nou, dat is me ook wat: is het koffietijd, krijg ik geen koffie. Ingeborg is druk met andere dingen (puzzelen). Mijn haar is zelfs nog niet geknipt. Er gebeurt niet zoveel. Het waait nog steeds verschrikkelijk hard.

Twaalf uur. Even zitten, uitpuffen na het harde werken, met een bak koffie. Ingeborg heeft mijn haren geknipt (“kort Amerikaans). Ik heb diverse klusjes verricht: een roestige stang van de loopplank verwijderd want die gebruiken we toch niet meer, de oude stroomkabel van dek gehaald die daar nog rondzwierf, de verstaging bijgesteld, alle stagen strakker gezet en gezekerd met sea-sure clips, ook de achterstag strakker gezet, touwtjes opgeslagen en weggeborgen, gereedschap opbergen en ga zo maar door. Ik moet ook de lay out van de weblog herstellen; een sukkel van WordPress is vermoedelijk met zijn kop op het toetsenbord gevallen waardoor de “header” veranderde in een veld witte bloemen en de achtergrondkleur wit werd in plaats van blauw. Ik stuur ze een ondersteunings-aanvraag en ontvang een uur later de melding dat ze het weer in orde gemaakt hebben, met excuses en zonder uitleg wat er gebeurd was. Geinig. Een ferry komt binnenscheuren en een helikopter vliegt over; het is druk hier.

Half een. Ik ga te voet brood halen, vers stokbrood voor bij de luns zometeen. Daar ben ik zeker een half uur zoet mee.

Kwart over drie. Tijdens de luns skypte Miriam en terwijl ik het stokbrood met heerlijke worstjes met ui en mayo stond op te eten in de kajuitingang moest Ingeborg met lede ogen toekijken. Ik heb evengoed een stukkie voor haar overgelaten hoor! Wat nog meer? O ja, mijn sokken staan in de week (deze week).

Kwart voor zeven. Ingeborg gaat eten maken. Ik heb me net gedoucht en zit naar het weerbericht te kijken. Het lijkt erop of de wind minder wordt morgen en de zee ook (golfhoogten afnemend van 2,5 tot 2 meter). De richting is echter niet best: noordwest, “daar waar wij heen moeten”. We gaan het toch maar aandurven, we kunnen altijd nog uitwijken naar l’Herbaudiere op het eiland Noirmoutier of St. Gilles Croix de Vie een eindje verder op het vasteland, als het te dol wordt. Ik maak de boot alvast gereed voor vertrek: zeiltje van de buiskap af, de giek klaarzetten, dek opruimen enz. We zijn er klaar voor. Straks nog even naar de olie kijken en de motor strelen.

We eten een varkenshaas en gekookte lof met een kaassaus eroverheen. Een gekookt ei erbij en dan is dit een godenspijs voor mij! Goddammit, wat lekker!

Er kwam net (acht uur) een zweed vragen, in Engels met een zwaar accent, of ik hem advies kon geven hoe ie zijn boot (een 35 voet dufour) ook met een kotterstag kon uitrusten, hoe ie dat moest doen! Want hij was met zijn vrouw aan de oversteek naar Spanje begonnen toen ie na een dag terug moest keren omdat ie toch een tweede voorzeiltje tekort kwam (!) en zoiets wat ik had vond ie wel wat, hij bewonderde mijn tuigage zeer. Ik snapte er niks van. Je hebt toch een rolfok? Ja, maar dat loste zijn probleem niet op. Volgens hem moest het vrij gemakkelijk kunnen. Dat denk ik ook, maar niet zonder een deskundige erbij en dat ben ik niet. Dat was dus mijn advies: ga naar de zeilmaker hier op de haven en vraag het hem. Ik geloof dat dat niet geheel de bedoeling was. Haakon, want zo heette ie, bedankte mij voor mijn advies en ging zijns weegs. Zijn vrouw is overigens twee dagen geleden afgestapt en tijdelijk naar huis teruggekeerd. Hij gaat alleen oversteken naar La Coruna, vanaf Yeu, twee voorzeilen of niet. Dapper hoor.

Negen uur. Ik heb 26 juli afgeschreven. Dat ga ik buiten met dikke kleren aan onder de buiskap op de weblog zetten.

11.00 uur. Naar bed. Morgen vroeg op en wegwezen. Vandaag geen foto’s.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s