Vrijdag, 13 november 2015

Ilpendam – Zaandam – Elburg – Zaandam – Ilpendam 

03.55 uur A.M. Het is weer zover: kan niet meer slapen. Gisternag was het ook al raak. Wat is dat toch? Ik moet mijn ongeduld beteugelen en vlij derhalve, na “het nemen van een lek”, mijzelve wederom tussen de klamme lappen en ga wakker liggen en piekeren over de nieuwe boot. Zou alles in orde zijn? Krijgen we grote kosten die we nu niet kunnen overzien? Vast wel. Na een half uurtje pak ik de iPad en lees een eind in een elektrisch boek. Te 07.00 uur flikker ik eindelijk in slaap om rondstreeks 08.00 uur weer wakker te worden. We moeten eruit. We moeten naar Elburg voor de proefvaart met de Bruijs Spiegelkotter 12.80, de motorboot die we op het oog hebben. Maar eerst naar Zaandam om zwager Willem op te halen, die meegaat als door ons benoemde “getuige-deskundige”. Ik wil er vroeg heen om alles nog eens grondig na te lopen en vragen beantwoord te krijgen, voordat ze het schip in het water laten zakken voor de proefvaart.

Maar laat ik eerst even een klein stukje in de tijd terugploegen. Ja-aa, lieve kijkbuis kindertjes; u raadt het vast al en de veranderde header boven dit verhaal is ook een “kleine” hint: de Wing IV is verkocht en overgedragen in de liefhebbende handen van een jong Duits echtpaar dat op 12 september j.l. na twee uur koekeloeren besloot de boot te kopen. De drukinkt van de advertentie was maar net opgedroogd: slechts 1 week (zeven dagen) hadden we nodig. Zij waren de eerste kijkers en smeedden het ijzer (aluminium eigenlijk) toen het nog heet was. Dit alles greep zich af kort na onze glorieuze intocht in Edam op 16 augustus. Ik moet hier benadrukken dat White Whale Yachtbrokers te Enkhuizen in de snelle afwikkeling een grote rol heeft gespeeld. Ik had overigens aanvankelijk een andere jachtmakelaar op het oog, maar die vond het belangrijker op het laatste moment de afspraak te verzetten “omdat de Hiswa er tussendoor kwam”. Ergo: klassiek geval van “the lost client”. Ingeborg en ik waren ondertussen, tijdens het hele verkoopproces, tevens druk in de weer met zoeken naar een geschikte opvolger voor de Wing IV – de Wing V dus eigenlijk, als het ware – maar dan eentje zonder mast en touwwerk. Iedereen dacht natuurlijk dat het een “Sturier” of een “Kuster” zou worden. Dus niet. Vele typen en soorten passeerden de revue: Aquanaut, Linssen, Gilissen kotter, Stevenvlet, SK Kotter, Holterman kotter, Linden kotter. De laatstgenoemde gooide de hoogste ogen, maar uiteindelijk werd het toch een nagenoeg “gelijkvloerse” boot met binnenbesturing, dit met het oog op mijn slechte knieën en mogelijke, nog andere te verwachten ouderdomskwalen : evenwichtsverlies, verslechterend zicht; noem maar op.

En nu is het eindelijk zover dat we verantwoord een proefvaart kunnen maken! Willem is vorige week ook mee geweest naar Elburg om de Holterman en de Bruijs te vergelijken. Om eerlijk te zijn gingen we voor de Holterman en namen we de Bruijs “op de hak” mee. Maar Ingeborg en ik kregen terplekke een “openbaring” die ons ingaf toch te kiezen voor de Bruijs. De Holterman was iets te veel voor ons en bovendien bevielen een paar dingen ons niet. De Bruijs daarentegen bleek een stoer gebouwd, zeer goed onderhouden schip te zijn dat eigenlijk het best bij ons zou passen. Net als de Kuster is het een ontwerp van Willem Nieland en gebouwd door een kleine kwaliteitswerf, Bruijs Jachtbouw, te Bergen op Zoom. Daar vallen wij kennelijk op, op het ontwerp bedoel ik. We kunnen er zo mee wegvaren. Afijn om een kort verhaal lang te maken: na Willem en zus Joke ruw tijdens hun ontbijtje te hebben gestoord tijgen wij door de Flevopolder op pad naar Elburg. Daar worden wij wederom hartelijk met een kopje koffie ontvangen door Genevieve van Elburg Yachting. Diederick van Wijk, technisch makelaar, zal vanmiddag met ons de proefvaart doen. De boot is al uit de loods gereden en staat klaar voor inspectie. Hij lijkt zo wel erg groot!

Wat is ie groot!

Wat is ie groot!

Ja, hij is van ijzer

Ja, hij is van ijzer

Hij zit mooi in de midden, zo heb ik ze graag

Hij zit mooi in de midden, zo heb ik ze graag

Die schroef hoort zo hoor!

Die schroef hoort zo hoor!

We kunnen nu bij daglicht de onderkant inspecteren. Alles ziet er piekfijn uit. Strak laswerk. Wel jammer dat ik er niet even gauw nog een laag antifouling op kan smeren. Er ziet iets speling op het roer, maar de schroefas zit strak in zijn lagers. We kruipen wel een uur of twee rond op en in de boot. Willem inspecteert de motorkamer en wijst op aandachtspunten, voor als ik straks de boel regelmatig moet controleren en onderhouden. Ingeborg test keukenapparaten en we tillen luiken en planken op, kijken in kastjes maar kunnen geen indringende gebreken constateren. Nergens enige roest van betekenis te zien. Volgens Willem is de technische en elektrische installatie geheel in orde, op een paar ontbrekende borgboutjes in de hefboom op de roerkoning na en ook moet een beetje speling op de stuurcilinder worden hersteld. Ingeborg en ik maken foto’s zat van het interieur en de technische installatie.

Beetje speling en er moeten twee boutjes in

Beetje speling en er moeten twee boutjes in

Willem in de machinekamer, daar zit ie het liefst

Willem in de machinekamer, daar zit ie het liefst

De Deutz

De Deutz

De CV-ketel

De CV-ketel

De accubank met de lader en omvormer

De accubank met de lader en omvormer

Stevig stuurwiel, die paneeltjes zitten te laag

Stevig stuurwiel, die paneeltjes zitten te laag

Die console moet breder

Die console moet breder

Die lamp krijgen we er ook bij

Die lamp krijgen we er ook bij

De wasmachine/droger (Ingeborg blij, man!)

De wasmachine/droger (Ingeborg blij, man!)

De salon

De salon

De gastenhut

De gastenhut

De

De “boilerroom”

Wat gaan we nu doen?

Wat gaan we nu doen?

De magnetroven

De magnetroven

De plee

De plee

_DSC8802

Vanaf het bed in de voorpunt

Vanaf het bed in de voorpunt

Doorkijkje

Doorkijkje

We constateren best wel een paar zaken die we anders zouden willen zien maar dan hebben we in de toekomst nog wat te doen. Wat er wel zo snel mogelijk moet komen is een stevige kuiptent in verband met de komende winter. Kwart voor een lopen we terug naar het kantoor om te evalueren en nog een heerlijke bak koffie te drinken met een soort Mozart kogel, maar dan anders, geserveerd door Genevieve.

Tied veur 'n bakske

Tied veur ’n bakske

We komen tot de conclusie dat als de proefvaart bevredigend verloopt, een definitief besluit tot aanschaf onvermijdelijk is. Het besef begint te groeien: we gaan het echt doen! Tegelijk breekt het zweet dan ook uit, zo werkt dat nou eenmaal bij mij. Kwart over twee meldt Genevieve ons dat we naar de boot kunnen voor de proefvaart; Diederick is reeds bezig met transport naar de kraan. Als we daar aankomen wordt ie net in de hijsbanden gereden. Het hijswerk verloopt rustig en vlekkeloos. Eenmaal te water lijkt de boot een stuk kleiner. Diederick start de motor die in mijn ogen verbazend rustig loopt. Mag ook wel voor een 160 pk zescilinder Deutz (zegt men, “what do i know?!”). Schijnbaar moeiteloos stuurt D. het schip het haventje uit, de sloot in die uitkomt op het Drontermeer. Eenmaal buiten, als de motor warm gedraaid is, neem ik het roer over. Het is even wennen maar het voelt meteen goed. De mast met de antennes en het fluxgate kompas gaat elektrisch omhoog en met 1000 tot 1100 toeren loopt de boot bijna 10 kilometer per uur. Ik slinger wel een beetje natuurlijk, maar ik heb het idee dat ik het sturen met dit schip gauw onder de knie ga krijgen. Het waait pittig, maar de zon schijnt. De weersverwachting voor vandaag ging uit van harde tot stormachtige wind, maar dat gold zeker alleen voor de kuststreken. De windmeter geeft hier wel waarden op tot rond de 25 knopen wind, doch binnen merk je daar niets van en daar ging het ons om! Ik merk hoegenaamd niets van (zij)windgevoeligheid; het schip ligt als een rots in het water. De vaargeul is erg smal dus “met brede gebaren” capriolen uithalen zit er niet in, maar dat is juist goed; dan kun je zien hoe de manoeuvreerbaarheid op de vierkante meter is. Willem laat zien hoe je dat doet en het voelt meteen vertrouwd, ook al is het voorlopig nog lastig om het schip direct recht op koers te krijgen. We keren over bakboord en over stuurboord. In beide gevallen lijkt de boot daar maar 1 scheepslengte voor nodig te hebben, met andere woorden: hij draait zowat om zijn as! En dat zonder hekschroef. Ook het achteruit varen valt me mee. Ik moet nog wel goed leren de juiste hoeveelheid “gas” te geven. Om dat ook even te ervaren geven we een keertje volgas. De boot trekt op naar 16 tot 17 km per uur bij 2400 toeren. Hij slurpt dan 32 liter per uur, dus dat doe je niet te vaak. De grote ramen geven naar alle kanten toe goed overzicht, geen dooie hoeken, een stuk beter dan in de Subaru! We zullen wel moeten wennen aan de afmetingen, maar dat gaat heel snel volgens Willem. Jongens, jongens, wat een indrukken doen we op, maar ik ben helemaal opgetogen en Ingeborg trouwens ook, die neemt af en toe ook glunderend het roer! Ingeborg en ik maken foto’s en een paar filmopnamen voor het nageslacht.

De wind heeft er geen vat op

De wind heeft er geen vat op

Idem

Idem

Even poseren

Even poseren

Hij zit als gegoten

Hij zit als gegoten

Vindt Ingeborg ook

Vindt Ingeborg ook

We komen hem gauw ophalen

We komen hem gauw ophalen

Na ruim een uur keren we terug naar de haven van Elburg Yachting waar Diederick de boot netjes tussen de palen vlijt. Daar blijft ie op ons liggen wachten tot we hem komen ophalen. Dat kan effe duren want we hebben een hele zooi spaarvarkens kapot te slaan! Ik kan niet anders zeggen dan dat de proefvaart geheel geslaagd is: ik heb er alle vertrouwen in de omgang met dit schip snel onder de knie te krijgen. Ook Ingeborg ziet het helemaal zitten. In het kantoor doen we nog een kop koffie en evalueren met Diederick de inspectie en de proefvaart. Staande het gesprek verifieert hij bij de eigenaar een aantal zaken die wij te berde brengen. Zo blijkt dat alle spullen die nu aan boord zijn, daar blijven. Da’s heel mooi; we zien die mooie olielamp helemaal zitten! We zullen later meer vragen hebben denk ik, maar dat zien we dan wel weer. Het moment is aangebroken om de bindende handtekeningen te zetten. Volgende week doen we een aanbetaling. Ik doe nog een poging het schip straks mee te krijgen zonder hem volledig te hebben betaald maar dat feest gaat niet door, jammer.

Handtekeningen gezet!

Handtekeningen gezet!

Rond een uur of 16.00 uur nemen we afscheid van Genevieve en Diederick en spoeden ons door de polder richting file voorbij Almere. Twee uur later bereiken we Zaandam en worden door Joke ontvangen met een voortreffelijke visschotel, die zeer welkom is want we barsten van de honger. We zetten terplekke de foto’s van de zeer geslaagde dag op de computer zodat Joke ook kan meegenieten. Wat een feest. Echt. Met dank aan Willem (en Joke). Een mooi begin van een nieuwe vaarcarriere. En dat op vrijdag, de dertiende. Wordt vervolgd. Wanneer? Weet ik niet.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

20 reacties op Vrijdag, 13 november 2015

 1. Ryan zegt:

  Mooi schip en leuk verhaal! Heel veel vaarplezier gewenst.

  Liked by 1 persoon

 2. Ramon & Natascha zegt:

  Wat een schitterend schip, een plaatje!! Gefeliciteerd en heel veel vaarplezier.

  Liked by 1 persoon

 3. Philip en Marion zegt:

  Wow wat is ie mooi en groot. Proficiat en heel veel vaar plezier. Groetjes.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hallo, Philip en Marion. Alles goed met jullie? Ja, hij is wel groot. We konden er ook niks aan doen. Ging vanzelf. Dank je wel hoor en als we in de buurt zijn fietsen we wel een keertje langs om bij te praten! Groetjes van ons.

   Like

 4. Jan en José zegt:

  Gefeliciteerd met het nieuwe schip, een geweldige boot .Wat wil een mens nog meer ?
  Gr. Veel vaarplezier Jan en José

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hee, Jan en José! Hoest er nu mee. Met jou alles weer goed, Jan? Wij zijn erg blij met ons schip, weinig te wensen meer over inderdaad, of het moest zijn dat de dieselprijzen drastisch dalen. Groetjes van ons!

   Like

 5. Bert Bottenberg zegt:

  Mooie boot en zo te zien goed gebouwd. Hangend in de takels zie ik dat de kiel tot bij de boeg doorloopt. Dat is mooi, nu heeft de boot vastigheid in het water. De boeg zwaait niet naar lij met een beetje dwars wind en de boot is meer koersvast. Geen zoekerig stuurgedrag.
  Waar u wel aan zult moeten wennen is dat u minder uitzicht hebt dan op een zeilboot. Ondanks al die ramen rondom.
  Die vlakke vloer, helemaal naar achter, vanaf de stuurstand is ook niet verkeerd, Net als het weinige houtwerk buiten.
  En wat een leuk demo filmpje.
  Succes en goede vaart.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Beste heer Bottenberg, hartelijk dank voor uw complimenten en goede wensen. Het zal inderdaad wennen zijn aan deze heel andere manier van watersport bedrijven.

   Like

 6. Peter Schellinger zegt:

  Hallo Willem en Ingeborg
  Gefeliciteerd met jullie nieuwe schip. Ziet er prachtig uit. En knap dat jullie je vorige boot zo snel verkocht hebben. Wij hebben onze boot inmiddels ook te koop op internet. Nog geen reacties gehad helaas. Volgende zomer varen we terug richting Nederland. Hopelijk lukt het hier beter. Geniet lekker van jullie nieuwe schip en hou op je zorgen te maken.
  Hartelijke groeten
  Metty en Peter

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hoi Metty en Peter! Hartstikke leuk van jullie te horen en bedankt hoor! Weet je wat het geheim was van die snelle verkoop? Makelaar ingeschakeld en onze gevoelens en sentimenten uit en meteen 30 miel onder het gewenste bedrag gaan zitten; et voila! Dat laatste zal moeilijk worden maar ik doe mijn best! Groetjes van ons en we komen hem zeker een keer laten zien in Franeker; dat “staat” nog steeds!

   Like

 7. Cees zegt:

  Pracht schip, zou zeker ook mijn keuze kunnen zijn. Ann valt voor de blauwe kleur.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hee Cees! Dank je. Dat lijkt mij ook, ik zie het helemaal voor me: straks naast elkaar weer terug naar Griekenland (of zoiets)! Weet je dat die blauwe verf nog glanst ook? Veel plezier daarzo en voor straks een voorspoedige overtocht gewenst van ons!

   Like

 8. nicokarssemeijer zegt:

  van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe boot. Een pracht exemplaar. Ben benieuwd naar jullie nieuwe avonturen.

  Liked by 1 persoon

 9. Ingeborg en Willem van Harte gefeliciteerd met het nieuwe schip.
  Wat een luxe, schoonheid, techniek een geweldig bezet!
  Behouden vaart en veel plezier ermee!
  Marijke en Cees

  Liked by 1 persoon

 10. Ron en Kitty zegt:

  Gefeliciteerd !!!
  ziet er top uit.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s