Dinsdag, 4 augustus 2015

St. Peter Port (Guernsey) 2

Weer een dag. In St. Pete Port op Guernsey, pal naast de stadswal en naast de droogvalbank. Tien voor acht. Het is nog laagwater. Betrokken, spetters buiten. We moeten aan de gang: naar het havenkantoor, op zoek naar een monteur en ik moet de bilge gaan leeghalen; de drie volgezogen keukenrollen eruit halen en de rest van het vieze oliewater opdweilen.

DSC_9278 DSC_9281

Kwart voor negen. Klaar met ontbijt en dergelijke. Op naar de havenmeester.

Vijf voor tien. Op het havenkantoor (60 pond voor twee nachten; om te beginnen) kregen we de naam van een reparatiebedrijf: Herm Seaway Marine Ltd. Deze is gevestigd op het Castle emplacement (de pier waar het Cornet Castle op staat). Ik heb ook gevraagd om een box in verband met motorproblemen. Dat kon. Zodra ik een lege box zag moest ik me maar even melden over de marifoon, dan zou ie een havenmeester te water sturen om ons te begeleiden. Die box ontdekte ik en ik gooide los na me te hebben gemeld. Het duurde iets langer dan ik dacht voordat ie kwam. Toen ie kwam besloot ie dat de door mij ontdekte box te klein was voor ons (in de box ernaast lag een dehler 38). Ik ben maar weer gaan aanleggen, dit keer langszij een andere boot. We zijn lekker bezig. Het regent af en toe. Somber, net als mijn humeur. O, nog wat: opvallend is het ontbreken van havenmeesteressen in het havenkantoor; uitsluitend mannenwerk is dat hier in St. Peter Port, ook het printen van de factuurtjes gebeurt door stoere mannen (vakantiekrachten vermoed ik, want ze zijn erg jong).

Kwart over elf. We liggen nu buiten het Victoria dok! Door allerlei machinaties van de havenmeester te water zijn we in feite eruit gebonjourd. Ik heb me laten piepelen. Hij probeerde diverse binnenkomende boten tegelijk te helpen en vergat ons uiteindelijk daarbij. Ik moest buiten maar even gaan liggen aan het wachtponton, hij zou ons zo komen halen. Toen ie kwam en ik nogmaals mijn predicament duidelijk maakte (motorproblemen, monteur, aan steiger liggen) zei hij: ga daar maar liggen en wees naar de gloednieuwe steiger voor de cruiseboten in de voorhaven, waar al een aantal boten vanwege de drukte noodgedwongen waren “neergelegd”. Ik kookte van binnen maar hield me in. En daar liggen we nu tegen een fransman aan in de deining van de opkomende vloed.

Inmiddels ben ik bij Herm Seaway Marine geweest, een enigszins rommelige watersportzaak met werkplaatsen, gevestigd in dat typische stenen gebouw aan het begin van het Castle Emplacement, 5 minuten lopen van ons pontoon onderaan “Pier 17” (dat is een restaurant). Ik heb het mankement voorgelegd. Wat een zaligheid als je mekaar verstaat en begrijpt! De man begreep het probleem helemaal en maakte zelfs een tekeningetje waarop ie uitlegde wat er mogelijk aan de hand was. Vandaag kon ie niemand sturen maar hij noteerde mijn gegevens en telefoonnummer en vroeg of ik morgenochtend nog even langs kon komen, dan zou de monteur er ook zijn, om verder af te spreken. Ondanks het uitstel had ik een goed gevoel hierover. Dit gaat goed komen. De rest van de dag konden we aan andere dingen gaan denken.

De drie boten die tegen elkaar aan voor ons lagen zijn vertrokken en met hulp van de franse buren hebben wij de boot naar voren getrokken zodat de monteur met zijn spullen meteen bij ons aan boord kan stappen morgen, Want ik blijf hier liggen tot de monteur geweest is, knappe jongen die me weg krijgt.

Vijf voor twee. We hebben boodschappen gedaan. Was een beetje duur in het winkeltje in de drukke hoofdstraat, maar dat fenomeen zijn we deze “vakantie” wel vaker tegengekomen. Best gezellig in de stad. Veel toeristen (je hoort vaak Nederlands) en allemaal mannen in dure zakenpakken (veel krijtstreep) en mooie stropdassen en bleke dames in keurige broekpakken of nette rokken, op weg naar lunch of werk. Guernsey blijft de moeite van het bezoeken waard. We moeten trouwens niet vergeten dat de klok hier een uur achter loopt. We liggen alleen aan de steiger (nog wel), een catamaran voor ons en twee boten achter ons. Ik hoop dat dat zo blijft.

Die hoop zal ijdel blijken
en de stront waait intussen weer eens van de dijken.

Kwart voor drie. Ons geluk is definitief op. Er zijn twee boten tegen ons aan gedirigeerd met in totaal 15 opvarenden, vooral veel kinderen: jongetjes in de leeftijd van 12 – 13 jaar schat ik. Ik hoef niet te schetsen wat dat betekent. Op onze thuisreis langs de Europese kust rust geen zegen, zoveel is nu wel duidelijk.

Vijf uur. Ingeborg is vanaf vier uur aan het douchen geweest; ze nam het er eens grondig van, mag wel voor dat geld. In de tussentijd heb ik de elf draadjes van de radarkabel uit de mast, die nog steeds niet was aangesloten, in de kroonsteen-strip geprutst, die aan de kabel naar de radar-plotter loopt, zorgvuldig de kleuren en soorten matchend met de draadjes die er aan de andere kant in zaten. Nu mag ik douchen. In het afgelopen uur hebben zich zoals door mij voorzien, veelvuldig stevige troepenbewegingen over ons dek voorgedaan. Met een door de bank genomen stevig klossende tred mag ik wel zeggen. Het aloude verschijnsel dat ik mij van vroeger herinner toen wij dit soort dingen (dubbel liggen) nog deden, stak ook nu de kop op: het blijven haken van tenen en andere uitsteeksels achter relingdraden en verstaging en dan net niet op de plaat gaan, ken je dat?

Tien uur saves. Djiez, het is 5 uur geleden dat ik iets registreerde! Daar gaat ie: onder de douche herinnerde ik me een voornemen dat we nog konden uitvoeren: een drankje drinken op het terras van het Thaise restaurant naast de kerk, tegenover de marina, waar wij zo vaak hebben gezeten tijdens vorige vakanties. Terug op de boot porde ik Ingeborg van haar puzzel af en we wandelden gezellig naar het terras. Onderweg maakte ik foto’s van de “catway” of “ramp” naar onze steiger bij laagwater. Dat geeft een mooie indruk van het hoogteverschil tussen hoog- en laagwater. Bij hoogwater ligt de brug horizontaal! Ook een foto natuurlijk van de bronzen knakker die op de rotonde voor de kerk staat.

DSC_9302 DSC_9304 DSC_9306 DSC_9308 DSC_9309 DSC_9312Op het terras dronken wij een heerlijke pils (dat bleek Nederlands Breda-bier te zijn) en een glas cranberry sap. Fotootjes maken natuurlijk. De drankjes waren niet duur: 5,30 tot we beseften dat dit ponden waren en geen euro’s. Damn. Je moet hier op veel dingen letten: de prijzen, het tijdverschil, het links rijden; heel verwarrend zo’n tussendoor bezoekje aan Groot Brittanië.

DSC_9314 DSC_9317 DSC_9318 DSC_9319 DSC_9320 DSC_9322 DSC_9331 DSC_9333 DSC_9334Na de borrel zag ik op de steiger kans de drempel van de Victoria Marina bij laagwater in beeld te brengen terwijl diverse meeuwen voor de lens langs trokken. Best grappig geworden.

DSC_9338 DSC_9344Nu zitten we lekker in de boot te puzzelen en te schrijven. Ik doe 1 en 2 augustus. Het lukt me niet om ze op de weblog te krijgen. Het is te druk op het net, dat hier overigens vrij toegankelijk is, zonder wachtwoord, net als in Loctudy en Audierne! Morgenochtend maar weer eens proberen. Er liggen nu vier boten naast ons waardoor het aantal eenheden dat aan de kant gaat afwassen, poepen, douchen, winkelen, etc. van 15 naar 23 is gestegen. Ingeborg blijft er redelijk stoïcijns onder maar ik moet af en toe even mijn kop naar buiten steken hoor, als er weer eens eentje de reling als struikeldraad gebruikt! Afijn, morgen komt de monteur en dan is het leed zo geleden, kunnen we ankeren bij Cherbourg (overmorgen denk ik, kijk er nu al naar uit).

Vijf voor twaalf. We liggen lekker te wobbelen bij opkomend water aan de buitensteiger (geen waterkranen en geen elektra) terwijl 4 zware boten aan ons trekken en rukken. Een hoop herrie om ons heen van krakende landvasten en piepende, nee, krijsende stootwillen. We gaan hier nooit meer aan wennen en zullen proberen in de toekomst niet meer in dit soort situaties verzeild te raken. Ingeborg kruipt al in bed. Ik ga ook maar. Wat zal ik hier verder nog? Ben benieuwd of we vannag een oog dig doen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Dinsdag, 4 augustus 2015

  1. Cees zegt:

    Ik ga ook maar eens goed naar mijn Perkins kijken,wat een toestanden…….

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s