Dinsdag, 11 augustus 2015

Boulogne sur Mer – Duinkerken

Dag Datum Wind Weer
Dinsdag 11 augustus 2015 N – NO, 2, af en toe 3 Bf, recht op kop Geheel bewolkt, somber en regenachtig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.00 uur 14.30 uur 11.744 (trip 43/track 42,67) 4816 uren

Te 07.00 uur sta ik in de kuip me te verbazen over het herfstachtige zomerweer: koud en regen uit een ondoordringbaar wolkendek. We weten weer waar we naar terugkeren. Vijf jaar lang heb ik geen of nauwelijks last van mijn rug gehad en nu, op het eind van de reis loop ik krom van de pijn. Mijn kiespijn daarentegen, die gisteren erg opspeelde, is gelukkig weer gezakt. Ik kreupel nog eenmaal naar het havenkantoor en doe de electronische kaart voor het hek en de sanitaire voorzieningen in het daartoe bestemde bakje. Het wordt hoogwater maar de loopbrug staat nog erg schuin en ik schuifel als een ouwe man naar beneden.

Te 08.00 uur roep ik buurman. We gaan hoor! Ok, zegt zijn vrouw vanuit de kajuit, laat ons even onze kleren aantrekken. Oooh! Gisteren zei buurman dat ie pas om half tien weggaat, ook naar het noorden. Ik vrees dat ie dan het lekkerste van de stroom gaat missen. Rond half acht was het namelijk slack voor Boulogne, volgens de kaartjes in de Reeds voor dit gebied. We zijn al aan de late kant, getuige de rits boten die reeds hebben losgegooid het afgelopen half uur.

Kwart over acht. We zijn buiten en behoren bij de nakomers in het veld van jachten op weg naar Kaap Grijze Neus. Het waait lichtelijk: acht knopen en er staan wat windgolfjes. Geen deining, heerlijk! Dat gelazer hebben we achter de rug. Nog steeds grauw, regenachtig en somber. Het voelt werkelijk herfstachtig aan.

Kwart voor negen. We motorzeilen met 1600 toeren en halen 6,3 knoop recht tegen de wind naar de Kaap. Iedereen motort! Achteruit zie ik 1 zeiler, maar dat is een Engelsman die Dover gaat bezeilen. De stroom loopt nog niet overtuigend mee, maar dit is een goed begin. Van alle kanten worden we ingehaald door jachten die heel wat meer toeren opvoeren! Het lijkt wel of ze vluchten voor het slechte weer.

Half tien. De rugpijn begint gelukkig te zakken. We zijn bijna bij Kaap Grijze Neus, lopen 7 knopen tegen 12 knopen wind in, what’s new?

100_8775

100_8776

Tien over elf. Dwars van Calais. Alle zeilen nu bij maar er is te weinig wind om de motor uit te doen en de wind draait mee naar het noordoosten. Gelukkig hebben we een bimini waaronder ik enigszins beschut sta tegen de regen die regelmatig in buien neerkomt, niet hard maar treiterend sproeierig. De snelheid is opgelopen tot uiteindelijk 8,8 knopen. Het water rond beide kapen (Gris Nez en Blanc Nez) was rustig, dat hebben we hier weleens anders meegemaakt.

De rest van de tocht naar Duinkerken verliep zonder noemenswaardige gebeurtenissen. De veerboten van en naar Engeland suisden ons om de oren, die dingen gaan zo verschrikkelijk hard dat er bijna niet op valt te anticiperen; ze varen gewoon om je heen. De bekende kust trok snel aan ons voorbij: de atoomcentrale van Gravelines, de voorhaven van Duinkerken, de hoogovens van Duinkerken. Het kon ons niet snel genoeg gaan. Iets na tweeën rondden we de pier met de fraaie toren en de onvermijdelijke hengelaars erop.

100_8779

100_8781

100_8782

100_8783

100_8785

100_8790

100_8794

100_8797

100_8799

100_8800

DSC_9450

DSC_9451

Half drie lagen we in box F 17 van de Marina Grand Large, een riante, hele grote! Een bezoek aan de capitainerie levert codes voor de hekken, sanitaire ruimten en wifi op. De wifi doet het erg goed! Het gaat de laatste tijd steeds meer naar wens moet ik zeggen. Hier in het westen doen ze het goed. Het havengeld bedraagt 28 euro voor een 12 meter jacht. Wij betaalden 26 euro (in de categorie tot 11.99 m). Viel mij alles mee, gelet op de riante box en de splinternieuwe sanitaire voorzieningen in het splinternieuwe havengebouw!

DSC_9453

DSC_9454

Tijd voor een borrel en een kaasje. De rest van de middag zitten we te lezen en te puzzelen, waarbij ik meer dan de helft van de tijd heb zitten slapen. De regenbuien zijn gestopt, maar somber bleef het wel. De komende dagen is het weer niet ideaal: morgen hardere wind uit het noordoosten, maar daarna gaat het nog harder waaien. We weten nog niet of we wel gaan.

DSC_9452

Saves eten we sperziebonen met een varkenslapje en een gebakt ei. Lekker hoor. En nu, half tien, zit ik dit verhaaltje te tiepen. De dag is nog niet afgelopen, we gaan nog niet naar bed. Toch wil ik dit maar alvast op de weblog zetten. Dat lukt zelfs binnen aan de kaartentafel! Als er nog wat gebeurt hoor je het wel.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s