Zondag, 27 december 2015, derde kerstdag

Edam – Makkum

Dag Datum Wind Weer
Zondag 27 december 2015 ZW, 5 – 6 Bf, later 7 – 8 Bf Bewolkt en regenachtig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.00 uur 14.15 uur Beginstand: 12.421 NM

Eindstand: 12.474 (trip: 53 NM)

Beginstand: 2273

Eindstand: 2279

Het is acht uur. Ingeborg staat op het voordek de landvasten op te bergen. We zijn net vertrokken in het halfdonker, heel voorzichtig achteruit de box uit. Dat ging prima. De “Laga” vaart voor ons het kanaaltje uit. We passeren de tjalken die feestelijk verlicht aan bakboordswal liggen, net een sprookje. We zijn op weg naar Terschelling, via het Naviduct van Enkhuizen. Een beetje zwaar in het hoofd zijn we, vanwege de spanning en gisteravond natuurlijk. Het was vreselijk gezellig bij Joke en Willem aan boord. De zee is vooralsnog rustig hier aan hogerwal, want de wind komt vandaag uit het zuidwesten. Het zal bij Enkhuizen wel een ander verhaal wezen. Ik raak bij het passeren net niet het havenhoofd aan stuurboord; af en toe is het nog wennen aan de breedte van de boot, vooral in het ochtendgloren. En dan zijn we op het ruime sop! Wij zijn de enigen; niemand te zien, ongezellig hoor. Het waait al flink, 5 Beaufort, tegen de verwachtingen in; het zou minder worden maar daar lijkt het niet op. Als ie maar uit het zuidwesten blijft komen. Ik zet de motor op 1300 toeren. De snelheid komt daarbij op 10 tot 11 km per uur. Hard zat, vind ik. Boink! Daar knalt de eerste golf al schuin van achter tegen de romp. Aan dat geluid gaan we moeten wennen. Tijdens de twee uur durende overtocht naar Enkhuizen probeer ik in het slechte licht foto’s te maken en een beetje te filmen. Willem vaart schuin voor ons op een afstand van een meter of 200. Hij loopt iets uit.

"Den einder tegemoet"

“Den einder tegemoet”

Ik goochel wat met de gashendel, maar laat me niet verleiden tot drastisch hogere snelheden. Het geluidsniveau in de kajuit is aangenaam; we kunnen met elkaar praten zonder stemverheffing. Het is wel jammer dat er wat irritant geluid door de morsekabels uit de machinekamer komt. Dat probleem zou opgelost zijn met elektronische motorbediening, maar dat heeft vanwege de (zeer) hoge kosten geen prioriteit (zou wel fijn zijn, maar je kan niet alles hebben). Als het lichter wordt zien we Joke op het achterdek staan fotograferen en filmen met haar iPad. De flitsen vliegen over en weer.

_DSC9179

_DSC9180

Versie 2

Terwijl Ingeborg stuurt doe ik de TV aan. Verdomd, hij doet het prima! Daar varen we nou, hartje winter, als verdoolde zielen over een verlaten, grauw Markermeer! We lijken wel gek. Gelukkig is het niet echt koud. Naarmate Enkhuizen in zicht komt begint het schip steeds meer te schommelen, maar we vinden het niet storend; is goed te doen. Een vrachtschip komt ons in de vaargeul tegemoet, handje omhoog. De “Laga” ligt al hoog en breed in de sluiskolk, die ruim op tijd voor ons openstond, als wij aan komen kakken. Ingeborg hoeft nauwelijks vast te maken want voor ik er erg in heb staat de deur aan de noordkant open. Geen hond op de sluis te zien. Daar gaat ie weer.De boot laat zich heerlijk makkelijk sturen, ik verwonder me er nog steeds over; het gaat fantasties! Ook de automaat stuurt behoorlijk precies, zonder erg veel storende geluidjes. Willem vaart door een iets hogere gemiddelde snelheid voor ons uit, maar dat komt me wel goed uit want mijn plotter, de RC 530 van Raymarine, geeft alleen maar aan dat ik op het IJsselmeer vaar en dat is het wel zo’n beetje; godsamme wat een fossiel ding! De nieuwe, een 128 Es is al aan boord en af en toe neem ik hem uit zijn doos om hem te bewonderen en dan fluister ik: jouw tijd komt nog wel, jongen! Ja, dat noordelijke IJsselmeer, dat is geheel andere koek. Zo rond elf uur sogges zijn we het torentje van De Ven wel voorbij en dan begint “het grote wobbelen”. Successievelijk moeten we de tv en de mooie lamp redden, maar we kunnen niet voorkomen dat het kerstboompje omvalt. De tafel staat met spanbandjes door twee beugeltjes heen aan de salonbank vastgesnoerd. Het wordt een ware cakewalk, als op de kermis. Eigenlijk heb ik daar een hekel aan, maar ik heb besloten dit vandaag leuk te vinden. Ik moet me schrap zetten op de stuurstoel die af en toe met mij er op ook horizontaal wil! Dwars van Stavoren belt Willem over de marifoon of we soms daar naar binnen willen. Ben jij belazerd, we gaan gewoon door naar Makkum!

Vies weer...lekker

Vies weer…lekker

Het gaat net zo lekker. Want, ook al is de schommelkarakteristiek anders dan op een zeilboot, we kunnen wat dat betreft best wel tegen een stootje, na vijf jaar hotseklotsen op de Middellandse Zee. Ingeborg is het er helemaal mee eens. De wind neemt toe tot 30 knopen met af en toe uitschieters boven de 35 knopen, maar voor de golven uitlopend is dat best te doen De stuurautomaat begint dan wel wat meer herrie te maken, dus ik neem de zaken maar weer in eigen hand, ook niet erg. We kunnen goed het verschil zien van: wel of geen stabilisatoren hebben want de “Laga” blijft keurig recht in de achteroplopende golven liggen terwijl wij een “Danse Macabre” maken. Wat een verschil! Jammer, dat die dingetjes vrij prijzig zijn.Het is goor, grauw, nat en koud buiten, maar binnen brandt de kachel en buiten hebben we niks te zoeken want er hoeft geeneen touwtje te worden bediend! De motor blijft desniettegenstaande onverstoorbaar zijn werk doen en voorbij Hindeloopen begint het watergeweld enigszins af te nemen. Voor Makkum moet ik een beetje oploeven, pardon bakboord uit draaien, om niet op de ondiepten te belanden. Ik was eigenwijs en bleef niet recht achter de “Laga’ varen, zie je. We komen twee zeiljachten tegen, gezellig! Zeker ook op weg naar Terschelling? Met een grote boog koersen we de vaargeul van Makkum in naar het stadje toe, waar we in de luwte van de hoge loods van Feadship, waar de grote luxe varende helikopterplatforms worden gebouwd, een plek vinden aan de kop van een steiger. We leggen aan bij de “Laga”, lekker dichtbij. Er zijn nog een paar bezoekers, zeiljachten die we op “West” nog wel tegen zullen komen. Jongens, jongens wat een tocht was dat! Normaal gesproken doe je zoiets in deze tijd van het jaar niet voor je plezier, maar wij dus wel! Ik kijk even op het peilglas van de dieseltank in de machinekamer naar het dieselverbruik en wie schetst mijn verbazing?! We hebben niks verbruikt! Geweldig toch!? Niks geen hoge brandstofkosten, zijn wij even spekkoper met dit schip?! Later zegt Willem fijntjes: je moet even die twee afsluitertjes boven en onderin het peilglas op de zijkant van de tank open en dicht zetten. Tuk! Weer een illusie armer! Soms wens je jezelf wat minder deskundigheid om je heen, maar dat is dan je kop in het zand steken. We drinken een vastmakertje op de “Laga” en niet veel later komen Femke, een kleindochter van Joke en Willem (dat maakt ons: opa-oom en oma-tante) en haar vriend die hier in de buurt moesten wezen, gezellig even buurten. Saves, Femke en haar vriend zijn dan al vertrokken, eten we een copieuze visschotel, op deskundige wijze door Joke samengesteld. Pffff. Erg lekker, dat wel! We sluiten de dag af met een heerlijke potje keezen bij ons aan boord, onder het genot van een paar Muier schippersbittertjes en wijntjes. Begrijp me niet verkeerd: dat is een mens-erger-je-niet-achtig gezelschapsspel, maar dan erger. Met groot beginnersgeluk win ik meteen de eerste ronde! Kijk, dat stimuleert! Suk lekker keezen!

Lekker Keezen!

Lekker Keezen!

Op enig moment stoppen we met de gezelligheid en gaan we naar bed. Normaal gesproken zou je het niet zeggen, maar: al met al was het een fijne dag, deze tweede dag van onze verlate kerstvakantie 2015.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 27 december 2015, derde kerstdag

 1. Peter en Metty zegt:

  Leuk om te lezen dat jullie al zo genieten van jullie boot. Heerlijk.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hoi Peter en Metty,

   Ja, vindt je ook niet!? Het bevalt ons prima. Momenteel zijn we hard aan het werk om allerlei dingen te veranderen en (hopelijk) te verbeteren. Jullie lezen het nog wel! Groetjes van ons!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s