Vrijdag, 27 november 2015

Ilpendam – Elburg

Ja, dat staat daar wel weer zomaar: Ilpendam – Elburg, maar er ging wel het een en ander aan vooraf. De marteling van veertien dagen wachten na de proefvaart is een voorbeeld. Zorgen dat aan de elementaire voorwaarden om tot een definitieve overdracht te komen is voldaan, was nog zo’n dingetje, niet geheel onbelangrijk. En ook de logistiek van het halen van de boot moest op poten worden gezet (hoe komt de auto thuis, etc.). Zenuwslopende tijden waren het, maar niet geheel onbekend aan een notoire zenuwlijder als ik. Dus: niks aan de hand, niks nieuws onder de zon; alles sal reg kom. En dat kwam het: vrijdag 27 november reisden wij voor de vierde keer af naar Elburg, met een gruwelijk weerbericht voor dat weekend voor de boeg. Ingeborg moest die ochtend werken als invaller op haar oude school ( ze weten haar gelukkig nog steeds te vinden!). Ik bracht haar in alle vroegte weg en reed terug naar Ilpendam alwaar ik de laatste voorbereidingen trof totdat Marijn en Rianne, die de auto zouden terugbrengen, rond half twaalf arriveerden. Met z’n drietjes tuften wij naar Zaandam om zwager Willem op te halen die ons wederom zou begeleiden op onze eerste tocht met het nieuwe schip. Nadat Marijn en Rietje een rondleiding hadden gekregen door de fraaie woonark van Willem en Joke (ja, ik schiet er doorheen anders duurt het te lang) was het tijd om Ingeborg van school te gaan halen. Te 12.30 uur zaten we eindelijk, zwaar beladen met vijf man en een propvolle achterbak (lang leve de Subaru!), op de snelweg. Man, wat zijn die wegen in de Flevopolder lang, recht en saai. Gelukkig was de stemming opperbest, zongen wij vrolijke liedjes (“waar in ,t bronsgroen eikenhout” en dat soort) en verheugden ons op wat komen ging. Rond 14.00 uur arriveerden wij bij Elburg Yachting en zetten de auto zo dicht mogelijk bij de steiger waar ons schip, de “Mutiara” geheten (binnenkort “Wing V”), op ons wachtte. Man, man wat een feest. Na ons even te hebben gemeld bij Genevieve op kantoor werden de spullen aan boord gebracht en kregen Marijn en Rietje een rondleiding. Uiteraard was Marijn bijzonder geïnteresseerd in de machinekamer, waarvan hij en Rietje (tijdelijk) de eigenaars zijn.

De victualien worden aan boord gesleept

De victualien worden aan boord gesleept

We tillen allemaal een tasje

We tillen allemaal een tasje

Marijn wil het naadje van de kous weten. Zie je die schakelpaneeltjes, die moeten daar weg

Marijn wil het naadje van de kous weten. Zie je die schakelpaneeltjes? Die moeten daar weg.

We gaan de kelder in

We gaan de kelder in

Marijn inspecteert zijn motor

Marijn inspecteert zijn motor

Gezellig met z'n allen in de salon

Gezellig met z’n allen in de salon

Willem bestudeert de boeken al

Willem bestudeert de boeken al

Marijn en Riet zien het helemaal zitten

Marijn en Riet zien het helemaal zitten

Het schip als geheel kon hun onvoorwaardelijke goedkeuring wegdragen. Diederick, de makelaar waar wij contact mee hadden, kwam even later de definitieve overdracht doen, compleet met twee lekkere flesjes kruidenbitter (eentje voor onze expert zwager Willem) en een fles echte champagne met de vreemde naam: “Moet”! Lache man. We toostten met cola en kruidenbitter op ons nieuwe schip en na een broodje en een slaatje zwaaiden wij aan het eind van de middag Marijn en Riet uit die de Subaru wel in onze garage wilden zetten.

Diederick feliciteert ons

Diederick feliciteert ons

Idem

Idem

Die paraplu die we kregen woei de volgende dag al overboord, jammer. Die fles Moet hebben we nog

Die paraplu die we kregen woei de volgende dag al overboord, jammer. Die fles Moet hebben we nog.

Zitten, klinken, bellen

Zitten, drinken, bellen

Klinken

Klinken

FF zitten

FF zitten en een broodje bij de kruienbitter

Nog steeds een beetje onwennig scharrelden wij de rest van de middag op ons nieuwe schip rond, dat overigens geen ontwerp van Willem Nieland is maar van Adriaan Volker, hebben we dat ook weer rechtgezet. Diederick kwam nog de oorspronkelijke aankoopnota’s van de “Mutiara” alsmede de douane-verklaring en het bewijs dat het roepnummer van de marifoon is vrijgegeven, langs brengen en van mij kreeg hij de ondertekende volmacht om het schip als ons eigendom in het kadaster te laten registreren onder de nieuwe naam: “Wing V”. Ja, ja, zo’n aankoop van een varend tweede huis heeft bijna net zoveel voeten in aarde als bij ons hoofdverblijf het geval was. Ingeborg was druk met het inruimen van kasten en Willem en ik vervolgden onze studie van documentatie en technische dinges. Op de radio hoorden we dat een motorjachtje, zo’n kanaalboot, met twee opvarenden in de buurt van de Rotterdamse Hoek vermist werd. Waarschijnlijk overvaren of niet opgewassen tegen de rotgolven die daar kunnen staan. We begrepen dat niet goed; zo hard waait het niet, hier niet tenminste. Evengoed een akelig gebeuren. Het werd donker, het haventerrein was na zessen uitgestorven. We deden de gordijnen dicht en gingen de nasi eten die ik gisteren heb klaargemaakt, met een pilsje uit de koelkast erbij.

Hier zie je de verhoudingen

Hier zie je de verhoudingen

Ik kan niet uitmaken of de nasi nog moet komen of dat we hem op hadden

Ik kan niet uitmaken of de nasi nog moest komen of dat we hem op hadden

Die klok weegt als lood

Die klok weegt als lood

Gordijnen dicht

Gordijnen dicht

Af en toe keek ik schichtig om me heen en op de schakelpanelen of alles het nog deed. Die panelen zitten op een kloteplek, onder de stuurstoel, in een deurtje onder het raam, echt achterlijk; ik moet daar telkens op handen en knieën onder de stoel door om te lezen welke schakelaar ik moet hebben. Dat moet anders, in een nieuw te timmeren console komen die panelen; we willen alles recht voor onze snufferd zien, compleet met een nieuwe plotter want dat ding dat er nu zit kan echt niet meer. Het was ruim na 24.00 uur meen ik, dat we naar bed gingen. Willem dook de gastenhut in en wij installeerden ons voor de eerste keer in de eigenaarshut. De matras was lekker hard en na een klein stukje lezen waren we van de wereld. Wel vervelend was dat ik even terug op de wereld moest om het licht uit te doen; die schakelaar zit namelijk in de omtimmering van het bed aan het voeteneind. Dat kan ook niet, dus: nog een project. Zo zijn er wel meer kleinigheden op timmergebied in ons slaapvertrek die ons in de nabije toekomst van de straat houden. We sliepen er niet minder om, na deze enerverende eerste dag op ons slagschip. Het was een fijne dag, ook.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

10 reacties op Vrijdag, 27 november 2015

 1. Metty en Peter zegt:

  Ziet er prachtig uit Willem en Ingeborg. Goede tijd.

  Liked by 1 persoon

 2. Bert Bottenberg zegt:

  Prachtig, dat jullie nu weer varen.
  Zelf heb ik een motorboot, die ook door A.Volker ontworpen is en gebouwd door de werf van de Ruiter te Hardinxveld-Giessendam. Er is nu zelfs, sinds 5 jaar, een vereniging van de Ruiter vaarders. U kunt hen vinden op www,deruiterclub.nl
  Die boten zien er wel iets anders uit dan de uwe, maar veel overeenkomsten zijn er ook.
  succes met uw jacht en goede vaart.
  Bert.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hallo Bert, erg leuk dat je ons nog steeds volgt. Bedankt voor de goede wensen. Jammer dat jullie website een beetje “geheim” is. Goede vaart ook!

   Like

 3. Gremmen Cees en Aly zegt:

  Heel veel plezier mer jullie nieuwe cruise boot heel wat anders dan die Koopman.
  Geniet ze met volle teugen, groeten Cees en Aly.

  Liked by 1 persoon

 4. Karin zegt:

  Super mooie boot!!!!! Gefeliciteerd!!!!!

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Dank je wel Karin! We komen wel een keertje naar Amersfoort, dan kan je gezellig even komen kijken en een borreltje drinken.

   Like

 5. contestsailer zegt:

  Leuk geschreven, veel geluk met jullie nieuwe schip!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s