Woensdag, 24 februari 2016

Zaandam – Edam

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 24 februari 2016 Niet noemenswaard Aanvankelijk regenachtig, later droog en af en toe zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
12.00 uur 16.00 uur 12.599 mijl (22 mijl) 2304 uren (4 uur)

Te 12.00 uur zwaaien Joke en Willem ons uit. Op het monteren van een nieuw toilet (dat in bestelling is) na zijn we klaar met de renovatie van ons schip. Het wordt tijd om terug te varen naar Edam. Een hectische periode is achter de rug, met een bezoek aan Boot Holland in Leeuwarden als waardige afsluiting. Veel zaken gedaan daar: een nieuwe bijboot besteld, een AB 8 Al met een aluminium V-bodem, bootklompjes gekocht voor Ingeborg, kennisgemaakt met Zeilmaker Dijkstra uit Grou die in mei onze kuiptent gaat bouwen, gekeken naar elektrische vouwfietsen (e-4-motion) en gesproken met Rimare uit Sneek (over onze oude niet zo goed meer functionerende Shipmate RS 8300 marifoon) en met Bonsink uit Zwartsluis over het eventueel bijplaatsen of vervangen van een dynamo. Daarnaast lieten we ons verleiden tot gesprekken met leveranciers van stabilisatoren, maar concreter dan dat gaat het niet worden want “Bruin kan het niet trekken”. Een vruchtbaar en verhelderend bezoek met een hoog recreatief gehalte.

En nu varen we dus een druk Noordzeekanaal op. Ik moet een rondje maken in de Wim Thomassenhaven om te wachten tot een vijftal binnenvaart-schepen (op- en afvaart) gepasseerd is. De marifoon doet het op kanaal 4 nog steeds niet. Dat is het blokkanaal voor dit gedeelte van het Amsterdamse havengebied. Gelukkig kunnen we uitluisteren op onze in Frankrijk aangeschafte handheld marifoon. Op ons gemak (10 km per uur) tuffen we langs het Centraal Station richting Oranjesluizen, tussen de aanstormende IJ-veren door. Eentje wijkt zowaar voor ons uit! Het weer is somber bij een lichte wind, het kan elk moment gaan regenen en warm is het ook niet bepaald. Gelukkig staan en zitten we in een goed geïsoleerde en fraai gemeubileerde stalen cocon. De Wing V is het enige plezierjacht tussen de beroepsschepen. Een grote containerbak onder Duitse vlag passeert ons tot tweemaal toe; hij weet geloof ik niet zo goed waar hij heen moet. Uiteindelijk neem ik zoveel gas terug dat ik bijna stillig en hij mij definitief voorbijgaat, richting Amsterdam-Rijnkanaal. Bij dit alles houden wij zo goed mogelijk stuurboordswal. De motor pruttelt tevreden en de nieuwe plotter doet het goed. Als we de Oranjesluizen naderen en overschakelen op kanaal 60 van Sector Schellingwoude is dat wel normaal uit te luisteren. Met een klein rondvaartbootje worden we binnen een paar minuten geschut en varen wij het Buiten IJ op. In de sluis begon het te regenen – Ingeborg gaf de voorkeur aan het landvast-werk in plaats van het stuurwerk – en de waterzwiepers bewijzen goede diensten. Ik moet niet vergeten binnenkort de bladen te verwisselen want twee van de vier beginnen los te scheuren van hun fundament. Gemoedelijk tuffen we onder de Schellingwouderbrug door en steken over naar de stuurboordkant van de vaargeul. Het rondvaartbootje slaat door het nieuwe gaatje in de strekdam af, richting IJburg en wij plokkeren het Vuurtoreneiland bij Durgerdam voorbij en kiezen het ruime sop naar het Paard van Marken. Jongens, wat een zaligheid, wat een rust, wat een ruimte. De enigen die we tegenkomen zijn mariniers in hun grauwe rubberboten op weg naar Amsterdam.

Qou Vadis?

Quo Vadis?

De regen houdt het spoedig voor gezien en de zon dreigt zelfs door te breken. Ik ga maar eens foto’s maken. In de buurt van het Paard van Marken kom ik definitief tot de slotsom dat er iets mis is met het weergeven van de eenheden van snelheid en afstand op de plotter: om de haverklap springt ie van kilometers op mijlen en ik krijg het maar niet voor elkaar dit te corrigeren. Dat wordt weer bellen met het service punt van Raymarine in Velp. Later. Ondertussen levert de karakteristieke vuurtoren van Marken weer een serie markante plaatjes op. Ik knip er lustig op los, terwijl Ingeborg de koers in de gaten houdt.

Wintervaren

Wintervaren

De skyline van Amsterdam

De skyline van Amsterdam

De vuurtoren (Het Paard) van Marken

De vuurtoren (Het Paard) van Marken

Nogmaals "Het Paard", nu van dichtbij

Nogmaals “Het Paard”, nu van dichtbij

Mooi Markermeer

Mooi Markermeer

Ingeborg houdt de koers in de gaten

Ingeborg houdt de koers in de gaten

Tegen drie uur gaat de wind liggen en speelt de zon met de wolken – of andersom, daar wil ik vanaf wezen – prachtig! Het is in alle opzichten stil op het water. Dit zijn uitgelezen omstandigheden voor “motorboot-novicen” als wij om te leren varen en te wennen aan de boot. Bij 1300 toeren lopen we 6,6 knopen, niet verkeerd. Al spoedig ligt Volendam aan bakboord en stevenen wij af op de havenstaketsels van Edam.

De boot mag er ook wel even op

De boot mag er ook wel even op

Zo glad als een spiegeltje

Zo glad als een spiegeltje

De skyline van Volendam

De skyline van Volendam

De jachthaven van de WSV De Zeevang ligt er stil en verlaten bij. Mooi, dan kunnen we ongestoord klungelen bij het aanleggen in onze (tijdelijke) winterbox. Dat doen wij heel voorzichtig en zonder schade. Ingeborg kan met de pikhaak makkelijk de van tevoren klaargelegde landvasten met stalen veren oppikken en daarmee komt een einde aan een middagje zalig “wintervaren” op het Markermeer. Toch fijn dat van een echte winter in het geheel geen sprake was. Dit moeten we vaker doen.

PS. De volgende dag werd ik telefonisch uitstekend geholpen door “Velp”: zij loodsten mij geduldig door het resetten van de apparatuur, waarmee het probleem van de “verkeerde eenheden” was opgelost.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

6 reacties op Woensdag, 24 februari 2016

 1. Sonja zegt:

  Ehh….het is inmiddels 11 mei 2016. Ik ben een beetje ongerust. Gaat alles goed met jullie ?? Hartelijke groet, Sonja

  Like

 2. Peter en Metty zegt:

  Boot Holland Leeuwarden he. Is nogal in de buurt…….wij waren daar ook. Volgende keer even door naar Franeker.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hoi Peter en Metty! Klopt, maar we waren daar met zwager Willem en zus Joke. Bovendien willen we graag een keertje langsvaren met de boot! Echt! Wanneer gaan jullie weer naar Griekenland? Of zitten jullie daar al?

   Like

 3. Rimmer zegt:

  Wij zijn er al ,sinds afgelopen maandag..
  Korte broek aan vandaag…
  Antwoord op eh. Gewoon zie mail.

  Liked by 1 persoon

 4. Rimmer zegt:

  Leuk dit weer te lezen,maar waarom elektrische vouwfietsen??

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s