Maandag, 28 december 2015

Makkum – Harlingen – West Terschelling

Dag Datum Wind Weer
Maandag 28 december 2015 ZO, weinig wind, 3 Bf of zo Mooi weer! Zonnig!
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.15 uur 16.00 uur eindstand 12.497 Eindstand: 2283

Vijf over acht, net ons bed uit. Het is nog donker. We liggen naast die grote schuur van voorheen Amels. Het is windstil. Ik voel me niet helemaal jofel in de onderbuik; ik hou vandaag een vastendag denk ik. Te veel vis is ook niet goed. Evengoed lekker geslapen op onze harde matras, dat bevalt me wel. We drinken alleen een koppie thee en slaan de joggert over. Ik kijk nog even naar het oliepeil in de motor, dat is nog hetzelfde. Vandaag is Terschelling het doel met Harlingen als tussenstop om wat schapjes te doen, alsof we nog niet genoeg hebben. De wind zal matig zijn vandaag vanuit het zuidoosten, ideaal dus. Het plan is bij hoogwater, rond een uur of 13.00 uur het wad op te gaan. Spannend! Te kwart over acht gooien we los.

_DSC9188

Joke en Willem zijn er ook klaar voor. Over een spiegelgladde sloot varen we Makkum uit. Het kleine stukje naar de Kornwerdersluis trap ik de boot een tijdje op zijn staart. Met 2200 toeren halen we de 17 kilometer, mede dankzij een rustige zee. Volgens Willem is het goed om af en toe flink gas te geven, om de boel schoon te branden.In no time liggen we in de vlot draaiende sluis, met nog een jacht (met een mast). Bij het afmeren aan de bakboord sluismuur gebruik ik de boegschroef een paar keer. Het gekke alleen is dat ik hem steeds langzamer hoor draaien tot ie helemaal de geest geeft! Potverdikkie (maar dan anders), wat is dat nu? Tot overmaat van ramp slaat ook de hoofdmotor af! Ik sta paf, Ingeborg ook. Wat is dit?! Zoiets verwacht je niet op je maiden voyage naar de Wadden. Ik probeer een paar keer te starten maar alle lichtjes in de instrumenten op het dashboard flikkeren als gekken en ik hoor alleen maar een hoesterig geluid opstijgen en ergens in de machinekamer een soort geratel. Dog-gloeiende emmodrevdog! Hebben wij weer! Willem ligt schuin achter ons aan de stuurboordkant en we vragen elkaar af wat dit nu weer kan betekenen. Willem houdt het op een overleden start-accu, maar hoe zich dit verhoudt tot het eerst optredende disfunctioneren van de boegschroef kunnen we nog niet bevroeden. Goede raad is duur, maar een zwager in de buurt die beroepsmatig ervaring heeft met sleepwerk is wel makkelijk eigenlijk. We melden de malheur bij de sluisautoriteit en er komt een mannetje op de sluis die ons assisteert bij het motorloos verlaten van de kolk, waarna wij door de “Laga” vakkundig opzij genomen worden (ja, niet te geloven dat ik nog eens van opzij zou worden genomen!) en op deze wijze de vlot draaiende brug in de afsluitdijk passeren. Dat gaat prima zo en met een flinke vaart gaat het over de Boontjes richting Harlingen. Gelukkig is het water vlak want we varen onder de hoge wal. Er is wat zeilverkeer en een schip van Rijkswaterstaat komt ons vanaf Harlingen tegemoet.

_DSC9198Willem heeft hem gespot en roept hem op via de Marifoon en vraagt hem of ie zijn snelheid wil aanpassen als ie bij ons is. Dat wil ie best wel en zonder een centje pijn bereiken we de haven van Harlingen. De havenmeester dirigeert ons naar de kade bij het Hotel “Zeezicht”, waar wij de schade kunnen onderzoeken.Joke en Ingeborg gaan boodschappen doen en Willem en ik duiken de machinekamer in. Wat wil nou het geval? Zowel de boegschroef als de startmotor en de ankerlier worden bediend door de startaccu!!! Zo zout heb je het nog nooit gegeten!!! Dat moet anders maar nu moeten we een noodoplossing toepassen. Willem meet de startaccu door (dat zijn twee in serie geschakelde 12 volts exide accu’s, droge gel accus’s van 78 ah per stuk). Een van de twee is overleden: onder belasting daalt de spanning een onacceptabel aantal Volten. We bellen een accuboer, hier vlakbij de haven (telefoonnummer gekregen van de havenmeester), die binnen een paar minuten voor onze neus staat. Ook hij constateert met zijn professionele meetinstrument dat de beide accu’s vervangen moeten worden, d.w.z. eentje is nog goed en die houd ik in reserve.

_DSC9430

Niet veel later komt hij twee eenvoudige onderhoudsvrije loodzuur accu’s van 60 ah brengen, die door Willem op hun plaats worden gezet. Problem solved en 175 euro lichter. Prima service, vlot en no nonsense. Jammer dat ik de naam van het bedrijf niet meer weet. Hij zit op de Zuiderhaven. Gewoon de havenmeester bellen. Afijn we kunnen verder. Te 13.00 uur verlaten wij Harlingen, precies op schema, alsof er niks gebeurd is!De tocht door de bekende geulen naar West Terschelling verloopt verder zonder incidenten. De boot doet het goed en we zitten heerlijk op ons gemak in de salon, terwijl Willem voor ons uit vaart, wederom, vanwege zijn plotter waar je wel wat mee kan.

Versie 2

_DSC9212

_DSC9217Af en toe steken we hoeken af, wat ik alleen varend niet zou hebben gedurfd. We kwamen ook nog de “Her Ladyship” tegen, een grote Sturier die van West afkwam. Daarop varen vrienden van vroeger met wie wij in de jaren tachtig naar Engeland zijn geweest. Zij op een Friendship 35, jawel: “Her Ladyship” geheten en wij op de “Wing III”, een Standfast 30. Ger zat binnen, Ria stond achterop en zwaaide op mijn geroep terug, maar ik geloof niet dat ze ons herkende. Stroom tegen op de West Meep, stroom mee in de Slenk en stroom tegen in het Schuitengat, maar dan is het nog maar een klein stukkie tot de haven.

_DSC9220

_DSC9223

100_8881

100_8882We nemen een plek in tussen steiger 3a en 4 in, langszij de hoofdsteiger. Wij tegen de “Laga” aan. Het is stervensdruk in de haven. Dat wordt een gezellige boel zeg! Een heel aantal motorboten, waaronder veel Sturiers, maar nog meer zeiljachten. We melden ons bij de havenmeester en rekenen meteen voor 4 nachten af. Terug op de boot hebben we koud de stroomkabels uitgelegd of diezelfde havenmeester komt ons vertellen dat we daar niet mogen liggen; hij had al eerder luitjes weggestuurd. We moeten met de kont naar de steiger langszij andere schepen. Maar volgens hem is er ook nog plaats helemaal aan de buitenste steiger, pal naast de Dellewal. Lekker dan, een klere-eind lopen naar alles. Evenwel varen wij zonder morren naar de aangegeven stek en verdomd, daar kunnen we mooi tegen elkaar aan zonder kans op meer naastliggers, ver van het geloop op de steigers, met uitzicht op de hele haven. Het is dan al halfdonker en toch weet ik de boot zonder schade achteruit op zijn plek te manoevreren. Ik leer het nog wel eens! Willem ontsteekt de sliert lichten rond zijn opbouw en hij helpt met het optuigen van de onze. Volgens mij hebben we deze avond ook nog een paar vastmakertjes gedronken.

DSC_0296

DSC_0297Saves trekken wij ons op onze eigen boot terug en kijken naar “The Big Bang Theory”, dat we vreemd genoeg hier wel kunnen ontvangen. Lekker de kachel aan en rieleksen. Het was een fijne dag, ondanks de tegenslag.

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

3 reacties op Maandag, 28 december 2015

  1. Bert Bottenberg zegt:

    Voor het lawaai, veroorzaakt door de Mors bediening is een eenvoudige en goedkope oplossing.
    Stukkie rubber bij de overgang van kabel naar gashandel.
    Stuur mij uw E-mail adres en U krijgt van mij de foto’s zoals het zit op mijn motorboot.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s