Maandag, 4 januari 2016

Purmerend – Zaandam

Zondag Datum Wind Weer
Maandag 4 januari 2016 ? (merk je niet veel van op de binnenwateren) Rustig, overwegend droog, af en toe regen dus
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
10.00 uur 13.15 uur 12.573 (log deed het weer ergens op het NH kanaal) 2299 uren

10.00 uur. Kees is er, we gaan. De sluis staat al op enkel rood. Als we losgooien springt ie prompt op rood groen en draait als een zonnetje.

We moeten gaan, de lichten gaan op groen

We moeten gaan, de lichten gaan op groen

idem

idem

Kees maakt de foto's, vandaar dat ie er niet op staat

Kees maakt de foto’s, vandaar dat ie er niet op staat

Op de sluis worden we begroet door de sluismeester die ons met een bankschroef-handdruk een goed nieuwjaar wenst (tering, wat kneep die kerel, zeg!). Willem kent hem wel. Volgens de sluismeester waren wij niet de allereersten aan de nieuwe steigers. We kletsen nog wat en dan kunnen we eruit. Leuk om het ons vertrouwde Purmerend vanaf het kanaal te bekijken, heel anders. We passeren die malle hoge voetgangersbrug (toch heeft ie wel wat, hij heeft onlangs een prijs gewonnen), de Melkwegbrug en varen langzaam naar de spoorbrug toe. Willem belt de brugwachter. Die ziet liever dat we onder het vaste deel doorgaan, maar Willem wil dat alleen maar doen als ie betaalt voor een paar nieuwe stabilisatoren. In dat geval wil ie de brug wel openzetten. Dat gaat goed. De volgende brug is de Jan Blankenbrug in de Gorslaan/Aziëlaan. Een mooie brug met drie kleppen. Daarna is de (water)weg vrij tot aan Amsterdam. Kees geniet; da’s lang geleden dat ie een motorboot onder zijn kont had.

_DSC9323

_DSC9324Bij Ilpendam vergeten we uiteraard foto’s te nemen van het pontje en het dorpsaanzicht. Ik zit nog te denken: zullen we Ma bellen (die woont ook in Ilpendam) en zeggen dat we momenteel langsvaren? Ik doe het maar niet want wat heeft ze eraan? De afstand van haar huis tot het kanaal is te groot om iets te zien, met een goeie verrekijker misschien maar die heeft ze niet, d.w.z. ze heeft er wel een, maar dat is geen goeie. Ondertussen zijn we Ilpendam alweer voorbij. Kees stuurt een tijdje, hij kan het nog. Koppie koffie d’rbij.

Kees geniet

Kees geniet

De koetjes in de wei schuiven traag voorbij

De koetjes in de wei schuiven traag voorbij

Koppie koffie d'rbij

Koppie koffie d’rbij

Watergang voorbij, bij het Schouw rechtsaf met de bocht mee richting Amsterdam, onder de ringweg door naar de waterkering in Buiksloot. Daar maakt het kanaal een scherpe bocht naar links.

De waterkering hebben we achter ons

De waterkering hebben we achter ons

In deze buurt begint Joke ons weer te filmen, tot aan de Koning Willem III sluis en bij de IJpont.

In de sluis maak ik een stuurfout bij het uitvaren waardoor het zwemplatform aan bakboord onzacht in aanraking komt met de sluismuur. Daar moet ik nog even op letten, dat ik zo’n uitsteeksel achter me heb bedoel ik. Op het IJ steekt het Tolhuis pontveer vanuit Noord opeens van wal, waardoor ik even achteruit moet slaan, maar alles gaat goed. Je moet erg oppassen met die pontschippers, want sommigen maken er een sport van de “jachies” een doodschrik te bezorgen, zoals Willem al eens heeft ondervonden.

_KBR2652 Vaartocht Wing V (1)

_KBR2650 Vaartocht Wing V (1)

_KBR2645 Vaartocht Wing V (1)

We varen op een rustig IJ

We varen op een rustig IJ

We zitten goed, letterlijk

We zitten goed, letterlijk

Zonder incidenten bereiken we te 13.15 uur het Schiethavenkanaal in Zaandam. Eerst legt Willem de “Laga” op zijn plek, waarna onze boot in het insteekhaventje wordt gemanoeuvreerd. We zijn weer “thuis”!! Het lijkt hier nu wel een complete jachtwerf met vier schepen: de “Desta”, de “Kwadijk” (die te koop is), de “Laga” en de “Wing V”.

Daar liggen we dan, laat de timmerman maar komen

Daar liggen we dan, laat de timmerman maar komen

Willem en Joke hebben hun eigen jachthaven

Willem en Joke hebben hun eigen jachthaven

De boot wordt aan twee kanten goed gezekerd. Hij zal hier de komende weken door Willem onderhanden worden genomen. Ik ga helpen, ik kan het (!). We hebben een hoop te doen. Benieuwd hoe dat zich allemaal gaat ontwikkelen. We drinken met zijn allen op de goede afloop op de “Laga” een vastmakertje in de vorm van een glas druivensap, voor iets anders is het nog te vroeg.

Even recapituleren.....

Even recapituleren…..

.....en reconditioneren

…..en reconditioneren (jazekers, ik kan nog veel meer dure woorden!)

Daarna brengt Willem Kees naar huis en ons naar onze auto die op het parkeerterrein van de WSV De Zeevang (hopelijk nog) staat. Ja, verdomd, daar staat ie! Er is op dit tijdstip van de middag niemand op de haven te zien, dus we rijden meteen maar achter Willem aan naar Zaandam terug, alwaar wij de rest van de dag ook nog iets deden, maar wat weet ik niet meer. Ik geloof dat we saves op de boot naar bed gingen om te slapen. Het was een bijzonder fijne dag en de hele trip naar de Wadden in het algemeen een bijzondere ervaring. Op naar de tandarts!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s