Vrijdag, 1 januari 2016

West Terschelling – Den Helder

Zondag Datum Wind Weer
Vrijdag 1 januari 2016 Oost, weinig Prachtig weer!
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
10.30 uur 16.15 uur 12.534 (trip: 37,03) 2288 uren

Kwart over negen. Een nieuwe dag in een nieuw jaar. De voorliggende vraag is nu: gaan we hier weg of blijven we liggen? Het is windstil. Ik heb uitgerekend dat we tussen half tien en half elf zouden moeten vertrekken om rustig varend met stil water bij Harlingen aan te komen, dan hebben we nog een beetje stroom mee naar Kornwerd en zijn we zo’n beetje om drie uur op het IJsselmeer en dan kunnen we bij wijze van spreken saves voor donker nog in Enkhuizen wezen! Ja, dat zou zomaar kunnen. Kijk, daar gooit er eentje los en daar verderop nog een, de haven loopt plotseling leeg. Op het kajuitdak staand kan ik “aan den einder” reeds tientallen boten richting vasteland zien gaan. Het prikkelt als vanouds; als ik boten zie vertrekken, moet ik ook. Ik dacht dat ik er vanaf was, nu ik een motorboot heb gekocht. Kijk, daar gaat die Koopmans uit Lelystad. Zeilen is er voorlopig niet bij; geen zuchtje wind staat er. Ik moet nodig met Willem en Joke overleggen, maar ik bespeur nog geen leven bij de buren.

Half twaalf geweest. We zijn net een uurtje onderweg en varen in de West Meep en gaan richting Vliestroom en dan slaan we straks bij de Wolfshoek af,  stuurboord uit, het Inschot in. Willem vaart voor ons uit zoals gewoonlijk. De zee is volkomen vlak, praktisch windstil, de meter geeft 4 knopen aan uit oostelijke richting, niks dus. We lopen 12 kilometer per uur door het water en 9,8 km over de grond. De stroom staat dus tegen. Dat zal nog wel een tijdje duren want we gaan naar Den Helder, een verrassend alternatief! We zijn daar dan voor donker om “aan de binnenkant” een plekkie te zoeken (dat zal gelet op de stand van het seizoen wel niet zo’n probleem vormen). Wie had dat gedacht! Kijk, ik ben nog helemaal niet “naar binnen” gericht, ik denk nog steeds in termen van “groot water”, terwijl het nu anders kan! Die Willem toch, die stelde zomaar voor om door het Noord Hollandsch kanaal via Alkmaar en Purmerend naar Amsterdam af te zakken en vervolgens af te buigen naar Zaandam! Ja, verrek, dat kan ook, we kunnen binnendoor! Ik was meteen voor. We hebben dan totaal geen last van het komende slechte weer. Ingeborg leek het ook wel wat. Dus, vandaar: eerst Den Helder en morgen verder. Onder prettige spanning tuften we daarstraks op ons dooie akkertje de haven van West Terschelling uit, tussen allerlei andere vertrekkers; iedereen zoekt zijn heil elders met het oog op de komende weersverslechtering. Willem en Marijke zwaaiden ons vanaf de Storebaelt uit.Tot ziens, jongens! Het ging dan toch echt weer gebeuren.

Marijke

Marijke

Willem

Willem

En daar varen we nu. De motor knort tevreden met 1400 tot 1500 toeren. Af en toe geef ik gas of neem gas terug om de afstand tot de “Laga” een beetje gelijk te houden. De autopiloot doet het werk, af en toe een correctie, en ik wandel wat rond in de kajuit, in de kuip en over de gangboorden, gewoon omdat dat kan, zie je en omdat dat goed voelt. Bovendien moet je dat doen om een gevoel van eigenheid te krijgen, vind ik. Alles bekijken vanuit elke denkbare hoek, details bestuderen, je weet wel. Ingeborg koestert zich in het zonnetje op de bank of de stoel en puzzelt of leest.

"On the road again"

“On the road again”

Romantisch zonnetje

Romantisch zonnetje

Die deuren konden open!

Die deuren konden open!

_DSC9277

We varen alweer dwars van Texel op deze foto

_DSC9278

Raampje open, het werd te warm

Uno momento dado kan de kachel uit en kunnen zelfs de deuren naar de kuip opengezet worden; het lijkt wel voorjaar! De Waddenzee is spiegelglad en er varen heel wat boten richting Harlingen. Ik zie zelfs een enkeling zee op gaan. Prachtig weer. Vijftien graden in de kajuit maar met de zon erop ligt de gevoelstemperatuur hoger. Tistogwat. Joke filmt ons vanaf de “Laga”.

 

Half een. Ik zag een zeehond in het Inschot!

Tien over drie. We naderen Den Helder. De wind is iets toegenomen tot 14 knopen uit het oosten. We zijn mooi op tijd, morgen wordt het pokkeweer en de rest van de week ook. We gaan lekker binnendoor. Joehoe! Wat een feest! De in Frankrijk gekochte handheld marifoon vertoont kuren, die moet hier in de Texelstroom voortdurend hoesten en rochelen. Lekker dan.

Half vier geweest. De zon is verdwenen, je kan merken dat we het hoogtepunt van de dag hebben gehad, het wordt meteen schemerig. We lopen de haven van Den Helder binnen. Een groots panorama van grijze oorlogsbodems ontvouwd zich voor onze ogen. We blijven uit de buurt (dat wordt van je verwacht).

Onze nationale oorlogshaven in zicht

Onze nationale oorlogshaven in zicht

_DSC9283

Als ze maar niet schieten

Rechts uit de flank

Rechts uit de flank

Bijna binnen

Bijna binnen

Panoramaatje

Panoramaatje

Ik vaar braaf achter Willem aan naar de brug over het Nieuwediep. Die draait prompt en we kunnen een eindje verderop zo de Koopvaardersschutsluis in. We zijn de enigen, niemand te zien, alles gaat vanzelf. Het aanleggen gaat steeds beter. Het duurt een paar minuten voor we eruit kunnen. Dan gaat het met een scherpe bocht stuurboord uit de Binnenhaven in. Aan de stadskant met de boeg naar het zuiden vinden we tegenover een jachthaven een plek aan een lange steiger. Ik parkeer de boot achter de “Laga” en dan is het tijd voor een welverdiende vastmaker. Hehe, we liggen. Laat de storm nu maar komen! Het is alweer zo lang geleden maar ik meen me te herinneren dat het nog tamelijk gezellig werd deze avond. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s