Vrijdag, 31 juli 2015

Loctudy – Audierne

Dag Datum Wind Weer
Vrijdag 31 juli 2015 O – NO 2 – 3 Bf, later N  tot NW 4 Zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
07.30 uur 15.00 uur 11.255 (trip 32,9/track 29.97) 4765 uren en 30 minuten

Goedemorgen, het is 31 juli, kwart voor zeven. Ik ben er al een tijdje uit. God, wat een toestand! Koud! Ik ben even op de dijk wezen kijken, de dijk waar meestal de stront vanaf waait, maar vandaag niet. Het is rustig weer. De zon komt bloedrood op, een fraaie lucht. Heel mooi. Ik ga even kijken hoe laat we moeten vertrekken.

Voor we weggaan gaan we eerst een kopje thee drinken en wat fruitjes eten en een joggertje wegwerken. Naar Audierne vandaag, met afgaand water, dus de stroom staat tegen (vermoed ik, je weet het hier nooit).

Half acht. Motor aan. Met de stroom mee naar buiten. Het knaagt aan me dat ik die mooie wifi achter moet laten. Er gebeuren geen bijzondere dingen. Het lijkt een mooie dag te worden, alhoewel er een beetje bewolking is. Hopelijk wordt die opgelost, net als de puzzel van Ingeborg. De wind zal noordoost zijn vandaag, later noord. Over de windkracht valt weinig zinnigs te zeggen, de een geeft windkracht 5 op, de ander houdt het op 2 tot 3 Bf. Nou ja, we zijn goed en wel onderweg. Er gaan heel veel boten die kant op. Ik denk dat veel van hen vandaag nog door de Raz proberen te komen. Dapper hoor.

Half negen. We zijn al twintig minuutjes aan het zeilen, heel voorzichtigjes op het grootzeil, ongereefd, zonder voorzeilen, 4 knopen over de grond bij 12 knopen wind, bakstag inkomend, op een rustig zeetje; helemaal goed, richting westzuidwest. Straks om de ondiepten heen richting vuurtoren Pen March (0f zoiets) en dan waarschijnlijk hoog aan de wind langs de kust naar Audierne, een mijl of 16, niet te ver dus. Daar zullen we waarschijnlijk te vroeg aankomen, vandaar het temporiseren op alleen het grootzeil. Je kunt pas 2 uur voor hoogwater Audierne aanlopen en dat hoogwater is rond 17.30 uur, zie je. Geen haast, het gaat heerlijk zo; we drinken een lekker vroeg bakkie koffie met een sprits en een wafeltje in het opkomende zonnetje, helaas wel met muts, trui, dubbele sokken en dikke jas aan, maar mij hoor je niet klagen want dit zijn ideale omstandigheden om te zeilen.

Te 11.00 uur hebben we de kaap met de vuurtoren Pen March gerond.

Pen March

Pen March

Even later worden wij getrakteerd op een enorme school kleine dolfijntjes die aan het jagen is; ze trekken zich niks van ons aan. Er gebeurt vooralsnog niks spectaculairs tijdens dat jagen, ze zwemmen ogenschijnlijk rustig met elkaar op, maar in de verte zien we later gespartel en slaande staarten met meeuwen erboven. Te ver om te fotograferen. Een prachtige dag is dit aan het worden! We zeilen, niet hard, de zee is rustig, dolfijnen om ons heen en de zon schijnt; wat wil je nog meer?! Evengoed komt Audierne snel naderbij. Ik heb de afstanden niet goed berekend, dacht dat het verder was, we hadden niet zo vroeg hoeven vertrekken.

Ik probeer onder de kust te komen om daar een kijkje te nemen en dan langs het kantje naar Audierne te kruipen. De tijd doden als het ware. Dat lukt niet want de wind krimpt eerst naar het noordoosten en uiteindelijk gaat ie in het noorden zitten, zodat we hoog aan de wind, maar nu over de andere boeg (stuurboord) naar Audierne zeilen. Kwart voor twaalf eten we een broodje en kruipen traag voort over een vlakke zee. Zo lang de zeilen niet klapperen heb ik daar geen problemen mee.

Half een. De wind is nu dus naar het noorden, nee noordwest zelfs, gedraaid en we varen richting strand onder Audierne. De snelheid is opgelopen tot 4 knopen over de grond. We genieten.

Twee uur. Tien knopen wind! Uit het westen! Krijgen we nou! We zeilen recht op Audierne af, nog vier en een halve mijl en dan zijn we er.

Half vier. We liggen. Spannend met die naar binnen staande stroom. Ingeborg krijgt altijd de zenuwen van die vaargeulen en de ondiepten ernaast. Ik ook, maar dat verberg ik, dat is beter. De jachthaven bevindt zich tegen het centrum van het dorp aan en wordt gerund door een jeugdig, potig wijf, een française die langer in Engeland heeft gewoond dan in Frankrijk en dus de twee talen vloeiend spreekt, schakelt ook moeiteloos over en ze vindt alles “fabulous”!

Daar liggen wij

Daar liggen wij

De track is er weer

De track is er weer

Gezien vanaf onze plek in de bocht van de rivier

Gezien vanaf onze plek in de bocht van de rivier

De kade achter ons

De kade achter ons

Verder dan die brug gaat net

Verder dan die brug gaat net

De overkant

De overkant

Zij is vaker op de steigers te vinden dan in d’r kantoortje; de eerste echte havenmeesteres die we tegenkomen! Gevoel voor humor heeft ze ook: de harders die onze boot schoon vreten zijn bij het liggeld inbegrepen. Werkelijk een zeldzaam tiep. Ze windt alle kerels in de haven om haar vinger. Andersom zal niet gauw het geval zijn, vermoed ik. Zij heeft een verheugende mededeling voor ons: de wifi is hier hetzelfde als in Loctudy! Pas een week geleden geïnstalleerd! Geen registratie, geen wachtwoord, geen gebruikersnaam, geen flauwekul. Jongens, wat een feest.

Vier uur. We zijn gesetteld en gaan de kant op om het dorp te bekijken, misschien een boodschap te doen en te betalen bij de havenmeesteres.

Zes uur. Terug op de boot. De havenmeesteres was er niet, die stond op de steigers aanwijzingen te schreeuwen. Het was erg druk in Audierne, veel auto’s op de weg langs de kades.

Auto's hebben ze hier ook

Auto’s hebben ze hier ook

Veel toeristen op de trottoirs met ijsco’s in de ene hand en een kind dat ook aan een ijsco lurkte, aan de andere. We sjokten door een aantal straatjes en kwamen een kerk tegen waar Ingeborg nu wel weer in durfde. Ik liep schoorvoetend mee. Het was een speciale kerk vonden wij, weer heel anders, keltisch, heidens eigenlijk.

Typische kerk

Typische kerk

Je kunt er ook zitten

Je kunt er ook zitten

Vreemde opstelling, wie zijn die snuiters?

Vreemde opstelling, wie zijn die snuiters?

Erg oude muur, losse stijl

Erg oude muur, losse stijl

Fraai

Fraai

Een houten gebinte

Een houten gebinte

Verderop was nog een kerk waar wij niet verder dan het portaal kwamen; wat een lelijk ding zeg, daar moeten ze maar gauw een parkeerplaats van maken. We kijken in een Casino supermarkt: te duur. Er zijn diverse boulangers voor een vers broodje morgenoggend. Bij een slager kopen we twee stukkies dood varken.

en mooie straatjes

Mooie straatjes

Leuk vakwerkpandje

Leuk vakwerkpandje

Nog een straatje

Nog een straatje

Mooi

Mooi

Poortje

Poortje

Op de terugweg betaalde ik het havengeld bij de havenmeesteres met haar op d’r tanden die nu wel aanwezig was. Twintig euro en geen bonnetje. Hahaha. Dat mag ik wel. En nu krijg ik een biertje van Ingeborg. Ik heb zere voeten van het lopen op die aftandse crocs, had niet gedacht dat het zo’n lange wandeling zou worden.

Vanaf de kant gezien

Vanaf de kant gezien

Met Ingeborg op de voorgrond

Met Ingeborg op de voorgrond

Daar liggen wij

Daar liggen wij

Kwart voor zeven. Ingeborg staat lekkere dingen te bakken. Ik heb voor het laatst tijdens deze hele gedenkwaardige reis een volle gasfles aangesloten, zo’n BP ding van polyester die we nog in Licata hebben laten vullen bij dat vrouwtje met dat luchtige bloesje, weet je nog?

Tien over zeven. Jongens, dat was me toch een partij lekker! Ik moest maar weer eens gaan schrijven want de achterstand loopt op. Hoe langer ik wacht, hoe meer de tegenzin groeit, waardoor de achterstand nog meer oploopt enzovoort. Heel vervelend. Nog even volhouden, Willem! We zijn er bijna.

Vijf over half tien. Ik heb het stukkie geschreven over 29 juli en ik sta dat in de kajuitingang op het weblog te zetten. Ik heb het koud! Niet normaal meer. Ik voel kippevel onder mijn kruin en de huiveringen trekken nog een paar stukken huid samen, maar ik krijg het erop want we hebben internet!

Het is half elf saves, bijna donker buiten en de wereld is een stuk kleiner geworden, niet in het minst doordat het laag water aan het worden is. Boten vallen droog aan de stadskade en naast ons op de modderplaat naast de jachthaven vallen ook jachten droog. Ik denk dat we maar een beetje naar bed gaan zeker, soortement van ? Ik weet niet wat ik verder moet doen. Ik zou nog een stukje kunnen gaan schrijven. Dus niet.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vrijdag, 31 juli 2015

  1. Linda zegt:

    Wat een mooi blauw water daar! Die plaatsjes zien er ook leuk uit. Jammer dat het niet ietsje warmer is…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s