Woensdag, 26 juli 2017

Pikmar, Grou (Marrekrite) – Noarder Alde Wei (in de buurt van Joure)

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 26 juli 2017 ? Zon, wolken
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.50 uur 12.30 uur plm 18 km 2965,1 (2,4 uren)

Het weer (altijd weer dat weer, het gaat telkens weer over dat weer) is opgeknapt. Het is wel bewolkt maar de zon lijkt een kans te krijgen. Vandaag willen we weleens richting Joure gaan kijken, waren we nog niet geweest. Joke en Willem vertrekken na de koffie alvast om in Grou water in te nemen. Wij hebben nog niet nodig dus wij volgen later, ik ga een half litertje olie in de motor gooien. Joep belt ons: we liggen in Antwerpen en raadt eens wie we zijn tegengekomen? Juist, Cees en Anneke met de Namasté; die zijn ook alweer anderhalve week onderweg. Ze gaan een rondje Maas, Moezel, Rijn doen, maar eerst dwars door België heen. Ina en Joep herkenden hen van ons weblog. Grappig en leuk ook. Ze hebben gezellig zitten kletsen (over ons, wedden?).
Tegen tienen gooien ook wij los en tuffen dead slow ahead om het eilandje in het Pikmeer heen naar Grou. Met dezelfde lullige snelheid drijven we langs de skyline van Grou de Rjochte Grou in (mooi, die Friese namen). In de verte zien we de Laga liggen bij de waterkraan. Omdat het nogal duurt gaan we toch maar bij hen langszij.

IMAG0148

Skyline met de beeldbepalende kerk

IMAG0152

Het is tamelijk rustig in Grou

IMAG0153

De Rjochte Grou op

Voor ons ligt een tamelijk nieuwe grote, hoge motorboot van een meter of 15 afgemeerd. Die hebben we daarnet laten passeren, het ging nogal aarzelend en stuntelig (bij hunnie). Ik ga belangstellend met de opvarenden praten. Het blijken Engelsen te zijn, man, vrouw en twee pubers. Aardige mensen. Ze hebben de boot net vandaag gehuurd, opgehaald bij de Boarnstream. Heb je dan ervaring in Engeland met een eigen boot of zo? Nee, dat niet, nog nooit een voet op een boot gezet actually, maar omdat het ons wel leuk leek hebben we deze maar hier gehuurd omdat je hier geen vaarbewijs hoeft te hebben! O, ok. Nou, veel plezier dan maar en goede, vooral behouden, vaart. Ik stap terug aan boord en zeg tegen Willem: als je klaar bent met tanken meteen wegwezen, voordat hij gelijk met ons losgooit. Zo gezegd, zo gedaan. Op het Pikmeer draaien we stuurboord uit het Prinses Margrietkanaal op. Langzaam glijden de oevers aan ons voorbij. Het is lekker weer.

IMAG0161

We nemen nog maar eens een bakkie

Voor de Terhernster Slûs in het Prinses Margrietkanaal, die altijd openstaat slaan we af naar bakboord en passeren achtereenvolgens de Terhernster Puôllen en de Goiïngarijpster Puôllen, waar het niet al te druk is en maken te 12.30 uur vast ergens aan de linkeroever van de Noarder Alde Wei, een kronkelige vaart richting Joure.

fullsizeoutput_c183

Op de Goiïngarijpster Puôllen

Hier begint het overigens nu al wel aardig druk met liggers te worden. Allemaal tuk op een gratis plekkie in de natuur, je moet dus bijtijds zijn. Je kunt er een leuke wandeling maken over het paadje langs de vaart. We nemen met Joke en Willem (uiteraard uren nadat we hebben aangelegd) een vastmakertje (of twee) en kijken naar de vele boten die  langskomen. Aan het eind van de middag zien we een heleboel ballonnen met van die mandjes eronder het luchtruim kiezen, eentje in de vorm van een reusachtige motorrijder. Leuk om te zien. Het fotograferen met een GSM lukt helaas niet zo goed, maar we moeten het ermee doen.

fullsizeoutput_c184

De wind voerde ze helaas niet onze kant op

s’Avonds maak ik, terwijl Ingeborg een puzzeltje gaat invullen, een wandelingetje langs de boten over het pad, richting de Goiïngarijpster Puôllen. Wat een rust. Ik ruik de weilanden. Het valt me op dat we tot nu toe weinig last hebben van muggen en andere insecten. Het is hier fantastisch met al die weidse vergezichten en zo. Ach wat gaat de tijd toch snel als je het naar de zin hebt, voor we er erg in hebben liggen we alweer in bed! Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag, 26 juli 2017

  1. Cees zegt:

    Ben je benieuwd naar je reportage samen met ons.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s